SlideShare une entreprise Scribd logo
1  sur  5
Skernderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbe
Historia dhe jeta e tij
Historia e Skenderbeut
 Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i
princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave.
Mendohet se lindi më 6 maj 1405 në Dibër. U mor peng si nizam
pas thyerjes së të atit nga Sulltan Murati më 1421 dhe u dërgua
në oborrin e Sulltanit në Adrianopojë. Atje, zgjuarsia dhe
shkathtësia e quan Gjergjin në shkollën e sulltanit (içogllanëve)
që përgatiste komandantë e nëpunës. Natyra i kishte dhënë
dhunti mendore e fizike. Atje mori emrin Iskënder (Aleksandër).
Pas mbarimit të shkollës, Gjergj Kastrioti "(Skënderi)" kreu detyra
ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për
trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ
ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose
fisnik. Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me
padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi.
Beselidhja e Lezhes.
 Në 2 mars të vitit 1444, Skënderbeu bashkoi në Lezhë në një Kuvend, të
gjithë princat shqiptarë të kohës. Aty mes të tjerash u vendos krijimi i një
ushtrie komandant i së cilës do ishte Gjergj Kastrioti Skënderbeu.
 Qëllimet e kuvendit ishin bashkimi i sa më shumë fisnikëve e principatave
nga tokat që më parë në botë krishtere ishin të njohura si toka të
Perandorisë së Bizantit si dhe rimëkëmbja e Mbretërisë së Arbrit. Ky
kuvend mbështetej edhe nga Papa pasi me këtë do të ndalohej apo së
paku do të ngadalësohej depërtimi i Perandorisë Osmane në Ballkan e që
në vete sillte edhe fenë islame. Lidhja e Lezhës ishte një aleancë politike
ushtarake e cila bazohej në vendime demokratike nga kuvendi duke
rrespektuar sundimin e fisnikëve në tokat e tyre. Sipas marrëveshjes
armiqësitë mbi zotërimi e tokave do të ndaleshin apo do të i paraqiteshin
lidhjes e cila me vendime në bazë të shumicës do ti zgjidhte. Kjo arrihej
me lehtësi pasi që të gjithë fisnikët pjesëmarrës apo anëtarë të Lidhjes së
Lezhës forcat e tyre ushtarake i kishin vënë nën komanden e Gjergj
Kastriotit i cili ato sipas marrëveshjes do të i fuste në përdorim vetëm
kunder ushtrive kërcënuese të anëtarve të Lidhjes.

Ngritja e flamurit ne Kruje.
 Ne nentor te vitit 1443 Gjergj Kastrioti mberriti ne qytetin e krujes bashke me
shqiptaret e tjere dhe ngriti flamurin e kuq me shqiponje dy krenare mbi
keshtjellen e kastrioteve.Por qe te mbahej flamuri qe u ngrit duhej te derdhej gjak.
Epoka e Skenderbeut ne veprat Shqipe.
 EPOKA E SKENDERBEUT NE VEPRAT E AUTORVE SHQIPTAR
Epoka e Skënderbeu dhe vetë figura e Gjergj Kastriotit -
Skënderbeut ndikoi fuqishëm në jetën shpirtërore të shqiptarëve
dhe për rritjen e vetëdijes kombëtare të tyre. Të frymëzuar prej
tyre, intelektualë të shquar shqiptarë, i pasqyruan e i përjetuan
ato në vepra historike monumentale, në të cilat nisi jetën e vet
historiografia shqiptare. Ishte Dhimiter Frângu qe shkroi i pari
jetën e Skënderbeut, realisht si u zhvillua, sepse Frângu ishte
bashkëshoqërues i gjithë jetës dhe luftërave të Skënderbeut,
arkëtar e shoqërues në udhëtimet e Princit Shqiptar, ndrysh nga
Marin Barleti ku ka edhe trillime. Shkrimet latinisht të Frângut të
vitit 1480, 12 vjet pas vdekjes së Skënderbeut, mjerisht u
përvetësuan nga të tjerë, dhe përkthimi dhe botimi i saj italisht u
bë më vonë, pas vdekjes së Frângut. Patjetër se vepra e Barletit
qe u botua latinisht ne fillim

Contenu connexe

Tendances

skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
koralda
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
An An
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
sasdfghjkl
 
Pashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodresPashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodres
GencRashiti
 
Ardit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj PashalleqetArdit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj
 

Tendances (19)

PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
 
Kuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhesKuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhes
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
 
presheva qyteti qe e dua
presheva qyteti qe e duapresheva qyteti qe e dua
presheva qyteti qe e dua
 
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtimProgramet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
 
Pashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodresPashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodres
 
Ardit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj PashalleqetArdit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj Pashalleqet
 

Similaire à Skernderbeu

Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Libra Islame
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 
El ahnaf 6
El ahnaf 6El ahnaf 6
El ahnaf 6
Ensar991
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj
 

Similaire à Skernderbeu (15)

Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
 
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmaneShqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
 
Si u islamizuan shqiptaret?
Si u islamizuan shqiptaret?Si u islamizuan shqiptaret?
Si u islamizuan shqiptaret?
 
