Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

FLASH vs HTML5

Plus De Contenu Connexe

FLASH vs HTML5

 1. 1. HTML5 VS. FLASH HYPE, MULIGHET ELLER BEDRE VERDEN MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 1 HTML5 eller Flash har vært et hett tema innen web-verdenen det siste året. Mange har «hoppet på» og ønsker å erstatte all flash med HTML5 med en gang. Men hva er det alt snakket dreier seg om? Og hva kan man løse med HTML5? Hvilke konsekvenser vil det få? Å snakke om webteknologi kan fort bli teknisk og detaljert (og kanskje kjedelig for noen...), men jeg skal i dag forsøke å gi en kjapp og enkel innføring i hva HTML5 (og flash) egentlig er, og hva som er likhetene, forskjellene, fordeler og ulemper. I tillegg skal jeg kikke inn i glasskula og synse litt om hva jeg tror, web-teknologisk sett, blir toneangivende i 2011.
 2. 2. WHAT’S ALL THE FUZZ ABOUT? MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 2 Det hele begynte med at Apple lanserte iPad i Januar i fjor og utelot flash plug-in. Steve Jobs var ute og snakket ned flash og mente at dette var fortidens teknologi og at html5 var fremtidens. Nå er allerede Apple en av de fremste forkjemperne for HTML5 som standard og Apples Safari er blant nettleserne som støtter dette best, så kanskje ikke så rart at de gjør dette. Men, uansett, the fuzz er at mange har hengt seg på og ønsker å bytte ut flash med html siden html nå kan gjøre mange av de samme tingene som flash kan. Men er det egentlig riktig? Og er det fornuftig? Jeg begynner med en liten html5 beskrivelse.
 3. 3. HTML 1998 H...T...M...HÆ? MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 3 HTML5 er egentlig bare en ny versjon eller revisjon av HTML (som er en standard for å strukturere og presentere innhold på internett, og som har «vært» internett siden internett-tidenes morgen). Her er vg.no i 1998, god, gammeldags html.
 4. 4. HTML5 <VIDEO> & <CANVAS> HTML JAVASCRIPT/AJAX CSS MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 4 HTML5 har noen nye elementer; b.la. en tag som gjør det mulig å spille av video direkte i nettleseren og en tag som gjør det enklere å animere grafikk. For spesielt interesserte heter de henholdsvis «video» og «canvas». Men det som i disse dager omtales som HTML5 er egentlig en kombinasjon av flere programmeringsspråk som html, javascript/Ajax, og CSS3. Kombinasjonen av disse gjør det mulig å skape rikere internettopplevelser enn tidligere, uten bruk av eksterne plug-ins som f.eks. flash eller silverlight.
 5. 5. FLASH 1998 EYECANDY? MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 5 Så er det flash. Flash er jo berømt, eller beryktet, for eyecandy og tacky introer. Jeg har klart å lete opp et perfekt eksempel, denne her var på mediafront.no i 1998.
 6. 6. FLASH MULTIMEDIA PLATTFORM MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 6 Men det er lenge siden det var spennende å kunne flytte på tekst og grafikk i nettleseren (selv om html5 frembringer noen minner om dette). Nå brukes flash til langt mer kompliserte prosjekter. Det finnes photoshop-lignende verktøy, utallige kampanjer med interaktiv video, webkamera-applikasjoner, videoredigerings-applikasjoner, lyd osv. Youtube sin videoplayer er laget i flash, og er også den grunnleggende teknologien som har gjort YouTube, Vimeo og generelt video-streaming som vi kjenner det i dag så suksessrikt og brukervennlig. Den vi ser er er en capture av en site for Robyn. Her kan man skape og publisere sin egen musikkvideo basert på robyns beats. Noe kanskje ikke den almenne hop er klar over er at Flash faktisk kan brukes til å utvikle offline applikasjoner som kjøres som vanlige programmer på pc/mac via Adobe Air. Man kan også bygge apper til Android og til og med iPhone/iPad i flash. Uavhengig av om disse har flash player installert.
