Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Presentatie Nationale Grasdag 2022 Peter Speek.pdf

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 15 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus par Koen van de Sanden (20)

Publicité

Presentatie Nationale Grasdag 2022 Peter Speek.pdf

 1. 1. Voorspellen of meten? Peter Speek | R&D manager Fertilab
 2. 2. nationalegrasdag.nl Inleiding
 3. 3. nationalegrasdag.nl Modellering Bij het modelleren van data zijn een aantal zaken heel belangrijk: ▪ Hoe zuiver is de data? ▪ Kan de data worden geëxtrapoleerd? ▪ Hoe wordt de uitkomst geïnterpreteerd? Waarom is dit belangrijk? ▪ Een model geeft altijd een resultaat (output), ook als de invoer (input) niet correct is.
 4. 4. nationalegrasdag.nl Modellering (voorbeeld 1)
 5. 5. nationalegrasdag.nl Modellering (voorbeeld 1) Leeftijd x 5.93 + 83.88 = Lengte  Model  Maar wat gebeurt er bij een leeftijd van 45?
 6. 6. nationalegrasdag.nl Modellering (voorbeeld 1) Bij een leeftijd van 45 jaar voorspelt het model een lengte van 3,5 meter Deze data kan niet worden geëxtrapoleerd, dit levert namelijk geen reeël antwoord op En wat zou er gebeuren als deze dataset met West-Europese kinderen wordt toegepast op een school in Azië De achtergrond (kalibratieset) van een dataset is heel belangrijk voor de praktische toepassing ervan Vertaald naar de praktijksituatie: Een kalibratieset met metingen op basis van bijvoorbeeld grasland (veehouderij) is dus niet zonder meer toepasbaar op een sportveld! Conclusie: Het gebruiken van het model buiten het gekalibreerde bereik geeft wel een voorspelling, maar geen juist antwoord!
 7. 7. nationalegrasdag.nl Scannen B R O N E F F E C T
 8. 8. nationalegrasdag.nl Scannen Onbekend 2 4 6 8 6 Deze meting valt binnen het bereik, maar is toch een volledig onjuiste voorspelling! Conclusie: Als de onbekenden (monsters) en de kalibratie niet vergelijkbaar zijn, dan is er wel een voorspelling, maar geen juist resultaat!
 9. 9. nationalegrasdag.nl Samenvatting ▪ Scantechnieken of satellietbeelden zijn afgeleide waardes (‘effecten’) ▪ De brondata bestaat analytische metingen, uitgevoerd in een laboratorium ▪ In een model wordt een ‘verband’ tussen effect en bron beschreven ▪ De uitkomsten zijn geen meetresultaten, maar voorspellingen! Voor een goede voorspelling… ▪ moeten de metingen binnen het beoogde bereik worden gedaan (geen extreme metingen) ▪ moet de samenstelling van het te meten object (veld) overeenkomen met de samenstelling van de kalibratiedata
 10. 10. nationalegrasdag.nl Praktijk
 11. 11. nationalegrasdag.nl Praktijk
 12. 12. nationalegrasdag.nl Praktijk
 13. 13. nationalegrasdag.nl Praktijk
 14. 14. nationalegrasdag.nl Resultaten Parameter Scan 1 Scan 2 Scan 3 Analyse Zuurgraad, pH-KCl 4.6 5.0 4.9 4.4 Organisch stof (%) 3.1 2.5 3.6 3.0 Kalium Laag Laag Laag Voldoende (74 kg/ha) Calcium Hoog Hoog Hoog Laag (207 kg/ha) Magnesium Hoog Voldoende Hoog Laag (22.7 kg/ha) CEC 96 73 104 24 De resultaten voor eenvoudige directe metingen komen redelijk overeen, de voedingstoestand laat geen verband zien tussen scans en analyse Parameters zoals zuurgraad en vocht zijn brondata en geen afgeleide waarden (effect) De voedingstoestand is een afgeleide waarde (effect) en wordt bij een scan bepaald vanuit vastgelegde kalibratiedata (bron) Conclusie: Wees voorzichtig met de interpretatie van data vanuit scans en laat - ter controle - ook regelmatig een bodemanalyse uitvoeren bij een laboratorium
 15. 15. nationalegrasdag.nl Conclusie Resultaten en adviezen gebaseerd op modellen zijn geen metingen, maar voorspellingen. Resultaten en adviezen gebaseerd op modellen zijn niet per definitie fout, maar zijn sterk afhankelijk van het gebruikte model en de onderliggende data. Blijf daarom altijd kritisch!

×