GJERGJ KASTRIOTI DHE SHQIPNIA JANË NJË ! Nga Fritz RADOVANI
GJERGJ KASTRIOTI DHE SHQIPNIA JANË NJË ! Nga Fritz RADOVANIGJERGJ KASTRIOTI DHE SHQIPNIA JANË NJË ! Nga Fritz RADOVANI
GJERGJ KASTRIOTI DHE SHQIPNIA JANË NJË ! Nga Fritz RADOVANI
 
Lek Dukagjini
Lek DukagjiniLek Dukagjini
Lek Dukagjini
 
El ahnaf 6
El ahnaf 6El ahnaf 6
El ahnaf 6
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
 
Histori Shqiptare
Histori ShqiptareHistori Shqiptare
Histori Shqiptare
 
Plisi
PlisiPlisi
Plisi
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
 

Plus de Xhesika Merko (13)

Te ushqyerit
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
 
Muskujt e trupit te njeriut
Muskujt e trupit te njeriutMuskujt e trupit te njeriut
Muskujt e trupit te njeriut
 
Emilia Romagna
Emilia RomagnaEmilia Romagna
Emilia Romagna
 
Uni cast,multicast,anycast,nat
Uni cast,multicast,anycast,natUni cast,multicast,anycast,nat
Uni cast,multicast,anycast,nat
 
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuterGjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
 
Adresa IP
Adresa IPAdresa IP
Adresa IP
 
Modeli TCP/IP
Modeli TCP/IPModeli TCP/IP
Modeli TCP/IP
 
BIOS (BiosInputOutputSystem)
BIOS (BiosInputOutputSystem)BIOS (BiosInputOutputSystem)
BIOS (BiosInputOutputSystem)
 
Projekt Napoleon Bonaparti
 Projekt Napoleon Bonaparti Projekt Napoleon Bonaparti
Projekt Napoleon Bonaparti
 
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhueseNdryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
 
Autocad
AutocadAutocad
Autocad
 
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknik
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknikZbatimi i rregullave te sigurimit teknik
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknik
 

Skernderbeu

 • 2. Historia e Skenderbeut  Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet se lindi më 6 maj 1405 në Dibër. U mor peng si nizam pas thyerjes së të atit nga Sulltan Murati më 1421 dhe u dërgua në oborrin e Sulltanit në Adrianopojë. Atje, zgjuarsia dhe shkathtësia e quan Gjergjin në shkollën e sulltanit (içogllanëve) që përgatiste komandantë e nëpunës. Natyra i kishte dhënë dhunti mendore e fizike. Atje mori emrin Iskënder (Aleksandër). Pas mbarimit të shkollës, Gjergj Kastrioti "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik. Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi.
 • 3. Beselidhja e Lezhes.  Në 2 mars të vitit 1444, Skënderbeu bashkoi në Lezhë në një Kuvend, të gjithë princat shqiptarë të kohës. Aty mes të tjerash u vendos krijimi i një ushtrie komandant i së cilës do ishte Gjergj Kastrioti Skënderbeu.  Qëllimet e kuvendit ishin bashkimi i sa më shumë fisnikëve e principatave nga tokat që më parë në botë krishtere ishin të njohura si toka të Perandorisë së Bizantit si dhe rimëkëmbja e Mbretërisë së Arbrit. Ky kuvend mbështetej edhe nga Papa pasi me këtë do të ndalohej apo së paku do të ngadalësohej depërtimi i Perandorisë Osmane në Ballkan e që në vete sillte edhe fenë islame. Lidhja e Lezhës ishte një aleancë politike ushtarake e cila bazohej në vendime demokratike nga kuvendi duke rrespektuar sundimin e fisnikëve në tokat e tyre. Sipas marrëveshjes armiqësitë mbi zotërimi e tokave do të ndaleshin apo do të i paraqiteshin lidhjes e cila me vendime në bazë të shumicës do ti zgjidhte. Kjo arrihej me lehtësi pasi që të gjithë fisnikët pjesëmarrës apo anëtarë të Lidhjes së Lezhës forcat e tyre ushtarake i kishin vënë nën komanden e Gjergj Kastriotit i cili ato sipas marrëveshjes do të i fuste në përdorim vetëm kunder ushtrive kërcënuese të anëtarve të Lidhjes. 
 • 4. Ngritja e flamurit ne Kruje.  Ne nentor te vitit 1443 Gjergj Kastrioti mberriti ne qytetin e krujes bashke me shqiptaret e tjere dhe ngriti flamurin e kuq me shqiponje dy krenare mbi keshtjellen e kastrioteve.Por qe te mbahej flamuri qe u ngrit duhej te derdhej gjak.
 • 5. Epoka e Skenderbeut ne veprat Shqipe.  EPOKA E SKENDERBEUT NE VEPRAT E AUTORVE SHQIPTAR Epoka e Skënderbeu dhe vetë figura e Gjergj Kastriotit - Skënderbeut ndikoi fuqishëm në jetën shpirtërore të shqiptarëve dhe për rritjen e vetëdijes kombëtare të tyre. Të frymëzuar prej tyre, intelektualë të shquar shqiptarë, i pasqyruan e i përjetuan ato në vepra historike monumentale, në të cilat nisi jetën e vet historiografia shqiptare. Ishte Dhimiter Frângu qe shkroi i pari jetën e Skënderbeut, realisht si u zhvillua, sepse Frângu ishte bashkëshoqërues i gjithë jetës dhe luftërave të Skënderbeut, arkëtar e shoqërues në udhëtimet e Princit Shqiptar, ndrysh nga Marin Barleti ku ka edhe trillime. Shkrimet latinisht të Frângut të vitit 1480, 12 vjet pas vdekjes së Skënderbeut, mjerisht u përvetësuan nga të tjerë, dhe përkthimi dhe botimi i saj italisht u bë më vonë, pas vdekjes së Frângut. Patjetër se vepra e Barletit qe u botua latinisht ne fillim