kanabisi psikologji.pdf

Kanabisi
Detyre permbledhese
Lenda: Psikologji 12
Cfare eshte?
Kanabisi është pjesë e historisë që në shekullin e
3-të (p.e.s).Eshte droga e paligjshme me e
perdorur ne bote.Kanabisi është emri botanik i
bimës së lirit. Kjo bimë përmban substancën
psiko-aktive Tetrahydrocannabinol (THC).
Aktualisht përmbajtja e THC shpeshherë është
shumë më e lartë se sa para 25 vitesh, duke
qenë se në ndërkohë metodat e rritjes dhe
kultivimit kanë avancuar
Si ndikon kanabisi?
Në rast se kanabisi tymoset e thithet, ndikimi i tij shfaqet brenda
disa sekondave. I përzier me ushqim dhe me pije, shfaqja e
ndikimit zgjat pak më shumë. Ndikimi varet nga sasia dhe nga
gjendja momentale fizike dhe psikike. Ajo varion që nga ndjenjat
euforike, deri te shtendosja dhe plogështia. Disa të rinj ndikime të
caktuara i perceptojnë si të këndshme, të tjerët si të pakëndshme
ose madje edhe të frikshme. Kanabisi i përforcon ose i topit
disponimet ose ndjenjat ekzistuese. Përpos kësaj ai e ndryshon
dhe cenon perceptimin, aftësinë përqendruese, si dhe vëmendjen
dhe kujtesën momentale.
Efektet e perdorimit te kanabisit
➔ Përdorimi I kanabisit ka shumë efekte positive
qoftë medicinale apo thjesht llogjike , ajo
gjithashtu ka dhe efekte negative të cilat
variojnë në bazë të konsumit që njeriu kryen.
➔ Shpesh herë , efektet pozitive të kanabisit i
tejkalojnë ato negativet , dhe shoqëria duhet të
arrijë të kuptoj që përdorimi i tij nuk është
domosdoshmërisht i keq.
Efektet pozitive:
● Eurofia
● Relaksimi
● Efektet antidepresive
● Ulja e nivelit te ankthit
● Rrit shqisat e ndjeshmerise
● Stimulon oreksin dhe lufton
problemet me ushqimin
● Ul nivelin e dhimbjes fizike
● Ndalon marrjen e mëndëve
● Shtyp ndjesinë e të vjellurës
● Rregullon pagjumësinë
● Kancer – Dhimbja , të vjellat, marrja e mëndve , dhe
kimioterapia janë disa simptoma të cilat mund të trajtohen me
përdorimin e kanabisit
● Dhimbja kronike – Kjo sëmundje mund të trajtohet fare mirë
me kanabisin , dhe shumë vështirë me medikamente të tjera
● Skleroza e shumëfishtë – kanabisi kuron dhimbjet muskulare ,
problemet urinare që sjell kjo sëmundje , si dhe marrjen e
mëndjes.
● Glaucoma – kanabisi ndihmon me aftësinë e tij për të ulur
presionin .
● Epilepsia – Kanabisi ul ndjeshëm në kohë rekord krizat
epileptike dhe qetëson mendjen dhe trurin e individit deri në
zhdukjen e krizave.
Gjithashtu kjo bime ka nje perdorim te gjere ne
fushen e mjekese sepse kuron nje bashkesi
semundjesh fizike dhe mendore:
Efektet negative te perdorimit te kanabisit ndodhin kur me te
abuzohet duke u tejkaluar niveli i perdorimit. Disa nga ket jane:
● Mbindjeshmeri sensore
● Lodhje trupore
● Goje e thate
● Ulje e tensionit te gjakut
● Rrahje me te shpeshta zemre
● Shikim i turbullt
● Kolle / fyt I thate
● Shtim ne peshe
● Ankth
● Paranoje
● Sy te kuq dhe te thate
● Luhatje humori
Rreziqet e perdorimit
Për të rinjtë nën-16-vjeçarë kanabisi është problematik. Përgjithësisht,
këshillohet një qasje e kujdesshme, pasi që zhvillimi i trurit në moshën e rinisë
akoma nuk është i përfunduar, ndërsa kanabisi influencon aktivitetin e trurit.
Konsumi i kanabisit cenon kapacitetin e kujtesës si dhe kohën e reaksionit. Në
rast konsumi të rregullt, atakohen koncentrimi, vëmendja dhe aftësia e të nxënit
(të mësuarit). Konsumi afatgjatë dhe intensiv i kanabisit mund të shpjerë, pos
tjerash, edhe në një varësi psikike. Dozat e mëdha mund të shkaktojnë sulme
paniku, gjendje ankthi dhe halucinacione.
Fakte rreth kanabisit:
● Një hektar arë me kanabisi, prodhon oksigjen sa 25
hektarë pyje.
● -Nëse me një X sasi druri prodhojmë 10 kg letër, me të
njëjtën sasi kanabisi prodhohet 8 herë më shumë.
● -Në çdo vend të botës mund të rritet shumë lehtë, pasi
kërkon shumë pak ujë.
● -Sapunët dhe produktet e tjera kozmetike që janë
prodhuar nga kanabisi nuk dëmtojnë as mjedisin e as
ujërat.
● -Eshte me pak i demshem se alkooli dhe duhani.
Faleminderit
Punoi: Madalena Hoxha 12-F
1 sur 10

