Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Вовед во застапување на интернет О бука за користење социјални медиуми за демократија Фондација Метаморфозис, 13.04 .2010...
Проект: Социјални медиуми за демократија <ul><li>Општа цел: демократски развој во Македонија преку употреба на нови техно...
Вовед во граѓански медиуми <ul><li>Начинот на кој комуницираме се менува </li></ul><ul><li>4 чекори за креирање на блог: <...
Што се добива? <ul><li>Пишувањето помага да мислите подобро и подлабоко – самокритички </li></ul><ul><li>Нема правила – кр...
Што имаме на располагање? <ul><li>Што е RSS и како да го користите? </li></ul><ul><li>Фото-блогирање </li></ul><ul><li>Ф...
Совети од блогерот Џои Ито <ul><li>1. Бидете скромни - интернетот е големо место и поверојатно е дека некој друг знае по...
УЧЕСТВУВАЈТЕ! <ul><li>Следен чекор: </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
Застапување преку блог <ul><li>Користење на блог за борба против неправда </li></ul><ul><li>Предности: </li></ul><ul><ul><...
Кој треба да отвори блог за застапување? <ul><li>Зборување за друг </li></ul><ul><ul><li>Имаш ли право? </li></ul></ul><ul...
Видови на блогови за застапување <ul><li>Блог за криза </li></ul><ul><ul><li>Неправда што може брзо да се реши </li></ul><...
Што му треба на секој блог за застапување? www.metamorphosis.org.mk
Основни информации <ul><li>Што? </li></ul><ul><li>Зошто? </li></ul><ul><li>Кој? </li></ul><ul><li>Кога? </li></ul><ul><li>...
... <ul><li>Новини </li></ul><ul><li>Јасна цел </li></ul><ul><ul><li>мисијата на блогот во една реченица </li></ul></ul><...
Креирање на блог за застапување www.metamorphosis.org.mk
1. Избирање цел <ul><li>Информирање </li></ul><ul><li>Притисок </li></ul><ul><ul><li>Специфична промена </li></ul></ul><ul...
2. Формирање на тимот <ul><li>Сам </li></ul><ul><li>Со тим: </li></ul><ul><ul><li>Писатели – потреба за редовно објавување...
3. Градење на блогот <ul><li>Основни информации </li></ul><ul><li>Слики – Flickr Zeitgeist </li></ul><ul><li>Видео – You...
4. Промоција <ul><li>Одредување на целта: лице или група кои имаат моќ да ја поправат неправдата   притисок </li></ul>w...
Влијание на блогот врз владата www.metamorphosis.org.mk
<ul><li>Контакт со медиумите </li></ul><ul><li>Кој треба да биде информиран? </li></ul><ul><ul><li>Локални медиуми </li></...
… <ul><li>Контакти на членовите во медиумите </li></ul><ul><li>Соопштение за јавност </li></ul><ul><li>Брзи и прецизни одг...
<ul><li>Ти си водач на заедница </li></ul><ul><ul><li>организирај и мотивирај </li></ul></ul><ul><li>Познавај ја твојата ...
Можни акции <ul><li>Потпиши е-Петиција: Тhepetitionsite , iP etitions </li></ul><ul><li>Пиши му на твојот политички прет...
Мобилизирај ја твојат а заедница www.metamorphosis.org.mk
Пишување за на веб www.metamorphosis.org.mk
Факти <ul><li>Пишувањето за на веб е многу поразлично од пишување на документи </li></ul><ul><li>79% од корисниците ја с...
Пишување за на веб <ul><li>Поделете ги долгите документи </li></ul><ul><li>Најважната содржина на врвот </li></ul><ul><li>...
Скенирање на содржина <ul><li>Пишувај за скенирање </li></ul><ul><li>Истакнување на зборови </li></ul><ul><li>Не користи с...
Пишувај за да биде прочитано <ul><li>Наслов </li></ul><ul><li>Листи </li></ul><ul><li>Објаснувања </li></ul><ul><li>Линков...
Што да се избегнува <ul><li>Кликни тука </li></ul><ul><li>На овој линк </li></ul><ul><li>На оваа веб страница </li></ul>ww...
Анонимно блогирање <ul><li>Не користи лични информации </li></ul><ul><li>Користи псевдоним </li></ul><ul><li>Не користи пл...
Лиценцирање со Криејтив комонс www.metamorphosis.org.mk
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Застапување на интернет

1 251 vues

Publié le

застапување на интернет, застапување со блогирање, криејтив комонс, приватност, пишување за на веб

Publié dans : Formation
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Застапување на интернет

