Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Ylivelkaantuminen toimijat

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
1 (13)
Sitra / Timo Hämäläinen 5.2.2020 Julkinen
Juurisyyanalyysi: Taloudenhallinta ja ylivelkaantuminen
1. Useita kumuloi...
Strategiset tavoitteet: Keskitymme strategiakaudella vahvistamaan
säätiön vaikuttavuutta, tunnettuutta, asiantuntija-asema...
Varainhoitoyritykset
3. Taloustilanteen monimutkaisuus ja kokonaiskuvan puuttuminen
Verottaja
Solidate
Solidate järjestely...
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 13 Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à Ylivelkaantuminen toimijat (20)

Plus par Sitra the Finnish Innovation Fund (20)

Publicité

Ylivelkaantuminen toimijat

 1. 1. 1 (13) Sitra / Timo Hämäläinen 5.2.2020 Julkinen Juurisyyanalyysi: Taloudenhallinta ja ylivelkaantuminen 1. Useita kumuloituneita ongelmia Lasten ja nuorten säätiö Perustehtävä: Lasten ja nuorten säätiö luo edellytyksiä, joiden varaan nuoret voivat rakentaa merkityksellistä elämää ja kestävää tulevaisuutta. Kohderyhmä: Teemme työtä erityisesti 13–25-vuotiaiden nuorten parissa. Tuemme laajasti kaikkien nuorten kasvua ja tunnetta siitä, että he ovat erilaisten yhteisöjen ja yhteiskunnan tärkeitä jäseniä. Teemme myös kohdennettua työtä vaikeassa elämäntilanteessa olevien nuorten parissa. Toiminta-alueemme on koko Suomi. Toimintaympäristö: Maailma, jossa nuoret elävät, muuttuu nopeasti. Esimerkiksi eriarvoistuminen, ilmastonmuutos, digitalisaatio, työelämän ja osaamisen murros sekä kaupungistuminen muuttavat nuorten arkea. Samanaikaiset yhteiskunnalliset muutokset luovat mahdollisuuksia, mutta ne ovat myös johtaneet nuorten keskuudessa tulevaisuuteen liittyvän epävarmuuden kasvamiseen ja uudenlaisten syrjään jäämisen riskien syntymiseen. Visio: “Jokainen nuori kokee elämänsä merkitykselliseksi.” Painopisteet: Nuoret tarvitsevat sellaisia taitoja ja toimintavalmiuksia, jotka vastaavat muuttuvan maailman tarpeisiin. Nuoret voivat rakentaa merkityksellisyyden kokemusta myös pysyvillä rakennusaineilla. He tarvitsevat jatkossakin unelmia ja kokemuksen siitä, että ovat itselleen tärkeiden yhteisöjen arvokkaita ja arvostettuja jäseniä. Kuljemme kohti visiotamme keskittymällä kolmeen painopisteeseemme: nuorten osaamisen, yhteenkuuluvuuden tunteen ja tulevaisuususkon vahvistamiseen. Tekemisen tavat: Tarjoamme nuorille rohkeaa, luovaa ja vaikuttavaa nuorisotyötä. Työmme nojaa vahvoihin kumppanuuksiin ja tiede- ja taidepohjaisiin menetelmiin, jotka auttavat nuoria kokemaan elämänsä merkityksellisenä ja näkemään tulevaisuutensa myönteisessä valossa. Lisäksi koulutamme nuoria työssään kohtaavia ammattilaisia ja teemme nuorten tulevaisuuteen liittyviä yhteiskunnallisia avauksia. Kumppanit: Verkostomaisen toimintamme keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat erityisesti yritykset sekä oppilaitokset ja muut julkisen ja kolmannen sektorin organisaatiot. Keskitymme strategisiin ja pitkäkestoisiin kumppanuuksiin.
