Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Start Young - Take the Lead - Studija slučaja - April 2015

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
 
EY Program budućih lidera
Studija slučaja
April 2015
Start Young, Take the Lead  
 
Studija slučaja
 
 
 
Sažetak
Studija slučaja se sastoji iz 2 dela:
1. Slučaj Navitas joga studija
2. Zahtev za dostavljanje ponude za pruža...
 
 
PRVI DEO
“Tamo si gde treba da budeš - samo diši”
SITUACIJA
Predstavljate Navitas joga studio sa sedištem u gradu Brig...
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 14 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Les utilisateurs ont également aimé (12)

Similaire à Start Young - Take the Lead - Studija slučaja - April 2015 (20)

Publicité

Start Young - Take the Lead - Studija slučaja - April 2015

 1. 1.   EY Program budućih lidera Studija slučaja April 2015 Start Young, Take the Lead     Studija slučaja  
 2. 2.     Sažetak Studija slučaja se sastoji iz 2 dela: 1. Slučaj Navitas joga studija 2. Zahtev za dostavljanje ponude za pružanje usluga rekreativnih aktivnosti za zaposlene u kompaniji Cloud Ridge d.o.o. Vaš zadatak je da u ime Navitas joga studija napravite PowerPoint prezentaciju (do 15 slajdova) u skladu sa uslovima postavljenim u Zahtevu za dostavljanje ponude kompanije Cloud Ridge d.o.o. U svoju ponudu možete dodati informacije za koje mislite da su relevantne i koje bi Vas, kao ponuđača, kvalifikovale za naredni krug, u kome ćete pripremiti najbolju i konačnu ponudu (Best and Final Offer - BAFO) i predstaviti je kompaniji Cloud Ridge d.o.o.
 3. 3.     PRVI DEO “Tamo si gde treba da budeš - samo diši” SITUACIJA Predstavljate Navitas joga studio sa sedištem u gradu Brightwick. Studio uživa dugu tradiciju bavljenja Bikram jogom i ima široku bazu klijenata. Tokom 14 godina postojanja, studio se proširio na 4 lokacije u gradu i ima 50 zaposlenih. Navitas je jedan od dva priznata Bikram joga studija u regionu. ISTORIJA NAVITAS-A Frederick Rousseau, osnivač Navitas joga studija, počeo je da se bavi jogom pre 27 godina. Iako je počeo skromno, kao instruktor joge u Nici (Francuska), vremenom je postao cenjeni član joga zajednice. Njegovo spiritualno uzdizanje je doživelo vrhunac tokom njegovih putovanja kroz Indiju, sredinom 90-ih godina. Naposletku se nastanio u Brightwick-u, gde je nakon povezivanja sa drugim poštovaocima joge osnovao Navitas joga studio. Studio je osnovan u pravom trenutku jer su zapadnjačke kompanije upravo počele da stižu u prestonicu Unarije. Sa ekonomskim prosperitetom i nadolazećim bogatstvom, odnosno zadovoljenjem svojih materijalnih potreba, stanovnici su počeli da se okreću metafizici. Navitas joga studio je preuzeo ulogu u stvaranju velike zajednice ljubitelja joge, a ekspanzija broja poštovalaca joge je dovela do širenja Navitas-a sve do današnjih razmera. BRIGHTWICK Brightwick je glavni grad Unarije. Već vekovima predstavlja tačku spajanja različitih kultura, rasa i religija. Brightwick poseduje živopisnu različitost i zaista je grad koji ne stari. Ova moderna “betonska džungla”, čija kultura datira od XVI veka, danas ima populaciju od preko 6 miliona stanovnika. Mali trgovački grad, koji je nastao na obali najveće reke Unarije pre oko 500 godina, danas predstavlja jedan od najvećih trgovačkih i ugostiteljskih gradova u regionu. Zavidna infrastruktura, dostupnost, integrisanost usluga i modernih postrojenja čine ga savršenom destinacijom za turizam kao i za globalne kompanije koje se bave uslužnom delatnošću. Grad predstavlja raj za kupce, zadovoljstvo za gurmane i sjajnu destinaciju za poslovanje kompanija. Kao tačka sastajanja istočne i zapadne kulture, Brightwick se može smatrati savršenim spletom bogate stare kulture i modernog života.
