Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Belgjika.docx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 2 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Belgjika.docx

  1. 1. Belgjika (Holandisht: België; Frëngjisht: B elgique; Gjermanisht: Belgien) zyrtarisht Mbretëria e Belgjikës, është një shtet në Evropën Perëndimore dhe kufizohet me Holandën, Gjermaninë, Luksemburgun dhe Francën. Ajo mbulon një sipërfaqe prej 30,689 km2 dhe ka një popullsi prej më shumë se 11.5 milionë. Kryeqyteti dhe qyteti më i madh është Brukseli; qytete të tjera të mëdha janë Antwerp, Gent, Charleroi, Liège, Brug es, Namur dhe Leuven. Ndikimi i përhershëm i gjermanishtes dhe asaj romake kanë përshkruar dhe ndarë kulturën dhe linguistiken belge. Belgët flasin kryesisht dy gjuhë: gjuhën flame (neederlands) e folur në veri dhe frëngjishtja në regjionin Valon, në jug të Belgjikës. Regjioni kryesor i saj është ai i Brukselit në të cilin zyrtarisht fliten të dy gjuhët. Pakicë e njohur zyrtarisht janë folësit e gjermanishtes që në ditët e sotshme jetojnë në lindje të vendit. Këto dallime gjuhësore reflektohen edhe në politiken e tanishme të Belgjikës dhe në jetën belge. Termi Belgjikë vije nga banuesit e parë të këtij vendi "belgët", fis keltë të njohur nga provinca romake, Galia belge. Në të kaluarën e largët, Belgjika ka qenë pjesë e tokave të ulëta (Beneluksi) në të cilat bënte pjesë edhe Holanda dhe Luksemburgu. Që nga gjysma e mesjetës deri në shekullin e XVII, ky vend ka qenë qendër kulturore dhe tregtare e këtij regjioni evropianë. Nga shekulli i XVI deri në kohën e pavarësisë së Belgjiks, nga rrethina e saj thirrej "Holanda jugore" dhe ishte fushëbetejë e fuqive evropiane. Belgjika është shtet industrial i dalluar. Zhvillimin e saj e ka bazuar në traditën e gjatë tëindustrisë tekstile, e cila hapat e para i bënë qysh në mesjetë. Revulucioni industrial gjenë mbështetje të mirë në bazën energjetike të qymyrit të Ardeneve, duke afirmuar belgjikën is shtet të metalurgjisë së zezë dhe tëindustrisë mekanike. Në intensifikimin e saj pa dyshim ka kontribuar edhe kolonia e dikurshme e Kongos në Afrikë, prej së cilës janë marrë lëndët e para për industrinë e Belgjikës. Në të gjihta këto rrethana Belgjika ka mundur që për një kohë relativisht të shkurtër të diferencohet si shtet i zhvilluar industrial. Në industri janë inkuadruar afro 43 % të popullsisë aktive. Bujqësia Klima e lagësht ia mundëson rritjen e drithërave,kulturave industriale,perimët e pemët. Vetem 25% e territorit perdoret per veprimtarite e ndryshme bujqesore, prodhimet qe merren jane ne sasi shume te medha. Kjo arrihet ne saje te mekanizimit te lartedhe sistemit te dendur te kanaleve vaditese. Blegtoria jep 70% te prodhimit te pergjithshem bujqesor. Belgjika ka rreth 10,584,534 banorë (2007). Përbëhet nga Flamanët të cilët kanë prejardhje gjermane dhe flasin gjuhën holandeze. Në strukturën e popullsisë marrin pjese me afërsisht 60%[1] .. Valonët janë keltët e romanizuar që flasin gjuhën frenge dhe marrin pjesë me 38% të popullsisë së Belgjikës. Sa i përket dendësisë së popullsisë Belgjika është ndër vendet e para në botë me 322 banorë në km 2. Përqindja e punësimit në sektorë; Bujqësi e pylltari:3%, Xehtari: 0.3%, Fabrika: 23.3%, Rryma, gasi, uji: 0.9 %, Ndërtimtari: 7 %, Tregëti, shërbime e turizëm: 18.1%, Transport, komunikim:7.6% Financa, sigurime, shitblerje të pasurisë sëpatundshme, shërbime afariste: 9.4%, Shërbime sociale, komunale, personale:30.4%. Struktura e popullsisë sipas gjinisë: 48.9% femra, dhe 51.1% meshkuj.
  2. 2. Ky vend është i vogël, por shumë i pasur për sa i përket pamjeve të bukura dhe interesante. Kjo është një parajsë për turistët, ku moderniteti është i ndërthurur me lashtësinë e thellë. Ky vend tërheq jo vetëm me trashëgiminë e tij të pasur historike, por edhe të mrekullueshme plazhet me rërë bregdetin e Detit të Veriut, si dhe peizazhet piktoreske malore të Ardennes dhe fushat e Flanders. E gjithë kjo është Belgjika. Ajo është e ndarë me kusht në dy gjysma - Flanders veriore, ku njerëzit kryesisht flasin holandeze, dhe jugore, ku preferojnë të komunikojnë në frëngjisht. Ka shumë vende interesante në këtë vend përrallor. Pamjet e Belgjikës nuk mund të lënë asnjë turist indiferent. Brukseli Kryeqyteti i shtetit është i mbushur me pamje historike dhe arkitekturore. Kjo është Katedralja madhështore e Shën Mëhillit dhe Pallati i mrekullueshëm Mbretëror, si dhe bashkia e qytetit, e cila ka një kullë 90 metra. Ky është një numër i madh i muzeve me koleksione të pasura të ekspozitave antike. Në kryeqytet ndodhet muzeu qesharak dhe njëkohësisht informues “Mini-Europe” me modele të pamjeve më të famshme të kësaj pjese të botës në një format të reduktuar. Sigurisht, atraksionet belge nuk kufizohen vetëm në Bruksel. Më poshtë janë disa nga pamjet e Belgjikës që ndodhen në qytete të tjera të shtetit. Vend i famshëm historik Në Belgjikë është komuna e Waterloo-s në provincën e Brabantit Walloon (rajoni i Valonëve). Ndodhet 15 kilometra në jug të Brukselit. Waterloo (Belgjikë) është i famshëm në botë për betejën historike që u zhvillua në afërsi të qytetit në qershor 1815. Ushtria franceze nën komandën e Napoleon Bonapartit u mund plotësisht nga ushtarët e koalicionit të shtatë nën komandën e Field Marshall Blucher dhe Duka i Wellington. Pranë qytetit të Waterloo, në një kodër, ndodhet një monument përkujtimor në formën e një statuje luani, me fytyrë nga Franca. Ajo u instalua nga mbreti i Holandës për nder të djalit të tij, Princit të Portokallisë, i cili u plagos në këtë betejë. Ka atraksione të tjera të rëndësishme turistike në Waterloo: Muzeu Wellington dhe kishe katolike St. Jozefi, ku princi u lut pak para betejës.

×