Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Kako napraviti blog - Kompletan WordPress Vodič

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Ako tražiš jednostavan, detaljan i veoma jasan vodič kako otvoriti blog ovdje
možeš pronaći upravo to.
Prati upute korak p...
Kroz ovaj vodič – kako otvoriti blog možeš izbjeći sve te pogreške i
uštedjeti svoje vrijeme i napraviti svoj blog za jedn...
Koliko Košta Izrada Bloga?
Evo okvirne cijene.
Da bi otvorio/la WordPress blog potrebno je sljedeće:
1. Domena – Što je We...
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 54 Publicité

Kako napraviti blog - Kompletan WordPress Vodič

Télécharger pour lire hors ligne

Kompletan vodič za početnike - kako napraviti blog primjenom WordPress platforme i dodatno zaraditi novac putem interneta ili napraviti vlastiti online biznis.

Kompletan vodič za početnike - kako napraviti blog primjenom WordPress platforme i dodatno zaraditi novac putem interneta ili napraviti vlastiti online biznis.

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Kako napraviti blog - Kompletan WordPress Vodič

 1. 1. Ako tražiš jednostavan, detaljan i veoma jasan vodič kako otvoriti blog ovdje možeš pronaći upravo to. Prati upute korak po korak i uspjeti ćeš sam napraviti svoj blog. Opisao sam osnovne – glavne, odnosno provjerene načine s kojima se blog može unovčiti. Kako vremenom izgraditi vlastiti online posao ili doći do ideje za proizvodom ili realnom uslugom, te na taj način naplatiti trud i vrijeme uloženo u razvoj, vođenje i pisanje bloga. Pisanje blogabne zahtjeva veliki novac. Zahtjeva trud, rad, vrijeme i zalaganje. Pomoću ovoga tutorijala za početnike pokazati ću ti kako otvoriti blog na WordPress-u koji će biti funkcionalni i dizajnerski prilagođen za prikaz na različitim uređajima. Sve to pomoću detaljnih uputstva, fotografija i video priloga. Također, Dobiješ još dodatni povezani sadržaj kako od bloga izvući maksimum i to sve na jednom mjestu. Možeš odmah krenuti na prvi korak ovoga vodiča – kako otvoriti blog. Moje ime je Krešimir i pokazati ću Vam kako započeti pisanje bloga i kako otvoriti blog. Svoj prvi blog napravio sam još polovicom 2013. godine pomoću WordPress-a. Kroz to vrijeme i sve do sada napravio sam i posjedujem nekoliko web stranica i blogova. Većinom na WordPress platformi. Kako Otvoriti blog za Jedan Dan Prvi put kada sam ovo počeo raditi nisam znao tehnički podesiti mnoge postavke kako treba i napravio sam dosta pogreška, ali zato sada mogu tebi i ostalima pomoći kako bi izbjegli takve pogreške. To je uvijek tako kada radite nešto po prvi put.
 2. 2. Kroz ovaj vodič – kako otvoriti blog možeš izbjeći sve te pogreške i uštedjeti svoje vrijeme i napraviti svoj blog za jedno popodne uz pomoć mojeg iskustva kojeg ću s tobom podijeliti kroz ovaj vodič. Ako negdje zapneš ili nije sve posve jasno. Možeš me kontaktirati, poslati svoje pitanje i rado ću ti poslati odgovor u vezi problema koji se pojavi kada ćeš pokretati svoj blog. Što je Blog? Idemo vidjeti prvo, što je ustvari blog? Blog je dinamična web stranica na koju se unose novi blog članci, koji se još zovu i blog postovi ili samo objave. Za razliku od klasične web stranice gdje je zamišljeno da se sadržaj jednom napiše i postavi na web stranicu, na blogu je zamišljeno da možeš dodavati novi sadržaj kada god to želiš. Pisanje bloga je jedan kontinuirani proces koji zahtjeva ulaganje vremena i puno volje. Nešto slično kao na kada na Facebook-u uneseš novi status. Novi status možeš napisati kada god želiš. Slično je i s blogom. Zato su blogovi odlične web lokacije koje se fokusiraju na određene specifične teme o kojima autor bloga može pisati veliku količinu novog sadržaja i takav sadržaj postavljati na svoj blog u obliku blog objava. Koje se poslije mogu promovirati s ciljem kako bi blog imati što više kvalitetnih posjetitelja koji će čitati takve blog objave. A sve u cilju da autor kao i čitatelji imaju obostranu korist od toga bloga.
 3. 3. Koliko Košta Izrada Bloga? Evo okvirne cijene. Da bi otvorio/la WordPress blog potrebno je sljedeće: 1. Domena – Što je Web domena? Domena bloga je internetska adresa na kojoj se nalazi određena web lokacija. U ovome slučaju blog. Cijene za godišnji zakup domene kreću se od 50 – 100 kuna, ovisno o ekstenziji domene. Zakup .com domene za jednu godinu je oko 90 kuna. 2. Web hosting – Što je Web Hosting? Web hosting je “memorijski prostor” na kojem se nalazi sav sadržaj bloga. To je ustvari dio serverskog prostora kojeg kupiš. Cijene se za jednu godinu korištenja kreću od 150 kuna pa na više. 3. WordPress Platforma WordPress je najpopularnija platforma za izradu i održavanje web lokacija. WordPress je kao “program” koji služi za izradu i pisanje bloga. WordPress.org je besplatan. Dok je varijanta na adresi WordPress.com plaćena usluga. Mi ovdje koristimo WordPress.org. Tako da je neka okvirna cijena Bloga za jednu godinu je oko 300 kuna. U tu cijenu ulazi usluga zakupa registrirane web domene i web hostinga. Dali je Dobro Otvoriti Besplatan Blog? Htio bi spomenuti kako je moguće napraviti potpuno besplatni blog. Sa besplatnim hostingom i web domenom. Jedan od takvih popularnih servisa je I Google Blogger.
