Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Kapitene Marinela Mjeda
Kryeinfermiere Shërbimi i Neuro-Psikiatrisë
Spitali Ushtarak Qëndror Universitar
Tiranë 2012
Shock është gjëndja akute e mungesës së qarkullimit
periferik si rrjedhojë e daljes nga kontrolli të sistemit
të qarkullim...
- Lëkurë e zbehtë, e ftohtë dhe e lagësht.Majat e gishtave poshtë
thonjve dhe buzët janë të zbehta.
- Tkurrje e venave per...
Frekuenca kardiake (FC.)
Indeksi i Shock-ut = --------------------------------------------
Presioni sistolik i gjakut
Inde...
1.Kthimi i frymëmarrjes normale.(A,B,C,D)
2.Kujdes në dhënien e lëngjeve nga goja.
3.Mbrojtje nga të ftohtët dhe lagështir...
1.Hemostasis
2.Infuzione intravenoze
3.Zëvendësim i volumit të lëngjeve të humbura në sasi dhe në
përbërje.
4.Terapi intra...
Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!
Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!
Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!
Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!
Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!
Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!
Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!
Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!

8 350 vues

Publié le

  • Login to see the comments

Shock-u, trajtimi dhe kujdesi Infermieror!!

  1. 1. Kapitene Marinela Mjeda Kryeinfermiere Shërbimi i Neuro-Psikiatrisë Spitali Ushtarak Qëndror Universitar Tiranë 2012
  2. 2. Shock është gjëndja akute e mungesës së qarkullimit periferik si rrjedhojë e daljes nga kontrolli të sistemit të qarkullimit të gjakut apo të humbjes së lëngjeve që qarkullojnë në organizëm. Kemi një prishje të balancës ndërmjet: Nevojave për O2 dhe furnizimit me O2
  3. 3. - Lëkurë e zbehtë, e ftohtë dhe e lagësht.Majat e gishtave poshtë thonjve dhe buzët janë të zbehta. - Tkurrje e venave periferike (në sipërfaqen e sipërme të dorës dhe të këmbës) nga mos furnizimi i mirë me gjak. - T.A. i ulët, pulsi radial i dobët (fillon të përshpejtohet si mekanizëm i kompensimit). - Etje, nauzea, frymëmarrje e lehtë sipërfaqësore por e përshpejtuar. - Vështirësi dhe apati në gjëndjen e koshiencës edhe pse nuk humbet për një kohë të caktuar!! - Ulje e diurezës (me kateter) më pak se 50 ml/h. - Presioni venoz (CVP) i ulët.
  4. 4. Frekuenca kardiake (FC.) Indeksi i Shock-ut = -------------------------------------------- Presioni sistolik i gjakut Indeksi i Shock-ut i lartë = rreziku për jetën i lartë Normal (0,5)humbje e gjakut < 10 % Fillimi i Shock-ut (1,0)humbje e gjakut < 20-30% Rrezik akut për jetën (1,5)humbje e gjakut > 30-50%
  5. 5. 1.Kthimi i frymëmarrjes normale.(A,B,C,D) 2.Kujdes në dhënien e lëngjeve nga goja. 3.Mbrojtje nga të ftohtët dhe lagështira. 4.Bisedë inkurajuese me pacientin.
  6. 6. 1.Hemostasis 2.Infuzione intravenoze 3.Zëvendësim i volumit të lëngjeve të humbura në sasi dhe në përbërje. 4.Terapi intravenë 5.Qetësim i dhimbjes 6.Trajtim dhe profilaksi nga infeksionet 7.O2- terapi 8.Kontroll i parametrave vital dhe i diurezës

×