Publicité

Kasviöljyjen sekoittaminen - periaatteet

Project Coordinator à Helsingin yliopisto
15 Mar 2023
Kasviöljyjen sekoittaminen - periaatteet
Kasviöljyjen sekoittaminen - periaatteet
Kasviöljyjen sekoittaminen - periaatteet
Kasviöljyjen sekoittaminen - periaatteet
Publicité
Kasviöljyjen sekoittaminen - periaatteet
Prochain SlideShare
Chart Trace -peliChart Trace -peli
Chargement dans ... 3
1 sur 5
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Kasviöljyjen sekoittaminen - periaatteet

  1. Öljyjen sekoittaminen Helppoja ja tehokkaita hoitotuotteita öljyjä sekoittamalla Kasviöljyjen ja -voiden sekoittaminen on kosmetiikan valmistusmenetelmistä yksi helpoimpia. Helppouden ei pidätä antaa hämätä, sillä menetelmällä saa aikaiseksi todella laadukkaita ja toimivia tuotteita erilaisiin tarkoituksiin. Tuotteista tulee toimivia kun niihin on valittu tarkoitukseen sopivat öljyt. Juoksevien öljyjen sekoittaminen Kaikista yksinkertaisin tapa sekoittaa öljyjä on lisätä öljyt yksi kerrallaan suoraan säilytyspulloon. Tämä on hyvä menetelmä erityisesti silloin kun tarkoituksesi valmistaa 1-3 kappaletta öljysekoituksia. Tee näin • Avaa pullo • Laita suppilo pulloon • Mittaa oikea määrä ainesosia pulloon • Lisää antioksidantti, esimerkiksi E-vitamiini • Lisää mahdollinen eteerinen öljy • Sulje pullo • Sekoita ravistamalla • Lisää etiketti Jos valmistat suuremman erän öljysekoituksia, voit sekoittaa ensin kaikki ainesosat lasi- tai teräskulhossa tai nokallisessa astiassa ja kaataa sen jälkeen seoksen suppilon läpi pulloihin. Kasvoöljyjen sekoittaminen Kasvoöljyjen koostumus voi vaihdella hyvin kevyistä, vesimäisen ohuista öljysekoituksista todella öljyisiin ja täyteläisiin sekoituksiin. Ensin kannattaa valita ihotyypille sopiva pohjaöljy, joka säilyy pitkään, imeytyy ihoon nopeasti ja on hinnaltaan suhteellisen edullista.
  2. • Rasvaiselle iholle ja akneiholle pohjaöljyn on oltava mielellään kevyt ja ihohuokosia tukkimaton eli ei-komedogeeninen öljy. Tällaisia ovat esimerkiksi saffloriöljy ja jojobaöljy. • Normaalille iholle sopivat esimerkiksi manteliöljy, viinirypäleensiemenöljy ja aprikoosinkiviöljy. • Kuivalle iholle voi käyttää manteliöljyä, tai jos haluaa oikein täyteläisen tuotteen, jotain pähkinäöljyä, esim. makadamianpähkinäöljyä. • Ärtyneelle ja kuivalle iholle hampunsiemenöljy ja jojobaöljy toimivat pohjaöljyinä hyvin. Pohjaöljyä käytetään yleensä 40%-60% öljysekoituksesta. Loppuosan voi koota haluamallaan tavalla erikoisöljyistä, jotka tuovat lisää hoitotehoa tuotteeseen. Tutki kurssialustan ainesosaosiossa listausta kasviöljyistä ja niiden ominaisuuksista. Valitse sieltä 2-4 erikoisöljyä pohjaöljyn lisäksi omaan öljysekoitukseesi. Kannattaa muistaa, että ihon toimintaan vaikuttaa tosi moni seikka, esimerkiksi ikä, vuodenaika, hormonaaliset ja terveydelliset tekijät, sää, ruokavalio ja muut elämäntavat sekä stressi. Siksi kannattaa kokeilla erilaisia öljyjä omalle iholle. Toimivan öljyn tai -sekoituksen voi löytää muustakin kuin omalle ihotyypille suositellusta öljyryhmästä. Suositukset ovat yleisiä ohjenuoria, mutta poikkeuksia on paljon. Vartaloöljyjen sekoittaminen Vartaloöljyjen koostamisessa pätevät samat periaatteet kuin kasvoöljyjen sekoittamisessakin. Keskeisenä erona näiden kahden tuotetyypin välillä on se, että vartaloöljyä käytetään kerralla määrällisesti enemmän kuin