 4. 4. Iako je servis dobar, ipak ti ne bi preporučio koristiti takve besplatne servise za izradu bloga. Besplatni su i dobri, ali ne nude tako mnogo mogućnosti i kvalitetnog rada. Baš zbog toga što su besplatni nude samo osnovne opcije i mogućnosti. Ovdje je još nekoliko servisa i platformi koje nude besplatno pokretanje bloga: Wix.com Weebly.com Medium.com Tumblr.com  Svoj prvi blog iz 2013. godine napravio sam na Google Blogger-u. Poslije sam počeo koristiti WordPress. Znam kolika je razlika u mogućnostima i kvaliteti jedne i druge opcije. Važno je znati da domenu i hosting ne kupujete nego zakupljujete na određeni vremenski period. Tako domenu i hosting možeš zakupiti na period od 6 mjeseci, godinu dana, dvije godine ili čak pet godina. Moj savjet je da zakupite na period od godine dana ili dvije godine. Zašto Trebaš Razmisliti o Otvaranju Bloga Kako otvoriti blog? vidjeti ćeš nije teško i nije veliki posao. Ne zahtjeva velika financijska ulaganja, ne zahtjeva velika tehnička znanja. Ono što je važno je da imaš određenu temu o kojoj ćeš pisati blog. Ideje za blog mogu biti razne. Bitno je izabrati nešto što voliš i što te dosta interesira. Temu svojeg bloga moraš pažljivo odabrati.
 5. 5. Važno je da tema bloga bude prije svega tebi interesantna i da o njoj nešto znaš. Tema bloga ti mora biti interesantna kako bi imao/la motivacije konstantno pisati sadržaj. Što je veoma bitno i jedan od ključnih čimbenika za uspjeh tvojeg bloga. Ne smiješ lako odustati. Pogledaj nešto malo o motivaciji i kako ostati motiviran. Moraš biti uporan/a, jer samo uporni uspio na internetu. 🙂 Dobro je da znaš o odabranoj temi što više. Ali vidiš ovo sada koliko je ovo mudra rečenica. Nije toliko važno koliko ti znaš, nego koliko drugi ne znaju o tome o čemu ti pišete na blogu. Svrha Bloga Sigurno se mnogi pitaju koja je uopće svrha bloga? Zašto i zbog čega pisati blog, čemu sve to? Jednostavno – razlog je u kreiranje vlastitog medija pod svojom kontrolom. Pomoću bloga možeš stvoriti prisutnost na prostoru interneta i tako imati određeni utjecaj, a na kraju od takvog medija i utjecaja ostvariti zaradu i zaraditi novac od bloga. Drugim riječima, nešto slično kao da imaš vlastitu TV kuću sa nekoliko TV kanala koje gleda svaki dan na tisuće ljude. Isto je i s blogom. Svrha bloga je da na tvoj blog može dolaziti nekoliko tisuća ili nekoliko desetaka tisuća posjetitelja svaki mjesec. Možda čak i više. Na kraju od
 6. 6. svakog posjetitelja u financijskom smislu možeš ostvariti neki oblik novčane zarade. Evo koje skupine mogu imati posebno koristi od pisanja članaka na osobnom blogu: učenici studenti zaposlenici poduzetnici i obrtnici umjetnici i kreatori hobisti razni profesionalci i stručnjaci umirovljenici Dakle, kao što vidiš gotovo pa svi. Ideje Za Blog – Kako Izabrati Branšu Bloga Ovo je krucijalno važno. Ideja bloga, o čemu će biti riječi na blogu. Koja je tema bloga i tko su posjetitelji bloga? Pisao samu u vezi odabira branše bloga u objavi kako postati bloger i dobiti prve posjetitelje. Kada biraš ideje za blog, možeš izabrati jednu od dvije skupine tema za svoj blog. Ja to volim tako podijeliti.
 7. 7. A) Prva skupina tema i ideja za blog su tvoje strasti. To je sve ono što ti jako voliš. To može biti neki tvoj hobi, recimo: fotografija kuhanje moda putovanja šminka obuća pisanje pjevanje crtanje izrada nakita modeliranje izrada bilo čega, bilo koji hobi To su sve ideje o kojima možeš pokrenuti blog. Ima mnogo blogova o kuhanju, šminki, modi, ljepoti, stilu, odijevanju, putovanjima, itd. Kako su to sve popularne teme možeš očekivati dosta jaku konkurenciju. Ali isto tako u velikom broju tih hobija nalaze se mnogobrojne mogućnosti za zaradu novca pomoću bloga. B)Druga skupina tema su tkz. „profit” teme. To su sve teme iz branši u kojima se svuda okreće veliki novac. Tu je važno imati inovativnu, pa čak i kreativnu ideju za blog.
 8. 8. Takve teme su: ljubav zarada novca mršavljenje zdravlje dobar izgled slava moć priznanje preživljavanje kontrola sigurnost – kako izbjeći strah i paniku Ovo sam napisao jer znam da dosta vas zanima kako zaradi novac od bloga. Sve ove profit teme su odlične za zaradu novca pomoću bloga, jer je veliki potencijal zarade zbog velike potražnje. Tako da ako planiraš zarađivati novac putem bloga razmisli dali tema ima dosta jak potencijal za monetizacijom – izvorima i načinima zarade. 4 Jaka Razloga Zašto bi trebao/la Razmisliti o Otvaranju Bloga 1. Počni Graditi Svoj Online Biznis Ljudi još na žalost kod nas ne razumiju koliko je ovo moćno. Svatko od nas ima priliku da izgradit svoj biznis ili mali posao pomoću bloga. Uvijek gledaj dugoročno. Što ću ja imati od ovoga za 3 ili 5 godina? To je ispravno pitanje. Ne samo kako otvoriti blog!
 9. 9. Moraš imati jasnu viziju, smjer kojim želiš ići. Doći do ispravnih informacija kako bi radili stvari na ispravan način i kontinuirano raditi, pisati novi sadržaj. Sama količina sadržaja kojeg će s vremenom biti sve više i više donositi će ti nove posjetitelje koji u konačnici mogu postati tvoji kupci. Pogledaj ove savjete, vrijedni su: Evo nekoliko savjeta kako pisati blog 2. Izgradi Svoju Novu Karijeru Internet je omogućio ljudima da budu komunikacijski povezani i da međusobno dijele informacije na obostranu korist. Tim komunikacijskim alatom imaš mogućnost da se prezentiraš kao osoba od stručnosti. Ako nisi zadovoljan ili zadovoljna trenutnim stanje ili karijerom, morati ćeš odvojiti najviše svojeg vremena i energije da nešto promijeniš. uvijek će biti netko tko će htjeti unajmiti tvoje: vrijeme usluge ili tvoje vještine kako bi imao koristi od tebe. Možeš pomoću bloga pronaći novi posao. Samo se trebaš dovesti u poziciju da imate nešto vrijedno za ponuditi. Nema boljeg i jednostavnijeg načina da to postigneš nego pisanjem bloga. 3. Izgradi Svoju Online Zajednicu Pročitao sam da je za uspješan online posao od kojeg možeš dobro živjeti dovoljno imati 1000 sljedbenika koji će biti spremni platiti neki tvoj proizvod ili uslugu koju možeš ponuditi na svojem blogu kao dodatnu vrijednost koju ne dijeliš besplatno.