Recommandé

Kokaina par
Kokaina Kokaina
Kokaina Erdi Dibra
1.2K vues17 diapositives
Drogat Projekt par
Drogat ProjektDrogat Projekt
Drogat ProjektAlbania Bros
2.5K vues19 diapositives
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi par
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiDukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiFlorent Reshani
23.4K vues11 diapositives
droga par
drogadroga
drogaIzaura Xhumari
3.2K vues25 diapositives
Droga par
DrogaDroga
Drogaflori daut
359 vues6 diapositives
Llojet e-drogave par
Llojet e-drogaveLlojet e-drogave
Llojet e-drogaveMarjan DODAJ
1.4K vues10 diapositives

Contenu connexe

Similaire à kanabisi psikologji.pdf

Projekti i aftesimit per jeten par
Projekti i aftesimit per jetenProjekti i aftesimit per jeten
Projekti i aftesimit per jetenFabi Ola Rusi
1.3K vues12 diapositives
Projekt droga par
Projekt drogaProjekt droga
Projekt drogaErmal Troksi
46.1K vues37 diapositives
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt par
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.pptpdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.pptGeriLika
297 vues8 diapositives
Droga dhe shendeti par
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendetiEgesta Trashani
28.4K vues13 diapositives
Projekt biologji par
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiesipaja
115 vues12 diapositives
Barnat dhe drogat par
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogatFleurati
10.2K vues24 diapositives

Similaire à kanabisi psikologji.pdf(16)

