Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
z
Ndryshimet klimatike dhe
politikat menaxhuese
Projekt
Punoi:Saima
Mohammad
dhe Xhesika
Merko
Ndryshimi i klimës
është një term i përdorur në klimatologji
për të treguar ndyshimet e pësuara të
klimës në tokë në shkal...
Shkaqet e ndryshimeve klimatike
*Ngrohja Globale
*Efekti Serre
*Vemprimtaria e njerezve
* Efekti serrë
Një pjesë e energjisë nga dielli është e bllokuar brenda
atmosferës tonë, pasi ai reflektohet mbrapa nga to...
* Ngrohja globale
Ngrohja globale nënkupton një rritje mesatare të
temperaturës së Tokës, gjë që shkakton ndryshime
në kli...
Ndryshimet klimatike ne Shqiperi kane filluar te
ndjehen qe ne gjysmen e dyte te viteve nentedhjete,
duke u bere me eviden...
Brigjet pergjate Adriatikut po gerryhen ne te gjithe
gjatesine e bregdetit per shkak te rritjes se nivelit te
detit duke s...
Pasojat e ndryshimeve klimatike
* Rritja e nivelit te detit
* Shkrirja e akullnajave
* Demtimi I zonave pyjore dhe
tokave ...
Politika kombetare e menaxhimit te ndryshimeve klimatike
* Duhet te veproje si udherrfyes per integrimin e ndryshimeve
kli...
6 Fakte ne lidhje me ndryshimet klimatike
1-Deri ne vitin 2050 numri i te uriturve do te rritet me
10%-20% per shkak te nd...
6-Ne vitin 2030 ndryshimi i klimes mund te rrise cmimet
e ushqimeve.
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese

1 625 vues

Publié le

Mbrojtja e Natyres

Publié dans : Sciences
 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

 • Soyez le premier à aimer ceci

Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese

 1. 1. z Ndryshimet klimatike dhe politikat menaxhuese Projekt Punoi:Saima Mohammad dhe Xhesika Merko
 2. 2. Ndryshimi i klimës është një term i përdorur në klimatologji për të treguar ndyshimet e pësuara të klimës në tokë në shkallë botërore gjatë hapësirave të ndryshme kohore, që nga krijimi i tokës e gjer tani. Ndryshimi i klimës mund të shkaktohet nga proceset e brendëshme tokësore, prej faktorëve të jashtëm (p.sh. ndryshimet në rritjen e rrezatimit diellor) ose, në kohët e fundit nga veprimtaria njerëzore.
 3. 3. Shkaqet e ndryshimeve klimatike *Ngrohja Globale *Efekti Serre *Vemprimtaria e njerezve
 4. 4. * Efekti serrë Një pjesë e energjisë nga dielli është e bllokuar brenda atmosferës tonë, pasi ai reflektohet mbrapa nga toka në drejtim të hapësirës. Ky proces i natyrshëm quhet efekti serë, pasi atmosfera vepron si mur xhami , e cila lejon rrezet e diellit që të hyjnë, por e mban nxehtësinë brenda.Gazet të cilat e bëjnë këtë të ndodhë ("gazrat serë") janë kryesisht avujt e ujit dhe dyoksidi i karbonit. Për shkak se njerëzit lëshojnë më shumë dyoksid karboni dhe gazra të tjerë serë në atmosferë, efekti serë bëhet më i fortë. Kjo bën që klima e tokës të ndryshojë në mënyrë të panatyrshme.
 5. 5. * Ngrohja globale Ngrohja globale nënkupton një rritje mesatare të temperaturës së Tokës, gjë që shkakton ndryshime në klimë. Një Tokë më e ngrohtë mund të çojë në ndryshime në sistemin e reshjeve, rritjen e nivelit të detit, dhe një gamë të gjerë ndikimesh te bimët, kafshët e egra, dhe njerëzit. Kur flasim për çështjen e ndryshimeve klimatike, shqetësimi ka të bëjë me ngrohjen globale të shkaktuar nga aktivitetet e njerëzve.
 6. 6. Ndryshimet klimatike ne Shqiperi kane filluar te ndjehen qe ne gjysmen e dyte te viteve nentedhjete, duke u bere me evidente ne 1997, vit kur dimri erdhi me pak, dhe ne shume zona te Shqiperise, me aspak bore. Zakonisht, ne zonat malore te Shqiperise binte shume bore gjate dimrit , por ne 1997 i gjithe dimri ishte i ngrohte, dhe pranvera erdhi e nxehte, me nje mars e prill te nxehte e me pak shi. Qe nga ai vit, dimrat ne Shqiperi jane bere gjithnje e me te shkurter e me te ngrohte, ndersa verat jane bere me te gjata dhe me te nxehta, nganjehere me temperatura mbi 40⁰C. Thatesirat ne vere, te shoqeruara nga permbytje ne vjeshte, jane bere fenomene te pervitshme.
 7. 7. Brigjet pergjate Adriatikut po gerryhen ne te gjithe gjatesine e bregdetit per shkak te rritjes se nivelit te detit duke shkaterruar pyjet bregdetare dhe bimesine, si dhe duke rritur kripesine e lagunave dhe fushave prane bregdetit. Rritja e nivelit te detit ka sjelle demtime serioze ne pyjet e bukur me pisha mesdhetare qe gjendeshin pergjate gjithe bregdetit te Adriatikut. Shume nga pemet jane thare e po thahen nga rritja e kripesise. Ne pika te tjera, sasia e kripes ne ujin e puseve te fshatrave bregdetare eshte rritur ndjeshem, duke shkaterruar ekonomine e ketyre fshatrave.​
 8. 8. Pasojat e ndryshimeve klimatike * Rritja e nivelit te detit * Shkrirja e akullnajave * Demtimi I zonave pyjore dhe tokave bujqesore * Demtimi I flores dhe faunes
 9. 9. Politika kombetare e menaxhimit te ndryshimeve klimatike * Duhet te veproje si udherrfyes per integrimin e ndryshimeve klimatike. * Ben te mundur planifikimin dhe implementimin e zhvillimit nga te gjitha palet e interesuara ne nivel lokal dhe kombetar ne menyre qe te nxise rritjen socio-ekonomike te vendit. * Qellimi i kesaj politike eshte qe te krijoj nje politik te mundshme dhe nje kuader ligjor per nje qasje te koordinuar dhe te harmonizuar ndaj klimes. *Kjo politike gjithashtu siguron drejtim strategjik per nderhyrjet e ndryshimeve klimatike dhe pershkruan nje kuader institucional per aplikimin dhe zbatimin e përshtatjes, zbutjes, transferimit të teknologjisë dhe ngritjes së kapaciteteve
 10. 10. 6 Fakte ne lidhje me ndryshimet klimatike 1-Deri ne vitin 2050 numri i te uriturve do te rritet me 10%-20% per shkak te ndryshimeve te klimes. 2-Do te kete me shume se 24 milione femije te kequshqyer deri ne vitin 2050, ku 10 milone prej tyre jetojne ne Afrike. 3-Numri i njerezve te prekur nga fatkeqsite e shkaktuara prej ndryshimeve klimatike do te arrije 375 milione ne vit. 4-Numri i fatkeqsive natyrore te lidhura me klimen jane katerfishuar ndermjet viteve 1980 dhe 2011. 5-Me ndryshimin e klimes dy te tretat e tokes se punueshme ne Afrike mund te humbin deri ne vitin 2025.
 11. 11. 6-Ne vitin 2030 ndryshimi i klimes mund te rrise cmimet e ushqimeve.

×