Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

bahagian A-keterangan ayat bertema.docx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Bahagian A Nota.pdf
Bahagian A Nota.pdf
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 22 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à bahagian A-keterangan ayat bertema.docx (20)

Plus récents (20)

Publicité

bahagian A-keterangan ayat bertema.docx

 1. 1. 1. Aktiviti di dapur Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. 2. Ibu Ayah / Nenek menjerang memotong menyiang menuang air ikan/daging air untukmembancuh kopi. dengan berhati-hati di dapur. 3. Kakak / Adik mencuci / menyusun pinggan mangkuk dengan sabun di atas meja 4. Ali mengelap meja/ pinggan mangkuk hingga bersih. 5. Pak Cik Lim Nenek menuang menghidang air makanan di atas meja untuk keluarganya. 6. Ibu Ali menanak mencedok nasi 煮饭 nasi 舀饭 di dalam periuk nasi. 7. Mei Lan memotong menyiang tembikai daging / sayur ikan dengan sebilah pisau yang tajam. 8. Puan Fatimah menguli tepung untuk membuat kuih baulu. 9. Pak Cik Ali menyapu lantai yang kotor di dapur dengan sebatang penyapu. 10. Puan Siti menggoreng ikan/mi/ayam untuk hidangan makan tengah hari. 11. Datuk menumbuk cili padi untuk membuat sambal belacan.
 2. 2. 2. Aktiviti di hospital/klinik Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Doktor Tan merawat pesakit dengan teliti dan sabar di sebuah hospital. 2. Jururawat menyuap menyuap bubur ubat kepada pesakit. 3. Mak Cik Limah menolak kerusi roda kerana kakinya telah patah dalam satu kemalangan. 4. Rozi menziarahi kawannya yang sakit di wad sambil membawa buah tangan. 5. Johari mengambil ubat di farmasi selepas mendapatkan rawatan daripada doktor. 6. Azman menerima rawatan di hospital kerana menghidapi penyakit. 7. Pesakit-pesakit duduk di atas kerusi sementaramenunggu giliran masing-masing.
 3. 3. 3. Aktiviti di pasar malam / pusat membeli-belah Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Puan Lim membayar harga barang yang telah dibeli di pasar malam. ( pasar raya ). 2. Selvi menjinjing beg plastik sambil berjalan kaki untuk pulang ke rumah. 3. Mak Cik Limah memilih sayur-sayuran yang segar sebelum membelinya. 4. Peniaga menimbang buah tembikai dengan alat penimbang. 5. Pelanggan tawar-menawar harga pakaian untuk mendapatkan harga paling murah. 6. Puan Tan kelihatan terkejut apabila melihat seorang lelaki tua jatuh tergelincir.
 4. 4. 4. Aktiviti di perpustakaan Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Abu melayari internet untuk mencari maklumat terkini di perpustakaan. 2. Lim membaca buku yang menarik sambil duduk di atas kerusi. 3. Murid-murid beratur dengan tertib sebelum masuk ke dalam perpustakaan. 4. Lee mengulang kaji pelajaran kerana hari peperiksaan hampir tiba. 5. Jimi menyiapkan kerja sekolah yang telah diberikan oleh gurunya pada waktu rehat. 6. Murid-murid meminjam buku cerita dari perpustakaan untuk membaca di rumah. 7. Kok Heng pula menyusun buku-buku di rak buku supaya kelihatan kemas dan teratur.
 5. 5. 8. Wen Yi dan Wai Moon yang bertugas sebagai pengawas perpustakaan sedang menguruskan hal peminjaman dan pemulangan buku di kaunter. 9. Swee Lan memulangkan buku yang dipinjam dari perpustakaan. 5. Aktiviti di dalam bilik darjah Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Beberapa orang murid menyusun meja-meja di dalam bilik darjah dengan kemas. 2. Samy memadamkan contengan pada papan hitam dengan pemadam papan hitam. 3. Su Mei menampal karya-karya murid pada papan kenyataan. 4. Ali dan Muthu mengelap cermin tingkap dengan kain yang lembap. 5. Cikgu Aini sedang mengajar murid-murid di kelas 4D. 6. Murid-murid memberi perhatian semasa guru menerangkan isi pengajaran. 7. Ali dan Muthu berbual-bual semasa cikgu Aini mengajar. 8. Su Ling dan Ling- Ling menghias kelas dengan cantik.