 10. 10. A, to je sjajno. Samo trebaš krenuti. Bitno je da nešto učiniš, makar i svaki dan po malo. Jedan mali korak. Uvijek gledaj koliku kvalitetu možeš isporučiti prije nego zatražiš nešto zauzvrat kako bi stekao povjerenje ljudi u globalu i da tebe vide kao osobu na koju mogu računati. Jer sve je to u suštini isti posao. Rješavanje tuđih problema za novac. Za ovaj vodič možemo isto reći tako da je rješenje za problem kako otvoriti blog. 4. Iskoristi Pravo Vrijeme i Registriraj Svoju Blog Domenu Još Danas Na domaćem internet prostoru još uvijek nema puno kvalitetnog sadržaja kojeg kreiraju pojedinci. Tako da imaš veliki prostor da uletiš s nečim dobrim. Nema puno blogova koji već imaju dobru vidljivost na tražilicama. Većinom su to informacije od lokalnih poduzeća i News portala. Na engleskom govornom području je već teže, ali kod nas doma je sve još uvijek nezasićeno. Nema jake konkurencije i to je odlično. Nekada je bolje biti prvi na selu nego drugi u gradu. I to je prednost koju treba iskoristiti. Oke, idemo sada vidjeti kako otvoriti blog na WordPress-u. Kako Otvoriti Blog na WordPressu – Potpuni Vodič Kroz 9 Koraka Naučite kako otvoriti blog pomoću ovih jednostavnih koraka. Jednom kada napraviš svoj prvi blog, svaki drugi možeš napraviti na isti način ako koristiš WordPress.
 11. 11. Kompletan vodič korak po korak kako otvoriti blog na WordPress-u Vodič Kroz Izradu WordPress Bloga – Pregled Koraka Korak 1: Odaberi Naziv Domene i Ime Bloga Evo nas na prvom koraku ovoga vodiča kako otvoriti blog. Na početku trebaš malo razmislite kako bi odabrao dobar naziv svoje domene za blog i odabrao dobar naziv samog bloga. Ja ću ti pomoći oko toga. Razmisli što želiš postići svojim blogom? Ako se želiš brendirati kroz svoje ime i prezime, onda nije greška odabrati domenu sa svojim imenom i prezimenom tako sam i ja odabrao. Ako želiš nešto drugo. Onda opet razmisli da domena bude brend. Najbolja praksa prilikom odabira naziva domene je da imaš u nazivu domene glavnu ključnu riječ i još pored nje tvoj brend. Brend može biti i tvoje prezime. Recimo npr. pišem napamet: www.fotografmatković.com Ključna riječ bloga je fotograf, a brend je prezime matković. I to će biti u redu. Jer ljudi puno lakše zapamte tu domenu, nego neku generičku. Zapamte prezime. Ili barem djelomično prezime. Pa iako ukucaju pogrešno prezime. Google će ipak iako je ta domena djelomično točno upisana shvatiti što točno tražite i to će izbaciti. Tako će lakše pronaći blog kada te budu ponovno tražili. Baš zbog toga je važan odabir dobre domene.
 12. 12. Kriteriji Za Odabir Domene Ako želiš osobni blog, onda je dobro da domena nosi tvoje ime i prezime. Ako želiš brend domenu, možeš u domenu uključiti glavnu ključnu riječ i prezime. Ako ciljaš na lokalni blog za lokalne posjetitelje, dobro je da domena sadrži brend (recimo opet prezime) i ime lokacije. Gledaj da domena bude što kraća, razumljiva, laka za zapamtiti Bez nepotrebnih crtica i ostalih simbola. Cijena Domene Domena je internetska adresa od web lokacije. Taj naziv se zakupi na određeni vremenski period. Ja svoju .com domenu plaćam godišnje 90 kuna. Najviše ju možeš zakupiti maksimalno na 10 godina i onda je 10 godina tvoja. Domene imaju ekstenzije. Najpopularnije ekstenzije koje biraš su: .com .com.hr .net .info .hr .rs .ba  Gledaj da imaš domenu s nekom od tih ekstenzija. Cijene ovise od pojedinih registara web domena. Negdje su jeftinije negdje skuplje.
 13. 13. U Hrvatskoj se cijene većine popularnih ekstenzija domena kreću od 90 – 100 kuna. Iznimka je .HR domena. koja je besplatna za pravne osobe (trgovačka društva i udruge) i fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost (ugostitelji, liječnici, obrtnici), a ostali je plaćaju i cijena takve domene ovisi od registra do registra, okvirno je oko 600 kuna. Kako Odabrati Ime Bloga Ime bloga ili naziv treba govoriti o temi bloga. Iz imena bloga treba odmah biti jasno o čemu se na blogu radi. Moj naziv bloga je: Krešimir Olijan. Naziv, odnosno ime bloga može biti vidljiv na samom blogu i u rezultatima internetskih tražilica. Naziv bloga za razliku od domene može se mijenjati, ali nije preporuka da to radiš. Ime bloga može biti isti kao i domena, ali i ne mora. Ako se radi o osobnom blogu onda je dobro da naziv bloga nosi ime i prezime i još nekoliko riječi koje jasno opisuju tematiku kojom se blog bavi. Tako da posjetiteljima odmah može biti jasno o čemu se na blogu radi. Dobro je da naziv bloga u sebi ima neku riječ za koju se želiš rangirati na tražilicama. Recimo kod mene je to fraza internet marketing koja dolazi u nazivu iza imena i prezimena. Svrha dobrog naziva bloga je brendiranje i lakoća pamćenja imena kako bi korisnici lakše ponovno pronašli tvoj blog ako se žele vratiti.
