Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Structura psihicului uman.pptx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Psihologie
Psihologie
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 8 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

Structura psihicului uman.pptx

  1. 1. Structura psihicului uman.
  2. 2. SISTEMUL PSIHIC UMAN ESTE FORMAT DIN TREI STĂRI PRINCIPALE: INCONSTIENT, SUBCONSTIENT SI CONSTIENT.
  3. 3. Inconştientul numit şi psihicul primar sau “de profunzime” este format din totalitatea fenomenelor psihice latente, care scapă conştiinţei. Fenomenele inconştiente se manifestă la copil în primul an de viaţă, iar la adult, în stare de somn, somnambulie, hipnoză, transă, sau de beţie gravă. Conţinutul vieţii psihice inconştiente îi formează reflexele, instinctele, impulsurile etc.
  4. 4. Subconştientul, numit preconştient sau postconştient, formează zona de tranziţie dintre inconştient şi conştient cuprinzând acele fenomene psihice care, fie că au fost cândva conştiente, postconştient, fie că vor deveni conştiente, preconştient. Ribot numeşte subconştientul “conştiinţa stinsă” sau “conştiinţa latentă”. El îndeplineşte de fapt, funcţia de rezervă sau “cămară” a conştientului, în care sunt stocate acele elemente cu care conştiinţa nu operează, dar la care poate apela la nevoie.
  5. 5. Conştientul sau zona clară a psihicului uman, este formată de acele fenomene psihice de care ne dăm seama. Aşa realizăm ceea ce se petrece în noi şi cu noi, conştiinţa de sine, dar ne dăm seama de ceea ce se petrece şi dincolo de noi, conştiinţa de lume. Datorită conştientului, noi realizăm o adaptare corectă la mediu, având un comportament adecvat.
  6. 6. Buna funcţionare a sistemului psihic e condiţionată de interacţiunea elementelor sale componente. Sistemul psihic este un sistem de autoreglare. Unii autori interpretează conştiinta static sau topic, comparabilă cu câmpul vizual, ce dispune de zone centrale şi zone periferice. Alţii aduc o viziune dinamică, în care Eul operează transformări ca un sculptor în piatră..
  7. 7. În concluzie, conştiinta este o formă supremă de organizare psihică, prin care se realizează integrarea subiectiv-activă a tuturor fenomenelor vieţii psihice şi care facilitează raportarea continuă a individului la mediu
  8. 8. Şi, în sfârşit, sistemul psihic face parte din categoria sistemelor hipercomplexe, având o dublă deschidere spre interior şi exterior, precum şi o dinamică proprie, care-i asigură dezvoltarea.

×