SlideShare une entreprise Scribd logo
1  sur  97
Potencialet turistike dhe kulturore dhe ndikimi I tyre
                     ne ekonomi.
Potencialet turistike historiko-
kulturore

Në potencialet historike dhe kulturore të Shqipërisë për zhvillimin
 e turizmit, përfshihen:
 vendet dhe objektet arkeologjike (Butrinti, Apolonia, Dyrrahu
 etj.);
 kalatë dhe kështjellat mesjetare
 (Rozafa, Kruja, Berati, Tepelena, Gjirokastra etj.);
 objekte të ndryshme të kultit si: kisha, xhami, teqe etj.;
 objektet e kulturës materiale dhe etnografike, ku çdo
 rajon, madje shpesh çdo fshat, ofron të veçantat e tij në mënyrën
 e jetesës dhe veshjesh, ushqimit etj;
 institucionet e ndryshme kulturore si ato
 muzeale, teatrale, sportive etj., të cilët mund t’i shërbejnë mjaft
 mirë edhe sektorit turistik.
 Në Shqipëri ekzistojnë edhe disa
 qytete-muze mjaft interesante, të cilët
 janë shpallur monumente kulture dhe
 ndodhen nën mbrojtjen e shtetit. Këto
 qytete kanë qenë, si në të
 kaluarën, ashtu edhe sot, objekt
 vizitash nga turistë të ndryshëm vendas
 e të huaj.
 Forma kryesore e lëvizjes turistike në
 këto qytete është turizmi me qëllimin
 për të vizituar objektet e ndryshme
 historike dhe muzeale si: pjesët e
 qyteteve me shtëpitë e tyre
 karakteristike, kalatë dhe kështjellat
 mesjetare, muzetë, kishat, xhamitë etj.
 Si qytete të tilla, mund të veçojmë:
 Beratin, Gjirokastrën, Krujën etj.
 Turizmi në Shqipëri, me gjithë
 mundësitë që ai ofron, mund të
 përdoret si një mënyrë shumë i mirë jo
 vetëm për zhvillimin e tij
 ekonomik, por edhe si një mjet për
 integrimin ekonomik dhe gjithë
 rajonit.
Potencialet turistike natyrore

Ndër potencialet më të rëndësishme natyrore për
 zhvillimin e turizmit në Shqipëri duhen veçuar:
 1. Pozita e përshtatshme gjeografike me daljen e
 gjerë në detet Adriatik dhe Jon.
 2. Format e shumllojëshme të relievit dhe
 peisazhet e bukura që ato krijojnë.
 3. Klima mjaft e përshtatshme.
 4. Pasuritë e shumta ujore
 (detet, liqenet, lumenjtë etj.)
 5. Bota e pasur bimore dhe shtazore
Pozita e përshtatshme gjeografike
me daljen e gjerë në detet Adriatik
dhe Jon.
 Shqipëria ka dalje të gjërë në detet
 Adriatik dhe Jon. Kështu Shqipëria ka
 një vijë bregdetare prej rreth 450 km e
 ku ndërthuren forma të ndryshme
 plazhesh ranore dhe shkëmbore, me
 mundësi shfytëzimi turistik.
 Gjithashtu dalja e gjërë në detet Adriatik e
 Jon luan rol shumë të rëndësishëm si porta
 lidhëse midis pjesëve të ndryshme të
 Evropës Jugore me atë Juglindore. Prandaj
 ndërtimi i artereve të rëndësishme rrugore
 që janë realizuar apo planifikuar për lidhjen
 e këtyre pjesëve mund të shërbejnë mjaft
 mirë për rritjen e fluksit turistik dhe
 ngritjen e një infrastrukture të zhvilluar
 turistike.
Format e shumllojëshme të
relievit dhe peisazhet e bukura që
ato krijojnë.
 Në Shqipëri dominojnë forma të
 shumëllojëshme të relievit me kombinime
 të bukura brenda sipërfaqesh të vogla të
 relieveve malore me ato kodrinore, të
 relieveve luginore me ato fushore etj., të cilat
 krijojnë peisazhe shumë të bukura për syrin
 e turistit.
 Ekzistenca e formave të tilla të relievit bën të mundur
 dhe krijon premisat për zhvillimin e llojeve të
 ndryshme të lëvizjes turistike, nga ajo për banjo
 diellore deri në atë të sportit dimëror në malet e larta
 me dëborë. Format e larmishme të relievit krijojnë
 gjithashtu edhe dukuri shumë interesante natyrore me
 interes të veçantë për tu vizituar nga turistët, siç janë:
 cirqet akullnajore, grykat e thella lumore, shpellat
 karstike, ujëvara etj.
3. Klima mjaft e përshtatshme.

 Klima me të gjthë elementët e saj përbën një faktor
 shumë rë rëndësishëm natyror për zhvillimin turistik
 të një vendi apo rajoni. Shqipëria e plotëson më së miri
 edhe këtë kusht natyror për zhvillimin e turizmit.
 Dominimi i klimës tipike mesdhetare në brigjet detare
 dhe me ndikim kontinental drejt lindjes dhe veriut
 mundëson zhvillimin e llojeve të ndryshme të turizmit
 pothuaj në të gjitha sesionet e vitit.
 Kështu klima mesdhetare me të gjithë
 parametrat e saj plotëson kushte
 shumë të përshtatëshme për zhvillimin
 e turizmit balnear (banjove diellore).
 Ndërsa klima e ftohtë e maleve
 mundëson si zhvillimin e turizmit të
 bardhë (sportit dimëror të skive) në
 dimër, ashtu edhe llojeve turistike me
 motive
 klimaterike, shëndetsore, aventurieske
 etj, në stinën e verës.
Pasuritë e shumta ujore
(detet, liqenet, lumenjtë etj.)
 Pasuritë e shumta ujore të Shqipërisë
 përbëjnë një nga potencialet natyrore më të
 rëndësishme për zhvillimin e turizmit. Këto
 pasuri ujore shprehen si në ekzistencën e dy
 deteve ku Shqipëria ka dalje të gjërë, ashtu
 edhe nga ekzistenca e shumë
 liqeneve, lumenjëve, burimeve natyrore etj.
 Të gjitha këto së bashku, kombinuar edhe
 me klimën tepër të favorëshme, krijojnë
 peisazhe shumë të bukura dhe kushte tepër
 të përshtatëshme për zhvillimin e llojeve të
 ndryshme të turizmit ujor. Në këtë kuadër
 paraqesin rëndësi të veçantë objektet
 ujore, si: liqeni i
 Shkodrës, Ohrit, Prespës, lumi i Drinit të
 Bardhë dhe të Zi etj. Në këto objekte ujore
 mund të realizohen zhvillime të
 rëndësishme në fushën e turizmit.
Bota e pasur bimore dhe shtazore
 Bukurisë së formave të relievit, klimës së
 përshtatëshme, pasurive të shumta ujore të Shqipërisë
 u shtohen edhe bota e pasur bimore dhe shtatzore. Kjo
 pasuri bimore shprehet në disa kate bimore, duke
 filluar me atë të bimëve tipike mesdhetare, e duke
 shkuar deri tek llojet e bimëve të viseve të larta dhe
 kullotat alpine.
 E gjithë kjo pasuri bimore krijon peisazhe
 shumë të bukura dhe tërheq pasionantë të
 shumtë të natyrës. Ekzistojnë një sërë
 parqesh kombëtare, të cilët përbëjnë
 potenciale të rëndësishme ekologjike që
 mund të shfrytëzohen mjaft mirë edhe në
 fushën e turizmit. Bazuar në këtë pasuri
 natyrore me të drejtë Shqipëria cilësohet si
 vend që mund të bëhet model në zhvillimin
 e ekoturizmit.
 Në brendësi të kësaj pasurie
 bimore, klimaterike dhe ujore rritet
 edhe një botë e pasur shtatzore e
 shprehur në lloje të ndryshme kafshësh
 e shpendësh, të cilët përbëjnë
 gjithashtu një potencial të rëndësishëm
 natyror edhe për zhvillimin e llojeve të
 veçanta të lëvizjes turistike siç është
 turizmi për gjueti etj.
Shqiperia Turistike