 2. 2. Strategiset tavoitteet: Keskitymme strategiakaudella vahvistamaan säätiön vaikuttavuutta, tunnettuutta, asiantuntija-asemaa ja yhteistyötä yritysten kanssa. Pyrimme olemaan järjestökentällä yritysyhteistyön edelläkävijä. Saavuttaaksemme tavoitteet otamme toiminnassamme vahvan katseen tulevaisuuteen. Sen lisäksi hyödynnämme tutkimustietoa aiempaa systemaattisemmin ja vaikutamme nuorisotyön ohella yhteiskunnalliseen keskusteluun. Rakennamme strategiakauden aikana säätiöstä kestävää tulevaisuutta luovan organisaation, joka yhdistää luovasti tutkimustietoa ja käytännön työtä. Nuorten akatemia Nuorten Akatemian tunnistaa osallisuutta edistävänä organisaationa erityisesti innostavista, uutta luovista ja sektorirajat ylittävistä projekteista. Nuorille tarjoamme tekemisen paikkoja ja oppimisen kokemuksia sekä monipuolisia mahdollisuuksia vaikuttaa organisaatioiden toimintaan. Haluamme, että kaikenlaisilla nuorilla on yhteys itsensä kannalta merkityksellisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja tunne oman elämänsä hallittavuudesta. Toimintamme koostuu yhteistyössä toteutetuista hankkeista. Kanssamme toimii mitä erilaisimpia nuoriin liittyviä kumppaniorganisaatioita: kouluja ja oppilaitoksia, järjestöjä, julkisia toimijoita sekä yrityksiä. Tarjoamme palveluita myös suoraan nuorten parissa toimiville aikuisille: opettajille, ohjaajille tai muiden nuorten kanssa toimiville aikuisille. Toimintamme on valtakunnallista. Jäsenenämme on Suomen suurimmat nuoriso- ja liikuntajärjestöt. Kunnat Asiakas voi hakea täydentävää tukea tai ehkäisevää toimeentulotukea myös suoraan kunnasta, jos Kela on jo antanut hänelle ratkaisun perustoimeentulotuesta hakemusta koskevalle ajalle. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi. 2. Elämän taitekohtien haasteet KELA Kela on eduskunnan valvonnassa oleva itsenäinen sosiaaliturvalaitos, jolla on oma hallinto ja talous. Marttaliitto Finanssiala
 3. 3. Varainhoitoyritykset 3. Taloustilanteen monimutkaisuus ja kokonaiskuvan puuttuminen Verottaja Solidate Solidate järjestelylaina tarjoaa sinulle järkevän keinon päästä eroon veloistasi. Tarjoamme sinulle järjestelylainaa maksimissaan 9.2% korkolla. Ideana on, että yhdistämme puolestasi kaikki lainasi yhdeksi lainaksi, joten maksat vain yhden erän kuukaudessa. Emme myönnä sinulle uutta lainaa, vaan uudelleenrahoitamme olemassa olevat lainasi. Näin korkojen lisäksi myös ylimääräiset kulut pysyvät pienempinä. Laina-aika määräytyy maksukykysi ja lainojesi määrän mukaan. Useimmiten lainaa maksetaan takaisin 3-5 vuotta. Finanssivalvonta Sääntely on valvontatoiminnan ohella toinen ydintoiminnoistamme. Se käsittää oman sääntelymme lisäksi osallistumisen finanssimarkkinoiden lainsäädännön valmisteluun kotimaassa ja EU:ssa. Myös lausuntojen antaminen lainsäädäntöhankkeissa on osa sääntelytoimintaa. Korostamme omassa sääntelyssämme sääntelyn selkeyttä ja johdonmukaisuutta. Sääntelymme välineenä on määräys- ja ohjekokoelma, jossa on julkaistu Finanssivalvonnan oikeudellisesti velvoittavat määräykset