 1. 1. Вовед во застапување на интернет О бука за користење социјални медиуми за демократија Фондација Метаморфозис, 13.04 .2010 www.metamorphosis.org.mk
 2. 2. Проект: Социјални медиуми за демократија <ul><li>Општа цел: демократски развој во Македонија преку употреба на нови технологии – социјални медиуми и содржини креирани од граѓани </li></ul><ul><li>Цел на проектот: стекнување на технички и лидерски способности кои ќе им овозможат на НВОи и индивидуални активисти да ги користат како средство за позитивна социјална промена за одредени важни каузи </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 3. 3. Вовед во граѓански медиуми <ul><li>Начинот на кој комуницираме се менува </li></ul><ul><li>4 чекори за креирање на блог: </li></ul><ul><ul><li>Компјутер </li></ul></ul><ul><ul><li>Интернет конекција </li></ul></ul><ul><ul><li>Софтвер за блогирање </li></ul></ul><ul><ul><li>Мислења и приказни </li></ul></ul><ul><li>Лесно како е-пошта </li></ul><ul><li>Блогирањето нема да ве направи славни </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 4. 4. Што се добива? <ul><li>Пишувањето помага да мислите подобро и подлабоко – самокритички </li></ul><ul><li>Нема правила – креативни колку сакате </li></ul><ul><li>Архива на нашиот мозок </li></ul><ul><li>Се поврзуваме со луѓе со кои инаку не би се сретнале </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 5. 5. Што имаме на располагање? <ul><li>Што е RSS и како да го користите? </li></ul><ul><li>Фото-блогирање </li></ul><ul><li>Филмови и интернет ТВ емисии </li></ul><ul><li>Поткасти </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 6. 6. Совети од блогерот Џои Ито <ul><li>1. Бидете скромни - интернетот е големо место и поверојатно е дека некој друг знае повеќе од нас за темата за која пишуваме. </li></ul><ul><li>2. Побарајте помош - доколку се соочувате со проблем, прашајте ги вашите читатели. </li></ul><ul><li>3. Заземете став – блоговите се одлични места за изразување на мислење и за толеранција кон туѓите мислења што се разликуваат од вашето. </li></ul><ul><li>4. Поврзувајте се </li></ul><ul><li>5. Пишувајте рано, пишувајте често </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 7. 7. УЧЕСТВУВАЈТЕ! <ul><li>Следен чекор: </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 8. 8. Застапување преку блог <ul><li>Користење на блог за борба против неправда </li></ul><ul><li>Предности: </li></ul><ul><ul><li>бесплатно/евтино </li></ul></ul><ul><ul><li>лесно </li></ul></ul><ul><ul><li>персонализирање </li></ul></ul><ul><ul><li>интерактивност </li></ul></ul><ul><ul><li>коментирање </li></ul></ul><ul><ul><li>поделена работа помеѓу авторите </li></ul></ul><ul><ul><li>мултимедија </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 9. 9. Кој треба да отвори блог за застапување? <ul><li>Зборување за друг </li></ul><ul><ul><li>Имаш ли право? </li></ul></ul><ul><ul><li>Контакти со блиските - согласност </li></ul></ul><ul><ul><li>Блогот може и да и наштети на каузата </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 10. 10. Видови на блогови за застапување <ul><li>Блог за криза </li></ul><ul><ul><li>Неправда што може брзо да се реши </li></ul></ul><ul><ul><li>Кратка временска рамка </li></ul></ul><ul><ul><li>Релативно јасни цели </li></ul></ul><ul><li>Блог за проблем </li></ul><ul><ul><li>Постојна ситуација за која нема брзо или лесно решение </li></ul></ul><ul><ul><li>Долгорочна временска рамка </li></ul></ul><ul><ul><li>Неколку комплексни барања </li></ul></ul><ul><li>Блог за криза во блог за проблем </li></ul><ul><ul><li>Неправдата не е решена за брзо време </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 11. 11. Што му треба на секој блог за застапување? www.metamorphosis.org.mk
 12. 12. Основни информации <ul><li>Што? </li></ul><ul><li>Зошто? </li></ul><ul><li>Кој? </li></ul><ul><li>Кога? </li></ul><ul><li>Како? </li></ul><ul><li> За нас </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 13. 13. ... <ul><li>Новини </li></ul><ul><li>Јасна цел </li></ul><ul><ul><li>мисијата на блогот во една реченица </li></ul></ul><ul><li>Страница: „Како да се вклучиш?“ </li></ul><ul><li>Имејл адреса </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 14. 14. Креирање на блог за застапување www.metamorphosis.org.mk