 14. 14. Korak 2: Kako Kupiti Domenu i Web Hosting Za WordPress Blog U ovome koraku treba obaviti nekoliko radnji. Prvo – moraš registrirati svoju domenu i kupiti web hosting. WordPress je besplatna platforma za izradu web stranica i blogova i svakako koristi WordPress. Domenu smo objasnili šta je i čemu služi. Web hosting je „memorijski” prostor koji služi za instalaciju i pohranu bloga. Dakle nešto slično kao USB stick. Na USB stick spremaš sve svoje dokumente i možete ih nositi posvuda sa sobom. Isto tako na web hosting pohraniš cijelu instalaciju bloga i sav sadržaj bloga se nalazi na tome hostingu. Što je Web Hosting? Web hosting je poseban memorijski prostor koji se nalazi na velikim računalima (ta računala nalaze se diljem svijeta u velikim server centrima), to su serveri s kojih se preuzimaju web stranice. Kada ideš na internet, računalo se preko mreže instaliranih kablova spaja s takvim serverima i preuzima sadržaj web stranice koju posvećuješ. Tada na ekranu računala vidiš ono što se nalazi na server računalima. Tako funkcionira internet, vrlo jednostavno objašnjenje. Web hosting nude tvrtke. Imaš strane i domaće tvrtke od kojih možeš nabaviti hosting. Ja koristim hosting od domaćih tvrtki i mogu isto i tebi preporučiti jer sam zadovoljan, dobro radi, a cijena nije velika. Prije nego što kupiš hosting trebaš registrirati domenu. Za to služe registri domena. To su internetski servisi iza kojih stoje opet razne kompanije koje nude
 15. 15. takve usluge. Ili imaš mogućnost da domenu registriraš kod iste kompanije gdje kupuješ i hosting. Vidjeti ćeš u nastavku kako to odraditi. Provjeri Prvo Dali je Domena Slobodna Domena je adresa. Ona je jedinstvena i ne mogu postojati dvije potpuno iste domene na internetu. Zato prvo moraš provjeriti dali je domena koju želite registrirati slobodna. To možeš provjeriti na sljedećem linku. Provjeri dali je domena slobodna U Unesite željenu domenu kako bi provjerili dali je dostupna za registraciju.
 16. 16. Samo upišeš naziv željene domene i klikni na gumb traži. Dobiti ćeš poruku dali je domena slobodna ili nije. Ako je, nema brige. Ako nije, onda najlakše izaberi neku drugu ekstenziju. Jer domena koja ima isti naziv, ali različite ekstenzije nije ista. Ako je sve zauzeto onda možeš ubaciti crticu u domenu ili najbolje odlučiti izabrati drugo ime domene. Evo nekoliko kratkih savjeta kako odabrati dobar naziv domene: odaberi kratku domenu jednostavna za tipkanje koristi ključnu riječ izbjegavaj crtice i brojeve gledaj da bude stvorena za lokalnu pretragu ako to ima smisla odaberi brend ime odaberi pravilnu ekstenziju domene (svaka ekstenzija ima svoje značenje) provjeri dali registracijom ne kršite neka prava ili eventualno pokušavaš kopirati nekog drugog Sada ću ti pokazati proceduru registracije domene i kupovine web hostinga od Studio4web. Ja koristim hosting od Studio4web. To je Hrvatski web hosting. Pa ću kroz nastavak ovog vodiča koristiti njihov hosting kako bi ti pokazao proces instalacije. Na ovome linku možeš vidjeti ponudu shared web hostinga
 17. 17. Odaberite neki od ponuđenih hosting paketa. Prvo se trebaš registrirati i prijaviti na korisničke stranice od Studio4web. Kada se prijaviš biraš sa glavnog izbornika >> Hosting i usluge >> naruči nove usluge. Zatim biraš paket web hostinga zajedno s domenom. Za početak možete uzeti paket od 1 ili 2 gigabajta prostora. To če biti za blog sasvim dovoljno.
 18. 18. Kada izabereš paket web hostinga klikom na naruči, preusmjeriti će te na izbor domene koje želiš zakupiti. Izaberete prvu opciju i unesi naziv domene izaberi željenu ekstenziju domene i klikni na dugme provjeri. Registracija domene za Vaš blog Nakon unosa domene i ako je ime domene slobodno (ako si već prethodno provjerili dali je naziv slobodan) klikni na dugme nastavi i dolaziš do stranice gdje odradiš završetak narudžbe i njeno podešavanje. Tu možeš još odabrati neke dodatne usluge. Ali, nije potrebno. Bitno je da odaberete da hosting i domenu kupujete na period od barem godinu dana. Nije loše da odmah uzme period od dvije godine i tako budete mirni duže vrijeme. Hrvatski Web Hosting – Studio4web 15% POPUST Povoljan web hosting za Vaš blog
 19. 19. Ovaj hosting je veoma povoljan, a dobar. Na internetu možeš pronaći zadovoljna iskustva korisnika. Paket sa 2 gigabajta prostora na godinu dana ima cijenu od 200 kuna, plus.com domena 90 kuna za godinu dana. Tako da u tome slučaju svoj hosting i domenu plaćaš godišnje 290 kuna. I to nije nikakav veliki trošak. Ako izabereš.com.hr domenu nju plaćaš 50 kuna godišnje, dakle još povoljnije. Ukoliko želiš koristiti ovaj Web hosting iskoristi jednokratni popust od 15% na cijelu narudžbu upisom koda za popust prilikom plaćanja. Kod za popust od 15% je: hosting15 Kako Iskoristiti Kod za Popust na Web Hosting – 15% Kod hosting15 unosiš na pregledu svoje narudžbe. U polje predviđeno za unos koda za popust unesi kod hosting 15 i kliknete na >> Potvrdite kod. Tada ćeš vidjeti iznos narudžbe umanjen za 15%.
 20. 20. Unesite kod: hosting15 i dobiti ćete 15% popusta na cijelu narudžbu. Na kraju još biraš dali si fizička i pravna osoba i dolaziš to blagajne gdje biraš način plaćanja. Odaberi plaćanje kako ti najbolje odgovara. Možeš i običnom općom uplatnicom, tako da ne moraš petljati s karticama po internetu. Nakon toga ide instalacija WordPress-a na hosting i konačno izrada bloga.
 21. 21. Korak 3: Instalacija WordPressa – Kako Jednostavno Instalirati WordPress? Kada platite Hosting i domenu na E mail adresu stići će ti mail sa podacima za pristup Cpanelu (upravljačkoj ploči) hostinga. Unutra ćeš dobiti korisničko ime i lozinku za prijavu na Cpanel. Poruka ti dolazi na E mail koji je unesen tijekom procesa kupovine i plaćanja web hostinga. Prijava na Cpanel Da bi se prijavo/la na Cpanel utipkaj u adresnu traku web preglednika domenu i iza nje nastavak /cpanel, i stisni na tipkovnici enter za potvrdu. Npr. ovako nešto: www.domena.com/cpanel Nakon toga na ekranu računala vidjeti ćeš sljedeću formu.
 22. 22. Unesite svoje korisničko ime i lozinku za prijavu na cpanel od web hostinga. Dolaziš do stranice za prijavu na upravljačku ploču od web hostinga gdje unosiš korisničko ime i lozinku za pristup cpanel-u, a te si podatke dobio/la u E mail poruci koju je poslao Studio4web. Sada kreće instalacija WordPress-a. WordPress možeš instalirati na nekoliko načina. Ja ču ti ovdje pokazati najjednostavniji.