ja suositusluonteiset ohjeet. Otamme kokoelmassa myös huomioon Euroopan pankkiviranomaisen (EBA), Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen (EIOPA) ja Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) antamat ohjeet ja suositukset. Annamme lisäksi tarvittaessa suositusluonteisia kannanottoja yksittäisistä kysymyksistä. Tässä osiossa on esillä oman sääntelymme lisäksi finanssimarkkinoita koskevaa kansallista ja EU-lainsäädäntöä, EBAn, EIOPAn ja ESMAn antamia ohjeita ja suosituksia sekä muita kansainvälisiä suosituksia. Kuvaamme myös keskeisiä sääntelyn valmisteluhankkeita. Kirkko Raha-asianeuvonta Rari: neuvontaa arjen raha-asioihin Raha-asianeuvonta Rari tarjoaa neuvontaa arjen raha-asioiden hoitamiseen. Joskus on hyvä saada tilanteeseensa ulkopuolista näkökulmaa ja pohtia yhdessä, mitä tilanteelle voisi tehdä. Neuvojat ovat vapaaehtoisia, ja neuvonta on yksilöllistä ja määräaikaista keskusteluapua. Ahdistaako rahatilanteesi? Hae apua heti kun oma taloustilanne alkaa huolestuttaa, esimerkiksi jos huomaat miettiväsi seuraavanlaisia kysymyksiä:
 4. 4. Kuinka saan rahat riittämään kuukaudesta toiseen? Kuinka selviän veloistani? Mihin rahani katoavat? Raha-asianeuvonta Rari on Helsingin seurakuntien yhteinen palvelu osana kirkon diakoniatyötä. Neuvontaan pääsee oman asuinalueen seurakunnan diakoniatyöntekijän kautta. Diakoniatyö auttaa kaikkia alueella asuvia ihmisiä, eikä apua saadakseen tarvitse olla kirkon jäsen. Rari voi olla apuna esimerkiksi selvittäen kanssasi, miten pääset: Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvontaan? Helsingin kaupungin sosiaaliseen luototukseen? Takuusäätiön takaukseen? Haluatko mukaan vapaaehtoiseksi? Sovellut Rarin vapaaehtoiseksi, jos oma taloudenhallintasi on kunnossa ja tulet toimeen niin ihmisten kuin numeroidenkin kanssa. Tulevista vapaaehtoisten koulutuksista ilmoitetaan tällä sivulla. Seurakunnan diakoniatyöntekijä voi auttaa sinua löytämään asiantuntevaa apua esimerkiksi velkaneuvojalta. Hän voi auttaa lomakkeiden täyttämisessä ja yhteydenpidossa velkojiin ja sosiaalitoimeen. Hän voi myös tulla mukaasi neuvottelemaan ratkaisuja ongelmiin. Takuusäätiö Lowell Olemme palveluyritys, jonka tehtävänä on auttaa yrityksiä ja ihmisiä luottojen hallinnassa. Lowell Suomi Oy (aiemmin Lindorff Oy) on luotonhallinnan palveluyritys, joka on auttanut yrityksiä ja ihmisiä luottojen hallinnassa Suomessa jo yli 50 vuotta. Asiakaspalvelumme palvelee yli puolta miljoonaa suomalaista laskujen ja velkojen hoitamisessa joka vuosi. Olemme suomalaisten yritysten kokenut ja luotettu kumppani luottopäätöksenteossa, laskutuksessa ja perinnässä. Suomessa palveluksessamme 450 asiakaspalvelun, taloushallinnon ja juridiikan asiantuntijaa. Liikevaihtomme on 82 miljoonaa euroa (2017). Toimistomme ovat Helsingissä, Lahdessa sekä Turussa, missä sijaitsee päätoimipisteemme. 4. Puuttuvat taloudelliset puskurit Käräjäoikeudet Valtiovarainministeriö KELA Kela on eduskunnan valvonnassa oleva itsenäinen sosiaaliturvalaitos, jolla on oma hallinto ja talous.
