Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Ozonski omotač

1 747 vues

Publié le

Prezentacija učenika četvrte godine koja govori o ozonskom omotaču.

Publié dans : Environnement
  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Ozonski omotač

  1. 1. ОЗОНСКИ ОМОТАЧ Дијана Минић IV5
  2. 2. ШТА ЈЕ ОЗОН?  Озон (O3) је троатомски молекул који се састоји од три атома кисеоника. Озон је алотропска модификација кисеоника која је много нестабилнија од уобичајеног двоатомског облика, O2.  Озон је природан гас бледоплаве боје.  O3 је општеприсутан у Земљиној атмосфери: у слојевима при земљи је један од опасних загађивача са штетним утицајем на плућа; озон у горњим слојевима атмосфере спречава продор штетних ултраљубичастих зрака до површине Земље.
  3. 3. ШТА ЈЕ ОЗОНСКИ ОМОТАЧ?  Oзонски омотач (озонски слој или озоносфера) (грч. ozo — миришем и грч. sfaira — лопта) је слој у Земљиној атмосфери који садржи релативно високе концентрације oзона (O3).  Овај слој апсорбује 93-99% Сунчеве светлости високих фреквенција (ултравиолетна светлост), која је штетна за живи свет на Земљи.
  4. 4. ЗАШТО ЈЕ ОЗОНСКИ ОМОТАЧ ВАЖАН ЗА ЗЕМЉУ?  Без атмосфере не би било ни живота на Земљи.  Живот на Земљи се првенствено појавио са озонског омотача.  Штити планету од штетног УВ-зрачења. 
  5. 5. ОЗОНСКЕ РУПЕ  Озонска рупа је устаљени термин када се говори о оштећењима која су настала на озонском омотачу. Заправо овај назив није адекватан, јер се ради о истањењу слоја а не о његовом потпуном изостанку.  Разарање озонског омотача примећеноје 70-их година прошлог века.
  6. 6. ШТА УНИШТАВА ОЗОНСКИ ОМОТАЧ?  Земљин озонски омотач је оштећен испуштањем фреона, супстанце која се користи у производнији и употреби фрижидера, клима уређаја, спрејева...Фреон разграђује молекуле озона.
  7. 7. КАКО ГА МИ МОЖЕМО ЗАШТИТИТИ?  Свако може заштитити озонски омотач.  За почетак, тако што ће мање возити аутомобил  Иако је тешко живети без аутомобила, када би се само на два сата зауставили сви аутомобили у мањему граду, преко 50.000 атома озона не би било уништено.
  8. 8. Хвала на пажњи!

×