Publicité
Innebandy och kundaliniyoga.
Innebandy och kundaliniyoga.
Innebandy och kundaliniyoga.
Prochain SlideShare
Långa djupa andetag andningens tre rumLånga djupa andetag andningens tre rum
Chargement dans ... 3
1 sur 3
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Innebandy och kundaliniyoga.

  1. Innebandy och Kundaliniyoga. •Andningen är ett av Kundaliniyogans viktigaste verktyg. •Under ett yogapass försöker vi hela tiden fokusera på andningen och andas medvetet. •Normalt andas vi 16-18 andetag per minut med lite träning kan den omedvetna automatiska andningen komma ner till 7-8 andetag/minut. •Med långa medvetna djupa andetag tränar du upp din lungkapacitet och förser kroppen med mer syre för varje andetag. Du ökar din syreupptagningsförmåga! •I dagens stressade samhälle andas vi ofta bara med den övre delen av bröstkorgen. Vi utnyttjar bara 1/3 del av vår lungkapacitet. •Den ytliga snabba andningen leder till kroniska spänningar och ett svagt nervsystem som ökar på stressen ytterligare.Kroppens immunförsvar försvagas och vi blir mer motagliga för sjukdomar. •Det finns ett direkt samband mellan din andning och dina tankar och känslor. Våra tankar och känslor lugnas när vi börjar andas lite långsammare. Ju långsammare andning desto mer kontroll. •Andningen renar också vår kropp. Andningen är konstruerad för att föra ut 70% av kroppens avfallsprodukter. Har vi inte en effektiv andning belastas kroppen av sina avfallsprodukter. Andningstekniker. Inom Yogan andas du alltid in och ut genom näsan om inget annat beskrivs. Långa djupa andetag: Du ligger ner på rygg och placerar ena handen på magen den andra handen på bröstkorgen. Börja att långsamt andas in och fyll ”magen” med luft så den höjer sig och blir rund. Andas sen vidare upp i bröstkorgen så att den lyfter sig och fyller ut i bröstkorgens sidor. Fortsätt sedan att andas in ända upp till dina nyckelben. Håll andan inne en stund och börja sedan andas ut. Du tömmer först den övre delen av böstkorgen och andas sedan ut så att magen sjunker tillbaka. Töm dina lungor fullständigt på luft, håll andan ute en stund och börja andas in när kroppen säger till. Att under några korta stunder per dag aktivt träna långa djupa andetag kommer du att träna upp din syreupptagningförmåga, hjälpa kroppen att slappna av och vitalisera din kropp och ditt sinne. Du behöver inte ligga ner utan andningsträningen kan du passa på att göra var som helst tex när du står i kassakön eller sitter på bussen.
  2. Eldandning: Eldandning är en andningsteknik som snabbt ger dig tillgång till ny energi och renar din kropp. Här arbetar du med korta snabba andetag samtidigt som du pumpar med din navel. Du andas in släpper ut naveln andas ut och drar aktivt naveln in mot ryggraden. För att få till andningen kan du tänka på hur en hund andas som är varm och flåsar. Sitali Pranayama: Här får du en andningsteknik som lugnar och kyler ner din kropp och sinne.Bra att ta till när man är upprörd eller stressad och behöver hitta fokus. Se beskrivning längre bak i kompendiet. Enligt yogisk tro andas vi in livskraft, Prana. Andningen har ett energisystem i vår kropp precis som blodet har sitt blodomlopp. Enligt yogan så står vänster näsborre för den lugnande, kylande och avslappnande energin och höger näsborre står för värme, uppiggande och vitalisernade energi. Det här kan vi användas oss av genom att när vi känner oss trötta hålla för vänster näsborre och andas långa djupa andetag eller eldandning genom höger näsborre. Har du svårt att somna på kvällen kan du istället hålla för höger näsborre och andas långa djupa andetag genom vänster näsborre. Att slappna av: Kroppen och sinnet behöver få slappna av för att hitta ny kraft och må bra. Att sätta sig skönt till rätta i en fåtölj eller lägga sig ner en stund och medvetet andas långa djupa andetag ger dig en skön vila för kropp och själ.Du sluter dina ögonlock placerar din blick i ”3:e ögat” en punkt mellan ögonbrynen och känn det som att du tittar ut genom 3:e ögat för att slappna av i blicken. För att hjälpa tankarna att stanna av lite lägger du till mantrat Sat Nam. Du tänker Sat när du andas in och Nam när du andas ut. Sat Nam betyder: Jag är sanningen och sanningen är min identitet. Det jag tänker och känner är sant för mig. Du väljer själv hur länge du vill slappna av men det räcker med 5 minuter för att du ska hitta ny kraft! De här andningsövningarna har jag plockat ut för att jag av egen erfarenhet vet att de främjar kroppens funktioner och får dig att må bra! Det är inga stora uppoffringar som behövs utan det handlar om att under 3-5 minuter några gånger per dag andas medvetet. När du blir medveten om din andning och tränar andningen har du fått ett
  3. verktyg för att stärka kroppen och utvecklas ytterligare som Innebandy- spelar. Med en god syreupptagningsförmåga är det enklare att hålla fokus och orka hela matchen!
Publicité