 Si vend mesdhetar, Shqipëria ofron potenciale mjaft të
 mira në fushën e turizmit. Këto potenciale shprehen si
 në pasuritë natyrore, ashtu edhe në historinë dhe
 kulturën e saj. Në ndryshim nga vendet e tjera
 mesdhetare, këto potenciale turistike të Shqipërisë
 nuk janë përdorur deri më sot siç duhet në shërbim të
 turizmit, duke përbërë kështu një mundësi shumë të
 mirë zhvillimi në të ardhmen.
Bregdeti Shqiptar
 Me e mira e Shqiperise eshte natyra,dhe duhen bere
 investime qe bregdeti shqiptar te siguroj vlerat reale qe
 ka.Po te krahasosh bregdetin e Vlores me ate te
 Durresit, Shengjinit, Sarandes, dhe me gjithe vijen
 bregdetare ka nje diference ne reliev, ka nje diference
 ne peisazh.
 Bregdeti shqiptar i ka te gjitha mundesite qe te
 zhvilloje te gjitha llojet e turizmit
 elitar, popullor, masiv,arkeologjik, alpinistik, etj.Kesht
 u qe po te shikosh mundesite qe te jep Llogaraja per
 detin dhe klimen malore, keto jane gjithmone deshira
 qe nuk jane te largeta edhe ne kohe per tu realizuar.
 Turistet jane te velur nga ndertesa te larta, sidomos
 turistet e huaj keshtu qe duan te jetojne paqen me
 natyren dhe kete paqe ne e kemi ketu. Te gjitha
 plazhet qe ne kemi jane te mrekullueshme, jane per tu
 admiruar, jane nje thesar i vyer.
Bregdeti shqiptar, aty ku pushohet
shqip
 Pse duhet të pushohet në Shqipëri?


 Përveç autostradës moderne që të dërgon në bregdet
 për 3 orë prej kufirit me Kosovën, është “shija”
 shqiptare e bregdetit që i fton të gjithë për pushime
 atje.
Kufiri pa ndalesa!
 Një kolonë e pandërprerë e veturave kryesisht me
 regjistrim të Kosovës, ia mësyjnë kufirit të Kosovës me
 Shqipërinë, që nga orët e para të mëngjesit e deri në
 mesnatë. Janë shqiptarë të Kosovës, të të gjitha
 vendeve të Kosovës që ia mësyjnë Shqipërisë, ia
 mësyjnë bregdetit shqiptar.
Rruga e bashkimit
Me çdo lloj veture, prej pikës kufitare deri në Durrës
 arrin më pak se për 3 orë. Nëse të “ngutet” dhe nëse ke
 veturë të shrenjtë, kushtet e rrugës të lejojnë që të
 arrish edhe më shpejtë. Autostrada shqiptare është një
 mrekulli që duhet ta përjetojnë të gjithë shqiptarët.
 Dhe kjo mrekulli bëhet më interesante sidomos kalimi
 përmes tunelit të Kalimashit.
 Ata që kanë pasur “fatin” të udhëtojnë për më shumë
 se 2 orë nëpër të gjitha ato kthesa të rrezikshme të
 majës së malit të Kalimashit, tashme gjithë atë rruge e
 bëjnë vetëm për 7 minuta. Matanë tunelit prapë
 autostrada me 2 korsi të shpiejnë në bregdet me të
 lindur dielli.
Pushimi shqip
 Në plazhin e çdo pëllëmbe të bregdetit shqiptar
 pushohet shqip. Është bregdet shqiptar. Kudo flitet
 shqip. Shërbehet shqip. Pihet kafeja shqip. Lexohen
 gazetat shqip. Madje madje edhe noti bëhet shqip. Në
 bregdetin shqiptar gjithçka është shqiptare.
Foto nga kultura
   dhe
tradita shqiptare
Sofra shqiptare
 Rakia ose Rakija


 Pije alkolike e marre nga distilimi apo
 fermentimi i disa llojeve frutash mes te cilave
 mund te radhitim
 rrushin, kumbullen, marene. Mjaft e njohur
 dhe e vleresuar, eshte rakia e prodhuar ne
 forme artizanale nga pjergullat ne zonen e
 Skraparit dhe te Permetit, ne jug te vendit.
Ne zonat me klime te ftohte eshte e
njohur edhe prodhimi i rakise se
kumbulles (shliva) si ne Diber, Korce e
Pogradec.
Pihet ne orare te ndyshme te dites: ne
mengjes me kafene, shoqeruese e
drekes apo e darkes shpesh te paraprira
nga mezeja. Ne gezim e hidherim, per
dolli e per inkurajim, ne Shqiperi te
gjithe kane ngritur nje gote raki te
pakten ne nje here ne jete.
Vera