 5. 5. Mun talous Mun talous -verkosto kokoaa yhteen nuorten parissa työskenteleviä järjestöjä, yrityksiä, oppilaitoksia sekä finanssialan ja julkishallinnon toimijoita. Tavoitteenamme on nuorten taloudellisen lukutaidon kehittyminen ja talousongelmien väheneminen. Ajatuksia ja hyviä käytäntöjä jaetaan muun muassa teemallisissa tapahtumissa ja seminaareissa. Verkostomme kantavia voimia ovat yhteistyö, avoimuus ja voittoa tavoittelemattomuus. Pankit ja vakuutusyhtiöt Nordea wallet: Olet aina ajan tasalla: näet ostoksesi reaaliaikaisesti ja saat ilmoituksen, kun kortiltasi tapahtuu veloitus. Saat yhteenvedon ostoksista: näet kuukausiyhteenvedon korttiesi käytöstä myös menneiltä kuukausilta ja voit seurata ostosten jakautumista eri luokkiin. Maksat puhelimella tai kellolla turvallisesti ja nopeasti ilman ylärajaa. Pysy maksukorttiesi mestarina Nordea Wallet tekee oman rahankäytön seuraamisesta helpompaa kuin koskaan. Kun tiedät tarkemmin, kuinka kulutat, voit tehdä rahoillasi sitä, mitä todella haluat. Nordea Wallet on ladattavissa kaikkien pankkien asiakkaille. Seuraa reaaliaikaisesti henkilö- ja yrityskorttien tapahtumia, saldoja ja ilmoituksia korttiostoksista. Tutki kuukausiyhteenvetoja ja hae ostoksia. Seuraa myös Stockmann, Finnair Plus ja First Card -korttiesi tapahtumia. Aktivoi Apple Pay tai Google Pay helposti nappia painamalla. Hyödynnä rahoitustarjoukset yllättäviin menoihin. OP Pivo: Tiedä rahatilanteesi ja seuraa kulutustasi Tarkista OP:n tiliesi ja korttiesi saldot helposti ja nopeasti. Seuraa kulutustasi ja näe mihin rahasi kuluvat helposti ymmärrettävien kategorioiden avulla. Useaan kertaan palkittu Pivo on asiakkaidemme suosikki, ja suuri osa käyttää Pivoa päivittäin. Pivo on monipuolinen mobiilimaksamisen sovellus, jolla maksat näppärästi kaverille, verkkokaupoissa ja kaupan kassalla ilman tilinumeroita, pankkitunnuksia, korttinumeroita tai muuta säätöä. Riittää, että olet syöttänyt tietosi kerran Pivoon. Pörssisäätiö Kunnat Asiakas voi hakea täydentävää tukea tai ehkäisevää toimeentulotukea myös suoraan kunnasta, jos Kela on jo antanut hänelle ratkaisun perustoimeentulotuesta hakemusta koskevalle
 6. 6. ajalle. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi. 5. Siiloutunut ja pirstaleinen palvelujärjestelmä Sitra Kansalaisneuvonta Kansalaisneuvonta ohjaa oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo palveluiden käytössä. Kansalaisneuvonnassa ei voi saada vireille viranomaisasioita — sen sijaan opastamme sinut oikean viranomaisen luokse. Kirkko Raha-asianeuvonta Rari: neuvontaa arjen raha-asioihin Raha-asianeuvonta Rari tarjoaa neuvontaa arjen raha-asioiden hoitamiseen. Joskus on hyvä saada tilanteeseensa ulkopuolista näkökulmaa ja pohtia yhdessä, mitä tilanteelle voisi tehdä. Neuvojat ovat vapaaehtoisia, ja neuvonta on yksilöllistä ja määräaikaista keskusteluapua. Ahdistaako rahatilanteesi? Hae apua heti kun oma taloustilanne alkaa huolestuttaa, esimerkiksi jos huomaat miettiväsi seuraavanlaisia kysymyksiä: Kuinka saan rahat riittämään kuukaudesta toiseen? Kuinka selviän veloistani? Mihin rahani katoavat? Raha-asianeuvonta Rari on Helsingin seurakuntien yhteinen