 6. 6. 6. Aktiviti di kantin Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Murid-murid beratur ketika membeli makanan di kantin. 2. Kok Meng makan dengan gelojoh kerana terlalu lapar. 3. Murid-murid meletakkan pinggan dan gelas ke dalam basen selepas makan. 4. Murid-murid mencuci tangan di singki sebelum menjamah makanan. 5. Pengusaha kantin yang rajin itu mengelap meja sebelum dan selepas waktu rehat. 6. Siti membuang sampah ke dalam tong sampah.
 7. 7. 7. Aktiviti di padang / pendidikan jasmani Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Puan Noriah meniup wisel untuk memulakan aktiviti di padang. 2. Murid-murid bersenam di padang pada awal pagi. 3. Samy mengambil bahagian dalam acara pertandingan lompat jauh. 4. Semua murid kelas 4D memanaskan badan sebelum memulakan aktiviti. 5. Murid-murid mendengar arahan guru Pendidikan Jasmani sebelum aktiviti dimulakan. 6. Murid-murid memakai pakaian sukan semasa melakukan aktiviti Pendidikan Jasmani.
 8. 8. 7. Murid-murid bersemangat bermain bola sepak ( bola jaring ) di padang. 8. Seorang murid lelaki menyepak bola untuk menjaringkan gol. 8. Aktiviti di dewan / perhimpunan / Hari Penyampaian Hadiah Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Murid-murid berdiri tegak ketika menyanyikan lagu kebangsaan. 2. Ketua pengawas itu menaikkan bendera semasa perhimpunan. 3. Guru Besar sekolah saya menyampaikan hadiah kepada para pemenang di atas pentas. 4. Pengawas- pengawas mengawal disiplin murid di dewan sekolah 5. Murid-murid menyampaikan ucapan guru besar dengan teliti.
 9. 9. 6. Murid-murid berbarisdengan lurus di dewan semasa perhimpunan. 7. Murid-murid bertepuk tangan semasa upacaa penyampaian hadiah. 9. Aktiviti keluarga / di ruang tamu Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Adik Ali mengulang kaji membuat pelajaran kerja sekolah di ruang tamu selepas makan malam. 2. Ibu menghidangkan sepinggan kuih/buah-buahan di atas meja. 3. Adik bermain permainan bersama dengan Mei Lan di ruang tamu. 4. Ayah membaca senaskah surat khabar di atas sofa. 5. Puan May menatang / menuang sedulang minuman/ makanan/ untuk keluarganya.
 10. 10. air minuman 6. Datuk dan nenek menonton televisyen sambil berehat di ruang tamu. 7. Abang mengajar adik membuat latihan sekolah / melukis gambar yang cantik di ruang tamu. 8. Chee Keong menggunakan komputer sambil melayari internet untuk mencari maklumat. 9. Emak menjahit / menyulam baju kurung itu sambil berbual-bual dengan neneknya. sambil mendengar radio. 10. kakak sibuk menggubah bunga untuk menjadi hiasan di rumah. 10. Aktiviti di luar / halaman rumah Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Bapa menyabit menebas memotong rumput dengan penyabit/sebilah pisau/mesin pemotong rumput. 2. Ibu saya menanam pokok-pokok bunga untuk mengindahkan halaman rumah kami. 3. Kakak menyiram pokok-pokok bunga dengan penyiram. yang di tanam oleh ibu.
