Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Kuvendi i lezhes

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 5 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Plus récents (20)

Publicité

Kuvendi i lezhes

  1. 1. Kuvendi I Lezhes 1444
  2. 2. Kuvendi Lezhes • Më 2 mars 1444 me ftesën e Skënderbeut në Kishën e Shën – Kollit në Lezhë u mbajt Kuvendi i Princërve Arbëror , dhe ky kuvend është i njohur si Kuvendi i Lezhës . • Në këtë kuvend morën pjesë edhe shumë princa të tjerë si , Gjergj Arianiti , Andrea Topia me djemtë , Gjergj Stres Balsha , Nikollë e Pal Dukagjini , Teodor Muzaka me disa familjarë , Lek Zaharia , Pjetër Spani me djemtë dhe Lekë Dushmani . Në kuvend mori pjesë edhe Stefan Cërnojeviç .
  3. 3. Vendimet e kuvendit ishin: • Vendimet e kuvendit ishin : • 1. Krijimi i një Besëlidhje Arbërore në krye me Skënderbeun . 2. Formimi i një ushtrie të përbashkët të komanduar nga Skënderbeu si kapiten i përgjithshëm . • 3. Krijimi i një arke të përbashkët për të përballuar shpenzimet e luftës . • Lidhja e Lezhës ishte aleancë politiko – ushtarake e princërve arbëror dhe njëherit ata ruanin dhe autonominë e luftës . • Kështu Skënderbeu arriti t’i mbledh e t’i bashkoj të gjithë princat arbëror dhe të krijonte një ushtri të rekrutuar me trima shqiptarë që nuk i’u dridhej syri dhe nuk kishin frikë që të përballeshin me osmanët .
  4. 4. … • Në qershor të vitit 1444 osmanët vendosën të sulmojnë Arbërinë . Një ushtri osmane me 25.000 veta depërtoi përmes Luginës së Drinit në krahinën e Dibrës . • Skënderbeu ishte një strateg i rrallë dhe i ngriti një grackë osmanëve sepse i la të depërtojë në Fushën e ngushtë të Torviollit dhe aty i shpartalloi tërësisht . • Pastaj në vitet 1445 – 1447 thyen edhe disa ushtri osmane . Këto fitore ngritën lartë moralin e popullit dhe të ushtrisë shqiptare (arbërore) .
  5. 5. Cfare u diskutua? • Çështja kryesore që u bisedua në kuvend qe ajo e bashkimittë vendit në luftën kundër turqve. Skënderbeu, pasi u foli pjesëmarrësve tëkuvendit mbi të kaluarën e tij dhe arësyet që e kishin detyruar të shërbente si sanxhakbej i sulltanit, u theksoi atyre nevojën e bashkimit të forcave tëvendit per të marrë pjesë në luftën kundër turqve tani që fitorja e hungarezëvekishte hapur prespektiva për çlirimin e popujve të Ballkanit. Në përfundim tëbisedimeve, bujarët shqiptarë, megjithëse në shumë çështje kishin divergjencatë theksuara, u shprehën në mënyrë të njëzëshme për bashkimin e tyre në luftëkundër turqve, bashkim ky në shkallë kombëtare që ndodhte, nga sa dihet, per tëparën herë në historinë e Shqipërisë feudale. Me pëlqimin e pjesëmarrësvekuvendi vendosi formimin e një besëlidhjeje e cila njihet me emërin”Lidhja shqiptare”, ose “Lidhja e Lezhës” Lidhja shpalliSkënderbeun kryetar të saj.

×