Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
RËNIA E SHTETIT ROMAK
Shkaqe të brendshme dhe të jashtme
• Me kalimin e kohës, shteti romak gjithnjë e më tepër
• dobësohej. Fshatarët e pakënaq...
Hunët kanë depërtuar nga Azia në Evropë në gjysmën
e dytë të shekullit të katërt. Nën udhëheqjen e Atilës,
gjatë shekullit...
Ndarja e shtetit
• Shteti romak nuk ka pasur forcë të mbrohet
nga
• sulmet e popujve barbarë.
• Gjatë vitit 395, shteti ro...
Fortesë romake në GjermaniUshtar romak
gjatë kohës së
mbretërisë së
vonshme.
• Dy pjesët e shtetit romak asnjëherë nuk u
bashkuan
• më. Më vonë Perandoria Romake Lindore mori
emrin
• Bizant. Ai do të...
Rënia e Perandorisë
Romake Perëndimore
• Perandoria Romake Perëndimore ka qenë e
• ekspozuar ndaj sulmeve të shpeshta të p...
Atila, udhëheqës u
Hunëve
•Punoi: Ysni
Ismaili VI-5
•
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Rënia e shtetit romak

700 vues

Publié le

Rënia e shtetit romak

Publié dans : Art & Photos
  • Soyez le premier à commenter

Rënia e shtetit romak

  1. 1. RËNIA E SHTETIT ROMAK
  2. 2. Shkaqe të brendshme dhe të jashtme • Me kalimin e kohës, shteti romak gjithnjë e më tepër • dobësohej. Fshatarët e pakënaqur dhe robërit vazhdimisht • janë ngritur në kryengritje. Ushtarët nuk kanë marrë paga • të rregullta dhe humbën interes për të luftuar. Ekonomia • dobësohej, ndërkaq prodhimtaria u zvogëlua shumë. • Në shekullin e katërt dhe të pestë, shteti romak fi lloi • të sulmohet nga fi set Hunë dhe Germanë.
  3. 3. Hunët kanë depërtuar nga Azia në Evropë në gjysmën e dytë të shekullit të katërt. Nën udhëheqjen e Atilës, gjatë shekullit të pestë kanë formuar shtet të fuqishëm me qendër në Panoni. Prej andej kanë sulmuar territoret e shtetit romak. Sulmet e tyre kanë pasur karakter plaçkitës. Më të ashpër kanë qenë sulmet e fi seve gjermane Vandalë dhe Vizigotë. Vizigotët kanë pushtuar dhe plaçkitur qytetin e Romës gjatë vitit 410, ndërkaq të njëjtën e kanë bërë edhe Vandalët në vitin 455.
  4. 4. Ndarja e shtetit • Shteti romak nuk ka pasur forcë të mbrohet nga • sulmet e popujve barbarë. • Gjatë vitit 395, shteti romak ka qenë i ndarë në dy • pjesë: Perandoria Romake Perëndimore, me qendërnë Romë dhe Perandoria Romake Lindore me qendër • në Konstantinopol (Stambolli i sotëm).
  5. 5. Fortesë romake në GjermaniUshtar romak gjatë kohës së mbretërisë së vonshme.
  6. 6. • Dy pjesët e shtetit romak asnjëherë nuk u bashkuan • më. Më vonë Perandoria Romake Lindore mori emrin • Bizant. Ai do të ekzistojë edhe 1 000 vjet, deri në fund të • shekullit pesëmbëdhjetë. Maqedonia mbeti në përbërjen e • Perandorisë Romake Lindore
  7. 7. Rënia e Perandorisë Romake Perëndimore • Perandoria Romake Perëndimore ka qenë e • ekspozuar ndaj sulmeve të shpeshta të popujve barbarë. • Trazirat dhe kryengritjet e popujve të nënshtruar kanë qenë • të shumta. Prandaj mbretëria shpesh u shkatërrua. Gjatë • vitit 476, një nga udhëheqësit e fi seve gjermane rrëzoi • nga pushteti sunduesin e fundit romak, mbretin Romul • Augustul. Ky vit konsiderohet si fundi i Perandorisë • Romake Perëndimore. Kjo konsiderohet edhe si fundi • i historisë të shekullit të vjetër në Evropë dhe fi llimi i • mesjetës.
  8. 8. Atila, udhëheqës u Hunëve
  9. 9. •Punoi: Ysni Ismaili VI-5 •

×