Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Activiteitenplan DRVH 2016
Wat zeg je
dat je gaat doen?
En,
wat doe je feitelijk?
Het voorgaande is geen moderne poëzie en al helemaal geen onbegrijpelijke haiku. Dit is voor iedere organisatie of
onderne...
Het luistert nauwkeurig. Kijk maar, wat gaat hier mis?
En hier?
Interne communicatie
Externe communicatie
Direct verkoopgericht:
Sales
Marketing
Indirect verkoopgericht:
Public Relations...
Interne communicatie
Interne communicatie is niets anders dan enkele regeltjes waaraan iedereen zich binnen DRVH dient te ...
Externe communicatie
Bij vormen van externe communicatie is dat net zo. Het idee is hetzelfde, met het verschil dat je te ...
Externe communicatie
• Zo is het raar dat je wel een facebook- en instagramaccount hebt, maar dat je
niemand via bedrukte ...
Externe communicatie
5) Houd rekening in je te ontwikkelen evenementen en acties met de jaarplanning.
Voorbeeld: Als je kl...
Indirecte verkooptechnieken
Public relations en media-inzet zijn communicatiedisciplines die indirect de verkoop bevordere...
Taken en activiteiten:
- Evenementenkalender opstellen inclusief data (ook op social media)
- Website en social media acco...
Je hebt zoveel leuks te vertellen en te bieden!
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Presentation restaurant De Rand Van Havelte, Drenthe, the Netherlands

123 vues

Publié le

In order to raise awareness and attract new visitors to this beautiful and honest restaurant, I was asked to point out my views on communications and marketing tactics on and offline.

