Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

звездите над нас

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 14 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (13)

Publicité

звездите над нас

 1. 1. Звездите над нас
 2. 2. Съдържание: Какво преставляват съзвездията? Най-популярните съзвездия: • Голяма мечка • Малка мечка • Орион Любопитно
 3. 3. Какво преставляват съзвездията? • Съзвездието е изкуствено определена област от небето, чиито граници са установени с международна спогодба. • Цялото небе е разделено на 88 съзвездия. Групирането на звездите в съзвездия ни помага да открием и установим названията на отделните звезди в нощното небе.
 4. 4. • Много съзвездия носят имената на герои и предмети от древногръцките митове. В съзвездията част от звездите очертават по-малки характерни фигури.
 5. 5. • Съзвездията са образувани от най-видимите звезди на небето. Погледнати от Земята, звездите от всяко съзвездие могат да изглеждат доста близко разположение една до друга. В действителност обаче разстоянията между тях са огромни. съзвездието “Дракон” съзвездието “Хидра”
 6. 6. Голяма мечка • Голямата мечка е околополюсно съзвездие и по всяко време се наблюдава над хоризонта. Но най-високо е над него и най-добре се вижда през пролетните и летните нощи. • Най-ярките звезди са 7 и те именно образуват познатата на всеки характерна фигура на това съзвездие: черпак с дълга извита дръжка. В ясна и безлунна нощ в съзвездието Голямата мечка с просто око могат да се видят 125 звезди, но само 20 от тях са по-ярки от 4-та звездна величина.
 7. 7. • Поради своята отдалеченост от Млечният път, в съзвездието Голямата мечка се наблюдават голям брой галактики. Една от най-ярките е прочутата М81. съзвездие “Голяма мечка”
 8. 8. Малка мечка • Малката мечка е околополюсно съзвездие и по всяко време е на хоризонта. Почти изцяло е обгърнато от съзвездието Дракон. Само на север от него е съзвездието Жираф. • По-ярките звезди образуват фигура, подобна на фигурата на Голямата мечка, само че е по-малка и обратно разположена. Затова и съзвездието носи името Малката мечка. В ясна и безлунна нощ в съзвездието Малката мечка могат да се видят с просто око 20 звезди
 9. 9. • Последната звезда от опашката на Малката мечка е Полярната звезда. Това е най- близката звезда до Северния небесен полюс и поради това с просто око не може да се забележи движението й по денонощен паралел. Остава се с впечатлението, че Полярната звезда е неподвижна и не участва във видимото денонощно въртене на небесната сфера, а всички други звезди обикалят около нея по своите денонощни паралели. Полярната звезда съзвездие “Малка мечка”
 10. 10. Орион • Орион е може би най-красивото съзвездие на цялото звездно небе. Над хоризонта е най-високо и най-добре се вижда през нощите от декември до март. То привлича погледа с ярките си звезди и огромната си видима площ, която заема. • В ясна нощ в Орион могат да се видят с просто око около 120 звезди. Най-ярките от тях са червената Бетелгейзе и бялата Ригел. В съзвездието Орион най-силно впечатление прави звездата Бетелгейзе със своя червен цвят.
 11. 11. • Геометрична фигура на съзвездието Орион представлява голям удължен, неправилен четириъгълник. В средата му са наредени малко наклонено три звезди от втора звездна величина, които образуват "пояса" на Орион.
 12. 12. Любопитно! Съзвездията, разположение около Северния небесен полюс, са видими през всяка нощ от годината, докато останалите съзвездия се виждат в определени периоди. Зодиакът е пръстен от тринадесет съзвездия, през които преминава Слънцето в течение на годината.Първото от тях е съзвездието Овен, което бележи началото на пролетта, а последното е Риби. Зодиакално съзвездие не може да се наблюдава, когато Слънцето се проектира в него. Зодиакални са съзвездията Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Змиеносец, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби.
 13. 13. Благодаря за вниманието!
 14. 14. ИЗТОЧНИЦИ: HTTP://BGASTRONOMY.COM изготвил: Даяна – Хг клас ПГ.”Акад.С.П.Корольов” гр.Дупница

×