 23. 23. Najjednostavniji Način Instalacije WordPress Platforme na Web Hosting Softacolous Apps Installater Kada se prijaviš na cPanel, pronađi ikonicu koja nosi naziv Softacolous Apps installater. (moraš malo skrolati prema dolje i vidjeti ćete ju, dolje na slici je označena crvenim okvirom). kliknite na ikonu Softacolous Apps installater za početak instalacije WordPress-a Klikni na tu ikonu i vidjeti ćeš aplikacije koje možete instalirati. Skroz gore desno je i WordPress, pa klikni na WordPress ikonu.
 24. 24. Početak Instalacije Zatim, vidjeti ćeš plavo dugme Install Now. Klikni na taj gumb za podešavanje instalacije, kao na slici ispod. Za početak instalacije kliknite na “Install Now”. Podešavanje Opcija Instalacije Treba podesiti nekoliko sitnica prije nego instaliraš WordPress. Uvijek odaberi najnoviju verziju WordPress-a. Zatim odaberete domenu na koju instaliraš WordPress.
 25. 25. Direktorij gdje će ići instalacija ostavite prazan, instalirati će se u root folder. Uvijek odaberite najnoviju verziju WordPress-a kojeg ćete instalirati. Ime i Opis Bloga Dalje, možeš unijeti naziv i opis bloga. Ali i ne moraš, to možeš učiniti naknadno na blogu. Možete unijeti ime i opis bloga. Kreiranje Administratora Zatim kreiraš podatke za administratora bloga. A to ćeš biti ti, ako radiš svoj blog.
 26. 26. Pažnja! tim podacima se prijavljujete na WordPress kada želite pristupiti blogu. Pa si negdje dodatno zapiši korisničko ime i lozinku, jer će ti trebati svaki put za prijavu na WordPress instalaciju. Odaberite jako administratorsko ime i lozinku. Te podatke koristite za prijavu na WordPress Vašeg bloga. Korisničko Ime i Lozinka za Prijavu Za korisničko ime nemoj ostaviti admin, zbog sigurnosti. Ovo je jako bitno. Neka bude korisničko ime što složenije. Lozinka neka isto bude jaka, već aplikacija sama generirala jaku lozinku. Pa je najbolje da si te podatke obavezno zapišeš na papir i s vremenom naučiš napamet. Još unesi admin E mail. Najbolje da to bude E mail koji najviše koristiš.
 27. 27. Odaberi Jezik Instalacije Jezik možeš ostaviti engleski ili promijeniti neki drugi, nije toliko važno. To isto kao i naslov i opis bloga možeš naknadno mijenjati. Možete odabrati neki drugi jezik i uključiti u instalaciju određene dodatke. Još ima opcije da instaliraš dodatke, ali to isto možeš naknadno učiniti. Dodatne Opcije i Kraj Instalacije Važan detalj su „Advanced options” gdje možeš promijeniti ime baze podataka i prefiks. Svakako promijeni ime baze podataka. Obrati pažnju na Auto Upgrade i naBackup baze podataka. Neka bude uključena automatska obnova tema i dodataka i jednom tjedno postavi izradu sigurnosne kopije.
 28. 28. Odaberite ime baze podataka i podesite opcije automatskog ažuriranja i izrade sigurnosne kopije. Kada sve to podesiš na kraju kliknite na dugme Install i započeti će instalacija WordPress-a. Traje veoma kratko, gotovo uvijek manje od pola minute.
 29. 29. Kada završi instalacija automatski te prebacuje na blog i imaš pristup WordPress platformi koja je instalirana na hosting i povezana s domenom bloga. I to je kraj instalacije. Sada možeš početi „sređivati” svoj blog i odatle kreću one zanimljivije stvari. Korak 4: Stiliziranje Vizualnoga Predloška Bloga – WordPress Teme Kako se Prijaviti na Svoj WordPress Blog Svaki put kada se želiš prijaviti na blog, blogu pristupaš na način da u adresnu traku web preglednika unosiš web domenu bloga i iza nje nastavak /wp-admin i stisneš enter za potvrdu. Npr. ovako nešto: http://www.tvojadomena/wp-admin Unesi ime domene i nastavak wp-admin, te stisni enter na tipkovnici. Zatim na stranci koja se otvori (kao na slici ispod) unosi svoje admin korisničko ime i lozinku koju si kreirao/la prilikom instalacije WordPress-a. Zatim klikni na gumb Log in.
 30. 30. Unesete svoje admin ime i lozinku za prijavu u WordPress administraciju. Stranica za prijavu se još može dodatno podesiti radi sigurnosti, ali to nije tema ovoga vodiča – Kako napraviti blog. Kada se prijavite na WordPress vidjeti ćete stranicu nadzorne ploče koja je prikazana na donjoj slici.
 31. 31. Pčetna strtana WordPress platforme – nadzorna ploča Promijeni Vizualnu Temu Bloga Što je vizualna tema bloga, ili vizualni predložak? Vizualni predložak određuje kako će izgledati blog. U WordPress-u vizualni predlošci su tkz. “Teme“. Teme možeš uvijek mijenjati i tako primijeniti kompletan izgled bloga. Postoje: besplatne teme plaćene teme Svako ima svoj ukus kada se radi o vizualnom predlošku bloga, pa tako bira i temu. Najbolje se je držati onog klasičnoga izgleda web stranica ili blogova. Neki od najboljih blogera svijeta koriste takve besplatne jednostavne i čiste teme koje se fokusiraju na sadržaj bloga. Jer znaju da posjetitelji dolaze zbog
 32. 32. sadržaja koji je odličan, a ne zbog izgleda bloga. Postoje teme koje su programiranje posebno za određeni tip web lokacije. Recimo posebno za: blogove web trgovine poslovne web stranice tehnologije edukacije medicinu putovanja fotografiju kuhanje ljepotu Da bi promijenio/la izgled bloga klikni na karticu Izgled >> Teme s glavnog izbornika na lijevoj strani.