 Arti i perpunimit te veres ne vendin tone njihet qysh
 ne lashtesi e ka lulezuar ne brigjet jugperendimore te
 Ballkanit qe 3-mije vjet me pare. Iliret kane patur nje
 tradite te lashte ne kultivimin e hardhise dhe ne
 prodhimin e veres. deshmi e te cilave jane zbulimet
 arkeologjike ne Lin (Pogradec), Tepe (Elbasan) dhe
 Zgerdhesh (Kruje).
 Prodhimi industrial i veres
 zvillohet ne Shqiperi pas luftes se
 dyte boterore e arrin kulmin e tij
 ne vitet 1972-3 kur Shqiperia
 numeronte 23 kantina e 47
 punishte.
Disa shembuj jane Kantina e
 Leskovikut (e para kantine hapur
 ne 1952) e pasuar nga ajo e
 Tiranes, Shkodres, Librazhdit, M
 ilotit e keshtu me radhe deri ne
 hapjen e kantines se perpunimit
 te vererave "Skenderbeu", ne
 Durres, qe mblidhte te gjithe
 llojet e vererave ne Shqiperi dhe i
 perpunonte per eksport.
Konjaku
 Konjaku "Skënderbeu" është një pije alkolike origjinale
 shqiptare me cilësi të mira organo-shqisore, prodhuar
 dhe degustuar për herë të parë më 01. 09. 1967.Konjaku
 " Skënderbeu " përgatitet, prodhohet dhe vjetërohet
 vetëm në kade, voza, e fuçi të bëra me dru lisi, të cilat i
 japin aromë, buketë e ngjyrë të veçantë.
 Në përbërje të tij ka raki konjaku të vjetëruar;
 ekstrakte bimësh mali e dru lisi; fruta të përpunuara
 rrushi, limoni e kumbulle të zezë tropojane; alkol
 etilik; shurup sheqeri; ujë të zbutur; karamel; etj.
 Konjaku “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” ka
 gëzuar tradicionalisht besueshmërinë e
 tregut shqiptar dhe të huaj si ai i
 Sllovenisë, Kroacisë, Maqedonisë, Kosovë
 s, Sërbisë e Malit të
 Zi, Bosnjes, Bullgarisë, Polonisë, Rumanis
 ë, Hungarisë, Cekisë, Zvicrës, Federatës
 Ruse, Gjermanisë, Italisë, Greqisë, SHBA-
 ve, Australisë, Britanisë së Madhe,etj.Në
 vitin 1970 ka marrë pjesë në panairin
 ndërkombëtar të Plovdivit në Bullgari dhe
 është nderuar me medalje bronxi. Në
 vitin 1972 ka marrë pjesë në konkursin
 ndërkombëtar të verërave e konjakut në
 Bullgari, ku është nderuar po me medalje
 bronxi. Në Konkursin e 9–të Kombëtar të
 Verërave për vitin 1981, në
 Durrës, nderohet me medalje ari për “
 Konjak “Skënderbeu” 1974” dhe “ Konjak
 “Skënderbeu” 1976”.
Boza
 Pije e fermentuar, me nje perqindje shume te ulet
 alkoli, reth 1%, boza eshte shume e njohur ne
 Turqi, Shqiperi, Maqedoni, Mal te
 Zi, Bosnje, Hercegovine, Kosove, Serbi, Ukraine, pjeser
 isht ne Rumani, Poloni e Lituani.
 Boza ka katër përbërës kryesorë: miell misri e
 gruri, sheqer dhe ujë. Ka nje shije qe mund te
 ndyeshoje nga e embla ne te athet e
 konsiderohet, kryesisht, si pije freskuese ne periudhen
 e veres. Keto te fundit jane karakteristikat qe dallojne
 bozen shqiptare nga bozat e prodhuara në vendet tjera
 si Turqia, Bullgaria e Maqedonia ku perberesit
 kryesore te bozes jane gruri, elbi, meli dhe qiqrat.
 Aktualisht boza prodhohet kryesisht në zonën veriore
 të vendit, në veçanti në zonën e Kukësit, ne menyre
 krejt artizanale ne punishte te specializuara por edhe
 ne ambjente familjare duke ndjekur receten e
 trasheguar ne vite: tre pjesë miell misri të verdhë të
 bluar trashë, një pjesë miell gruri të zi, bluar gjithashtu
 trashë dhe 10% sheqer të lëngët. Masa e miellit
 përzihet me ujë të ftohtë derisa të mos mbeten kokrra.
 Futet në një kazan dhe zihet për 8 orë, derisa të lëshojë
 erën e bukës së pjekur, ndaj në këtë rast thuhet, bozë e
 pjekur.
 Kjo masë lihet të ftohet, ndërsa trashet si
 brumë. Hollohet përsëri me ujë të ftohtë
 dhe hidhet në korita (govata) druri, ku i
 shtohet pak ferment. Fermenti mund të
 jetë bozë e mëparshme, ose farë buke. Gjatë
 24 orëve masa zmadhohet dhe nxjerr
 flluska dhe ka aromën e bukës me farë. Në
 këtë fazë bëhet sitja (shtrydhja) e masës, në
 një shekë (enë) druri, ku veçohen
 krundet, mbetjet. Pas 8 orësh lëngu
 dekanton në fund të enës, ndërsa në krye
 nxjerr vajin e misrit. Kështu, është gati për
 t‘u përzier e për t‘u shërbyer.
Tarator
Byrek
Bakllava te formave te ndryshme
Hallva
Kadaif
Revani
Meze
200 gatimet tradicionale në vend
Shkumë me       Sallatë me lakër  Paçja        karamel
  çokollatë      të bardhë      Paçe plënçi me    Pasta akulli me
Sheqerpare       Sallatë me endivi  vezë e limon     krem e çokollatë
Sallatë me domate   Sallatë frutash   Paçe plënçi me    Pasta akulli me
  ekastraveca     me salcë kosi dhe  salcë        krem qumështi
            mjaltë       Paçe plënçi     Pasta në akull
Sallatë jeshile    Salcë kosi me    Paçe këmbësh     Panxhar i kuq
Sallatë ruse      mjaltë       Paçe koke      turshi
Sallatë me kungull   Reçel qershie    Paçe         Pandispanjë
Sallatë me panxhar   Qumësht me     Patëllxhanë të    Pana
            kafe        skuqur        Paluze me fruta
Sallatë me patate   Qumësht i rrahur  Patëllxhanë të    të ndryshme
  Sallatë verore   me çokollatë    mbushur (imam    Oshmare korçe
  Sallatë me spinaq  Qofte të skarës   bajalldi)      Omëletë me qepë
  Sallatë me speca  Përgatitje e    Patëllxhani     të njoma ose të
