Mjedisi dhe njeriu

Mjedisi dhe njeriu
CILAT JANË PROBLEMET ?
 Ajri, toka, ujërat e lumenjve, liqeneve, deteve e oqeaneve, ujërat nëntokësore
dhe gjithçka ku jeton dhe ndikon tek njeriu përbëjnë mjedisin rrethues.Sot
zhvillimi i vrullshëm ekonomik i botës e civilizimi i saj, krahas progresit të
madh që kanë sjellë, kanë ndërhyrë edhe në dëmtimin, ku më shumë e ku më
pak, të mjedisit tonë rrethues.Sot, mjedisi ku zhvillohet aktiviteti i botës së
gjallë, është shumë i ndotur me produkte e mbeturina të shumëllojshme, ndër
to vendin kryesorë e zënë mbetjet kimike apo siç i njohim ndryshe, kimikatet
dhe mbetjet radioaktive.Të gjitha këto dëmtojnë e shkatërrojnë pa dallim
bimët, kafshët edhe vetë njeriun.Natyrë me anë të proceseve dekompozuese që
shkaktoheshin ose përshpejtoheshin nga dukuri natyrore, si ato atmosferike,
tokësore, diellore etj, bëjnë të mundur eliminimin e këtyre mbeturina ndotëse.
Sot vihet re gjithmonë e më shumë përdorimi pa kufi i plehrave kimike nga
bujku, i cili me teprime të tilla pretendon të rrisi pjellorinë e tokës. Por bima
nuk thith të gjithën.Një pjese e mirë që mbetet e paasimiluar, me anë të ujit të
reshjeve apo vaditjeve depërton në brendësi të tokës dhe ndot ujërat
nëntokësore, ato të burimeve, liqeneve, lumenjve.Plehrat dhe hedhja e tyre
vend e pa vend, dëmtojnë rëndë mjedisin rrethues, dëmtojnë rëndë shëndetin e
vetë fajtorit i cili është njeriu.
SI TË VEPROJMË PËR TA NDALUAR ?
 Shumë njerëz ankohen për të ndaluar këtë “rrëmujë“ që është
bërë në rruzullin tokësor ,por nuk iu intereson . Një gjë është
shumë e qartë. Natyra ndotet shumë lehtë, por pastrohet me
shumë vështirësi.Njerëzit duhen të ndërgjegjësohen, duhet të
apelojnë për të mbajtur pastër ambientin e tyre. Detyra parësore
e tij është mënjanimi i ndotjeve.Kujdesi ndaj mjedisit është
obligim njerëzor për të evituar katastrofat ekologjike. Jo vetëm
nëShqipëri , por dhe në vende të tjera të botës duhen të vendosen
sa më shumë tabela ku të tregojnë : “ Një veprim i gabuar ,
një rrezik i madh për jetën “. Por shumë t domosdoshme
janë edhe koshat ku njerëzit të hedhin mbeturinat sepse ndryshe
ato hidhen vënd e pa vënd . Pra , njeriu duhet të jetojë në
harmoni me natyrën, duhet të kujdeset për atë, dhe të
shfrytëzojë me efikasitet të mirat e saj, përndryshe natyra e
ndëshkon atë dhe brezat që do të vijnë.
Mjedisi dhe njeriu
PUNOI : KLARISA KARABOJA KLASA VI A
 MESAZHI : “ NJË VEPRIM I GABUAR , NJË RREZIK I MADH PËR JETËN“ .
1 sur 5

Recommandé

Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
Mjedisi par
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.3K vues9 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.5K vues34 diapositives
Ndotja e ujit par
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujitArDit Mani
54.3K vues10 diapositives
Mjedisi par
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.7K vues18 diapositives
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.8K vues7 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.4K vues23 diapositives
Ngrohja globale par
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K vues8 diapositives
Bimet dhe rendesia e tyre par
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyrexhessiana
18.7K vues7 diapositives
Projekt edukimi fizik par
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikAnesti çobani
42K vues24 diapositives
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK par
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
5.4K vues10 diapositives
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.7K vues27 diapositives

Tendances(20)

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.4K vues
Bimet dhe rendesia e tyre par xhessiana
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyre
xhessiana18.7K vues
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK par KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.4K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K vues
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet par Darla Evangjeli
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli105.4K vues
Energjia, llojet dhe perdorimi par BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.7K vues
Projekt historie par S Gashi
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.4K vues
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme par sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Shkaqet e ndotjes akustike par olinuhi
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36.1K vues
Kimia ne mbrojtje te mjedisit par Klarisa Klara
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara16.5K vues
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi par FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67K vues
Projekt ne fizike par Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K vues
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut par irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.3K vues
Eutrofikimi par Arlinda
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
Arlinda 13.5K vues
Biodiversity projekt par Facebook
Biodiversity  projektBiodiversity  projekt
Biodiversity projekt
Facebook9.2K vues
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.6K vues