 11. 11. 4. Ayah mengecat dinding rumah dengan rajin. 5. Kim Hock memasukkan sampah ke dalam beg plastik. 6. Mei Lan menyusun pasu bunga di atas para. 7. Abang mencuci kereta baharunya dengan sebaldi air dan sabun. 8. Adik saya membuang sampah ke dalam tong sampah. 9. Kakak saya menyapu mencuci sampah longkang dengan penyapu lidi. 10. Mei Mei menolong menyidai/menjemu ibu baju di halaman rumah. di ampaian pada waktu petang. 11. Aktiviti di taman permainan Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Puan Loh mendukung anak sambil berbual-bual dengan jirannya di taman permainan kanak-kanak. 2. Ramai Kanak- kanak bermain layang-layang di taman permainan kanak-kanak pada waktu pagi. 3. Encik Chong memimpin tangan anaknya sambil bersiar-siar di taman
 12. 12. permainan kanak-kanak itu. 4. Encik Rohit sekeluarga berkelah di bawah sebatang pokok yang rendang. 5. Ibu bapa Tek Boon berjoging mengelilingi kolam di taman rekreasi. 6. Datuk Tek Boon pula sedang melatih taici di tepi kolam. 7. Tek Boon dan kawannya, kamal sedang bermain badminton di taman rekreasi. 12. Aktiviti di tempat awam/di perhentian bas Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Ramai orang menunggu bas di perhentian bas pada awal pagi. 2. Puan Lim menjinjing sebuah bakul yang sarat dengan sayur-sayuran. 3. Kok Leong membaca buku cerita sambil menunggu ketibaan bas sekolahnya.
 13. 13. 4. Puan Lee memimpin tangan anaknya dengan erat semasa menunggu bas. 5. Mereka menaiki bas ke Bandar. 6. Min Han memakai topi keledar ketika menunggu basikal. 7. Dora menoleh/melihat ke kiri dan ke kanan sebelum melintas jalan. 8. Ai Ling Dan Dani melintas di lintasan belang. 9. Adam menggunakan jejantas ketika melintas di jalan yang sibuk itu. 10. Hadi menggunakan jejantas untuk melintas jalan. 11. Kereta itu berhenti di laluan pejalan kaki. 12. Ahmad menekan butang pada lampu isyarat sebelum melintas jalan. 13. Aktiviti pertandingan / Hari Sukan Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Para penonton bertepuk tangan untuk memberikan sokongan kepada peserta yang mengambil bahagian. 2. Beberapa orang peserta berlari dengan pentas untuk mendapatkan tempat pertama.
 14. 14. 3. Mei Ling merejam lembing dengan bersungguh-sungguh di padang pada hari sukan. 4. Pengadil 评判 menggunakan nama peserta yang Berjaya di garisan penamat. 5. Para pemenang menerima hadiah daripada Guru Besar sambil berdiri di atas podium. 讲台 6. Hari sukan tahunan yang diadakan di sekolah Halim sungguh meriah. 14. Aktiviti di kebun sayur/dusun Pokok buah-buahan berbuah lebat di dusun datuk saya. Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Datuk mengait menjolok buah rambutan buah betik /mangga menggunakan galah yang panjang.
 15. 15. 2. Adik Bapa mencekah mengopek buah durian buah manggis buah durian yang baru gugur untuk di makan. 3. Nenek memungut memasukkan buah durian buah-buahan ke dalam bakul yang besar. 4. Bapa dan adiknya makan buah manggis yang baru di petik di bawah pokok. 5. Abang memanjat pokok kelapa untuk memetik buah kelapa yang segar. 6. Nenek memunggut mengangkat buah durian ke dalam bakul. 15. Aktiviti di perkelahan Pada hujung minggu, Encik Chong membawa ahli Keluarga berkelah di pantai. Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Ramai pengunjung bermandi-manda sambil bermain bola di laut.