palvelu osana kirkon diakoniatyötä. Neuvontaan pääsee oman asuinalueen seurakunnan diakoniatyöntekijän kautta. Diakoniatyö auttaa kaikkia alueella asuvia ihmisiä, eikä apua saadakseen tarvitse olla kirkon jäsen. Rari voi olla apuna esimerkiksi selvittäen kanssasi, miten pääset: Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvontaan? Helsingin kaupungin sosiaaliseen luototukseen? Takuusäätiön takaukseen? Haluatko mukaan vapaaehtoiseksi? Sovellut Rarin vapaaehtoiseksi, jos oma taloudenhallintasi on kunnossa ja tulet toimeen niin ihmisten kuin numeroidenkin kanssa. Tulevista vapaaehtoisten koulutuksista ilmoitetaan tällä sivulla. Seurakunnan diakoniatyöntekijä voi auttaa sinua löytämään asiantuntevaa apua esimerkiksi velkaneuvojalta. Hän voi auttaa lomakkeiden täyttämisessä ja yhteydenpidossa velkojiin ja sosiaalitoimeen. Hän voi myös tulla mukaasi neuvottelemaan ratkaisuja ongelmiin. Kunnat
 7. 7. Asiakas voi hakea täydentävää tukea tai ehkäisevää toimeentulotukea myös suoraan kunnasta, jos Kela on jo antanut hänelle ratkaisun perustoimeentulotuesta hakemusta koskevalle ajalle. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi. 6. Markkinoinnin ja perinnän aggressiivisuus Kilpailu- ja kuluttajavirasto Kuluttajaliitto KULUTTAJALIITON JÄSENNEUVONTA Kuluttajaliiton jäsenenä käytettävissäsi on lakimiestasoinen jäsenneuvontamme. Tarjoamme jäsenillemme maksutonta neuvontaa erilaisissa kuluttaja-asioissa, jonka lisäksi jäsenten käytössä on kuluttajan talouden asiantuntija. JÄSENNEUVONTAMME AUTTAA MONIPUOLISISSA KULUTTAJA-ASIOISSA: ● Asuminen (sekä vuokralaiset, vuokranantajat että asunnon omistajat) ja asuntokaupat ● Autokaupat ● Koti- ja puhelinmyynnin ongelmatilanteet ● Matkustus ja matkailu ● Sopimusasiat ● Potilaan oikeuksiin liittyvät kysymykset ● …sekä muut kuluttajan oikeuksiin liittyvät asiat! 7. Positiivisen luottorekisterin puuttuminen Valtioneuvosto 8. Henkisten voimavarojen puutteet THL Suomen mielenterveys Ry 9. Puutteellinen talousosaaminen Oikeusaputoimistot Oikeusaputoimistojen tarjoama maksuton talous- ja velkaneuvontapalvelu on tarkoitettu yksityishenkilöille sekä pienimuotoista yritystoimintaa harjoittaville ammatin- ja elinkeinonharjoittajille.
 8. 8. Talous- ja velkaneuvonnan asiantuntijat auttavat sinua taloudellisen kokonaistilanteesi kartoittamisessa, talouden suunnittelussa ja sovintoratkaisuehdotusten laatimisessa. Neuvojat voivat olla myös mukana sovintoneuvotteluissa velkojien kanssa. Saat apua velkajärjestelyn hakemiseen käräjäoikeudelta ja maksuohjelman sekä muiden edellytettyjen selvitysten ja asiakirjojen laatimiseen. Sähköinen asiointi talous- ja velkaneuvonnassa tulee mahdolliseksi 2020. ARA - Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus FINE FINE neuvoo asiakkaita vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa. Neuvontaa saa esimerkiksi, kun vakuutusyhtiöltä on tullut kielteinen korvauspäätös tai pankin menettely ei tyydytä asiakasta. Neuvontaa saa myös ennen palvelun tai tuotteen ostoa. Neuvonta vastaa kysymyksiin ja jakaa tietoa muun muassa lainsäännöksistä, sopimusehdoista, finanssialan menettelytavoista, FINEn ratkaisusuosituksista ja