  të pjekur      trahanasë së    Patate të ziera me  thata
  Sallatë me     gatshme       gjalpë        Omëletë me
  radhiqe       Pulë me lëng    Patate të skuqura  domate
  Sallatë me     Pulë e zier     me kore mielli    Omëletë me
  prodhime deti    Presh jahni     Pastiço me djathë  djathë
  Sallatë me     Peshk i zier    Pasta me kafe
  lulelakër      Perimet       Pasta akulli me
 Omëletë e thjeshtë          Lista e brumërave
 Omleta                Limonatë shtëpie
 Ngastër me miell misri e kungull të  Lakër turshi e grirë
 njomë                 Lakër turshi
 Musaka patate me qepë         Lakër e bardhë e zier
 Mollë të pjekura           Lakror me miell misri
 Mjalti                Lakror me hithra
 Mishi i zier me barishte       Kungulleshka të skuqura
 Mishi i skuqur            Kungulleshka me salcë pesto dhe
 Midhje jahni             borzilok të freskët
 Meze të përziera me sallatë ruse   Kukureci
 Meze të kombinuara (antipasta)    Kroketa peshku
 Meze me sallatë të stinës       Kripa
 Meze e kombinuar me sallatë jeshile  Krepa (petë tigani) me akullore
 Mashurka të ziera           Krem çokollate
 Mashurka               Krem portokall
 Manti Kosovë             Krem pastiçerie
 Lëpjetë me qepë të skuqura      Krem me çaj
 Lulelakër e skuqur me vezë      Krem me luleshtrydhe
 Lule kungulli të skuqura       Krem me kafe
 Lule kungulli të mbushura me gjizë  Krem me gështenja
 Lista e ëmbëlsirave
 Lista e supëve
 Lista e sallatave
 Lista e perimeve
 Lista e nënprodukteve të qumështit
 Lista e gjellëve
 Krem limon     Komposto ftoi    Kafeja shqiptare
 Krem karamel    Komposto dardhe   Kafe në termus
 Krem i përzier   Kompekaj      Kafe në filxhan
 Krem i ngrirë    Koktej meksikan   Kadaifi
 pjepri       me karkaleca    Kabunia
 Krem i djegur    Koktej me vishnje  Kabuni me rrush
 sipas mënyrës së  Koktej frutash   të thatë
 vjetër       Kek me kos dhe   Japrak me gjethe
 Krem i djegur    vaj         rrushi
 Krem anglez     Kek me fruta dhe  Hamburger
 Kotoleta viçi të  arra        Grupet e
 njomë të skuqura  Kek         ushqimeve
 në tigan      Kastraveca turshi  Gjyvec me patate
 Kotoleta dashi të  Kasatë me      Gjellë me
 njomë të skuqura  manaferra      shpendë
 në tigan      Karota me gjalpë  Gjellë me peshk
 Komposto molle   Kafeja turke
 Gjellë me mish të grirë  Bizelja           Akullore me kafe e
 Gjellë me mish      Bizele me gjalpë      zabajon
 Gjellë me midhje     Biskota me qumësht     Akullore me kafe
 Gatimi i vezëve      Biftek me mish të grirë e  Akullore me fruta pylli
 Gatim me kakao      qepë            Akullore me banane
 Fërges tirane       Biftek i skarës       Akullore kremi me
 Fruta me shllak      Bathët           vanilje
 Flija           Bathë të njoma jahni    Akullore krem
 Fli kosove        Bamje jahni         Akullore korona
 Fletë kanapeja      Bamja            Akullore me mandarina
 Fileta me mbushje     Ballokume          Akullore me limon
 spinaqi          Bakllava          Bakllava
 Eskallop derri ose viçi  Argjinarja         Shkumë me çokollatë
 në tigan         Angjinare me vaj      Sheqerpare
 Domate të mbushura    Akullorja          Eskallop derri ose viçi
 me sallatë ruse      Akullore me çokollatë    në tigan
 Domate turshi       Akullore me portokalle   Lulelakër në furrë
 Dollma me lak       Akullore me mente      Qengj i pjekur në hell
 Djath i skuqur      Akullore me         Frikadella me djath
 Djathi          luleshtrydhe        Tavë peshku
 Byrek me spinaq      Akullore me lajthi     Mish dashi në tavë
 Byrek me domate dhe    Akullore me kumbulla    korçe
 salmon          Akullore me kos
 Burani          Akullore me kivi
 Buka           Akullore me karamel
Sheqerpare,byrek me spinaq,fli.
Flija
Fli
Për 4-5 persona nevojiten:
 Per brumin duhet: 1 kg miell,
 3-4 gota ujë, kripë,
 Per masën duhet: 200 gr gjalpë,
 2 filxhana caji ajkë, 3 lugë vaj.
 Në një enë hidhet miell, kripë, ujë i ftohtë dhe përzihen në një brumë të hollë si
 për petulla. Në një enë tjetër shkrihet gjalpë, ajkë, vaj dhe qumësht, përzihet
 masa e krijuar derisa të gjithë përmbajtësit të jenë skrirë në një masë të
 vetme, Lyhet tepsia me yndyrë dhe me një lugë merret brumi i hollë dhe hidhet
 nga cepi i tepsisë deri afër mesit dhe krijohen rradhë të cilat mbulojnë gjithë
 tepsinë. Mesi i cili është bosh mbushet me rradhë paralele .Gjithë sipërfaqja
 lyhet me masën e përgatitur dhe futet në furrën e ngrohur. Kjo piqet për 3-5
 minuta. Nxirret nga furra për të vazhduar me rendin tjetër. Brumi i hollë
 tashmë hidhet në të njëjtën mënyrë por midis dy rradhëve derisa të jetë
 mbuluar e gjithë tepsia. Përsëri lyhet me masën dhe piqet për 3-5 minuta. Kjo
 procedurë vazhdon derisa të mbushet tepsia. Flia lihet të ftohet për 10 minuta
 dhe serviret me kos, djathë ose mjaltë.
Pastico pikante me patate
Dollma me laker
Djathe I bardhe, buke e bere
vete, dhalle, byrek, speca te skuqur
Sofra tradicionale
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ekonomik