 33. 33. Prikaz glavnog izbornika na WordPress platformi. Za odabir teme kliknite na izgled, zatim teme. Vidjeti ćeš trenutno instaliranu teme. Da bi dodali neku novu temu klikni na dugme “Dodan novu“. Tu ćeš vidjeti sve besplatne teme koje su raspoređene po sljedećim kategorijama:
 34. 34. istaknute popularne najnovije favoriti filtar osobina sve teme su raspoređene u kategorije. Možete dodati i vanjsku temu ako želite koristiti plaćenu temu
 35. 35. Instalacija nove teme je jednostavno. Odaberi temu i kliknete na instaliraj, nakon toga na aktiviraj. Sada možeš vidjeti kako blog izgleda tako da pređeš mišem preko imena bloga na samom vrhu glavnog izbornika i za tim sa padajućeg izbornika izbor klikni na “Posjeti web stranicu“. prijeđite mišem preko imena bloga na vrhu izbornika i sa padajućeg izbora odaberite “Posjeti web stranicu”.
 36. 36. Kako Nabaviti Profesionalnu WordPress Temu Za Blog? Također ima opcija da instaliraš temu koju kupiš recimo na Themeforest.net. To je popularno web mjesto gdje možeš kupovati sve potrebno za web stranice. Ima mnogo web lokacija gdje možeš kupiti WordPress temu. Ovo je popis od 10 popularan web trgovina sa WordPress temama. Themeforest StudioPress Elegant Themes Themify WPZoom TeslaThemes Anariel Design EngineThemes UpThemes Themes Kindoms Takvu plaćenu temu prvo moraš u zip formatu prenijeti na WordPress i zatim ju instalirati, nije teško. Nakon što klikneš na dugme “dodaj novu” klikni na “prenesi temu“, jednostavno odaberi zip datoteku s vašeg računala, prebaci i instaliraj temu. Isto tako nakon instalacije ju aktiviraj. Podešavanje Teme za Bolji Izgled Bloga Svaka tema ima svoje dodatne postavke. Besplatne teme nemaju tako puno dodatnih postavki, ali neke bolje koje kupiš svakako imaju pa ti nude bolje opcije i više mogućnosti oko sređivanja izgleda
 37. 37. bloga. Osnovnim postavkama teme pristupaš s glavnog izbornika Izgled >> Prilagodi. Možeš podesiti: Ime bloga i opis bloga Boje Sliku zaglavlja Izbornike Widgete (to su mini sekcije web stranice) Postavke početne stranice Ubaciti dodatni CSS kod za stilizirane stranice To su osnovne postavke za većinu besplatnih i osnovnih WordPress tema. Teme koje kupiš imati će svoje dodatne postavke. Sve to možeš vidjeti u korisničkoj dokumentaciji teme. Korak 5: Objavi Svoj Prvi Blog Post – Pisanje Članaka Na glavnom izborniku s lijeva ima opcije Objave. Kada klikneš na objave vidjeti ćeš opciju “Dodaj novu“. Klikni na tu opciju da bi kreirao/la novi blog post. Otvoriti će se prozor, kao na slici ispod.
 38. 38. N vrhu editora za unos sadržaja napišete naslov objave, a ispod dalje unosite ostali sadržaj. Slike, tekst, video, linkove. Sada možeš početi pisati sadržaj blog posta. Na vrhu (gdje piše “Dodajte naslov”) unesi naslov posta. A ispod unosi ostali sadržaj (tekst, slike, video) zajedno sa podnaslovima i ostalim elementima za stiliziranje sadržaja.
 39. 39. Dodavanje novog sadržaja u blog objave je veoma lako i mislim da ćeš uspjeti vrlo lako u kratkom vremenu sve savladati. Kada napišeš sadržaj objave i ubaciš sve elemente koje želiš od teksta do video materijala da bi objavio/la tu objavu koju si napisao/la klikni na dugme Objavi koje se nalazi ovoga puta gore desno, isto je plave boje. Prije objave ima i gumb >> Pretpregled. Ta opcija služi da vidiš kako će objava izgledati prije nego što ju objaviš. Možeš objaviti odmah ili podesiti datum kada želiš da post bude objavljen. Kada se vratiš na popis objava klikom na “Sve objave” vidiš sve svoje blog objave ili postove. Naknadno svaku objavu možeš urediti ili skroz izbrisati klikom na pojedine opcije za to predviđene. Kada objaviš i napišeš veće količine blog postova uvijek ih možeš dorađivati i mijenjati. Ali nemoj mijenjati linkove postova i brisati veći broj već objavljenih i rangiranih objava. Tako nanosiš štetu svojem blogu. Na taj način si objavio/la svoj prvi blog post. Sada možeš napraviti nekoliko stranica. Korak 6: Kreiraj Dodatne Stranice Evo nas u 6 koraku ovog vodiča – kako otvoriti blog. Svaki blog može imati i statične stranice koje možeš kreirati i prikazati na glavnom izborniku bloga. Takve stranice služe za ubacivanje određenog tipa sadržaja. Recimo stranica sa kontakt formom za kontaktiranje. Pa stranica “O meni” ili “O nama”, zatim stranice sa eventualnim uslugama ili opisima proizvoda. Ili čak stranice s knjigama koje možeš dijeliti u elektroničkom obliku.
 40. 40. Takve stranice kreiraš na isti način kao i objave. Samo sa glavnog izbornika kliknete na Stranice >> Dodaj novu. Sadržaj stranice unosiš na isti način kao i za objave. Svakako je dobro da na svojem blogu imaš neke od sljedećih stranica: kontakt stranica stranica o meni ili o nama početna stranica sa posebnim sadržajem stranica “početak” ili “krenite odavde” stranica o eventualnim proizvodima ili uslugama stranica sa dodatnim vrijednim sadržajem: vodiči, tutorijali, e knjige i slično Stranica o meni i kontakt dvije su stranice koje su uvijek interesantne posjetiteljima, a i korisne su. Neke teme dolaze sa već gotovom kontakt predloškom i formom, pa nećete imati potrebe za instalacijom WordPress dodataka u te svrhe. Korak 7: Instalacija WordPress Dodataka WordPress dodatak je funkcionalno proširenje Svake WordPress web lokacije. Dodatke instaliraš i aktiviraš slično kao i WordPress teme. Pronađeš dodatak koji ti treba, instaliraj ga i aktiviraj. Sa glavnog izbornika biraš Dodaci >> Dodaj novi.
 41. 41. Da bi pronašao i instalirao novi dodatak klikni s glavnog izbornika na dodaci, zatim dodaj novi.