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

 • Soyez le premier à aimer ceci

Presentation restaurant De Rand Van Havelte, Drenthe, the Netherlands

 1. 1. Activiteitenplan DRVH 2016
 2. 2. Wat zeg je dat je gaat doen? En, wat doe je feitelijk?
 3. 3. Het voorgaande is geen moderne poëzie en al helemaal geen onbegrijpelijke haiku. Dit is voor iedere organisatie of onderneming het setje van organisatievraagstukken waarmee ik een beeld krijg van de ondernemerszin, de visie en de strategie waarover je wel of niet hebt nagedacht. Uit de antwoorden kan ik opmaken waarom je de organisatie/onderneming leidt, waar je naartoe wilt, met welke boodschappen en wie je op het oog hebt als jouw ideale klant. Waar het mij om gaat is dat je een set van taal, tekens en middelen hebt waarmee je (op herhaling) een eenduidige boodschap kunt afgeven aan precies dat groepje mensen die je wilt bereiken met wat jij aan te bieden of te verkopen hebt. En dat hoeft niet met een kekke website of een paginagrote advertentie. De gemiddelde zelfstandige groenteboer weet echt wel wie zijn klanten zijn en hoe hij die moet bereiken. Is er geen eenduidigheid of twijfel je aan de eenduidigheid, vraag jezelf dan af waar dat aan ligt? Ligt het aan de timing, jouw tone-of-voice, de doelgroep die je wilt bereiken, de plaatsen waar je je flyer hebt neergelegd, de concurrentie, de aard van de mensen die je wilt bereiken (wat doen ze wel en wat doen ze niet?), jouw imago als restaurant, de service, jouw menukaart, jouw kwaliteit en vooral de gunfactor om jouw restaurant te willen bezoeken? In de eerder opgegeven SWOT-analyse heb ik uitgelegd waar DRVH goed in is, waar kansen liggen en hoe DRVH met bedreigingen (concurrentie) en eigen zwaktes kan omgaan. Je eigen sterktes en zwaktes behoren tot de interne communicatie. Bedreigingen en kansen tot de externe communicatie.
 4. 4. Het luistert nauwkeurig. Kijk maar, wat gaat hier mis?
 5. 5. En hier?
 6. 6. Interne communicatie Externe communicatie Direct verkoopgericht: Sales Marketing Indirect verkoopgericht: Public Relations Media-inzet
 7. 7. Interne communicatie Interne communicatie is niets anders dan enkele regeltjes waaraan iedereen zich binnen DRVH dient te houden. Waarom? Om een gemeenschappelijk gedachtegoed in stand te houden. Om de gemeenschappelijke vertrekpunten omtrent de missie, visie en strategie te onderstrepen. Oftewel, we denken hetzelfde, we hebben hetzelfde doel voor ogen en bewust of onbewust handelen we daarnaar. Is dat niet zo, wat doe je dan om je medewerkers te motiveren, te enthousiasmeren en te stimuleren om wel mee te gaan in dezelfde gedachtelijn die jullie voor ogen hebben? Loonsverhoging? ATV? Nieuwe collega’s? Bedrijfsuitje? Training? Cursus? Service-richtlijnen? Voortgangsgesprek? Peptalk? Het idee van de week? Mailing? Persoonlijke interesse via de app of sms? Profilering als medewerker van de maand? Verjaardagsdiner? Een interview in de lokale krant of het ondernemersblaadje? Er zijn tal van waarderings- en erkenningsvormen waarmee je je personeel kunt motiveren en activeren om harder voor jou te rennen. Je geeft hen vertrouwen en dat uit zich bij personeel in trots op DRVH durf wat betreft eigen ideeën en initiatieven. In alle gevallen zul je merken dat waardering en erkenning of juist het gebrek eraan ten grondslag liggen aan een goede interne communicatie.
 8. 8. Externe communicatie Bij vormen van externe communicatie is dat net zo. Het idee is hetzelfde, met het verschil dat je te maken hebt met andere middelen, andere media, andere doelgroepen en externe factoren die niet de jouwe zijn, maar waar je wel op kunt inspelen. 1) Bepaal je hoofddoelgroep voor DRVH en verplaats je in wie hij/zij is, wat hij/zij doet, waarom hij/zij jouw ideale bezoeker/klant is, wat hij/zij te besteden heeft en waar zijn/haar interesses zijn. Je speelt niet zozeer in op de behoefte van jouw klant maar je sluit aan op zijn/haar belevingswereld. Wat is het verschil? Puur psychologisch zijn mensen op zoek naar herkenning van hun eigen beleving. Als hun beleving aansluit op wat jij bedient en regelt, dan heeft men daar meer geld voor over, dan komen ze sneller terug en dan vertellen ze als ambassadeurs dat hun kennissen ook DRVH moeten bezoeken. 2) Maak een contactenlijst van alle klanten, bezoekers, stakeholders, leveranciers en toeleveranciers op lokaal niveau. 3) Stem wat je te bieden hebt aan drank, eten en prijzen af op jouw geselecteerde doelgroep. Sta open voor kritische noten! 4) Maak een wenslijst over het uiterlijk van DRVH, de aangeboden service en kwaliteit en de visuals en huisstijl die DRVH bepalen. Wat deugt, klopt. Maar wie kritisch is, zal vast zaken tegen het lijf lopen die er nog niet zijn, die onlogisch overkomen of die verbeterd kunnen worden. Maak van de lijst een checklist waar je altijd op kunt terugvallen.
