Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Training: 
! 
Effectiever communiceren 
met DISC 
(deel 2: Luisteren)
• Leunt naar voren! 
• Toont ongeduld! 
• Houdt oogcontact! 
• Heeft stevige handdruk 
• Weinig mimiek! 
• Mogelijk geen l...
Iemand met een D temperament 
gaat graag in discussie op basis 
van feiten en mijdt het conflict niet. 
Neem een standpunt...
Iemand met een I wil 
contact en betrokkenheid met andere 
mensen. 
Treed in contact en ga in gesprek. Uit uw 
betrokkenhe...
Iemand met een S temperament 
vermijdt het nemen van risico's en 
kiest liever voor de veilige bekende 
weg. 
Maak duideli...
Iemand met een C temperament 
wil geen fouten maken en dingen op 
de juiste manier doen. 
Deze persoon heeft de tijd nodig...
Oefening klanten 
DISC type’s!
Inspiratiefilm 
samenwerken!
Kernkwadranten!
zenden 
ontvangen 
R 
U 
I 
S 
feedback
oefening!
voorbeeld!
antwoorden(1-5)!
antwoorden(5-10)!
• Tel alle punten bij elkaar op. ! 
• Een score van 26 punten of meer duidt erop dat 
je de technieken om een boodschap ov...
Hoe complimenten kunnen 
overkomen!
1. Inhoud! wat staat er = tekst?! 
wat zegt de ander = woorden? 
2. Expressie! wat verteld de wijze waarop / toon ? 
3. Ap...
oefening!
NON-verbaal!
Manier niveau van 
luisteren 
Uiterlijke reactie 
(wat je zegt / doet) 
Innerlijke reactie 
(wat je voelt) 
1. Negeren 
Je...
Wees gemotiveerd 
Maak oogcontact 
Toon interesse 
Vermijd gedrag dat de 
aandacht afleidt 
Inlevingsvermogen. 
Stel vrage...
Wees gemotiveerd 
Maak oogcontact 
Toon interesse 
Vermijd gedrag dat de 
aandacht afleidt 
Inlevingsvermogen. 
Stel vrage...
oefening luistervaardigheden!
oefening!
Effectiever Communiceren met DISC (luistervaardigheden)
Effectiever Communiceren met DISC (luistervaardigheden)
Effectiever Communiceren met DISC (luistervaardigheden)
Effectiever Communiceren met DISC (luistervaardigheden)
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Effectiever Communiceren met DISC (luistervaardigheden)

2 653 vues

Publié le

Training effectiever communiceren met DISC (luistervaardigheden)

Publié dans : Formation
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Effectiever Communiceren met DISC (luistervaardigheden)

