Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

6. business start up centre bitola

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
4. cip plenarna sesija
4. cip plenarna sesija
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 14 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus par USAID Small Business Expansion Project (13)

Publicité

6. business start up centre bitola

 1. 1. Проект на УСАИД „Бизнис без граници“(2011-2013) Фондација Бизнис Стартап Центар Битола Трансфер на технологија
 2. 2. Никој учен не се родил, Човекот се учи додека е жив.
 3. 3. Алатки за трансфер на технологија • обуки, • информации, и • кофинансирање • кредитирање Фокус на потенцијалот на: 1. регионалниот технолошки сектор (мали компании) 2. комуникацијата со клиенти и партнерите (Универзитетот и Општината).
 4. 4. Цели •практичен трансфер на технологија, применлив за микро, мали и средни претпријатија •поддршка на 15 технологии; (нови техники, почетното производство, прототипи, патент и заштита на авторски права) •натпревар за иновативни производи ( од рециклирани материјали или иновации на земјоделски машини ) Во соработка со тимовите на професори и студенти од Факултетите при Универзитетот во Битола
 5. 5. Имплементирање на програмата за трансфер на технологии -од втората половина на 2011 година, преку: а) Обуки (клиентите да ги согледаат иновациски трендови во нивните процеси) б) Соработка со експерти – помеѓу тимот на “Технички факултет” и клиентите
 6. 6. Во моментот поддржуваме 2 иницијативи за развој на технологии: 1) Технологија на производство на суви печурки, (огревно дрво, соларна енергија и електрична енергија) 2) Технологија за лепење на дрвени панели , ( огревно дрво и загревање на работниот простоп ) 3) Тестирање на систем за парно греење со користење на водород Дизајни од техничкиот тим се сопственост на БСЦ Битола и можат да се користат од други клиенти во процесот на комерцијализација на машините.
 7. 7. Втора фаза Практична имплементација – изработка на машините модел на кофинансирање (клиенти и проект) или поволни кредити. Јавниот тендер за изработка. Договор за кофинансирање - член со можност и други клиенти на БСЦ Битола да ги користат придобивките на машината и/или студентите кои имаат обука за користење на машината.
 8. 8. 2011 Програмата за трансфер на технологии Поттикнување на иновативноста Бизнис Технички кај МСП сектор Факултет 1. Сушара за печурки 2. Машина за фунирање на врати
 9. 9. 2011 Програмата за трансфер на технологии Преса за фурнирање
 10. 10. 2011 Програмата за трансфер на технологии
 11. 11. 2011 Програмата за трансфер на технологии Сушара за печурки
 12. 12. 2011 Програмата за трансфер на технологии
 13. 13. 2013 Програмата за трансфер на технологии ПРАКТИЧНА МЕДИУМСКА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОМОЦИЈА ИНИЦИЈАТИВИ ЕДУКАЦИЈА И РАЗВИВАЊЕ НА СПОДЕЛУВАЊЕ 12 НОВИ НА ИСКУСТВА ИНИЦИЈАТИВИ
 14. 14. РАБОТАТА ГО КРАСИ ЧОВЕКОТ www.bscbitola.org

×