 42. 42. Najviše se koriste dodaci za: kontakt forme SEO optimizaciju sadržaja komentare neželjenih komentare galerija fotografija optimizacija brzine web lokacije razni funkcionalni dodaci Kako budeš malo istraživao/la WordPress upoznati ćeš sve korisne i popularne dodatke kao što je Yoast SEO. Yoast SEO je besplatan (ima i plaćena verzija) Veoma koristan dodatak s kojim podešavaš on site SEO optimizaciju blog objava radi boljeg rangiranja na internet tražilicama. Yoast SEO dodatak Važno je naglasiti da ne pretjerate s nepotrebnom instalacijom i korištenjem velikog broja dodataka kao i WordPress tema. Koristi samo ono što ti stvarno
 43. 43. treba. Tako izbjegavaš dobar dio problema oko sigurnosti, ali i oko performansi bloga što je opet veoma važno. Ovo je popis nekoliko najviše upotrebljavanih dodataka za WordPress. Yoast SEO Jetcpack Everest Forms Akismet NextGEN Gallery W3 Total Cache Google XML Sitemaps Contact form 7 Elementor Autoptimize Korak 8: Izradi Glavnu Navigaciju Bloga Kada imaš više objava i više stranica njih treba nekako organizirati i posložiti za prikaz posjetiteljima. Za to služi navigacija, odnosno izbornik. Sada ću ti pokazati kako kreirate glavnu navigaciju bloga. Kao i do sada sa lijeve strane na glavnom WordPress izborniku klikni na sekciju Izgled >> izbornici. Sve što trebaš napraviti je u polje Ime izbornika unijeti proizvoljno ime izbornika i kliknuti na gumb kreiraj izbornik. Najčešće taj naziv bude bio: glavni izbornik, ukoliko se radi o glavnoj navigaciji bloga.
 44. 44. Kreiranje glavnog navigacijskog izbornika na blogu Sada je potrebno u taj izbornik ubaciti stavke. Te stavke mogu biti: objave stranice kategorije ili oznake Vanjske veze, odnosno linkovi Vrlo je jednostavno. Odaberi stavku tako da čekiraš kućicu ispred stavke i klikni na dodaj u izbornik. S lijeve strane možeš pomicati mišem svaku stavku i tako posložiti redoslijed prikazivanja stavki u izborniku kako ti odgovara. Možeš stavke i ugnijezditi pod jednu glavnu stavku. Vidjeti ćeš nije teško. Sustav poslije sam postavlja izbornik na blog, ovisno kako je programiran raspored u temi koja aktivirana.
 45. 45. Na kraju ne zaboravi kliknuti na >> spremi izbornik. To radite svaki puta prilikom promjena na WordPress-u. Korak 9: Kako Otvoriti Blog Na WordPress-u i Zaraditi Novac Pomoću Bloga U osnovi postoji bezbroj načina kako zaraditi novac pomoću bloga. Sada znaš kako otvoriti blog pomoću WordPress-a. WordPress je veoma popularan i moćan alat za kreiranje web stranica. 35% web lokacija u svijetu izrađeno je pomoću WordPress-a. Kada uložiš veliki trud i mnogo vremena u svoj blog imaš mogućnost zaraditi novac. Blogom možeš zaraditi novac na više načina. Napisao sam koji su to provjereni načini zarađivanja novca putem bloga. Ako te zanima, pogledaj 8 načina kako zaraditi novac kao bloger.
 46. 46. Najjednostavniji način je oglašavanjem na blogu. Ali i dosta težak. To je da ti drugi plate da postaviš njihove reklame i oglase na svoj blog. Ali to je relativno ne isplativo ako nemaš blog na engleskom jeziku i sa ogromnim brojem posjetitelja. Može biti i domaći blog, ali mora imati veliki broj mjesečnih posjeta i ti posjeti moraju biti određeni iz jedne branše. Tako da možeš računati na to, ali nije dovoljno. Veoma detaljan vodič o zaradi novca pomoću bloga napravio je kolega bloger. Nalazi se na sljedećem linku, pa pogledaj detaljnije Kako zaraditi novac pomoću svojeg bloga. 7 Provjerenih Načina Kako Zaraditi Novac Pomoću Bloga na Internetu u Hrvatskoj Ili Globalno 1.Postavi Banere ili oglase na blog – (Google Adsense iskustvo korisnika) 2.Preporuči srodne proizvode i zaradi proviziju prilikom svake kupovine – Affiliate marketing(97+ najboljih affiliate programa u 2019 godini) 3.Omogući donacije na svojem blogu 4.Stvori premium sadržaj visoke vrijednosti i uvedi pretplatu 5.Stvori i ponudi vlastite proizvode i usluge (preporuka i ovo je najbolji izvor zarade od bloga) 6.Sponzorirani sadržaj i blog članci 7.Javni nastupi i predavanja na radionicama i konferencijama Najbolji način da zaradiš putem bloga je prodavajući svoje usluge i proizvode. Proizvodi mogu biti fizički, ali i elektronski. Možeš putem affiliate marketinga zarađivati provizije na prodaji proizvoda ili usluga drugih vlasnika ili blogera. Sve više pojedinaca ovo počinje raditi i nude svoje znanje i iskustvo u obliku:
 47. 47. radionica tečajeva kurseva online treninga 1 na 1 konzultacija ili razgovora prodaju svoje digitalne knjige, dnevnike Možeš pogledati blog ove blogerice i proučiti što i kako ona radi i kako od toga zarađuje preko bloga. Kako bi drugima pomogli da postignu rezultate kao i oni. Ili već neki svoj određeni cilj. U skoroj budućnosti ovo će biti način na koji će se prenositi veliki dio znanja i edukacije. Sve više mladih pojedinaca će ovako raditi i zarađivati novac. Ako posjeduješ vrijedne informacije i znanje. To možeš pretvoriš u korisne proizvode i usluge. To može biti svakako korisno. Ali prvo moraš stvoriti svoju vjernu zajednicu čitatelja i posjetitelja koji će jednim djelom onda postati tvoji kupci. Sve to zahtjeva ozbiljan i predani rad. Ja sam ti pomogao i kreirao ovaj vodič kako otvoriti blog pomoću WordPress platforme za tebe potpuno besplatno. Razlika Između Aktivnih i Pasivnih Prihoda Znam da mnoge ovo zanima. Mnogi ne znaju koja je razlika između pasivnih i aktivnih prihoda.