Contenu connexe

Tendances

Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Ndotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburetarnoldbeqiri
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Klarisa Klara
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet16211903
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodraneEva Kajushi
 

Tendances (20)

Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Ndotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
 

En vedette

Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
 
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptarBleona Çoba
 
Teksti tregimtar
Teksti tregimtarTeksti tregimtar
Teksti tregimtarArdiPerla
 
Mekanizmi i reaksionit kimik
Mekanizmi i reaksionit kimik Mekanizmi i reaksionit kimik
Mekanizmi i reaksionit kimik Darla Evangjeli
 
Arti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetesArti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetesMehmet Emiri
 
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Jetmira Sula
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianShqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianAferdita Bicaku
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiUeda Rrukaj
 

En vedette (11)

Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
 
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptar
 
Teksti tregimtar
Teksti tregimtarTeksti tregimtar
Teksti tregimtar
 
Mekanizmi i reaksionit kimik
Mekanizmi i reaksionit kimik Mekanizmi i reaksionit kimik
Mekanizmi i reaksionit kimik
 
Arti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetesArti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetes
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianShqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 

Similaire à Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ekonomik

Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptareArdit Nexhipi
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISEMarjan DODAJ
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaSaimir Dine
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Fatjon Cane
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJSadiona Abazaj
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"NA XXXXXXXXXXXXX
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukesGenti Germizi
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...EkloidaBengu
 
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence  Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence Albania Property - Albania Real Estate
 
potenncial of tourism in republic in Albanian
potenncial of tourism in republic in Albanianpotenncial of tourism in republic in Albanian
potenncial of tourism in republic in Albanianalban1shabani
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
 

Similaire à Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ekonomik (20)

Ingridi
IngridiIngridi
Ingridi
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te embla
 
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodrenTurizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
 
Apartamente per shitje ne Vlore. Vlora Apartments for Sale
Apartamente per shitje ne Vlore. Vlora Apartments for SaleApartamente per shitje ne Vlore. Vlora Apartments for Sale
Apartamente per shitje ne Vlore. Vlora Apartments for Sale
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
 
Rezi
ReziRezi
Rezi
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukes
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
 
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence  Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
 
Shiten Apartamente ne Sarande - Saranda Sunset Residence
Shiten Apartamente ne Sarande - Saranda Sunset ResidenceShiten Apartamente ne Sarande - Saranda Sunset Residence
Shiten Apartamente ne Sarande - Saranda Sunset Residence
 
Apartamente per shitje ne Sarande. Saranda Sunset Residence
Apartamente per shitje ne Sarande. Saranda Sunset Residence Apartamente per shitje ne Sarande. Saranda Sunset Residence
Apartamente per shitje ne Sarande. Saranda Sunset Residence
 
potenncial of tourism in republic in Albanian
potenncial of tourism in republic in Albanianpotenncial of tourism in republic in Albanian
potenncial of tourism in republic in Albanian
 
Saranda
Saranda Saranda
Saranda
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
 

Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ekonomik

 • 1. Potencialet turistike dhe kulturore dhe ndikimi I tyre ne ekonomi.
 • 2.
 • 3. Potencialet turistike historiko- kulturore Në potencialet historike dhe kulturore të Shqipërisë për zhvillimin e turizmit, përfshihen:  vendet dhe objektet arkeologjike (Butrinti, Apolonia, Dyrrahu etj.);  kalatë dhe kështjellat mesjetare (Rozafa, Kruja, Berati, Tepelena, Gjirokastra etj.);  objekte të ndryshme të kultit si: kisha, xhami, teqe etj.;  objektet e kulturës materiale dhe etnografike, ku çdo rajon, madje shpesh çdo fshat, ofron të veçantat e tij në mënyrën e jetesës dhe veshjesh, ushqimit etj;  institucionet e ndryshme kulturore si ato muzeale, teatrale, sportive etj., të cilët mund t’i shërbejnë mjaft mirë edhe sektorit turistik.
 • 4.
 • 5.  Në Shqipëri ekzistojnë edhe disa qytete-muze mjaft interesante, të cilët janë shpallur monumente kulture dhe ndodhen nën mbrojtjen e shtetit. Këto qytete kanë qenë, si në të kaluarën, ashtu edhe sot, objekt vizitash nga turistë të ndryshëm vendas e të huaj.
 • 6.
 • 7.  Forma kryesore e lëvizjes turistike në këto qytete është turizmi me qëllimin për të vizituar objektet e ndryshme historike dhe muzeale si: pjesët e qyteteve me shtëpitë e tyre karakteristike, kalatë dhe kështjellat mesjetare, muzetë, kishat, xhamitë etj.
 • 8.
 • 9.  Si qytete të tilla, mund të veçojmë: Beratin, Gjirokastrën, Krujën etj. Turizmi në Shqipëri, me gjithë mundësitë që ai ofron, mund të përdoret si një mënyrë shumë i mirë jo vetëm për zhvillimin e tij ekonomik, por edhe si një mjet për integrimin ekonomik dhe gjithë rajonit.
 • 10.
 • 11.
 • 12.
 • 13.
 • 14.
 • 15.
 • 16.
 • 17.
 • 18. Potencialet turistike natyrore Ndër potencialet më të rëndësishme natyrore për zhvillimin e turizmit në Shqipëri duhen veçuar:  1. Pozita e përshtatshme gjeografike me daljen e gjerë në detet Adriatik dhe Jon.  2. Format e shumllojëshme të relievit dhe peisazhet e bukura që ato krijojnë.  3. Klima mjaft e përshtatshme.  4. Pasuritë e shumta ujore (detet, liqenet, lumenjtë etj.)  5. Bota e pasur bimore dhe shtazore
 • 19.
 • 20. Pozita e përshtatshme gjeografike me daljen e gjerë në detet Adriatik dhe Jon.  Shqipëria ka dalje të gjërë në detet Adriatik dhe Jon. Kështu Shqipëria ka një vijë bregdetare prej rreth 450 km e ku ndërthuren forma të ndryshme plazhesh ranore dhe shkëmbore, me mundësi shfytëzimi turistik.
 • 21.
 • 22.  Gjithashtu dalja e gjërë në detet Adriatik e Jon luan rol shumë të rëndësishëm si porta lidhëse midis pjesëve të ndryshme të Evropës Jugore me atë Juglindore. Prandaj ndërtimi i artereve të rëndësishme rrugore që janë realizuar apo planifikuar për lidhjen e këtyre pjesëve mund të shërbejnë mjaft mirë për rritjen e fluksit turistik dhe ngritjen e një infrastrukture të zhvilluar turistike.
 • 23.
 • 24. Format e shumllojëshme të relievit dhe peisazhet e bukura që ato krijojnë.  Në Shqipëri dominojnë forma të shumëllojëshme të relievit me kombinime të bukura brenda sipërfaqesh të vogla të relieveve malore me ato kodrinore, të relieveve luginore me ato fushore etj., të cilat krijojnë peisazhe shumë të bukura për syrin e turistit.
 • 25.
 • 26.  Ekzistenca e formave të tilla të relievit bën të mundur dhe krijon premisat për zhvillimin e llojeve të ndryshme të lëvizjes turistike, nga ajo për banjo diellore deri në atë të sportit dimëror në malet e larta me dëborë. Format e larmishme të relievit krijojnë gjithashtu edhe dukuri shumë interesante natyrore me interes të veçantë për tu vizituar nga turistët, siç janë: cirqet akullnajore, grykat e thella lumore, shpellat karstike, ujëvara etj.
 • 27.
 • 28. 3. Klima mjaft e përshtatshme.  Klima me të gjthë elementët e saj përbën një faktor shumë rë rëndësishëm natyror për zhvillimin turistik të një vendi apo rajoni. Shqipëria e plotëson më së miri edhe këtë kusht natyror për zhvillimin e turizmit. Dominimi i klimës tipike mesdhetare në brigjet detare dhe me ndikim kontinental drejt lindjes dhe veriut mundëson zhvillimin e llojeve të ndryshme të turizmit pothuaj në të gjitha sesionet e vitit.
 • 29.
 • 30.  Kështu klima mesdhetare me të gjithë parametrat e saj plotëson kushte shumë të përshtatëshme për zhvillimin e turizmit balnear (banjove diellore). Ndërsa klima e ftohtë e maleve mundëson si zhvillimin e turizmit të bardhë (sportit dimëror të skive) në dimër, ashtu edhe llojeve turistike me motive klimaterike, shëndetsore, aventurieske etj, në stinën e verës.
 • 31.
 • 32. Pasuritë e shumta ujore (detet, liqenet, lumenjtë etj.)  Pasuritë e shumta ujore të Shqipërisë përbëjnë një nga potencialet natyrore më të rëndësishme për zhvillimin e turizmit. Këto pasuri ujore shprehen si në ekzistencën e dy deteve ku Shqipëria ka dalje të gjërë, ashtu edhe nga ekzistenca e shumë liqeneve, lumenjëve, burimeve natyrore etj.
 • 33.
 • 34.  Të gjitha këto së bashku, kombinuar edhe me klimën tepër të favorëshme, krijojnë peisazhe shumë të bukura dhe kushte tepër të përshtatëshme për zhvillimin e llojeve të ndryshme të turizmit ujor. Në këtë kuadër paraqesin rëndësi të veçantë objektet ujore, si: liqeni i Shkodrës, Ohrit, Prespës, lumi i Drinit të Bardhë dhe të Zi etj. Në këto objekte ujore mund të realizohen zhvillime të rëndësishme në fushën e turizmit.
 • 35.
 • 36. Bota e pasur bimore dhe shtazore  Bukurisë së formave të relievit, klimës së përshtatëshme, pasurive të shumta ujore të Shqipërisë u shtohen edhe bota e pasur bimore dhe shtatzore. Kjo pasuri bimore shprehet në disa kate bimore, duke filluar me atë të bimëve tipike mesdhetare, e duke shkuar deri tek llojet e bimëve të viseve të larta dhe kullotat alpine.
 • 37.
 • 38.  E gjithë kjo pasuri bimore krijon peisazhe shumë të bukura dhe tërheq pasionantë të shumtë të natyrës. Ekzistojnë një sërë parqesh kombëtare, të cilët përbëjnë potenciale të rëndësishme ekologjike që mund të shfrytëzohen mjaft mirë edhe në fushën e turizmit. Bazuar në këtë pasuri natyrore me të drejtë Shqipëria cilësohet si vend që mund të bëhet model në zhvillimin e ekoturizmit.
 • 39.
 • 40.  Në brendësi të kësaj pasurie bimore, klimaterike dhe ujore rritet edhe një botë e pasur shtatzore e shprehur në lloje të ndryshme kafshësh e shpendësh, të cilët përbëjnë gjithashtu një potencial të rëndësishëm natyror edhe për zhvillimin e llojeve të veçanta të lëvizjes turistike siç është turizmi për gjueti etj.