 1. 1. Training: ! Effectiever communiceren met DISC (deel 2: Luisteren)
 2. 2. • Leunt naar voren! • Toont ongeduld! • Houdt oogcontact! • Heeft stevige handdruk • Weinig mimiek! • Mogelijk geen lichamelijk contact! • Blijft achter barriere! • Is terughoudend • Heeft veel mimiek! • Glimlacht vaak! • Maakt lichamelijk contact! • Geeft non-verbale feedback • Is voorzichtig in omgang! • Oogcontact onderbrekend! • Zwakkere handdruk
 3. 3. Iemand met een D temperament gaat graag in discussie op basis van feiten en mijdt het conflict niet. Neem een standpunt in en ga in discussie op basis van feiten en argumenten, niet op basis van emoties of persoonlijke beleving Iemand met een D temperament vindt het prettig om de leiding te nemen. Bied de mogelijkheid om invloed uit te oefenen of leiding te geven, maar geef wel duidelijk de kaders en grenzen aan want deze persoon heeft de neiging om grenzen te overschrijden Iemand met een D temperament laat graag zien wat hij heeft bereikt. Bied de gelegenheid om successen te delen en geef erkenning voor hetgeen hij heeft bereikt. Iemand met een D temperament delegeert graag. Bied mogelijkheden om te delegeren. Zorg voor professionele ondersteuning, iemand die snel kan 'schakelen' en mee denken. Dat is prettig in samenwerking met deze persoon.
 4. 4. Iemand met een I wil contact en betrokkenheid met andere mensen. Treed in contact en ga in gesprek. Uit uw betrokkenheid en laat iets van uzelf zien en vraag vooral. Deze persoon deelt graag zijn verhalen. Iemand met een zoekt bevestiging en wil graag goed overkomen. Uit uw goedkeuring en waardering. Laat merken dat u deze persoon bewondert en aardig vindt. Iemand met een wil graag, actie en levendigheid Vraag niet om te temperen in tempo of enthousiasme, maar geef de ruimte en ga mee in zijn tempo. Bied een levendige omgeving met genoeg prikkels. Iemand met een heeft een zonnige optimistische kijk op het leven en 'droomt' graag over wat er allemaal mogelijk is. Tracht niet te ontnuchteren of de persoon in kwestie terug te brengen naar de realiteit die wellicht niet zo zonnig is. Ga mee in het optimisme en ga uit van mogelijkheden, niet van beperkingen
 5. 5. Iemand met een S temperament vermijdt het nemen van risico's en kiest liever voor de veilige bekende weg. Maak duidelijk hoe uw aanpak of idee risico's verkleint of uitsluit, dat geeft een gevoel van veiligheid. Ga vooral niet voorbij aan de risico's door bijvoorbeeld te relativeren of alleen de voordelen te noemen.! Iemand met een S temperament is een logische denker en wil graag oorzaken en gevolgen weten. Zorg voor een logische redenering en degelijke onderbouwing. Spring niet van de hak op de tak, dat ervaart deze persoon als chaotisch.! Iemand met een S temperament wil graag welgemeende waardering, maar zal er niet om vragen. Geef complimenten en laat oprechte waardering zien. Zo kunt u simpelweg de behulpzaamheid en vriendelijke omgang prijzen.! Iemand met een S temperament! prefereert rust en kalmte. Zoek het juiste moment en creëer een ontspannen en vriendelijke atmosfeer. Val niet zomaar met de deur in huis en vermijd stemverheffing. Praat met een rustige stem en gelijkmatige intonatie!
 6. 6. Iemand met een C temperament wil geen fouten maken en dingen op de juiste manier doen. Deze persoon heeft de tijd nodig om te onderzoeken en te analyseren. Dit is de manier voor hem om het 'juiste' antwoord te vinden. Geef wel grenzen aan om eindeloze analyse en studie te voorkomen. Iemand met een C temperament is rationeel en is gericht op logica. U kunt overtuigend zijn door met cijfers en bewezen feiten te komen. Overtuigen op basis van emoties zal averechts werken. Iemand met een C temperament wil graag informatie hebben om te analyseren. Geef zoveel mogelijk schriftelijke informatie en relevante data en laat hem zelf een conclusie trekken of oordelen. Hij zal uw oordeel altijd in twijfel trekken en zelf willen analyseren. Iemand met een C temperament is precies en accuraat en gericht op het ontdekken van onvolkomenheden. Zorg ervoor dat u goed bent voorbereid en geordend. Voorkom dat u op het laatste nippertje binnen komt vallen of te laat bent. Als u iets op schrift zet, let op fouten.
 7. 7. Oefening klanten DISC type’s!
 8. 8. Inspiratiefilm samenwerken!
 9. 9. Kernkwadranten!
 10. 10. zenden ontvangen R U I S feedback
 11. 11. oefening!
 12. 12. voorbeeld!
 13. 13. antwoorden(1-5)!
 14. 14. antwoorden(5-10)!
 15. 15. • Tel alle punten bij elkaar op. ! • Een score van 26 punten of meer duidt erop dat je de technieken om een boodschap over te brengen uitstekend beheerst. ! • Een score van 21 tot 25 duidt erop dat je je vaardigheden op dit terrein nog kunt verbeteren.! • Is je score 20 of lager, dan kun je nog heel wat verbeteren aan deze vaardigheden.
 16. 16. Hoe complimenten kunnen overkomen!
 17. 17. 1. Inhoud! wat staat er = tekst?! wat zegt de ander = woorden? 2. Expressie! wat verteld de wijze waarop / toon ? 3. Appél! welk beroep wordt er op je gedaan? wat wordt er over relatie en verhouding verteld? 4. Relatie!
 18. 18. oefening!
 19. 19. NON-verbaal!
 20. 20. Manier niveau van luisteren Uiterlijke reactie (wat je zegt / doet) Innerlijke reactie (wat je voelt) 1. Negeren Je zegt / doet niks, kijkt niet naar de ander. Je bent niet betrokken bij de ander. 2. Doen alsof Je zegt dingen als “Ja ja”, maar je zou niet kunnen herhalen wat de ander zegt. Je bent met je hoofd en je gevoel niet bij dat wat de ander zegt. 3. Selectief luisteren Je zegt dingen als “Ja, dat herken ik” of “Dat heb ik ook”. Je hebt de neiging de ander niet uit te laten praten. Je bent meer geïnteresseerd in wat jou is overkomen dan in het probleem van de ander. 4. Aandachtig luisteren Je geeft de ander raad en advies, en zegt bijvoorbeeld; “Dat moet je zo oplossen”. Je herkent wat de ander zegt, en voelt wat hij bedoelt. Daarbij probeer je een oplossing te geven die in jouw situatie goed was. 5. Empathisch luisteren Begrip hebben én begrip tonen. Je luistert werkelijk, vraagt door, helpt de ander zijn eigen probleem op te lossen, zonder zelf oplossingen en advies te geven. Je bent en voelt je werkelijk geïnteresseerd in het probleem van de ander en je wilt hem helpen zijn probleem op te lossen.
 21. 21. Wees gemotiveerd Maak oogcontact Toon interesse Vermijd gedrag dat de aandacht afleidt Inlevingsvermogen. Stel vragen Kijk naar het totaalbeeld Parafraseer in eigen woorden. Onderbreek de spreker niet Verwerk wat er gezegd is tot een geheel Praat niet te veel. Verzet je tegen je vooroordelen Schakel soepel tussen de rol van spreker en luisteraar. Wees natuurlijk. Geef instemmende reacties.
 22. 22. Wees gemotiveerd Maak oogcontact Toon interesse Vermijd gedrag dat de aandacht afleidt Inlevingsvermogen. Stel vragen Kijk naar het totaalbeeld Parafraseer in eigen woorden. Onderbreek de spreker niet Verwerk wat er gezegd is tot een geheel Praat niet te veel. Verzet je tegen je vooroordelen Schakel soepel tussen de rol van spreker en luisteraar. Wees natuurlijk. Geef instemmende reacties.
 23. 23. oefening luistervaardigheden!
 24. 24. oefening!

×