 48. 48. Aktivni Prihod Aktivni prihodi su svi oni oblici prihoda koji dolaze u zamjenu za nekim oblikom jednokratnog rada. Recimo aktivan prihod je plaća. Plaća koju dobijete je aktivan prihod. Aktivan prihod je i zarada koju dobije freelancer kada obavi jedan dogovoreni posao sa naručiteljom tog posla. To je svaki prihod koji se dobije u zamjenu za nekim radom koji zahtjeva ulaganje vašeg vremena, energije, znanja, itd. Dakle, vi svaki puta morate uložiti rad da biste dobili novac. Drugim riječima, morate biti aktivni oko tog posla. Zato se i zove aktivan prihod, jer zahtjeva vaš angažman. Pasivan Prihod Pasivan prihod s druge strane je nešto što imaju recimo pjevači ili glumci. Ne znam točno kako to ide kod njih. Ali to je prihod kojeg dobivate svaki puta kada se dogodi neka razmjena vrijednosti (prodaja) koja je pod vašom kontrolom, vašim vlasništvom. Recimo npr. imate poduzeće ili obrt i bavite se digitalnim marketingom ili ste da tako kažem legalan freelancer – radite sve po zakonu. I nudite na prodaju neki digitalni vodič o tome kako bolje iskoristiti Facebook za poslovanje frizera ili pedikera u velikim gradovima diljem svijeta. ili čak i o tome kako napraviti blog potpuni vodič za početnike u web svijetu. I to se prodaje putem interneta. Jednom napravite taj vodič – uložite svoje vrijeme, znanje, novac, energiju. Riskirate da možda ne uspije, itd. Ja recimo mogu sada još malo doraditi ovaj svoj vodič kako otvoriti blog, platiti nekome prijevod na engleski, to sve lijepo upakirati i globalno ponuditi na tržištu za neku cijenu od recimo $20.
 49. 49. Svaki puta kada se dogodi prodaja vi zaradite novac. Radili na tome ili ne. Može se dogoditi prodaja kada vi spavate i u tome slučaju zaradite novac. To je pasivan oblik zarade. Dakle jednom uložite aktivan rad (da kreirate taj vodič), a onda poslije svaki puta kada netko kupi zaradite novac, ali ne morate aktivno raditi da bi u zamjenu za taj rad dobili novac. To je razlika između aktivnog i pasivnog prihoda. Naravno, pasivne prihode nije baš tako lako stvoriti. Izgleda veoma primamljivo početi se baviti takvim oblicima i načinima zarade. Ali toči do točke gdje novac sam počinje dolaziti, kada vi šetate prirodom nije lako i zahtjeva, dosta znanja, truda i iskustva. Iskustvo se stječe vlastitim radom, pogreškama i učenjem iz tih pogrešaka. Kada dostignete tu razinu, onda možete početi uživati u pasivnim prihodima. Kako Voditi Uspješan Blog Prije Nego Što Odustaneš Napraviti blog nije teško. Također nije niti skupo i nije potreban veliki novac da bi netko pokrenuo svoj blog i počeo pisati prve blog objave. No, ipak biti uspješan u pisanju bloga je već malo teže. Zahtjeva više discipline i jasnih prioriteta, kao i postojanje nekog cilja koji je dugoročan. Možda još najvažnije od svega je imati jasan razlog zašto uopće pišem blog i zbog čega to radim? Tada ništa neće biti toliko teško i naporno. Ako vas interesira pročitajte priču o tome zašto propadaju blogovi – prvi dio, I zašto propadaju blogovi – drugi dio. Da bi vodili uspješan blog dobro se je pridržavati nekih osnovnih smjernica koje će vam u tome pomoći.
 50. 50. Evo nekoliko savjeta o tome kako voditi uspješan blog: Odaberite temu bloga koja vas zanima i o tome pišite. Najbolje je da pišete usko specifičan blog o jednoj do dvije teme. Recimo, ako je to kuhanje, bolje je pisati o nečemu specifičnom što ima veze s kuhanjem. Npr pisati samo o slasticama ili o zdravim i brzim jelima. Ili recimo jela i hrana koja se pravi od prženog tijesta. Bez brige i panike, nije potrebno pisati svaki dan. Ako se forsirate da pišete svaki dan lako će vam to postati teret i napor, a izgubiti ćete kvalitetu sadržaja. Dovoljno je jednom tjedno objaviti jedan kvalitetan članak. Naravno dinamika pisanja ovisi o blogeru i o temi bloga. Postoje teme o kojima se može svaki dan napisati jedan ili više objava, ali za koje nije potrebno mnogo vremena da se produciraju, jer je takva tematika bloga. Takvi blog članci su više kao aktualne vijesti ili novosti. Napravite istraživanje tržišta i ključnih riječi. Često ponavljam da je to potrebno uraditi prije same izrade bloga, kao i bilo koje web stranice. Kako bi znali što korisnici točno traže i dali uopće traže. A to je preduvjet dali će blog s vremenom dobivati veći broj posjetitelja koji će biti zainteresirani za ono što nudite i kakav sadržaj pišete. Pratite statistiku posjetitelja bloga i rangiranje članaka na Google tražilici. Ovo je također važno. Kada krenete pisati blog, već nakon prva tri mjeseca i nakon 5 do 10 objavljenih članaka imati ćete prvu statistiku i prvi rezultat u vidu broja posjetitelja i kako pojedini članci koje ste do tada napisali stoje s rangiranjem na tražilici.
 51. 51. prikaz rasta web posjetitelja u periodu od 3 mjeseca za web lokaciju mlađu od jedne godine Analizom podataka i informacija iz statistika možete poboljšati blog članke. Na način da ih podesite na točno one fraze koji korisnici upisuju u tražilicu i dolaze na vaš blog. Ja sam već ovaj članak – kako otvoriti blog nadopunio nekim dodatnim frazama koje sam pronašao u Google Search Console i sada mogu očekivati da će se ovaj članak za iste te fraze bolje rangirati na tražilicama korisnici će moći pronaći točno ono što traže.
 52. 52. Prikaz nekoliko upita koje korisnici koriste prilikom pretraga, a za koje se članci s bloga prikazuju.
 53. 53. Trebaš Još Dodatne Pomoći? Vjerujem da ti je ovaj vodič kako otvoriti blog pomogao oko otvaranja bloga. Ali ako je ostao neki dio nejasan, slobodno se javi za dodatnu pomoć. Koristi stranicu za kontakt i pošalji svoj upit. Ako naiđeš na neki probleme koji koči izradu tvojeg bloga ne ustručavaj se potražiti dodatni savjet. Sada je na tebi red, da napraviš nešto korisno. Možeš pročitati još dodatnog sadržaja u vezi izrade i pisanja bloga. Ovo su neki od korisnih sadržaja: kako postati bloger i dobiti prve posjetitelje na blogu kako postaviti ciljeve – vodič kako pisati blog što je to ustvari blog koliko košta izrada web stranice – kriteriji koje trebate uzeti u obzir Kako zaraditi novac od svojeg bloga Osim bloga glavna stvar s kojom ti još mogu pomoći je digitalni marketing I oglašavanje na internetu.

×