oikeustapauksista. Neuvontapalvelut eivät maksa asiakkaalle mitään. FINE ei kuitenkaan laadi valituksia asiakkaiden puolesta. Selvittäessään asiaansa tai ongelmaansa kannattaa asiakkaan olla ensin yhteydessä omaan palveluntarjoajaansa (vakuutusyhtiöön, pankkiin tai sijoituspalveluyritykseen). Oikeusministeriö Taloudenhallinnan neuvottelukunta: Valtioneuvosto on 2.5.2019 oikeusministeriön esittelystä asettanut taloudenhallinnan neuvottelukunnan nelivuotiskaudeksi eli 1.5.2023 saakka. Taloudenhallinnan neuvottelukunnan tehtävänä on: 1) edistää taloudenhallintaa koskevaa tietämystä, kasvatusta ja tutkimusta sekä talousneuvonnan kehittämistä; 2) tukea ja edistää viranomaisten ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä taloudenhallinnan kehittämisessä ja ylivelkaantumisen ennalta ehkäisemissä; sekä 3) edistää muulla 1 tai 2 kohtaa vastaavalla tavalla taloudenhallintaa yhteiskunnassa. Ennakoivan talousneuvonnan -hanke Talous- ja velkaneuvonta sekä ulosottolaitos ovat yhteistyössä suunnittelemassa uutta toimintoa • tehtävänä on valtakunnallisesti parantaa kansalaisten neuvontaa henkilökohtaisen talouden hallinnassa ja ehkäistä velkaongelmien muodostumista • tarkoitus edistää eri viranomaisten ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä velkaneuvonnassa ja velkaantumisesta aiheutuvien
 9. 9. haittojen torjumisessa • hankkeessa ovat aloittaneet projektipäälliköt Minna Hukki (VVV) ja Sanna Helesuo (OM), erityisasiantuntija Elisa Schroderus (OM) ja talous- ja velkaneuvoja Maija Nykänen Rikosseuraamuslaitos Vankien talousneuvontaa. Marttaliitto Koulut Koulut antavat talousopetusta, mutta sen määrää pidetään riittämättömänä. Diakonissalaitos Asiakastieto 4H järjestö Nuori Yrittäjyys Nuori Yrittäjyys ry (NY) on voittoa tavoittelematon yhdistys. Tuemme yrittäjyyskasvatusta, jossa tavoitteemme on saada nuoret tunnistamaan ja hyödyntämään omat kykynsä – tekemällä oppien. Tarjoamme 7–29-vuotiaiden nuorten yrittäjyysasennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa tukevia ohjelmia, jotka toteutetaan kouluissa osana opetusta. Tutustu ohjelmiimme. Yhdistyksen rahoitus muodostuu pääosin säätiöiden ja yritysten tuesta. NY on osa kansainvälistä Junior Achievement (JA) -verkostoa. JA on maailman laajin yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta nuorille tarjoava organisaatio. Verkosto tavoittaa vuodessa yli kymmenen miljoonaa oppilasta 113 maassa. Puolustusvoimat Puolustusvoimien sosiaalikuraattori auttaa sinua muun muassa: taloudellisissa asioissa (laskut, tuet, vuokra jne.) henkilökohtaisissa asioissa (perhe, palvelusmotivaatio jne.) opiskelu-, asumis- ja työasioissa (yhteishaku, työpaikan saanti jne.) Nuorten akatemia Nuorten Akatemian tunnistaa osallisuutta edistävänä organisaationa erityisesti innostavista, uutta luovista ja sektorirajat ylittävistä projekteista. Nuorille tarjoamme tekemisen paikkoja ja oppimisen kokemuksia sekä monipuolisia mahdollisuuksia vaikuttaa organisaatioiden toimintaan. Haluamme, että kaikenlaisilla nuorilla on yhteys itsensä kannalta merkityksellisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja tunne oman elämänsä hallittavuudesta.