 16. 16. 2. Datuk saya membaca surat khabar di bawah pokok kelapa. 3. Ali mengambil gambar sebagai kenangan dengan kamera. 4. Siti mandi-manda di Pantai Port Dickson dengan pelampung di laut. 5. Puan Ros membentangkan tikar untuk meletakkan makanan dan minuman di bawah pokok. 6. Sepasang suami isteri membawa anak mereka bersiar- siar di pantai itu. 7. Jia Lee dan Jia Yi membina mengutip istana pasir kulit siput di gigi air. yang cantik dan menarik di pantai. 8. Ali sekeluarga menjamu selera sambil mendengar radio di atas tikar. 9. Fatimah menghidangkan makanan sambil duduk di atas tikar. 10. Puan Lim menghulurkan semangkuk makanan kepada anak perempuan. 11. Mereka bermain bola dengan gembira. 16. Aktiviti gotong-royong Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Ali menyabit rumput yang panjang dengan menggunakan sebilah
 17. 17. sabit. 2. Siti mengelap cermin tingkap yang berhabuk di kelasnya pada waktu rehat. 3. Mei Ling mengeat dinding sekolah supaya kawasan sekolah kelihatan cantik dan ceria. 4. Beberapa orang murid menyusun kerusi dan meja supaya kelihatan kemas dan teratur. 5. Jason menyapu daun yang bertaburan di lantai lalu membuang ke dalam plastik sampah. 6. Sesetengah penduduk kampung ditugaskan menebas semak-samun. 7. Mereka membuang sampah ke dalam tong sampah. 8. Sesetengah pula membersihkan longkang yang dilonggak sampah sarap. 17. Aktiviti perkhemahan Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Ahli pengakap memasak makanan yang enak di tapak perkhemahan.
 18. 18. 2. Lim menjinjing sebaldi air yang diambil dari sebatang sungai. 3. Murali menyiang ikan dengan sebilah pisau yang tajam. 4. Cikgu Lee memberikan taklimat kepada ahli pengakap sebelum melakukan aktiviti. 5. Jimi dan kawan- kawannya menyanyi dengan suara yang merdu sambil bermain gitar. 6. Tapak perkhemahan mereka berhampiran dengan sebatang sungai. 7. Nazli sedang mencedok air sungai dengan sebuah baldi. 8. Carol dan Jessica pula sedang menyediakan makanan dan minuman untuk ahli-ahli perkhemahan. 9. Kerja-kerja memasang khemah disiapkan oleh Farid, Mutu dan Mei Ling secara bekerjasama. 18. Aktiviti Hari Kebangsaan Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di )
 19. 19. 1. Murid-murid menyaksikan upacara perasmian yang diadakan di padang sempena Hari Kebangsaan 2012. 2. Penonton menyanyi sambil berdiri dengan tegak sebagai menghormati lagu Negaraku yang dinyanyikan. 3. Para penari mempersembahan tarian tradisional yang menarik dan lemah gemalai. 4. Semua murid dan guru mendengar ucapan yang diberikan oleh Guru Besar dengan penuh perhatian. 19. Aktiviti di bank / pejabat pos Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian
 20. 20. ( yang/dengan/pada/di ) bank 1. Ahmad mengisi borang dengan lengkap sebelum mengeluarkan wang. 2. Pengawal keselamatan mengawasi sambil berdiri di pintu masuk. 3. Pekerja bank melayan pelanggan yang datang dengan mesra dan bersopan- santun. pejabat pos 4. Lim menampalkan setem pada surat sebelum mengepos kepada rakannya. 5. Seorang leleki melekatkan setem pada sampul surat yang ingin dikirim. 6. Pelanggan itu duduk sambil menunggu giliran di dalam pejabat pos.
 21. 21. 20. Aktiviti di restoran Subjek Kata Kerja Objek Keterangan/Huraian ( yang/dengan/pada/di ) 1. Ah Seng ( sekeluarga ) menikmati menjamu makanan selera yang lazat. bersama-sama keluarganya di sebuah restoran yang besar dan terkenal. 2. seorang pelanggan meneliti menu sebelum memesan makanan yang digemari. 3. Pekerja kedai itu mengelap meja yang kotor dengan sehelai sehelai kain yang disediakan. 4. Seorang pekerja mengelap lantai yang basah dengan mop. 5. Seorang pelayan kedai makanan itu menghidangkan makanan yang pesan oleh pelanggan. 6. Pekerja itu mencatat pesanan pelanggan yang baru mengunjungi kedai makanan itu. 7. Seorang pekerja itu menatang sedulang makanan dan air minuman dengan berhati-hati supaya tidak tertumpah. 流出来 8. Tukang masak memasak sup sayur yang dipesan oleh pelanggan di dapur restoran. 9. Ah Seng membayar wang di kaunter setelah menikmati makanan.

×