Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Kryengritja e razllovecit

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Afrika
Afrika
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 12 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Kryengritja e razllovecit

 1. 1.  Në vitet 70 të shekullit XIX morën flakë lëvizjet çlirimtare të popujve në Ballkan që ishin nën sundimin osman.Më së pari Bullgari (prill 1876). Në të njëjtën kohë në Maqedoni shpërtheu fuqishëm diplomatik ndërkombëtar dhe shumë luftëra. Periodi e këtyre lëvizjeve në histori njihet si Kriza Lindore.  Shkaqet për shpërthimin e kryengritjes së razllovecit ishin: gjendja e keqësuar e popullësisë për shkak të tatimeve të shtuara, të keqpërdorimeve nga ana e organeve të pushtetit shtetëror dhe të krimeve të bandave të cupave. Në këtë kohë në Maqedoni u vendosën shumë turq, tatarë dhe çerkezë nga viset e rrezikuara osmane. Kjo në mënyrë plotësuese e përkeqësoj gjendjen e vështirë të popullsisë
 2. 2. Dimitar Berovski Pop Stojani
 3. 3.  Përgatitjet për Kryengritjen e Razllovecit u zhvilluan nën kontrollin e Dimitar Pop Gjorgjiev Berovski dhe Pop Stojani nga fshati Razllovec. D. Berovski në vitin 1875 në Selanik formoi një qerthull të fshehtë. Prej andej filluan të bëhen përgatitjet për kryengritje. Berovski dhe Pop Stojani e shitën një pjesë të pasurisë së tyre, ndërsa me paratë e fituara blenë armë. Armët u dërguan fshehtas në Maleshevi.
 4. 4.  “ Pop Stojani e këshillova... Të shkojë deri në fshatin tim në Berovë dhe ta shesë tërë pasurinë time...pasi ta bënte shitjen patjetër të m’i dërgonte të hollat që do ti mblidhte. Ai vetë premtoi se do t’i çojë disa lopë të veta dhe gjalpë që t’i shesë për këtë qëllim. Ai shkoi i ngarkuar me mision që t’i bëjë ati miqtë dhe të blejë barut,plumb dhe gurë pushke”. (Nga shënimet e D.P.G Berovskit)
 5. 5.  Mësuesit gjyshja Nedela dhe Stanislava Karivanova e bënë flamurin e kryengritjes. Në të u qëndis një luan dhe mbishkrim “Makedonija” dhe “Çohuni për liri”. Pastaj D.Berovsi u kthye në Malishevi, ku vazhdi në përgatitjet. Sipas planit kryengritja duhej të fillonte në fshatrat e Pijanecit dhe Maleshevisë, më vonë të zgjerohet kah Radovishi, Strumica, Petriçi e Mellniku
 6. 6. Stanislava Karaivanova
 7. 7.  Shkas për fillim e kryengritjes paraqet keqtrajtim i disa razllovecasve nga ana e nëpunësve tatimor turq. Për këtë arsye kryengritësit e sulmuan fshatin Razllovec, në mëngjes të 20 majit të vitit 1876. Me këtë rast disa turq u vranë, disa të tjerit u plagosën. Fshatarët i dogjën defterët e tyre. Atëherë, Pop Stojani urdhëroj që të digjet hani i tij. Me këtë donte të tregojë se e flijon pasurinë e tij për liri, e cila është më e shtrenjtë se gjithçka.
 8. 8.  Pas suksesit të parë, D.Berovski me një çetë të madhe u nis kah Berova me qëllim që ta zgjërojë kryengritjen. Udhës u konfrontua me një njësit osman, me ç’rast Berovski u plagos. Në Razllovec mbet Cone Spasovi me disa kryengritës që ta mbrojnë popullsinë dhe pasurinë e tyre. Në të njëjtën kohë Razlloveci u sulmua dhe u dogj nga osmanlinjtë. Me këtë ndërroi i tërë plani për rrjedhën e kryengritjes. Berovski nuk arriti të lidhet me kyengritësit tjetër dhe t’i japë flakë kryengritjes në viset të tjera.
 9. 9.  Pushteti osman mori masa të shpejta për shtypjen e kryengritjes. Më së pari iu urdhëroi të gjithë blektorët së bashku me grigjat e tyre ta braktisin Maleshevinë. Në këtë mënyrë kryengritësit duhet të beteshin pa ushqim e pa informata . Menjëherë pas kësaj filloi rrethimi i territorit të kryengritjes. Me këtë rast Razlloveci u dogj dhe u grabit për së dyti. Njëherësh u morën dhe u burgosën shumë njerës nga Maleshevia dhe rrethina. Berovski arriti t’a evitojë rrethimin dhe të strehohet.
 10. 10.  Mosskuksesi i kryengritjes së Razllovecit u bë për shkak të karakterit të saj lokal, për shkak të organizmit të pamjaftueshëm, armatimit të dobët dhe përgatitjes së paktë të kryengritësve. Kryengritja kishte karakter çlirimtar. Nga kjo kryengritje D.Berovski fitoi një përvojë të rëndësishme. Pas dy vjetësh ai u gjet në krye të një kryengritje të re shumë më të madhe.
 11. 11. Punoi: Ysni Ismaili VIII-5

×