 10. 10. Toimintamme koostuu yhteistyössä toteutetuista hankkeista. Kanssamme toimii mitä erilaisimpia nuoriin liittyviä kumppaniorganisaatioita: kouluja ja oppilaitoksia, järjestöjä, julkisia toimijoita sekä yrityksiä. Tarjoamme palveluita myös suoraan nuorten parissa toimiville aikuisille: opettajille, ohjaajille tai muiden nuorten kanssa toimiville aikuisille. Toimintamme on valtakunnallista. Jäsenenämme on Suomen suurimmat nuoriso- ja liikuntajärjestöt. Kuluttajaliitto KULUTTAJALIITON JÄSENNEUVONTA Kuluttajaliiton jäsenenä käytettävissäsi on lakimiestasoinen jäsenneuvontamme. Tarjoamme jäsenillemme maksutonta neuvontaa erilaisissa kuluttaja-asioissa, jonka lisäksi jäsenten käytössä on kuluttajan talouden asiantuntija. JÄSENNEUVONTAMME AUTTAA MONIPUOLISISSA KULUTTAJA-ASIOISSA: ● Asuminen (sekä vuokralaiset, vuokranantajat että asunnon omistajat) ja asuntokaupat ● Autokaupat ● Koti- ja puhelinmyynnin ongelmatilanteet ● Matkustus ja matkailu ● Sopimusasiat ● Potilaan oikeuksiin liittyvät kysymykset ● …sekä muut kuluttajan oikeuksiin liittyvät asiat! Pankit ja vakuutusyhtiöt Nordea wallet: Olet aina ajan tasalla: näet ostoksesi reaaliaikaisesti ja saat ilmoituksen, kun kortiltasi tapahtuu veloitus. Saat yhteenvedon ostoksista: näet kuukausiyhteenvedon korttiesi käytöstä myös menneiltä kuukausilta ja voit seurata ostosten jakautumista eri luokkiin. Maksat puhelimella tai kellolla turvallisesti ja nopeasti ilman ylärajaa. Pysy maksukorttiesi mestarina Nordea Wallet tekee oman rahankäytön seuraamisesta helpompaa kuin koskaan. Kun tiedät tarkemmin, kuinka kulutat, voit tehdä rahoillasi sitä, mitä todella haluat. Nordea Wallet on ladattavissa kaikkien pankkien asiakkaille. Seuraa reaaliaikaisesti henkilö- ja yrityskorttien tapahtumia, saldoja ja ilmoituksia korttiostoksista. Tutki kuukausiyhteenvetoja ja hae ostoksia. Seuraa myös Stockmann, Finnair Plus ja First Card -korttiesi tapahtumia. Aktivoi Apple Pay tai Google Pay helposti nappia painamalla. Hyödynnä rahoitustarjoukset yllättäviin menoihin.
 11. 11. OP Pivo: Tiedä rahatilanteesi ja seuraa kulutustasi Tarkista OP:n tiliesi ja korttiesi saldot helposti ja nopeasti. Seuraa kulutustasi ja näe mihin rahasi kuluvat helposti ymmärrettävien kategorioiden avulla. Useaan kertaan palkittu Pivo on asiakkaidemme suosikki, ja suuri osa käyttää Pivoa päivittäin. Pivo on monipuolinen mobiilimaksamisen sovellus, jolla maksat näppärästi kaverille, verkkokaupoissa ja kaupan kassalla ilman tilinumeroita, pankkitunnuksia, korttinumeroita tai muuta säätöä. Riittää, että olet syöttänyt tietosi kerran Pivoon. Pörssisäätiö Varainhoitoyritykset Kunnat Asiakas voi hakea täydentävää tukea tai ehkäisevää toimeentulotukea myös suoraan kunnasta, jos Kela on jo antanut hänelle ratkaisun perustoimeentulotuesta hakemusta koskevalle ajalle. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi. Lasten ja nuorten säätiö Perustehtävä: Lasten ja nuorten säätiö luo edellytyksiä, joiden varaan nuoret voivat rakentaa merkityksellistä elämää ja kestävää tulevaisuutta. Kohderyhmä: Teemme työtä erityisesti 13–25-vuotiaiden nuorten parissa. Tuemme laajasti kaikkien nuorten kasvua ja tunnetta siitä, että he ovat erilaisten yhteisöjen ja yhteiskunnan tärkeitä jäseniä. Teemme myös kohdennettua työtä vaikeassa elämäntilanteessa olevien nuorten parissa. Toiminta-alueemme on koko Suomi. Toimintaympäristö: Maailma, jossa nuoret elävät, muuttuu nopeasti. Esimerkiksi eriarvoistuminen, ilmastonmuutos, digitalisaatio, työelämän ja osaamisen murros sekä