Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Puna edukativo shendesore ne instutucione te ndryshme dhe me grupacione te posacme te popullates

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 10 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à Puna edukativo shendesore ne instutucione te ndryshme dhe me grupacione te posacme te popullates (20)

Publicité

Puna edukativo shendesore ne instutucione te ndryshme dhe me grupacione te posacme te popullates

  1. 1. SHKOLLA E MESME E LARTE E MJEKSIS "Luciano Motroni" Lenda : Kujdes Shendetsor Tema : PUNA EDUKATIOVO SHENDETSORE NE INSTITUCIONE TE NDRYSHME DHE ME GRUPACIONE TE POSACME TE POPULLATESGRUPACIONE TE POSACME TE POPULLATES PROF : BESIANA HOXHA E LARTE E MJEKSIS Shendetsor : PUNA EDUKATIOVO SHENDETSORE NE INSTITUCIONE TE NDRYSHME DHE ME GRUPACIONE TE POSACME TE POPULLATESGRUPACIONE TE POSACME TE POPULLATES PUNOI:SUELA BUZHALA
  2. 2. PERMBAJTJA • Kursi I edukimit shendesor per te hospitalizuarit • Edukimi shendetsor ne kuader te • Puna edukativo shendetsore ne entet parashkollore • Puna edukativo shendetsore ne shkollashkolla • Edukimi shendetsor I puntorve neper organizata punuese • Edukimi shendetsor I te moshuarve PERMBAJTJA hospitalizuarit te veprimtaris farmaceutike entet neper
  3. 3. Kursi edukimit shendetsor hospitalizuarit • Ky lloj I organizuar I veprimtaris shendetsore metodave dhe te mjeteve te konkretizimit Personat qe duhet te kycen ne kete kursPersonat qe duhet te kycen ne kete kurs -te semuret e lehte dhe personat qe jane ne te gjendjes shendetsore dhe te mjekimit - te semuret kronik qe hospitalizohen disa - shtatzanat e hospitalizuara me qellim - nenat percjellse te femijeve te hospitalizuar shendetsor per te shendetsore permban ne vete nje kombinim te konkretizimit kurs zakonisht jane:kurs zakonisht jane: jane ne fazen e hulumtimit mjekimit disa her per te njejten semundje qellim te mirmbajtjes te shtatzanis hospitalizuar
  4. 4. Zakonisht keto kurse zgjasin 5 dite • Dita e pare : informata te ndryshme rreth hospitalizimit , informata rreth metodav diagnostike dhe terapeutike ,rreth metodav diagnostike dhe terapeutike , kohen e vizites mjeksore,vizitat nga miqet Dita e dyte : behet ligjerimi I cili percillet me diskutimin e pacienteve ku temat jan semundjet aktuale , regjimi higjieno dietik gjate qendrimit e mjekimit spitalor Dita tret : me metoden pyetje pergjigje dhe pastoj me metoden individuale per secilin pacientpacient Dita e katert : aktivitete praktike te diturive dhe demostrimit te gjall Dita e peste : krijohen gruper dhe participime individuale te te semurit
  5. 5. Edukimi shendetsor ne kuader te veprimtaris farmaceutike • Veprimtaria farmaceutike paraqet nje mjedis te favorshem per aplikimin e veprimtaris edukativo arsimore.Ne lokalet ku pritet per barera , mund te veprohet ne te pranishmit me ane te postereve , pllakatave meane te postereve , pllakatave me te cilat u perkujtojm elementet kryesore nga higjiena personale dhe menyra e pengimit te semundjes
  6. 6. Puna edukativo shendetsore ne etnet parashkollore • Tek keta femije duhet te arrihen keto elemente 1.Zhvillimi I kuptimeve te drejta ( te koordinuara moshen e tyre dhe mundesine e perceptimit porosive) per rendesin e mbrojtjes shendetsore 2.Te stimulohet ky grup I popullates dhe aksione e ne ndermarrjen e masav qe shpien perparimin e shendetit dhe ambientit jetesor 3.Krijimi dhe fitimi I qendrimeve te drejta3.Krijimi dhe fitimi I qendrimeve te drejta menyren e shendosh dhe higjienike te jetes punes 4.Fitmi dhe krijimi I shprehive pozitive tek shendetsore parashkollore elemente koordinuara me perceptimit te shendetsore te kycen ne shpien ne jetesor drejta lidhur medrejta lidhur me jetes dhe tek femijet
  7. 7. Puna edukativo shendetsore ne shkolla • Te gjitha qendrimet dhe shprehite pozitive lidhur me shendetin njeriu I fiton qe ne femijeri.Keto dituri jan tefemijeri.Keto dituri jan te mundshme nese edhe ne mesin ku qendrojm rritemi jetojm kemi qendrime me shprehi pozitive ne lidhje me shendetin. Qe keto te realizohen ambienti shkollor duhet ti kete te gjitha kushtet per pune edukativo shendetsore sicpune edukativo shendetsore sic jane: (klasat,bankat,ngrohja,ndricimi, ajrosja,furnizimet me uje per pije, kuzhina shkollore etj)
  8. 8. Edukimi shendetsor I puntorve neper organizata punuese • Edukimi shendetsor I puntorve ne prodhimtari ka• Edukimi shendetsor I puntorve ne prodhimtari ka rendesin e vet duke marre parasysh se ata perbejne grupin ekonomikisht me produktiv cili me punen e vet I ofron popullates jete te pasur dhe te shendoshur Realizues te punes edukativo shendetsore jane motrat medicinale,mjeket dhe psikologet te cilet jane ne kuader te njesive shendetsore te etneve punuese ose ne kuader te shtepis se shendetit e jane ne kuader te njesive shendetsore te etneve punuese ose ne kuader te shtepis se shendetit e cila mbulon mbrojtjen e puntoreve puntorve neper organizata Edukimi shendetsor I puntorve ne prodhimtari kaEdukimi shendetsor I puntorve ne prodhimtari ka me produktiv dhe I me punen e vet I ofron popullates jete te pasur Realizues te punes edukativo shendetsore jane te cilet jane ne kuader te njesive shendetsore te etneve punuese ose ne kuader te shtepis se shendetit e jane ne kuader te njesive shendetsore te etneve punuese ose ne kuader te shtepis se shendetit e
  9. 9. Edukimi shendetsor moshuarvemoshuarveGrupacionet e te moshuarve e pernejne popullaten 65 vjece.Secila shoqeri perparimtare ka gjithnje teper popullat te moshuar.Ne Kosov ky grup eshte edhe aq I madh dhe perben afro 4.3% popullates Organizata Boterore e Shendetsis ka proklamuar grupin e qellimeve te veta ne kuader te programit "Shendeti per te gjithe deri ne vitin dhe ate se "duhet t'ia shtojm jeten moshes e jo programit "Shendeti per te gjithe deri ne vitin dhe ate se "duhet t'ia shtojm jeten moshes e jo jetes. shendetsor I te popullaten mbi gjithnje e me grup nuk afro 4.3% te proklamuar ne vitin 2000" moshes e jo vjetet vitin 2000" moshes e jo vjetet

×