 • 41.
 • 42.
 • 43.
 • 44.
 • 45.
 • 46. Shqiperia Turistike  Si vend mesdhetar, Shqipëria ofron potenciale mjaft të mira në fushën e turizmit. Këto potenciale shprehen si në pasuritë natyrore, ashtu edhe në historinë dhe kulturën e saj. Në ndryshim nga vendet e tjera mesdhetare, këto potenciale turistike të Shqipërisë nuk janë përdorur deri më sot siç duhet në shërbim të turizmit, duke përbërë kështu një mundësi shumë të mirë zhvillimi në të ardhmen.
 • 47.
 • 48. Bregdeti Shqiptar  Me e mira e Shqiperise eshte natyra,dhe duhen bere investime qe bregdeti shqiptar te siguroj vlerat reale qe ka.Po te krahasosh bregdetin e Vlores me ate te Durresit, Shengjinit, Sarandes, dhe me gjithe vijen bregdetare ka nje diference ne reliev, ka nje diference ne peisazh.
 • 49.
 • 50.  Bregdeti shqiptar i ka te gjitha mundesite qe te zhvilloje te gjitha llojet e turizmit elitar, popullor, masiv,arkeologjik, alpinistik, etj.Kesht u qe po te shikosh mundesite qe te jep Llogaraja per detin dhe klimen malore, keto jane gjithmone deshira qe nuk jane te largeta edhe ne kohe per tu realizuar. Turistet jane te velur nga ndertesa te larta, sidomos turistet e huaj keshtu qe duan te jetojne paqen me natyren dhe kete paqe ne e kemi ketu. Te gjitha plazhet qe ne kemi jane te mrekullueshme, jane per tu admiruar, jane nje thesar i vyer.
 • 51.
 • 52. Bregdeti shqiptar, aty ku pushohet shqip  Pse duhet të pushohet në Shqipëri?  Përveç autostradës moderne që të dërgon në bregdet për 3 orë prej kufirit me Kosovën, është “shija” shqiptare e bregdetit që i fton të gjithë për pushime atje.
 • 53.
 • 54. Kufiri pa ndalesa!  Një kolonë e pandërprerë e veturave kryesisht me regjistrim të Kosovës, ia mësyjnë kufirit të Kosovës me Shqipërinë, që nga orët e para të mëngjesit e deri në mesnatë. Janë shqiptarë të Kosovës, të të gjitha vendeve të Kosovës që ia mësyjnë Shqipërisë, ia mësyjnë bregdetit shqiptar.
 • 55.
 • 56. Rruga e bashkimit Me çdo lloj veture, prej pikës kufitare deri në Durrës arrin më pak se për 3 orë. Nëse të “ngutet” dhe nëse ke veturë të shrenjtë, kushtet e rrugës të lejojnë që të arrish edhe më shpejtë. Autostrada shqiptare është një mrekulli që duhet ta përjetojnë të gjithë shqiptarët. Dhe kjo mrekulli bëhet më interesante sidomos kalimi përmes tunelit të Kalimashit.
 • 57.
 • 58.  Ata që kanë pasur “fatin” të udhëtojnë për më shumë se 2 orë nëpër të gjitha ato kthesa të rrezikshme të majës së malit të Kalimashit, tashme gjithë atë rruge e bëjnë vetëm për 7 minuta. Matanë tunelit prapë autostrada me 2 korsi të shpiejnë në bregdet me të lindur dielli.
 • 59.
 • 60. Pushimi shqip  Në plazhin e çdo pëllëmbe të bregdetit shqiptar pushohet shqip. Është bregdet shqiptar. Kudo flitet shqip. Shërbehet shqip. Pihet kafeja shqip. Lexohen gazetat shqip. Madje madje edhe noti bëhet shqip. Në bregdetin shqiptar gjithçka është shqiptare.
 • 61.
 • 62.
 • 63. Foto nga kultura dhe tradita shqiptare
 • 64.
 • 65.
 • 66.
 • 67.
 • 68.
 • 69.
 • 70. Sofra shqiptare  Rakia ose Rakija  Pije alkolike e marre nga distilimi apo fermentimi i disa llojeve frutash mes te cilave mund te radhitim rrushin, kumbullen, marene. Mjaft e njohur dhe e vleresuar, eshte rakia e prodhuar ne forme artizanale nga pjergullat ne zonen e Skraparit dhe te Permetit, ne jug te vendit.
 • 71. Ne zonat me klime te ftohte eshte e njohur edhe prodhimi i rakise se kumbulles (shliva) si ne Diber, Korce e Pogradec. Pihet ne orare te ndyshme te dites: ne mengjes me kafene, shoqeruese e drekes apo e darkes shpesh te paraprira nga mezeja. Ne gezim e hidherim, per dolli e per inkurajim, ne Shqiperi te gjithe kane ngritur nje gote raki te pakten ne nje here ne jete.
 • 72. Vera  Arti i perpunimit te veres ne vendin tone njihet qysh ne lashtesi e ka lulezuar ne brigjet jugperendimore te Ballkanit qe 3-mije vjet me pare. Iliret kane patur nje tradite te lashte ne kultivimin e hardhise dhe ne prodhimin e veres. deshmi e te cilave jane zbulimet arkeologjike ne Lin (Pogradec), Tepe (Elbasan) dhe Zgerdhesh (Kruje).
 • 73.  Prodhimi industrial i veres zvillohet ne Shqiperi pas luftes se dyte boterore e arrin kulmin e tij ne vitet 1972-3 kur Shqiperia numeronte 23 kantina e 47 punishte. Disa shembuj jane Kantina e Leskovikut (e para kantine hapur ne 1952) e pasuar nga ajo e Tiranes, Shkodres, Librazhdit, M ilotit e keshtu me radhe deri ne hapjen e kantines se perpunimit te vererave "Skenderbeu", ne Durres, qe mblidhte te gjithe llojet e vererave ne Shqiperi dhe i perpunonte per eksport.
 • 74. Konjaku  Konjaku "Skënderbeu" është një pije alkolike origjinale shqiptare me cilësi të mira organo-shqisore, prodhuar dhe degustuar për herë të parë më 01. 09. 1967.Konjaku " Skënderbeu " përgatitet, prodhohet dhe vjetërohet vetëm në kade, voza, e fuçi të bëra me dru lisi, të cilat i japin aromë, buketë e ngjyrë të veçantë. Në përbërje të tij ka raki konjaku të vjetëruar; ekstrakte bimësh mali e dru lisi; fruta të përpunuara rrushi, limoni e kumbulle të zezë tropojane; alkol etilik; shurup sheqeri; ujë të zbutur; karamel; etj.
 • 75.  Konjaku “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” ka gëzuar tradicionalisht besueshmërinë e tregut shqiptar dhe të huaj si ai i Sllovenisë, Kroacisë, Maqedonisë, Kosovë s, Sërbisë e Malit të Zi, Bosnjes, Bullgarisë, Polonisë, Rumanis ë, Hungarisë, Cekisë, Zvicrës, Federatës Ruse, Gjermanisë, Italisë, Greqisë, SHBA- ve, Australisë, Britanisë së Madhe,etj.Në vitin 1970 ka marrë pjesë në panairin ndërkombëtar të Plovdivit në Bullgari dhe është nderuar me medalje bronxi. Në vitin 1972 ka marrë pjesë në konkursin ndërkombëtar të verërave e konjakut në Bullgari, ku është nderuar po me medalje bronxi. Në Konkursin e 9–të Kombëtar të Verërave për vitin 1981, në Durrës, nderohet me medalje ari për “ Konjak “Skënderbeu” 1974” dhe “ Konjak “Skënderbeu” 1976”.
 • 76. Boza  Pije e fermentuar, me nje perqindje shume te ulet alkoli, reth 1%, boza eshte shume e njohur ne Turqi, Shqiperi, Maqedoni, Mal te Zi, Bosnje, Hercegovine, Kosove, Serbi, Ukraine, pjeser isht ne Rumani, Poloni e Lituani. Boza ka katër përbërës kryesorë: miell misri e gruri, sheqer dhe ujë. Ka nje shije qe mund te ndyeshoje nga e embla ne te athet e konsiderohet, kryesisht, si pije freskuese ne periudhen e veres. Keto te fundit jane karakteristikat qe dallojne bozen shqiptare nga bozat e prodhuara në vendet tjera si Turqia, Bullgaria e Maqedonia ku perberesit kryesore te bozes jane gruri, elbi, meli dhe qiqrat.