kaupungistuminen muuttavat nuorten arkea. Samanaikaiset yhteiskunnalliset muutokset luovat mahdollisuuksia, mutta ne ovat myös johtaneet nuorten keskuudessa tulevaisuuteen liittyvän epävarmuuden kasvamiseen ja uudenlaisten syrjään jäämisen riskien syntymiseen. Visio: “Jokainen nuori kokee elämänsä merkitykselliseksi.” Painopisteet: Nuoret tarvitsevat sellaisia taitoja ja toimintavalmiuksia, jotka vastaavat muuttuvan maailman tarpeisiin. Nuoret voivat rakentaa merkityksellisyyden kokemusta myös pysyvillä rakennusaineilla. He tarvitsevat jatkossakin unelmia ja kokemuksen siitä, että ovat itselleen tärkeiden yhteisöjen arvokkaita ja arvostettuja jäseniä. Kuljemme kohti visiotamme
 12. 12. keskittymällä kolmeen painopisteeseemme: nuorten osaamisen, yhteenkuuluvuuden tunteen ja tulevaisuususkon vahvistamiseen. Tekemisen tavat: Tarjoamme nuorille rohkeaa, luovaa ja vaikuttavaa nuorisotyötä. Työmme nojaa vahvoihin kumppanuuksiin ja tiede- ja taidepohjaisiin menetelmiin, jotka auttavat nuoria kokemaan elämänsä merkityksellisenä ja näkemään tulevaisuutensa myönteisessä valossa. Lisäksi koulutamme nuoria työssään kohtaavia ammattilaisia ja teemme nuorten tulevaisuuteen liittyviä yhteiskunnallisia avauksia. Kumppanit: Verkostomaisen toimintamme keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat erityisesti yritykset sekä oppilaitokset ja muut julkisen ja kolmannen sektorin organisaatiot. Keskitymme strategisiin ja pitkäkestoisiin kumppanuuksiin. Strategiset tavoitteet: Keskitymme strategiakaudella vahvistamaan säätiön vaikuttavuutta, tunnettuutta, asiantuntija-asemaa ja yhteistyötä yritysten kanssa. Pyrimme olemaan järjestökentällä yritysyhteistyön edelläkävijä. Saavuttaaksemme tavoitteet otamme toiminnassamme vahvan katseen tulevaisuuteen. Sen lisäksi hyödynnämme tutkimustietoa aiempaa systemaattisemmin ja vaikutamme nuorisotyön ohella yhteiskunnalliseen keskusteluun. Rakennamme strategiakauden aikana säätiöstä kestävää tulevaisuutta luovan organisaation, joka yhdistää luovasti tutkimustietoa ja käytännön työtä. Finanssiala TAT Talous ja nuoret TAT on valtakunnallinen toimija, joka auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja sekä innostumaan yrittäjyydestä. TATin toiminnan ytimessä ovat nuorten talous- ja työelämätaidot. Zaldo.fi Zaldo on nuorille suunnattu ja innostava oppimisympäristö oman talouden hallinnasta. Zaldon on tuottanut Nuori Yrittäjyys ry. Penno.fi Penno on taloudenhallintaa tukeva sovellus, jonka on kehittänyt Takuusäätiö. 10.Talousongelmiin liittyvä häpeä Suomen mielenterveys Ry Nuorten akatemia Nuorten Akatemian tunnistaa osallisuutta edistävänä organisaationa erityisesti innostavista, uutta luovista ja sektorirajat ylittävistä projekteista.
 13. 13. Nuorille tarjoamme tekemisen paikkoja ja oppimisen kokemuksia sekä monipuolisia mahdollisuuksia vaikuttaa organisaatioiden toimintaan. Haluamme, että kaikenlaisilla nuorilla on yhteys itsensä kannalta merkityksellisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja tunne oman elämänsä hallittavuudesta. Toimintamme koostuu yhteistyössä toteutetuista hankkeista. Kanssamme toimii mitä erilaisimpia nuoriin liittyviä kumppaniorganisaatioita: kouluja ja oppilaitoksia, järjestöjä, julkisia toimijoita sekä yrityksiä. Tarjoamme palveluita myös suoraan nuorten parissa toimiville aikuisille: opettajille, ohjaajille tai muiden nuorten kanssa toimiville aikuisille. Toimintamme on valtakunnallista. Jäsenenämme on Suomen suurimmat nuoriso- ja liikuntajärjestöt. 11.Rahapeliongelma Valtioneuvosto

×