 7. 7. HTML5 FLASH MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 7 Her er to så og si identiske siter. En i html5 og en laget i Flash. Begge fungerer bra, selv om html5-en ikke virker i firefox og internet explorer, og flashen ikke funker på ipad og iphone. Men det satt til side så er det nå mulig å lage mye av det samme med begge teknologier. Det er dog noen unntak; interaktiv video og webcamera / lydopptak er det ikke støtte for i html5 per dags dato. Man kunne f.eks. tenke seg at disse galleriene skulle ha en video spillende ved mouseover på elementene. Det hadde vært vanskelig (men dog ikke helt umulig) å få til med HTML5. Så da er jo spørsmålet, hvordan velge teknologi? Viktig elementer man må tenke på når man skal velge teknologi er 1. hvem skal man nå, f.eks. ønsker man spesielt å nå ipad-brukere må man nødvendigvis bruke html5. Men, selv ikke Safari på iPad støtter alt så man må også her vurdere om man f.eks. skal bygge det som en app isteden for i nettleser. 2. Det er mer tidkrevende å produsere en løsning i html5 som fungerer i alle nettlesere. Og endel nettlesere støtter ikke alle elementer ved HTML5. I tillegg så har ikke nettleser-leverandørene blitt enige om ett standard video-format.
 8. 8. OG VINNEREN ER... MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 8 Som jeg ser det er det ikke noen kamp å vinne; det er to forskjellige teknologier som vil leve side om side. Men, jeg tror at flash vil bevege seg mer i retning applikasjoner (kanskje spesielt mobilapplikasjoner), 3D og spill, mens HTML tar over endel områder som flash tidligere har dominert. F.eks enklere animasjoner, grafer/visualiseringer, videoavspilling, bildegallerier o.l. Flash er allerede kommet langt innen mer avanserte applikasjoner og spill, mens det ikke vil være noe poeng å bruke en ekstern plugin for videoavspilling, så lenge nettleser-leverandørene blir enige om ett felles videoformat. Her er en film som viser et multiplayer bilspill bygget i flash. Denne bruker teknologi som kommer i neste versjon av flash player. B.la. hardware akselerert 3D.
 9. 9. MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 9
 10. 10. TECH TRENDER 3D PÅ WEB CLOUD COMPUTING (NETTSKYER) TABLETS & SMART PHONES: APPS, APPS, APPS. INTERNETT-TV? MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 10 3D på web har det vært snakk om i flere år. Det har liksom aldri slått ordentlig igjennom, men med Flash sin nevnte hardware aksellert 3D så har jeg tro på at det vil komme mye interessante ting der. Særlig spill, online og multiplayer som kanskje til og med på sikt kan begynne å snuse på og konkurrere med playstation, xbox o.l. Cloud computing. Google, Microsoft og Amazon tilbyr serverparker med dynamisk skalering ved kapasitetsbehov. Vi vil definitivt høre mer om dette fremover. Istedenfor å kjøpe servere selv kan bedrifter leie kapasitet enkelt etter behov og kun betale for det man bruker/trenger. Dette gjelder både hosting og andre typer lagring av filer. Det blir bare mer og mer av applikasjoner til tablets og smartphones. Men, skal man være tilstede med egen app på alle platformer er det en kostnadskrevende prosess. iPhone og iPad apps utvikles på én måte, mens Android og WP7 har hver sin måte. I tillegg så finnes Android og WP7 håndsett i en mengde forskjellige størrelser og kvaliteter, noe som gjør det enda mer utfordrende å utvikle applikasjoner mot disse platformene. Sånn sett er iPhone og iPad enklere å utvikle mot, siden man der vet hva sluttbrukerne ser 100%. Så, det blir en vurdering om man skal utvikle en web-løsning som fungerer på alle platformer men som mister noe av brukeropplevelsen eller velge en eller flere av platformene. Jeg er stor fan av iphone/ipad og bruker mye apps selv, men er ikke sikker på at det i fremtiden vil være så mange forskjellige teknologier. Det virker for meg mer rasjonelt at man utvikler én god brukeropplevelse som man kan se uavhengig av hvor man ser den. F.eks. ved bruk av flash eller html5 gjennom en nettleser. I tillegg så er det en trend å tilby programvare i app-butikker. Apple lanserte i går Mac App Store, hvor man fra macen sin kjøpe software enkelt, på lignende måte som på iphone/ipad. Dette er også noe jeg ikke vil bli overrasket om Microsoft følger opp. Android har også sitt «marketplace». Google f.eks. har nylig lansert sin Google-TV. En TV koblet til nett og med videoleie, youtube, facebook etc. direkte på skjermen. Man kan bruke iphoneʼn som fjernkontroll og overføre lyd og bilder trådløst. Føler meg ikke sikker på at det blir en hit umiddelbart, men på sikt vil definitivt TV-en også være online.
 11. 11. TAKK FOR MEG SPØRSMÅL? SVERRE@MEDIAFRONT.NO MEDIAFRONT A PART OF MCCANN WORLDGROUP 11

×