 15. 15. 1. Избирање цел <ul><li>Информирање </li></ul><ul><li>Притисок </li></ul><ul><ul><li>Специфична промена </li></ul></ul><ul><ul><li>Генерална реформа </li></ul></ul><ul><li>Важно за: </li></ul><ul><ul><li>Дефинирање на стратегијата </li></ul></ul><ul><ul><li>Мотивирање на доброволците </li></ul></ul><ul><ul><li>Дефинирање на успехот </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 16. 16. 2. Формирање на тимот <ul><li>Сам </li></ul><ul><li>Со тим: </li></ul><ul><ul><li>Писатели – потреба за редовно објавување постови (најмалку секој втор ден) </li></ul></ul><ul><ul><li>Програмер </li></ul></ul><ul><ul><li>Дизајнер </li></ul></ul><ul><ul><li>Лице за остварување контакти </li></ul></ul><ul><ul><li>Преведувач </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 17. 17. 3. Градење на блогот <ul><li>Основни информации </li></ul><ul><li>Слики – Flickr Zeitgeist </li></ul><ul><li>Видео – YouTube , Dailymotion </li></ul><ul><li>Беџ – работа на дизајнерот </li></ul><ul><li>Врски со други акции </li></ul><ul><li>Тагови - Technorati </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 18. 18. 4. Промоција <ul><li>Одредување на целта: лице или група кои имаат моќ да ја поправат неправдата  притисок </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 19. 19. Влијание на блогот врз владата www.metamorphosis.org.mk
 20. 20. <ul><li>Контакт со медиумите </li></ul><ul><li>Кој треба да биде информиран? </li></ul><ul><ul><li>Локални медиуми </li></ul></ul><ul><ul><li>Меѓународни медиуми </li></ul></ul><ul><ul><li>Видливоста и лесниот пристап се обратно-пропорционални </li></ul></ul><ul><li>2. Кој е доволно слободен да известува? </li></ul><ul><ul><li>Слободата и лесниот пристап се обратно-пропорционални </li></ul></ul>Влијание на блогот врз владата www.metamorphosis.org.mk
 21. 21. … <ul><li>Контакти на членовите во медиумите </li></ul><ul><li>Соопштение за јавност </li></ul><ul><li>Брзи и прецизни одговори, цитати </li></ul><ul><li>Поврзување со блогот </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 22. 22. <ul><li>Ти си водач на заедница </li></ul><ul><ul><li>организирај и мотивирај </li></ul></ul><ul><li>Познавај ја твојата заедница </li></ul><ul><ul><li>Влијатели </li></ul></ul><ul><ul><li>Стручност </li></ul></ul><ul><ul><li>Идеи за подобрување на кампањата </li></ul></ul><ul><ul><li>Анкети за нови акции: Freepolls , Pollhost </li></ul></ul><ul><ul><li>Посетеност : Clustermaps </li></ul></ul><ul><li>Одбери акција </li></ul>Блогот – центар за акција www.metamorphosis.org.mk
 23. 23. Можни акции <ul><li>Потпиши е-Петиција: Тhepetitionsite , iP etitions </li></ul><ul><li>Пиши му на твојот политички претставник </li></ul><ul><li>Бојкотирај Х производ – беџови </li></ul><ul><li>Потпишување на ветување – PledgeBank </li></ul><ul><li>Организирај офлајн акција </li></ul><ul><li>Засилување на замолчениот говор </li></ul><ul><li>Направи видлив знак </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 24. 24. Мобилизирај ја твојат а заедница www.metamorphosis.org.mk
 25. 25. Пишување за на веб www.metamorphosis.org.mk
 26. 26. Факти <ul><li>Пишувањето за на веб е многу поразлично од пишување на документи </li></ul><ul><li>79% од корисниците ја скенираат страницата наместо да ги читаат сите зборови </li></ul><ul><li>Читањето од екранот на компјутерот е 25% побавно од читањето печатено издание </li></ul><ul><li>Содржината за веб треба да има 50% зборови од содржината која би се печатела </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 27. 27. Пишување за на веб <ul><li>Поделете ги долгите документи </li></ul><ul><li>Најважната содржина на врвот </li></ul><ul><li>Кредибилитет </li></ul><ul><li>Јасно и конкретно изразување </li></ul><ul><li>Свежи информации </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 28. 28. Скенирање на содржина <ul><li>Пишувај за скенирање </li></ul><ul><li>Истакнување на зборови </li></ul><ul><li>Не користи сина боја </li></ul><ul><li>Користи листи </li></ul><ul><li>Секој параграф нека биде нова идеја </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 29. 29. Пишувај за да биде прочитано <ul><li>Наслов </li></ul><ul><li>Листи </li></ul><ul><li>Објаснувања </li></ul><ul><li>Линкови </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 30. 30. Што да се избегнува <ul><li>Кликни тука </li></ul><ul><li>На овој линк </li></ul><ul><li>На оваа веб страница </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 31. 31. Анонимно блогирање <ul><li>Не користи лични информации </li></ul><ul><li>Користи псевдоним </li></ul><ul><li>Не користи платено блогирање или е-пошта </li></ul><ul><li>Користи е-пошта со лажни информации </li></ul><ul><li>Користи различни компјутери </li></ul><ul><li>Користи апликации за анонимно сурфање : Tor, Wordpress </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 32. 32. Лиценцирање со Криејтив комонс www.metamorphosis.org.mk

×