 4. 4.     STUDIO NAVITAS I NJEGOVI ZAPOSLENI Navitas zapošljava 26 instruktora joge, administrativne radnike, osoblje za održavanje objekata i menadžere. 9 instruktora je pohađalo čuveni Bikram joga koledž u Indiji, autori su 17 istraživačkih radova na teme prednosti joge (efekata koje joga ima na telo i kognitivne sposobnosti), istorije iste, i istraživanja novih koncepata – joge kao psihoterapije. Takođe, ovih 9 instruktora je održalo 112 različitih seminara o jogi. Časovi joge su planirani za grupe do 20 ljudi. U svakom studiju se održava 7 sesija dnevno (u trajanju od po sat i po vremena). Zahvaljujući dovoljnom broju instruktora, svi studiji rade sedam dana nedeljno. Retko se dešava da ima previše polaznika na času jer je prosečna posećenost oko 65%. Nedavno je grupa instruktora počela da zadire dublje u tehnike relaksacije, sa akcentom na oslobađanju od stresa. Trenutno postoje dva instruktora specijalizovana za tzv. “korporativnu” jogu. Oni su napisali brojne tekstove i istraživačke radove na datu temu (npr. “Joga kao aktivnost za oslobađanje od stresa – mereno na efektima nivoa stresa” – devetomesečna studija u Beak International-u, “Testiranje efikasnosti i efektivnosti implementacije tehnika joge za početnike” - pilot projekat Nacionalne banke Unarije, “Meditacija i joga u poslovnom okruženju” - studija slučaja Bright-IT-a). Stvaranje nove grupe klijenata u poslovnom sektoru se pokazalo kao strateški dobar izbor. Međutim, studio je dobio oštre kritike (od strane zajednice i uticajnih ljudi u svetu joge) zbog “napuštanja tradicionalnih metoda”, odakle se javio pritisak za pokazivanjem potencijala i mogućim usklađivanjem pomenutog novog pravca u Navitas- u. NOVČANI OBRT, FAKTORI CENA Prihodi se stvaraju putem naplate časova joge klijentima. Trenutno, kupac može prisustvovati jednom času joge plaćajući 19 LC (Lunar Coin, lokalna valuta) ili pohađati 8 časova mesečno za 110 LC, ili 24 časa za period od tri meseca, što iznosi 300 LC. Kroz analizu nekoliko časova u toku prošle godine, zaključeno je da je na prosečnom času prisutno 50% članova sa mesečnom članskom kartom, 30% polaznika je tu samo jedan čas, dok ostali imaju tromesečno članstvo. Mesečni troškovi se dele u tri kategorije:  Plate  Najam prostora i grejanje  Ostali troškovi
 5. 5.     Plate Instruktori imaju male varijacije u plati u zavisnosti od pozicije, iskustva i akreditacije. Prosečna mesečna plata instruktora iznosi 2000 LC. Ostali zaposleni (administracija, služba održavanja i rukovodioci) imaju veće varijacije u platama, ali prosečna plata iznosi 1600 LC mesečno. Najam prostora i grejanje Najam prostora polako postaje veliki problem za kompaniju. Brightwick se bliži maksimumu svojih granica za širenje, a potražnja za stambenim i poslovnim prostorima raste. Ovo je prouzrokovalo porast u cenama nekretnina i najmova u iznosu od oko 60% u proteklih 5 godina. Trenutno svaki od četiri studija plaća oko 10,000 LC mesečno svojim zakupodavcima. Ovo je jedan od glavnih povoda za fokusiranje buduće strategije Navitas-a na korporativnu jogu, budući da kompanija ima dovoljan broj instruktora, ali ograničen prostor za svoje aktivnosti. Tokom časova Bikram joge, u prostorijama je neophodna visoka temperatura, tako da je grejanje jedan od najvećih troškova u mesečnom budžetu studija, sa iznosom od 7000 LC. Ostali troškovi Ovi troškovi se odnose na opremu (1000 LC), održavanje studija (2000 LC) i marketinške aktivnosti (7400 LC).