En vedette

Ndotja e Mjedisit par
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
156.5K vues80 diapositives
Mjedisi par
MjedisiMjedisi
MjedisiJoan Stambolliu
1.5K vues1 diapositive
Ndotja e ujit par
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujitornela rama
103.4K vues16 diapositives
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10) par
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
50.7K vues11 diapositives
Mjedisi armela-braka par
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMegi Braka
10.9K vues19 diapositives
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... par
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...#MesueseAurela Elezaj
10.3K vues12 diapositives

En vedette(20)

Ndotja e Mjedisit par Anida Ago
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
Anida Ago156.5K vues
Ndotja e ujit par ornela rama
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ornela rama103.4K vues
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10) par CleaInanis24
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis2450.7K vues
Mjedisi armela-braka par Megi Braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
Megi Braka10.9K vues
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... par #MesueseAurela Elezaj
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Ndotja e ajrit par Diana Lamaj
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
Diana Lamaj69.6K vues
PERGJEGJESITE E PRODHUESIT,FURNIZUESIT,KONSUMATORIT PER PRODUKTET par roni45
PERGJEGJESITE E PRODHUESIT,FURNIZUESIT,KONSUMATORIT PER PRODUKTETPERGJEGJESITE E PRODHUESIT,FURNIZUESIT,KONSUMATORIT PER PRODUKTET
PERGJEGJESITE E PRODHUESIT,FURNIZUESIT,KONSUMATORIT PER PRODUKTET
roni45833 vues
Adrenals and adrenal cancers par shankaruro84
Adrenals and adrenal cancersAdrenals and adrenal cancers
Adrenals and adrenal cancers
shankaruro84420 vues
CMS BlueButton On FHIR - HIMSS17 Update par Mark Scrimshire
CMS BlueButton On FHIR - HIMSS17 UpdateCMS BlueButton On FHIR - HIMSS17 Update
CMS BlueButton On FHIR - HIMSS17 Update
Mark Scrimshire517 vues
Anthony Gough, Developer par SmartNet
Anthony Gough, DeveloperAnthony Gough, Developer
Anthony Gough, Developer
SmartNet584 vues
4 antijuridicidad par UGM NORTE
4 antijuridicidad4 antijuridicidad
4 antijuridicidad
UGM NORTE712 vues
Nicole Lauenstein, Architect urban design & planning - presentation at Seismi... par SmartNet
Nicole Lauenstein, Architect urban design & planning - presentation at Seismi...Nicole Lauenstein, Architect urban design & planning - presentation at Seismi...
Nicole Lauenstein, Architect urban design & planning - presentation at Seismi...
SmartNet982 vues
RHBC Announcements 3/12 par rhbc
RHBC Announcements 3/12RHBC Announcements 3/12
RHBC Announcements 3/12
rhbc161 vues
e drejta ekologjike Ligjerata 1 par Ferdi Nuredini
e drejta ekologjike Ligjerata 1e drejta ekologjike Ligjerata 1
e drejta ekologjike Ligjerata 1
Ferdi Nuredini1.5K vues
Ndotja e ujit dhe llojet e tij par Iva Pilika
Ndotja e ujit dhe llojet e tijNdotja e ujit dhe llojet e tij
Ndotja e ujit dhe llojet e tij
Iva Pilika3.3K vues
Los derechos de la mujer dominicana par michell pozo
Los derechos de la mujer dominicanaLos derechos de la mujer dominicana
Los derechos de la mujer dominicana
michell pozo6.4K vues

Similaire à Mjedisi dhe njeriu

Tema:Mjedisi par
Tema:MjedisiTema:Mjedisi
Tema:Mjedisialban1shabani
11.4K vues9 diapositives
Mjedisi armela-braka par
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMegi Braka
761 vues19 diapositives
Mjedisi par
MjedisiMjedisi
MjedisiAlgita Mesiti
8.7K vues8 diapositives
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE par
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
27.6K vues34 diapositives
Mjedisi pune projekt qytetari par
Mjedisi pune projekt qytetari Mjedisi pune projekt qytetari
Mjedisi pune projekt qytetari kostantina ibrushi
23.7K vues9 diapositives
Kimi par
KimiKimi
KimiAlgita Mesiti
6.2K vues13 diapositives

Similaire à Mjedisi dhe njeriu(20)

Mjedisi armela-braka par Megi Braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
Megi Braka761 vues
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE par roni45
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
roni4527.6K vues
Presentation 2 (1) par bona4444
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444238 vues
Presentation 2 (1) par bona4444
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444278 vues
Ndotja e mjedisit semundjet par 16211903
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
1621190323.5K vues
Biodiversiteti.ppt par EniLikaj
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
EniLikaj1.4K vues
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01 par Arbi Shkozari
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Arbi Shkozari2.5K vues
Mbrojtja e natyres ne Kosove par dodona12
Mbrojtja e natyres ne KosoveMbrojtja e natyres ne Kosove
Mbrojtja e natyres ne Kosove
dodona122.9K vues
ndotja e mjedisit par Jonadade
ndotja e mjedisitndotja e mjedisit
ndotja e mjedisit
Jonadade2.1K vues
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti par Maja
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Maja 11.6K vues
Problemet mjedisore par Anida Rroshi
Problemet mjedisoreProblemet mjedisore
Problemet mjedisore
Anida Rroshi26.1K vues
trajtimi ekologjik i mbeturinave par ornela rama
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinave
ornela rama16.3K vues

