Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Prezentare la psihologia vîrstelor egoizmul.pptx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 7 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

Prezentare la psihologia vîrstelor egoizmul.pptx

  1. 1. Prezentare la psihologia vîrstelor Tema: Egoismul Corbu Mihaela (gr E -11 anul I )
  2. 2. EGOISMUL ESTE TRĂSĂTURA MORALĂ CARE PUNE MAI PRESUS DE ORICE INTERESELE PERSONALE, ÎN DAUNA ȘI INTERESELE PERSONALE ALE CELORLALȚI.
  3. 3. EGOISMUL PSIHOLOGIC ESTE VIZIUNEA FILOSOFICĂ CONFORM CĂREIA OMUL ESTE ÎN PERMANENȚĂ MOTIVAT DE INTERES PERSONAL ȘI EGOISM, CHIAR ȘI ÎN CAZURILE CARE PARE A FI DETERMINAT DE ALTRUISM. ACEASTĂ TEORIE SUSȚINE CĂ, ATUNCI CÂND OAMENII ÎI AJUTĂ PE ALȚII, EI FAC ACEASTA PE BAZA UNEI DORINȚE FINALE DE A-ȘI SATISFACE PROPRIILE INTERESE PERSONALE, AȘTEPTÂNDU-SE LA BENEFICII PROPRII, CARE VIN PE CALE DIRECTĂ SAU INDIRECTĂ. ACEASTĂ VIZIUNE ESTE UNA DESCRIPTIVĂ ȘI NU UNA NORMATIVĂ, DEOARECE FACE O OBSERVAȚIE ASUPRA MODULUI IN CARE LUCRURILE SUNT, NU O ASERȚIUNE CU PRIVIRE LA CUM AR TREBUI SĂ FIE. ESTE ÎNRUDITĂ CU EGOISMUL ETIC, CARE, SPRE DEOSEBIRE DE EGOISMUL PSIHOLOGIC, ESTE O TEORIE NORMATIVĂ.
  4. 4. COPIII PLÂNG ȘI PROTESTEAZĂ SERIOS CÂND SUNT PUȘI SĂ ÎMPARTĂ JUCĂRIILE LOR CU ALȚI COPII. SUNT EXTREM DE GELOȘI CÂND PĂRINȚII IAU ÎN BRAȚE ALT COPIL SAU SE JOACĂ CU EL. ACELAȘI LUCRU SE POATE OBSERVA ȘI ÎN LUMEA ANIMALĂ. PUII ANIMALELOR CU SISTEM NERVOS CENTRAL SE LUPTĂ ȘI CONCUREAZĂ ÎNTRE EI PENTRU HRANA OFERITĂ DE PĂRINȚI, DEȘI SUNT FRAȚI. Egoismul copilăriei
  5. 5. Psihologii au căzut de acord că ființele se nasc egoiste, iar înțelegerea și respectarea drepturilor celor din jur reprezintă un comportament învățat. Astfel, pe parcursul vieții, există o balanță între a urmări propriile interese și a le respecta, în același timp, pe ale celorlalți.
  6. 6. DACĂ O EXTREMĂ ESTE REPREZENTATĂ DE EGOISMUL PATOLOGIC, CEALALTĂ ESTE SITUAȚIA ÎN CARE OAMENII NU SE VALORIZEAZĂ DELOC ȘI AU FOST ÎNVĂȚAȚI ÎNCĂ DIN COPILĂRIE DOAR SĂ OFERE. SUNT PERSOANE DETECTATE RAPID DE EGOIȘTI ȘI EXPLOATATE LA MAXIMUM. ÎN ACESTE CAZURI, ESTE NECESAR CA BALANȚA SĂ ÎNCLINE MAI MULT CĂTRE UN EGOISM FUNCȚIONAL, CA SĂ SE ECHILIBREZE ACȚIUNILE ÎN BENEFICIUL CELOR DIN JUR CU CELE ÎNTREPRINSE ÎN BENEFICIUL PROPRIU Efectele benefice ale egoismului
  7. 7. Egoismul altruist Există un tip de egoism mai șlefuit, mascat sub aparența altruismului. Este egoismul binefacătorilor, bunilor samariteni și filantropilor. Este un tip de egoism cu efecte pozitive asupra tuturor celor implicați în ecuați: cei care primesc se bucură de ceea ce au primit, iar cei care au oferit se simt bine oferind, se simt utili, un statut care le oferă o bucurie pe care o caută mereu. Este un egoism pozitiv, dar majoritatea oamenilor nu conștientizează că motivația gestului de a oferi vine din plăcerea celui care dăruiește în mai mare măsură decât din nevoia celui care primește. Dacă nu ar face acest gest, ofertantul s-ar simți vinovat, iar acest sentiment i-ar crea o mare neplăcere emoțională. Acțiunea de a oferi reduce ideea de vinovăție și generează un sentiment de plăcere și de eliberare care este în beneficiul ofertantului.

×