 6. 6.     IZGLEDI Kao što je ranije spomenuto, Navitas studiji su počeli da se šire na tržište korporativne joge. Preko 20 kompanija je potpisalo ugovore sa Navitas-om da njihovi zaposleni pohađaju časove Bikram joge u Navitas studijima. U prošlosti, Navitas je imao ugovore o slanju instruktora joge sa 12 lokalnih srednjih i malih preduzeća, i 5 globalnih kompanija u Brightwick-u:  FMCG gigant – Beak International  Kompanija za IT savetovanje – Bright-IT  Veleprodaja i distribucija lekova - UnariPharm  Kompanija za kanalizaciju i kontrolisanje otpada - W&W Service Valley  Nacionalna Banka Unarije. Svakodnevno se otvaraju brojne mogućnosti, ali kompanija Navitas često nije angažovana zbog visokih cena usluga, uprkos činjenici da je najkvalifikovanija u regionu. Glavni problem u ovome jeste što rukovodstvo u Navitas-u očekuje da segment korporativne joge pokriva troškove koji su jednaki troškovima joge u studiju. Nakon objavljivanja najnovijeg Zahteva za dostavljanje ponude od strane Cloud Ridge d.o.o., održan je sastanak stručnog tima zaduženog za korporativnu jogu sa članovima uprave Navitas-a. Nakon dosta pregovaranja odlučeno je da se za velike klijente, poput ovoga, iz ukupne cene koštanja isključi cena zakupa prostora i cena grejanja. Cena po času bi trebalo da bude formirana putem računice koja podrazumeva ukupnu maržu, troškove plate instruktora po času, kao i distribuciju ostalih troškova po času. Nakon izračunavanja ukupnih troškova, izlazna cena bi trebalo da sadrži istu maržu ((Prihod- Troškovi)/Prihod) koja se dobija u redovnim uslovima na nivou kompanije Nakon dobijanja povratne informacije od rukovodilaca, još jedan zadatak je izrada CV- eva poslovnog tima u istom formatu, u cilju njihovog predstavljanja na identičan način, sa relevantnim podacima koji se mogu prezentovati Cloud Ridge-u d.o.o.
 7. 7.     POSLOVNI JOGA TIM – RADNE BIOGRAFIJE Kumar Raj Ganesh    Kumar Raj Ganesh  Mail - yoganesh@email.com  Telefon : 099/940-940  Rođen: 15.05.1983  Adresa - High Street no. 74 Moje ime je Kumar Ganesh, na doktorskim sam studijama na Univerzitetu Brightwick – Fakultet Psihologije. Imam iskustva u različitim sferama. Radio sam u kancelariji za ljudske resurse Beak International-a kao Viši saradnik, 3 godine, do 2012. Honorarno radim kao instruktor korporativne joge u Navitas joga studiju već 4 godine. Takođe obučavam druge instruktore u Hatha Školi joge u Brightwick-u još od 2008. U periodu 2008.-2009. radio sam u centru za rehabilitaciju kao Specijalista i savetnik za rehabilitaciju. Tokom leta 2007., od juna do oktobra, radio sam u kompaniji za proizvodnju tekstila. Tokom leta 2006. radio sam u maloj prodavnici kao kasir. Volim da radim sa ljudima, vredan sam i motivisan. Moj osmeh je moj brend. Imam jaku želju da učim ljude i to sam kombinovao sa strašću za jogom. Njom se bavim od svoje 21. godine. Obrazovanje: • Univerzitet u Brightwick-u – Master u Psihologiji • Certified Hatha Yoga School in Brightwick – Program za obuku učitelja – Dvogodišnji kurs, diplomirao 2008. Napisao sam i prezentovao dva istraživačka rada na međunarodnoj konferenciji joge u Indiji: 1. “Joga kao aktivnost za oslobađanje od stresa – mereno na efektima nivoa stresa” – devetomesečna studija u Beak International-u 2. “Meditacija i joga u poslovnom okruženju” - studija slučaja Bright-IT-a