 • 77.  Aktualisht boza prodhohet kryesisht në zonën veriore të vendit, në veçanti në zonën e Kukësit, ne menyre krejt artizanale ne punishte te specializuara por edhe ne ambjente familjare duke ndjekur receten e trasheguar ne vite: tre pjesë miell misri të verdhë të bluar trashë, një pjesë miell gruri të zi, bluar gjithashtu trashë dhe 10% sheqer të lëngët. Masa e miellit përzihet me ujë të ftohtë derisa të mos mbeten kokrra. Futet në një kazan dhe zihet për 8 orë, derisa të lëshojë erën e bukës së pjekur, ndaj në këtë rast thuhet, bozë e pjekur.
 • 78.  Kjo masë lihet të ftohet, ndërsa trashet si brumë. Hollohet përsëri me ujë të ftohtë dhe hidhet në korita (govata) druri, ku i shtohet pak ferment. Fermenti mund të jetë bozë e mëparshme, ose farë buke. Gjatë 24 orëve masa zmadhohet dhe nxjerr flluska dhe ka aromën e bukës me farë. Në këtë fazë bëhet sitja (shtrydhja) e masës, në një shekë (enë) druri, ku veçohen krundet, mbetjet. Pas 8 orësh lëngu dekanton në fund të enës, ndërsa në krye nxjerr vajin e misrit. Kështu, është gati për t‘u përzier e për t‘u shërbyer.
 • 80. Byrek
 • 81. Bakllava te formave te ndryshme
 • 85. Meze
 • 86. 200 gatimet tradicionale në vend Shkumë me Sallatë me lakër Paçja karamel çokollatë të bardhë Paçe plënçi me Pasta akulli me Sheqerpare Sallatë me endivi vezë e limon krem e çokollatë Sallatë me domate Sallatë frutash Paçe plënçi me Pasta akulli me ekastraveca me salcë kosi dhe salcë krem qumështi mjaltë Paçe plënçi Pasta në akull Sallatë jeshile Salcë kosi me Paçe këmbësh Panxhar i kuq Sallatë ruse mjaltë Paçe koke turshi Sallatë me kungull Reçel qershie Paçe Pandispanjë Sallatë me panxhar Qumësht me Patëllxhanë të Pana kafe skuqur Paluze me fruta Sallatë me patate Qumësht i rrahur Patëllxhanë të të ndryshme Sallatë verore me çokollatë mbushur (imam Oshmare korçe Sallatë me spinaq Qofte të skarës bajalldi) Omëletë me qepë Sallatë me speca Përgatitje e Patëllxhani të njoma ose të të pjekur trahanasë së Patate të ziera me thata Sallatë me gatshme gjalpë Omëletë me radhiqe Pulë me lëng Patate të skuqura domate Sallatë me Pulë e zier me kore mielli Omëletë me prodhime deti Presh jahni Pastiço me djathë djathë Sallatë me Peshk i zier Pasta me kafe lulelakër Perimet Pasta akulli me
 • 87.  Omëletë e thjeshtë Lista e brumërave Omleta Limonatë shtëpie Ngastër me miell misri e kungull të Lakër turshi e grirë njomë Lakër turshi Musaka patate me qepë Lakër e bardhë e zier Mollë të pjekura Lakror me miell misri Mjalti Lakror me hithra Mishi i zier me barishte Kungulleshka të skuqura Mishi i skuqur Kungulleshka me salcë pesto dhe Midhje jahni borzilok të freskët Meze të përziera me sallatë ruse Kukureci Meze të kombinuara (antipasta) Kroketa peshku Meze me sallatë të stinës Kripa Meze e kombinuar me sallatë jeshile Krepa (petë tigani) me akullore Mashurka të ziera Krem çokollate Mashurka Krem portokall Manti Kosovë Krem pastiçerie Lëpjetë me qepë të skuqura Krem me çaj Lulelakër e skuqur me vezë Krem me luleshtrydhe Lule kungulli të skuqura Krem me kafe Lule kungulli të mbushura me gjizë Krem me gështenja Lista e ëmbëlsirave Lista e supëve Lista e sallatave Lista e perimeve Lista e nënprodukteve të qumështit Lista e gjellëve
 • 88.  Krem limon Komposto ftoi Kafeja shqiptare Krem karamel Komposto dardhe Kafe në termus Krem i përzier Kompekaj Kafe në filxhan Krem i ngrirë Koktej meksikan Kadaifi pjepri me karkaleca Kabunia Krem i djegur Koktej me vishnje Kabuni me rrush sipas mënyrës së Koktej frutash të thatë vjetër Kek me kos dhe Japrak me gjethe Krem i djegur vaj rrushi Krem anglez Kek me fruta dhe Hamburger Kotoleta viçi të arra Grupet e njomë të skuqura Kek ushqimeve në tigan Kastraveca turshi Gjyvec me patate Kotoleta dashi të Kasatë me Gjellë me njomë të skuqura manaferra shpendë në tigan Karota me gjalpë Gjellë me peshk Komposto molle Kafeja turke
 • 89.  Gjellë me mish të grirë Bizelja Akullore me kafe e Gjellë me mish Bizele me gjalpë zabajon Gjellë me midhje Biskota me qumësht Akullore me kafe Gatimi i vezëve Biftek me mish të grirë e Akullore me fruta pylli Gatim me kakao qepë Akullore me banane Fërges tirane Biftek i skarës Akullore kremi me Fruta me shllak Bathët vanilje Flija Bathë të njoma jahni Akullore krem Fli kosove Bamje jahni Akullore korona Fletë kanapeja Bamja Akullore me mandarina Fileta me mbushje Ballokume Akullore me limon spinaqi Bakllava Bakllava Eskallop derri ose viçi Argjinarja Shkumë me çokollatë në tigan Angjinare me vaj Sheqerpare Domate të mbushura Akullorja Eskallop derri ose viçi me sallatë ruse Akullore me çokollatë në tigan Domate turshi Akullore me portokalle Lulelakër në furrë Dollma me lak Akullore me mente Qengj i pjekur në hell Djath i skuqur Akullore me Frikadella me djath Djathi luleshtrydhe Tavë peshku Byrek me spinaq Akullore me lajthi Mish dashi në tavë Byrek me domate dhe Akullore me kumbulla korçe salmon Akullore me kos Burani Akullore me kivi Buka Akullore me karamel
 • 91. Flija
 • 92. Fli Për 4-5 persona nevojiten: Per brumin duhet: 1 kg miell, 3-4 gota ujë, kripë, Per masën duhet: 200 gr gjalpë, 2 filxhana caji ajkë, 3 lugë vaj. Në një enë hidhet miell, kripë, ujë i ftohtë dhe përzihen në një brumë të hollë si për petulla. Në një enë tjetër shkrihet gjalpë, ajkë, vaj dhe qumësht, përzihet masa e krijuar derisa të gjithë përmbajtësit të jenë skrirë në një masë të vetme, Lyhet tepsia me yndyrë dhe me një lugë merret brumi i hollë dhe hidhet nga cepi i tepsisë deri afër mesit dhe krijohen rradhë të cilat mbulojnë gjithë tepsinë. Mesi i cili është bosh mbushet me rradhë paralele .Gjithë sipërfaqja lyhet me masën e përgatitur dhe futet në furrën e ngrohur. Kjo piqet për 3-5 minuta. Nxirret nga furra për të vazhduar me rendin tjetër. Brumi i hollë tashmë hidhet në të njëjtën mënyrë por midis dy rradhëve derisa të jetë mbuluar e gjithë tepsia. Përsëri lyhet me masën dhe piqet për 3-5 minuta. Kjo procedurë vazhdon derisa të mbushet tepsia. Flia lihet të ftohet për 10 minuta dhe serviret me kos, djathë ose mjaltë.
 • 95. Djathe I bardhe, buke e bere vete, dhalle, byrek, speca te skuqur