 9. 9. Externe communicatie • Zo is het raar dat je wel een facebook- en instagramaccount hebt, maar dat je niemand via bedrukte placemats, bierviltjes laat weten dat ze kans maken op ’n leuk prijsje/korting als ze met ‘#DRVHrocks’ foto’s, recensies en reviews uploaden. • Maak duidelijk dat gratis wifi in het restaurant doorgeschakeld wordt naar Yelp, Eet.nu, Smulweb, Tripadvisor en Iens en vraag je klanten om beoordelingen en recensies. Vermeld dat ook met links op je website! • Er is geen mogelijkheid om je te abonneren op een maandelijkse mailing. • Ik zie geen evenementenkalender bij de ingang, bij de menukaart op de tafels en bij de bar. Waarom geen uitloper meegeven van op handen staande evenementen per kwartaal? Of flyertjes per terugkerend evenement zoals de vinylavond elke laatste zaterdag van de maand? Bij de ijssalon, de chinees, de lokale AH zie ik geen evenementenkalender van DRVH hangen. • Zorg voor kleinigheidjes die bezoekers/klanten als reminder kunnen winnen/meekrijgen. Zorg voor unieke streekgebonden producten die je ter plekke als souvenirs kunt verkopen. Off- en online. • Nodig met regelmaat je stakeholders, leveranciers en toeleveranciers uit en leg besprekingen vast voor de lancering/inkoop van een nieuw biertje tijdens een proeverij-evenementje. • Overleg met de ondernemersvereniging wat de Molen, de fietsenwinkel, etc. voor jou en je evenementen kunnen betekenen.
 10. 10. Externe communicatie 5) Houd rekening in je te ontwikkelen evenementen en acties met de jaarplanning. Voorbeeld: Als je klandizie bestaat uit vrijgezellen die op Hesselte verblijven, houd dan met bedrukte bierviltjes net voor Valentijnsdag een ‘blind bar date’. Carnaval, moederdag, vaderdag, Kerstmis, Pasen, Pinksteren, Zwarte Cross, TT, valentijnsdag, langste dag van het jaar, lente, zomertijd, voor mijn part de sterfdag van Harry Muskee, het ligt allemaal vast. En je kunt er klanten mee binnenhalen. Bovenstaande ideeën van externe communicatie zijn direct verkoopgericht en worden dus geschaard onder de expertises van sales en marketing. Want, het gaat tenslotte om het vermarkten van het restaurant bij die doelgroep die jij het liefste wilt binnenhalen als trouwe klant.
 11. 11. Indirecte verkooptechnieken Public relations en media-inzet zijn communicatiedisciplines die indirect de verkoop bevorderen. In eerste instantie zijn het ‘tactics’ om de naamsbekendheid van DRVH te vergroten, de zichtbaarheid van wat DRVH doet te bevorderen en wederzijds begrip te onderstrepen, ook bij je doelgroep, je stakeholders, je leveranciers én je concurrentie. Voorbeeld: Als je bij de lokale ondernemersvereniging op gezette tijden aandacht vraagt voor de situatie van het klein- en middenbedrijf in Havelte, dan onderstrepen en delen lotgenoten dit belang en zijn zij eerder geneigd tot oprechte samenwerking en het delen van klanten. Met media-inzet kun je de boer op en over de grenzen van Havelte heen kijken. Als je wat te melden hebt zoals bij een evenement zoals ASH, maak dan een perslijst en nodig via een persuitnodiging of persbericht de lokale krant/tv-station uit. Laat tegelijkertijd je klanten-, stakeholders- en leveranciersbestand weten wat je van plan bent en dat je de pers daarbij hebt uitgenodigd. Deel jouw agenda en laat Drenthe weten wie je bent en wat je doet. 6) Spreek je waardering uit! Koppel met regelmaat terug aan je klanten hoe waardevol hun bezoek, hun recensie/review of hun samenwerking voor DRVH is. Vraag hen via een halfjaarlijkse mailing wat zij interessant/attractief vonden en wat hun suggesties voor verbeteringen zijn. Zo blijf je interactief klanten aan je verbinden en komen ze geheid vaker terug. Bedenk een prijs zoals bijvoorbeeld: ‘dé kei van Drenthe’ voor degene met de meest waardevolle bijdrage voor DRVH en koppel daaraan een nieuw persmomentje inclusief persbericht. Iedereen zou zich vereerd voelen. Zelfs de meest schuchtere en nuchtere Drenth, daar ben ik van overtuigd.
 12. 12. Taken en activiteiten: - Evenementenkalender opstellen inclusief data (ook op social media) - Website en social media accounts updaten en voorzien van links stakeholders, leveranciers, SEO en terugkoppelingen - Contactenlijst opstellen klanten, stakeholders, leveranciers en toeleveranciers (breed) - Medialijsten opstellen van lokale en regionale pers: algemeen, sport, recreatie, horeca, cultuur, uitagenda - Huisstijlmiddelen ontwikkelen zoals placemats inclusief wifi-wachtwoord, links naar Iens, Yelp, Tripadvisor, Eet.nu, prijsvraagjes, de hashtag: #DRVHrocks en Instagram-, Twitter en Facebookaccounts - Maandelijks persbericht ontwikkelen en uitsturen, inclusief boilerplate - Persuitnodigingen versturen bij evenementen en de media aanschrijven - Interviews pitchen tijdens evenementen DRVH - Content/Teksten redigeren en plaatsen social media-accounts - Content/Teksten redigeren en plaatsen reviewsites Iens, Yelp, Eet.nu, Smulweb, Tripadvisor - Maandelijkse mailing opstellen en uitsturen - Samenwerkingsverbanden met stakeholders en leveranciers verkennen en uitschrijven - Aangaan van een relatie met social media en bloggers - Onderhouden van een goede relatie met internetjournalisten en culinaire bloggers (een hechte doelgroep van de Rand) - Doorlopend onderzoeken hoe internet gebruikt wordt door concurrerende organisaties. - Knipseldienst/persscan instellen om in te spelen met nieuwe persberichten op wat de concurrentie doet - Uniform afzender-visitekaartje in e-mail en mailberichten, inclusief links, social media-accounts en downloads - Beeldbank klantrelaties en evenementen, jaarboek - Testimonials opnemen - Lokale producten aanbieden via Instagram en Marktplaats - Relatiegeschenken ontwikkelen - Webshop-idee uitkristalliseren? - Doe aan linkbuilding op de website. Bedanklijstjes in het colofon zijn leuk, maar dragen niet bij tot vindbaarheid en interactiviteit. Dus laat weten dat je op Facebook, Google+, Instagram, Pinterest zit en bouw interactief een lijst op van relaties en hun bedrijvigheid. Communiceer dit als de helden van Havelte. En laat op Hesselte.nl weten waar De Rand Van Havelte zit!
 13. 13. Je hebt zoveel leuks te vertellen en te bieden!

×