 8. 8.     Tanya Kapur    Tanya Kapur  Adresa: Nectar Highlands, 24A, Brightwick, Unaria 099 / 694-281 kapur86@email.com Obrazovanje: 2007. Ekonomska škola, Brightwick, Unarija Diploma srednje škole - Bankarstvo 2012. Certified Hatha Yoga School in Brightwick – program obuke – jednogodišnji kurs Iskustvo: 2013.-2014. Instruktor joge u Navitas-u 2010.-2013. Pomoćnik u Nacionalnoj Banci Unarije Objavljeni radovi: “Testiranje efikasnosti i efektivnosti implementacije tehnika joge za početnike” - pilot projekat Nacionalne banke Unarije Lični podaci: Rođena: 16.12.1986. Mesto stanovanja: Brightwick, Unarija Trenirala sam gimnastiku 5 godina i jogu 6 godina. Ljudi me smatraju zabavnom osobom. Verujem da su ljudi mnogo produktivniji kada rade sa onima sa kojima uživaju da provode vreme. Smatram da kada je situacija sa klijentom napeta, humor može spasiti situaciju.
 9. 9.     DRUGI DEO “Svi problemi su iluzije uma” CLOUD RIDGE D.O.O. ZAHTEV ZA PREDLOG #6841-03 REKREACIONE USLUGE ZA ZAPOSLENE SEKCIJA 1 - UVOD Poštovani, 1. Pozivamo Vas da dostavite ponudu za sportske/fizičke aktivnosti za potrebe zaposlenih Cloud Ridge d.o.o. 2. Vaša ponuda treba da uključi elemente navedene u specifikaciji zahteva u sekcijama 2 i 3 i treba biti poslata na e-mail adresu koja se nalazi ispod. 3. Ponude će se ocenjivati na bazi ispunjenosti finansijskih i tehničkih kriterijuma i ugovor će biti dodeljen ponuđaču sa najboljom ponudom, a u skladu sa regulativom i pravilima Cloud Ridge d.o.o. 4. U slučaju da postoji više zadovoljavajućih ponuda, organizovaće se još jedan, uži krug, gde ćete lično prezentovati Vašu najbolju i konačnu ponudu (BAFO). 5. Vaša ponuda treba biti u formi PowerPoint prezentacije (do 15 slajdova) na engleskom jeziku, elektronskom poštom poslata na dole označenu adresu: Za Cloud Ridge d.o.o. – sports/physical activity proposal, zatim ime i adresa ponuđača, na sledeću adresu: ey.case.study@rs.ey.com 6. Krajnji rok za podnošenje ponuda na ovu adresu je 3. mart 2015. Ponude koje stignu nakon ovog datuma neće biti uzete u razmatranje. 7. Za naknadne informacije o podnošenju tendera i kriterijumima za ocenjivanje ponuda, ponuđači mogu kontaktirati HR tim (ey.case.study@rs.ey.com). Nije neophodno potvrditi prijem ovog poziva, bez obzira na to da li ćete poslati ponudu ili ne. S poštovanjem, Cloud Ridge d.o.o.
 10. 10.     SEKCIJA 2 – SPECIFIKACIJA ZAHTEVA I DODATNE INFORMACIJE I Predmet nabavke Predmet nabavke su usluge održavanja sportskih/fizičkih aktivnosti zaposlenima u Cloud Ridge d.o.o. Tražimo partnera koji može ponuditi rekreativne usluge dva puta nedeljno, za period od 6 meseci. II Privatnost Strane potpisnice ugovora moraju poštovati poslovne i druge tajne druge strane. III Kriterijum ocenjivanja Proces nabavke i selekcije ponuđača će se izvršiti u skladu sa regulativom Cloud Ridge d.o.o. Ponuđač mora definisati ponudu u cilju obezbeđivanja najboljih komercijalno- ekonomskih uslova za zadovoljenje datih specifikacija. U procesu selekcije za najbolju ponudu, koristiće se kombinovano, najpovoljniji ekonomski i najsuperiorniji tehnički parametri, sa akcentom na sledećim elementima: 1. Ponuđena cena (po jednom času i za svih 6 meseci) 2. Prednosti Vaših