kanabisi psikologji.pdf

  • 2. Cfare eshte? Kanabisi është pjesë e historisë që në shekullin e 3-të (p.e.s).Eshte droga e paligjshme me e perdorur ne bote.Kanabisi është emri botanik i bimës së lirit. Kjo bimë përmban substancën psiko-aktive Tetrahydrocannabinol (THC). Aktualisht përmbajtja e THC shpeshherë është shumë më e lartë se sa para 25 vitesh, duke qenë se në ndërkohë metodat e rritjes dhe kultivimit kanë avancuar
  • 3. Si ndikon kanabisi? Në rast se kanabisi tymoset e thithet, ndikimi i tij shfaqet brenda disa sekondave. I përzier me ushqim dhe me pije, shfaqja e ndikimit zgjat pak më shumë. Ndikimi varet nga sasia dhe nga gjendja momentale fizike dhe psikike. Ajo varion që nga ndjenjat euforike, deri te shtendosja dhe plogështia. Disa të rinj ndikime të caktuara i perceptojnë si të këndshme, të tjerët si të pakëndshme ose madje edhe të frikshme. Kanabisi i përforcon ose i topit disponimet ose ndjenjat ekzistuese. Përpos kësaj ai e ndryshon dhe cenon perceptimin, aftësinë përqendruese, si dhe vëmendjen dhe kujtesën momentale.
  • 4. Efektet e perdorimit te kanabisit ➔ Përdorimi I kanabisit ka shumë efekte positive qoftë medicinale apo thjesht llogjike , ajo gjithashtu ka dhe efekte negative të cilat variojnë në bazë të konsumit që njeriu kryen. ➔ Shpesh herë , efektet pozitive të kanabisit i tejkalojnë ato negativet , dhe shoqëria duhet të arrijë të kuptoj që përdorimi i tij nuk është domosdoshmërisht i keq.
  • 5. Efektet pozitive: ● Eurofia ● Relaksimi ● Efektet antidepresive ● Ulja e nivelit te ankthit ● Rrit shqisat e ndjeshmerise ● Stimulon oreksin dhe lufton problemet me ushqimin ● Ul nivelin e dhimbjes fizike ● Ndalon marrjen e mëndëve ● Shtyp ndjesinë e të vjellurës ● Rregullon pagjumësinë
  • 6. ● Kancer – Dhimbja , të vjellat, marrja e mëndve , dhe kimioterapia janë disa simptoma të cilat mund të trajtohen me përdorimin e kanabisit ● Dhimbja kronike – Kjo sëmundje mund të trajtohet fare mirë me kanabisin , dhe shumë vështirë me medikamente të tjera ● Skleroza e shumëfishtë – kanabisi kuron dhimbjet muskulare , problemet urinare që sjell kjo sëmundje , si dhe marrjen e mëndjes. ● Glaucoma – kanabisi ndihmon me aftësinë e tij për të ulur presionin . ● Epilepsia – Kanabisi ul ndjeshëm në kohë rekord krizat epileptike dhe qetëson mendjen dhe trurin e individit deri në zhdukjen e krizave. Gjithashtu kjo bime ka nje perdorim te gjere ne fushen e mjekese sepse kuron nje bashkesi semundjesh fizike dhe mendore:
  • 7. Efektet negative te perdorimit te kanabisit ndodhin kur me te abuzohet duke u tejkaluar niveli i perdorimit. Disa nga ket jane: ● Mbindjeshmeri sensore ● Lodhje trupore ● Goje e thate ● Ulje e tensionit te gjakut ● Rrahje me te shpeshta zemre ● Shikim i turbullt ● Kolle / fyt I thate ● Shtim ne peshe ● Ankth ● Paranoje ● Sy te kuq dhe te thate ● Luhatje humori
  • 8. Rreziqet e perdorimit Për të rinjtë nën-16-vjeçarë kanabisi është problematik. Përgjithësisht, këshillohet një qasje e kujdesshme, pasi që zhvillimi i trurit në moshën e rinisë akoma nuk është i përfunduar, ndërsa kanabisi influencon aktivitetin e trurit. Konsumi i kanabisit cenon kapacitetin e kujtesës si dhe kohën e reaksionit. Në rast konsumi të rregullt, atakohen koncentrimi, vëmendja dhe aftësia e të nxënit (të mësuarit). Konsumi afatgjatë dhe intensiv i kanabisit mund të shpjerë, pos tjerash, edhe në një varësi psikike. Dozat e mëdha mund të shkaktojnë sulme paniku, gjendje ankthi dhe halucinacione.
  • 9. Fakte rreth kanabisit: ● Një hektar arë me kanabisi, prodhon oksigjen sa 25 hektarë pyje. ● -Nëse me një X sasi druri prodhojmë 10 kg letër, me të njëjtën sasi kanabisi prodhohet 8 herë më shumë. ● -Në çdo vend të botës mund të rritet shumë lehtë, pasi kërkon shumë pak ujë. ● -Sapunët dhe produktet e tjera kozmetike që janë prodhuar nga kanabisi nuk dëmtojnë as mjedisin e as ujërat. ● -Eshte me pak i demshem se alkooli dhe duhani.