kasvoöljyä. Siksi vartalotuotteeseen kannattaa valita edullisempia ainesosia, ellet varta vasten halua valmistaa luksusvartaloöljysekoitusta, jolla saa olla hintaa paljon. Kasvot ottavat vastaan tuulet ja tuiskut, joten kasvojen iho on päivittäin koetuksella. Siinäkin mielessä on perusteltua käyttää kasvoöljyihin hinnakkaampia kasviöljyjä kuin vartaloöljyihin. Vartalolle käytettävän pohjaöljyn on hyvä olla edullinen, nopeasti imeytyvä ja pitkään säilyvä. Mantelilöjy, viinirypäleensiemenöljy, saffloriöljy ja aprikoosinkiviöljy ovat kaikki hyviä pohjaöljyjä vartalotuotteisiin. Lisää pohjaan 1-3 erikoisöljyä, jotta saat hyvin hoitavan koostumuksen.
  3. Eteerisiä öljyjä voit lisätä vartaloöljyihin ja niillä saa ihanaa tuoksua sekä piristävää tai rentouttavaa vaikutusta tuotteeseen. Jos öljyä on tarkoitus levittää koko vartalolle, eteerisen öljyn määrä kannattaa pitää pienenä, n. 0,2-1% ainesosien kokonaismäärästä. Antioksidantti, esimerkiksi E-vitamiini, parantaa öljysekoituksen säilyvyyttä. E-vitamiinia käytetään 1% ainesosien kokonaismäärästä. Se ei kuitenkaan ole välttämätön ainesosa. Öljyjä sekoittamalla voit valmistaa myös hiusöljyjä, hiuspohjan hoitoöljyjä ja huuliöljyjä sekä kynsi- ja kynsinauhaöljyjä. Öljyjen ja kasvivoiden sekoittaminen Kiinteitä kasvivoita ja juoksevia kasviöljyjä sekoittamalla saat mahtavia rakenteita - esimerkiksi vaahtoa tai pehmeää voita - hoitotuotteisiin. Tällaiset sekoituksen toimivat esimerkiksi vartalon tai kasvojen tehohoitotuotteina, jalkavoiteina, kasvonaamioina tai kuorintatuotteiden pohjina, joihin lisätään kuorivat ainesosat. Kiinteän kasvivoin ja juoksevan öljyn sekoittamiseen on kaksi tapaa: ilman lämmittämistä ja lämmityksen kanssa. Tapa 1: Nopea tapa – vaahdota kylmänä • Sopii pehmeiden kasvivoiden vaahdottamiseen. Esim. mangovoi ja pehmeälatuinen shea vaahdottuvat tällä tekniikalla. • Pilko kasvivoi pieniksi palasiksi veitsellä puhtaalla leikkuulaudalla tai kulhossa. • Laita voi(t) ja kasviöljy(t) kulhoon ja vaahdota tehosekoittimella. Suoja kulhon päällä on vaahdotuksen alkuvaiheessa hyvä, koska kulhosta kimpoilee helposti palasia. • Jatka vaahdottamista niin kauan, että vaahto on tasaista, eikä siinä ole palasia. • Lisää väri, tuoksu ja E-vitamiini. Sekoita.
  4. Tapa 2: Lämmitä ja vaahdota • Sulata kasvivoit vesihaudekattilassa. Tämä täytyy tehdä erityisesti, jos käytät kovia kasvivoita, esim kaakaovoita. Voit lisätä halutessasi myös hyvin pienen määrän kasvi- tai mehiläisvahaa kiinteämmän rakenteen aikaansaamiseksi. • Kaada sulanut voi sekoituskulhoon. Kun massa alkaa jäähtyä, sekoita tehosekoittimella. • Voit laittaa kulhon jääkaappiin jäähtymisen nopeuttamiseksi. Älä anna massan kuitenkaan kovettua liikaa! Esimerkkitapaus sulatettu sheavoi: erilaiset käsittelytavat ja erilainen lopputulos Kaikissa kuvan purkeissa on samat ainesosat samassa suhteessa: puhdistamaton luomu sheavoi ja auringonkukkaöljy suhteessa 50:50. Eroa on vain tavassa, jolla sulatettu shea-öljyseos on jäähdytetty. Ylhäällä oikealla seos annettu jäähtyä purkissa itsekseen. Tuloksena rakeinen rakenne. Alhaalla sulatettua seosta on sekoitettu puoli tuntia jäähtymisen aikana. Tulos: vähemmän rakeinen, mutta löysähkö rakenne. Vasen ylhäällä seos on laitettu heti purkkiin kaatamisen jälkeen jääkaappiin jäähtymään. Tulos: täysin sileä, kauniisti lohkeava ja rakeeton lopputulos.
Publicité