rekreacionih aktivnosti u odnosu na naše potrebe (videti u Prilogu) 3. Prethodno iskustvo i profesionalizam u ovom polju, preporuke i validni sertifikati (Takođe Vas molimo da ukratko prezentujete svoj stručni tim i njihove CV-jeve) 4. Akreditaciju sličnih projekata rađenih za druge kompanije. IV Uslovi dogovora Razmatraće se samo ponude dostavljene na vreme i u skladu sa potrebama ovog zahteva. Cloud Ridge d.o.o. zadržava pravo da odustane od nabavke, bez davanja kompenzacije ponuđačima, sve dok ugovor ne bude potpisan.
 11. 11.     SEKCIJA 3 – USLOVI NABAVKE Vaša ponuda treba da bude poslata u skladu sa pratećim instrukcijama i u skladu sa dole navedenim uslovima: 1. Troškovi podnošenja ponude Ponuđač pokriva sve troškove ovog tendera. 2. Ponude Ponuda koju ponuđač podnese mora biti kompletna i uključivati minimum sledeće: 1. Opis i prednosti rekreativnih aktivnosti koje preporučujete (Zašto da odaberemo Vašu aktivnost?) 2. Sažetu istoriju kompanije, status i pređašnje iskustvo u ovom polju (Zašto odabrati Vašu kompaniju?) 3. Akreditaciju onih zaposlenih koji su relevantni za dati projekat (Uključujući CV- eve ukoliko je to moguće) 4. Finansijski predlozi (Cena po času i cena za ukupnih 6 meseci) Opciono: 5. Ukoliko je moguće, dostavite nam nam KPI (Key performance indicators) koje možemo iskoristiti da procenimo efekte Vašeg rada koji su u korelaciji sa našim razlozima nabavke usluga; takođe nam dostavite KPI za merenje stepena zadovoljstva naših zaposlenih Vašim uslugama. 6. Ukoliko je potrebno, dostavite nam Vašu preporuku za nedeljni broj časova, kao i preporuku ukupnog vremenskog trajanja korišćenja Vaših usluga (trenutno ti brojevi iznose 2 časa nedeljno i 6 meseci ukupnog trajanja programa). Dostavite nam izmenjeni finansijski plan za Vašu ponudu. 7. Ukoliko je moguće, dostavite nam kratak opis poslovnog događaja /team building-a koji integriše Vaše aktivnosti. 3. Početna ponuda Ponude će biti prezentovane u prisustvu članova odbora za nabavku. Prisustvo predstavnika ponuđača nije predviđeno.
 12. 12.     4. Evaluacija ponuda Cloud Ridge d.o.o. dodeljuje ugovor ponuđaču čija ponuda zadovoljava navedene uslove, a procenjena je kao najpogodnija za Cloud Ridge, u skladu sa obavezujućom internom regulativom u Cloud Ridge d.o.o. Pri konačnom ocenjivanju ponuda, svi gorenavedeni kriterijumi se uzimaju u obzir. 5. Pravo kupca da prihvati bilo koju ponudu ili odbije bilo koju ili sve ponude Kupac zadržava pravo da prihvati ili odbije bilo koju ponudu, poništi ceo proces i odbije sve ponude u bilo kom trenutku pre dodele ugovora, bez izazivanja štete ponuđačima i bez obaveze obaveštavanja ponuđača ili obrazlaganja ove odluke. 6. Cene Ponude koje su u skladu sa tehničkim specifikacijama i neophodnim performansama biće procenjene u odnosu na ponuđenu cenu usluga. Ponuđena cena se izražava u Lunar Coin valuti (LC). 7. Dodela ugovora   Ugovor se dodeljuje ponuđaču koji dostavi najbolju ponudu koja zadovoljava sve gorenavedeni uslove. U slučaju da se dostavi više zadovoljavajućih ponuda, biće organizovan još jedan krug u kome će ponuđači lično prezentovati svoju najbolju i konačnu ponudu (BAFO). Najuspešniji ponuđač će, za navedene usluge, potpisati ugovor sa kupcem. 8. Plaćanje Osim ako se drugačije odredi u ugovoru, plaćanje se vrši preko računa na račun koji se mora biti poslat u roku od 30 dana od dana primanja fakture. Plaćanje se izvršava na račun izabranog ponuđača.
