Publicité
Publicité

Contenu connexe

Plus de Sitra the Finnish Innovation Fund(20)

Publicité

Dernier(20)

Saa osaamisesi näkyviin -esitysmateriaali 30.8.21

 1. Tervetuloa mukaan! Ohjelma alkaa 13.00 Jaa chattiin: mikä on tuonut sinut paikalle tänään? Mitäs täältä löytyy? Saa osaamisesi näkyviin
 2. Ohjelma 13.00 Tervetuloa Osaaminen näkyviin –viikot: mistä on kyse? Asiantuntijoiden vinkit: näin saat osaamisesi näkyviin! Jaakko Helander, Sannasirkku Autio, Topias Filppu, Lotta Pakanen Kehu kaveria Hyödynnä harjoitteet ja työkalut 14.15 Tilaisuus päättyy - kiitos!
 3. Miten käytämme Zoomia? Chat-kentässä voi kysyä teknisiä neuvoja tai kysymyksiä viikoista. Pidä mikrofoni pois päältä, kun et käytä itse puheenvuoroa. Olet tervetullut pitämään kameraa päällä.
 4. Miksi Osaaminen näkyviin –viikot? Innostaa ja kannustaa kaikkia huomaamaan osaamistaan Tuoda yhteen ihmisiä ja yhteisöjä yhteisen sanoman äärelle Herättää julkista keskustelua siitä, että kyky tunnistaa omaa osaamista on yksi osallisuuden, toimijuuden, hyvinvoinnin ja työllistymisen ehto.
 5. 5
 6. Mikä oman osaamisen huomaamisesta tekee niin hankalaa? 1. Itsekritiikki iskee. ”En mä osaa!” 2. Vaatimattomuus vaivaa. ”Mä nyt oon vaan tämmönen” ”En kehtaa” 3. Milloin osaaminen on osaamista? ”Eihän minulla ole tästä todistusta”, ”Naapuri osaa paremmin
 7. 7
 8. 8
 9. • Itsekritiikki iskee. ”En mä osaa!” • Vaatimattomuus vaivaa. ”Mä nyt oon vaan tämmönen” ”En kehtaa” • Milloin osaaminen on osaamista? ”Eihän minulla ole tästä todistusta”, ”Naapuri osaa paremmin” • Toiset ihmiset ovat hyvä peili! Tunnistatko nämä ilmiöt?
 10. Puhujat Jaakko Helander Yliopettaja, Hämeen ammattikorkeakoulu Sannasirkku Autio Johtava rehtori, Vaasan kansalaisopisto Topias Filppu Palvelukehityspäällikkö, Varma Lotta Pakanen Asiantuntija, Opintokeskus Sivis ja Osaamiskeskus Kentauri
 11. Jaakko Helander yliopettaja, Hämeen ammattikorkeakoulu
 12. Jaakon vinkit: 1. Tunnista, kun onnistut. 2. Mieti, miten sait sen aikaiseksi. 3. Kysy itseltäsi, mitä taitoja, kykyjä ja osaamista sinulla on – mikä teki onnistumisesi mahdolliseksi. 4. Huomaa, miten voisit hyödyntää näitä ominaisuuksiasi muilla elämänalueillasi. (Tämä ei ole helppoa!) 5. Ketä haluat itsesi lisäksi kiittää, että sinulla on nämä ominaisuudet?
 13. Sannasirkku Autio Johtava rehtori, Vaasan kansalaisopisto
 14. Sannasirkun vinkkejä 1. Asetu ensimmäistä kesätyötään hakevan nuoren asemaan ja mieti, miten hän voisi kertoa osaamistaan osaamisestaan. Käännä sama pohdinta itseesi: mitä ominaisuuksia ja kykyjä harrastukset ja toimiminen ryhmässä tai vaikka perheessä sinussa osoittavat? 2. Perusta keskinäisen kehumisen kerho. Jäsenet voivat olla vaikka perheen jäseniä, harrastuspiirin osallistujia tai kansalaisopiston kurssilaiset. Yksikin kokoontumiskerta riittää. Jokainen kirjoittaa ryhmän kaikista jäsenistä vähintään yhden osaamisen, jotka kiinnitetään kunkin henkilökohtaiseen osaamisdiplomiin. Tärkeää on, että osaamiset tulevat konkreettisesti näkyviin. Sama voidaan toteuttaa myös suullisesti: jokainen on vuorollaan kehuttavana selkä muuhun ryhmään päin. Kehuja on helpompi esittää selin kuin kasvokkain. Selkä myös kestää enemmän taputusta kuin kasvot.
 15. Topias Filppu Palvelukehityspäällikkö, Varma
 16. Topiaksen vinkit 1. Kokeile etukäteen vaikealta tuntuvia asioita ja lähde kokeilemaan myös sellaisia asioita, jotka tuntuvat alkuun vierailta tai joita muuta välttelevät. Huomaat taatusti omaavasi jotain sellaista osaamista, josta et tiennyt. 2. Pyydä palautetta. Toiset näkevät tai voivat sanoittaa osaamisesi eri tavoin kuin sinä itse. Fasilitoidusti toteutettuna tiimiläiset voisivat esim. kertoa vuorollaan kustakin kollegastaan tämän osaamisesta, vahvuuksista ja sen merkityksellisyydestä muille.
 17. Lotta Pakanen Asiantuntija, Opintokeskus Sivis ja Osaamiskeskus Kentauri
 18. Lotan vinkit 1. Mieti asioita, jotka kiinnostavat sinua ja joissa koet olevasi hyvä. Omaa osaamista voi olla helpompi tunnistaa mielenkiinnonkohteiden, intohimojen ja onnistumisten kautta. 2. Kysy palautetta lähelläsi olevilta ihmisiltä. Muut saavat huomata sinussa asioita, joita et itse ole huomannut. 3. Palastele ja jaottele osaamista, esimerkiksi tieto, taito ja asenne tai opinnot, työelämä ja vapaa- aika. Vaikka meidän kaikkien osaamisemme onkin kokonaisuus, voi osaamisesta ja sen monipuolisuudesta saada paremmin kiinni kun tutkii sitä palanen kerrallaan. 4. Ajattele jokaista osaamistasi legopalikkana. Mitä sen koko, väri ja muoto kertovat? Meillä jokaisella on repussamme legopalikoita, jotka kertovat osaamisestamme. Osa palikoista on kuvattu ja sanoitettu ja näin ollen niitä voi myös hyödyntää eri tarkoituksiin. Kun tehdään kaikki osaamisen legopalikat näkyväksi, voidaan niitä käyttää sujuvasti erilaisten rakennelmien rakentamiseen.
 19. Kehu kaveria 1. Valitse yksi tuttava, perheenjäsen tai kollega. 2. Mieti 1-3 osaamista, missä hän on hyvä. 3. Lähetä kehut hänelle.
 20. Työkalut
 21. Mitä oivalsit tänään? 1. Pohdi hetki itseksesi, mitä olet oivaltanut tänään. 2. Kirjoita oivalluksesi chattiin.
 22. Tule mukaan! #OsaaminenNäkyviin • Liity Osaaminen näkyviin - Facebook-tapahtumasivulle ja kutsu kiinnostuneita mukaan! facebook.com/events /osaaminennakyviinviikot • Seuraa aihetunnistetta #OsaaminenNäkyviin • Viikkojen aikana Sitran materiaalit tapahtumasivulla jaossa sitra.fi/hankkeet/osaaminen- nakyviin/
 23. sitra.fi @sitrafund
Publicité