Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Sakrament ženidbe

1 763 vues

Publié le

Prezentacija o sakramentu ženidbe

Publié dans : Spirituel
 • Soyez le premier à commenter

Sakrament ženidbe

 1. 1. Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju… Priredila: Vlatka Panenić, dipl. theol.Priredila: Vlatka Panenić, dipl. theol.
 2. 2. Realni simbol koji ukazuje i nastavlja Kristovo jedinstvo s Crkvom Specifično kršćansko značenje ženidbe Krist je uzdigao ženidbeni savez među krštenima na razinu sakramenta
 3. 3. Slavljenjem sakramenta kršćanske ženidbe kršćanski mladenci sudjeluju u sjedinjenju Krista s Crkvom i primaju milost kako bi to mogli živjeti i svjedočiti jedno pred drugim i pred obitelji. Riječ je o liturgijskom slavlju koje ukazuje na događaj spasenja
 4. 4. Eklezijalne dimenzije sakramenta ženidbe Brak i obitelj povezani sakramentom, ostaju živa slika misterija Crkve i nastavljaju njezino djelo vjernosti
 5. 5. Red sklapanja ženidbe Red sklapanja ženidbe u euharistijskom slavlju Red sklapanja ženidbe izvan euharistijskog slavlja
 6. 6. Red slavljenja ženidbe u sklopu euharistijskog slavlja U latinskom obredu (zapadnom), slavlje sakramenta ženidbe između dvoje katoličkih vjernika redovito biva u sklopu euharistije, jer svi su sakramenti povezani Kristovim vazmenim otajstvom. U latinskoj Crkvi obično se smatra da sami mladenci, kao služitelji Kristove milosti, uzajamno podjeljuju sakramenat ženidbe izražavajući pred službenikom Crkve (biskup, prezbiter, đakon ili laik) i dvoma svjedocima svoju privolu. Naime djelitelj sakramenta u Katoličkoj crkvi je osoba koja primjenjuje formu na materiju. Kod ženidbe su stranke i njihovo očitovanje privole materija i forma sakramenta.
 7. 7. Uvodni obredi – prijam mladenaca Svećenik dočeka na ulazu u crkvu mladence, njihove kumove, roditelje i ostale koji ih prate. Pozdravlja ih i izražava radost cijele zajednice (Crkve). Mladenci tada u povorci kreću prema oltaru, sjedaju na pripravljena mjesta, a svećenik im ukratko protumači smisao ovog obreda. Slijedi Zborna molitva i nakon nje Služba riječi.
 8. 8. Služba riječi – Božji govor čovjeku Služba riječi sastoji se od nekoliko biblijskih čitanja (npr. 1 starozavjetno i 1 novozavjetno), Evanđelja i homilije. Za vrijeme liturgijske priprave za obred ženidbe mladenci izabrati između ponuđenih biblijskih čitanja.
 9. 9. Privola • Svećenik najprije pita mladence o slobodi njihove odluke o spremnosti na doživotnu vjernost te o spremnosti da prihvate i kršćanski odgajaju djecu. Zatim mladenci pružaju jedno drugome desnu ruku i izražavaju privolu.
 10. 10. Oblik privole/forma • Ja, I., uzimam tebe I. za svoju suprugu (za svoga supruga) i obećavam ti vjernost u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga.
 11. 11. Zakletva • U nekim našim krajevima (npr. u našoj biskupiji) običaj je da mladenci polažu zakletvu na raspelo. • Mladenci stavljaju desnu ruku na raspelo i govore sljedeće riječi: Tako mi pomogao Bog, Blažena Djevica Marija i svi svetci Božji!
 12. 12. Blagoslov i predaja prstenja • Nakon blagoslova prstenja, mladenci stavljaju jedno drugome prsten na ruku govoreći: I. primi ovaj prsten u znak moje ljubavi i vjernosti. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
 13. 13. Sveopća ili vjernička molitva • Mladenci molitve mogu izabrati ili sami napisati • U molitvi mogu sudjelovati sami mladenci, prijatelji, roditelji, svjedoci…
 14. 14. Euharistijska služba • Ukoliko se ženidba sklapa u sklopu euharistijskog slavlja, ono se nastavlja po svom redu kao u uobičajenoj misi. • Mladenci mogu na oltar prinijeti darove kruha i vina, te se pričestiti pod obje prilike.
 15. 15. Blagoslov mladenaca PREDLOŽENA SU 4 OBLIKA BLAGOSLOVA MLADENACA. U SKLAPANJU ŽENIDBE U MISI BLAGOSLOV SLIJEDI NAKON OČENAŠA, A AKO SE SKLAPA IZVAN MISE NAKON SVEOPĆE ILI VJERNIČKE MOLITVE. ZA VRIJEME BLAGOSLOVNE MOLITVE ZARUČNICI PRISTUPAJU K OLTARU ILI OSTAJU NA SVOM MJESTU I KLEKNU.
 16. 16. Završni blagoslov Bog, Otac vječni,sačuvao vas složne u uzajamnoj ljubavi, da Kristov primjer prebiva u vama i trajno ostane u vašem domu…

×