Plus de Klarisa Klara

Holokausti par
HolokaustiHolokausti
HolokaustiKlarisa Klara
6.8K vues14 diapositives
Portugalia par
PortugaliaPortugalia
PortugaliaKlarisa Klara
799 vues12 diapositives
Festivali yne popullor par
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullorKlarisa Klara
3.5K vues18 diapositives
Simetria ne jeten e perditshme par
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Klarisa Klara
8.6K vues7 diapositives
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ? par
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
28.7K vues14 diapositives
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe par
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
5.5K vues16 diapositives

Plus de Klarisa Klara(17)

Simetria ne jeten e perditshme par Klarisa Klara
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme
Klarisa Klara8.6K vues
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ? par Klarisa Klara
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Klarisa Klara28.7K vues
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe par Klarisa Klara
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Klarisa Klara5.5K vues
Toka dhe brendesia e saj par Klarisa Klara
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
Klarisa Klara20.1K vues
Revolucioni i II industrial par Klarisa Klara
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial
Klarisa Klara25.2K vues
Kafshet ne rrezik zhdukje par Klarisa Klara
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
Klarisa Klara19.2K vues
Duhani,alkooli dhe droga !!! par Klarisa Klara
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Klarisa Klara1.8K vues
Era dhe veprimtaria e eres par Klarisa Klara
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
Klarisa Klara23.6K vues

Mjedisi dhe njeriu

  • 2. CILAT JANË PROBLEMET ?  Ajri, toka, ujërat e lumenjve, liqeneve, deteve e oqeaneve, ujërat nëntokësore dhe gjithçka ku jeton dhe ndikon tek njeriu përbëjnë mjedisin rrethues.Sot zhvillimi i vrullshëm ekonomik i botës e civilizimi i saj, krahas progresit të madh që kanë sjellë, kanë ndërhyrë edhe në dëmtimin, ku më shumë e ku më pak, të mjedisit tonë rrethues.Sot, mjedisi ku zhvillohet aktiviteti i botës së gjallë, është shumë i ndotur me produkte e mbeturina të shumëllojshme, ndër to vendin kryesorë e zënë mbetjet kimike apo siç i njohim ndryshe, kimikatet dhe mbetjet radioaktive.Të gjitha këto dëmtojnë e shkatërrojnë pa dallim bimët, kafshët edhe vetë njeriun.Natyrë me anë të proceseve dekompozuese që shkaktoheshin ose përshpejtoheshin nga dukuri natyrore, si ato atmosferike, tokësore, diellore etj, bëjnë të mundur eliminimin e këtyre mbeturina ndotëse. Sot vihet re gjithmonë e më shumë përdorimi pa kufi i plehrave kimike nga bujku, i cili me teprime të tilla pretendon të rrisi pjellorinë e tokës. Por bima nuk thith të gjithën.Një pjese e mirë që mbetet e paasimiluar, me anë të ujit të reshjeve apo vaditjeve depërton në brendësi të tokës dhe ndot ujërat nëntokësore, ato të burimeve, liqeneve, lumenjve.Plehrat dhe hedhja e tyre vend e pa vend, dëmtojnë rëndë mjedisin rrethues, dëmtojnë rëndë shëndetin e vetë fajtorit i cili është njeriu.
  • 3. SI TË VEPROJMË PËR TA NDALUAR ?  Shumë njerëz ankohen për të ndaluar këtë “rrëmujë“ që është bërë në rruzullin tokësor ,por nuk iu intereson . Një gjë është shumë e qartë. Natyra ndotet shumë lehtë, por pastrohet me shumë vështirësi.Njerëzit duhen të ndërgjegjësohen, duhet të apelojnë për të mbajtur pastër ambientin e tyre. Detyra parësore e tij është mënjanimi i ndotjeve.Kujdesi ndaj mjedisit është obligim njerëzor për të evituar katastrofat ekologjike. Jo vetëm nëShqipëri , por dhe në vende të tjera të botës duhen të vendosen sa më shumë tabela ku të tregojnë : “ Një veprim i gabuar , një rrezik i madh për jetën “. Por shumë t domosdoshme janë edhe koshat ku njerëzit të hedhin mbeturinat sepse ndryshe ato hidhen vënd e pa vënd . Pra , njeriu duhet të jetojë në harmoni me natyrën, duhet të kujdeset për atë, dhe të shfrytëzojë me efikasitet të mirat e saj, përndryshe natyra e ndëshkon atë dhe brezat që do të vijnë.
  • 5. PUNOI : KLARISA KARABOJA KLASA VI A  MESAZHI : “ NJË VEPRIM I GABUAR , NJË RREZIK I MADH PËR JETËN“ .