 13. 13.     DODACI O CLOUD RIDGE D.O.O. Cloud Ridge D.o.o. je globalna firma za inovacije koja ne prestaje da stvara nove izume. Tokom godina, naše inovacije su poboljšavale život ljudi širom sveta. Svakodnevno u Cloud Ridge d.o.o, jedna ideja vodi do sledeće, stvarajući temelj za napredak širom sveta. Pet vrednih i upornih poslovnih ljudi različitih zanimanja su osnovali Cloud Ridge d.o.o. Kompanija je osnovana 1902. godine, a prvobitno se bavila kopanjem dragocenih metala. Petoro biznismena se fokusiralo na iskopavanje perspektivnog nalazišta zlata, za koje se na kraju ispostavilo da nije toliko perspektivno, pa se kompanija vrlo brzo preselila u Derby, kako bi se fokusirala na druge delatnosti. Kao i mnoge druge kompanije koje su postojale na početku XX veka, osnivači Cloud Ridge d.o.o. su se prvo udružili, a zatim istraživali tržište. U inat neuspehu, oni su očuvali vrednosti svojih investicija i transformisali ih u unosan poduhvat. Godine borbe su prošle dok kompanija nije ovladala kvalitetnom proizvodnjom i stabilnom nabavkom. Novi investitori privučeni su u Cloud Ridge d.o.o. i kompanija se 1910. godine seli u Ratchet. Rane tehničke i marketinške inovacije su urodile plodom, i 1916. kompanija je platila prvu dividendu. Od tada, priča ove kompanije je bila priča o uspehu. Cloud Ridge d.o.o. operiše kroz četiri sektora, koji povećavaju brzinu i produktivnost deleći tehnološke, proizvodne, marketinške i druge resurse. Kompanija trenutno ima 430 zaposlenih u Brightwick-u koji su podeljeni u sledeće sektore: Potrošačko odeljenje Inovativni proizvodi koji održavaju čiste domove, organizovane kancelarije, dobro održavane zgrade. Elektronika i energija Pretvaramo tehnologiju u rešenja za kupce na tržištima elektronike i energije širom sveta. Doprinosimo korišćenju obnovljivih izvora energije i kvalitetnih električnih aparata. Vodimo projekte korišćenja obnovljive energije u cilju povećanja kvaliteta i smanjenja troškova. Industrija Nudimo hiljade inovativnih proizvoda, uključujući trake, abrazive, lepkove, speciljalne materijale, filter-sisteme tržištima različitih delatnosti - od prečišćavanja do vazduhoplovstva.
 14. 14.     Sigurnost Naši proizvodi - lična oprema za bezbednost, proizvodi namenjeni za bezbednost i sigurnost, track&trace rešenja i još mnogo toga – povećavaju sigurnost, bezbednost i produktivnost ljudi, objekata i sistema širom sveta. Razlozi za nabavljanje usluga U skorije vreme, rukovodioci kompanije su primetili da zaposleni sve više boluju od raznih bolesti prouzrokovanih nedostatkom fizičke aktivnosti. Mesečni indikatori performansi zaposlenih su i dalje dobri, ali zdravstveno osiguranje kompanije je ukazalo na činjenicu da zaposleni češće traže lekarsku pomoć nego pre. Takođe, u periodima kada poraste količina posla u kompaniji, zaposleni provode više vremena u kancelarijama, nivo stresa raste i nastaju tenzije unutar kompanije. Pored toga, zaposleni koji normalno nalaze vreme za fizičke aktivnosti su tada uskraćeni za to vreme. Zato je HR preporučio da se u svakodnevnu rutinu u kompaniji uključe fizičke aktivnosti. Ovaj projekat će poboljšati zdravlje zaposlenih, njihovu produktivnost i smanjiti njihov stres. Zaposleni su zamoljeni da daju svoje odgovore na pitanje da li bi se bavili sportskom aktivnošću u okviru kompanije, slede rezultati ankete: 1st Qtr 2nd Qtr 3rd Qtr 4th Qtr 5st QtrDa Možda Verovatno neVerovatmo Definitivno ne 15%14%  16%  38% 17%

×