Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Presentation_Velikden.ppsx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Velikden plazmayu
Velikden plazmayu
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 26 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

Presentation_Velikden.ppsx

  1. 1. това е очакваната пролет лалета, нарциси, зюмбюли- украсяват дома на Великден.
  2. 2. 1. Когато Христос носел кръста нагоре по баира, а кръста бил много тежък- един търговец на яйца го съжалил. Оставил кошницата с яйцата и помогнал на Христос да изкачи баира. Когато се върнал- яйцата били писани, шарени и търговията му потръгнала. 2. Друга легенда разказва, че когато Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замервали с камъни. Но щом камъка се докоснел до дрехата на Христос се превръщал в червено яйце.
  3. 3. 3. Когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла под него до краката му и снесла яйца. Те се боядисали в червено от кръвта на Христос, която се стичала надолу. От тук идва и обичаят първото яйце да се боядисва в червено. 4. Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Христос с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. От очите й паднала една сълза върху яйцата и те се обагрили в различни цветове.
  4. 4. На Великден, като на важен празник в църквата се прави тържествена СЛУЖБА Традицията повелява в полунощ, в събота срещу неделя да се ходи на църква. Камбаните ще забият, защото ще дойде ден Необикновен - Великден. Хората наричат: “Христос Воскресе!” “Воистина Воскресе!”
  5. 5. Пожелават си здраве, щастие и се пали свещ. На Великден всички се чукат с яйца, а най- здравото яйце се нарича „ БОРАК”. Ако седмица по- рано сложите леща, жито или други зърна, за Великден ще имате красива украса.
  6. 6. КАК НАШИТЕ ПРАБАБИ СА БОЯДИСВАЛИ ЯЙЦА? Обелките на 20 броя стар лук се сваряват в 1 литър вода. Към сварените яйца се прикрепват листа от здравец или друга шарка и се притискат с марля (тензух). Престояват около 20 мин. във водата. Готовото яйце се намазва с олио за блясък.
  7. 7. Изрежете от салфетки шарки , които ви харесват.
  8. 8. Облепете яйцето с тях.
  9. 9. Великденското зайче Съществува легенда, според която великденския заек някога е бил красива птица, принадлежаща на богинята на пролетта Еостре. От нейното име идва названието и на английския католически празник Истър (Великден). едни от най- разпространените и познати символи на Великден
  10. 10. Великденското зайче Веднъж богинята много искала да впечатли група деца и превърнала птицата в див заек. Тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца, които богинята подарявала на децата. По традиция заекът се свързва с плодородието и изобилието. едни от най- разпространените и познати символи на Великден

×