SlideShare une entreprise Scribd logo
 Fiset franke jetonin në rrjedhën e mesme dhe të
poshtme të lumit Ren. Në shekullin III dhe IV duke
kërkuar vende të reja për t’u vendosur, hynë në Galinë
Romake. Udhëheqesi I tyre Klodovik (481-551) e
pushtoj pjesën më të madhe të Galisë. Ai bashkoi
frankët nën pushtetin e vet. Për të forcuar pushtetin,
në vitin 496 e pranoi krishterimin. Kështu, kisha
krishtere u bë aleate e shtetit të frankëve. Pas vdekjes
së Klodovikut shteti nisi të dobësohet.
 Forcën e tij më të madhe Shteti frank e arriti gjatë
kohës së Karlit të Madh (768-814). Ai luftoi kundër
fiseve gjermane dhe sllave. E zgjeroi shtetin kah Italia,
Gjermania dhe Spanja. Kështu, u krijua kushte që
shteti i tij të shëndrrohet në Perandori. Në vitin 800 në
kishën Shën Pjetri në Romë papa e kurorëzoi Karlin e
Madh si perandor.
 Pas vdekjes së Karlit të Madh shteti gradualisht nisi të
dobësohet dhe shkatërrua. Naga ai u krijua shtetet e
reja evropjane
 Në gjysmën e dytë të shekullit VIII, në Perëndim erdhi
në shprehje ndikim I kishës katolike. Atëhere në
Italinë e Mesme u krijua Shteti i Papës. Ndërmjet
kishës dhe Shtetit të frankëve ekzistonte një aleancë
dhe bashkëpunim i ngushtë . Kisha e vuri nën ndikim
e saj tërë jetën e njerzëve.
 Ndërmjet kishës Perëndimoredhe Lindore ekzistonte
antagonizëm i madh. Në vitin 1054 u bë ndarja
përfundimtare e kishës Perëndimore dhe Lindore.
Kisha Lindore nisi të quhet orthodokse, ndrsa
besimtarët e saj orthodoksë, kurse kisha Perëndimor u
quaj katolike, ndërsa besimtarët katolikë.
 Gjatë dyndjeve të popujve jeta kulturore pothuaj se u shua.
Gjatë periudhës së Karlit të Madh nisi të përtërihet jeta
kulurore në Shtetin e frankëve. Karli i Madh edhepse ka qenë
analfabet, përpiqej që nëpunësit dhe feutalët të cilët ishin rreth
tij të jenë të arsimuar. Prandajnë oborrin e tij thirri njerëz të
ditur dhe themeloi “Akademinë e oborrit”.
 Në “Akademinë e oborrit” lexoheshin dhe komentoheshin
veprat e shkrimtarëve antikë, mësohej gjuha latine etj. Sipas
Ajnhardit, i cili e shkroi biografinë e Karlit të Madh, thuhet se
Karli ka qenë pot dëshirë për dituri. Ai mësoi të njehsojë ,i
hulumtonte lëvizjet e yjeve, ka mësuar të lexojë dhe është
munduar të shkruajë. E gjithë kjo gjë I shkonte vështirë sepse
ishte në moshë.
Punoi: Ysni
Ismaili VII-5

Contenu connexe

Tendances

Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Shkollë
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo
 
Tema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
Jetmira Sula
 
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTEINTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
roni45
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
Durim Krasniqi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shkollë
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
Perandoria Bizantine
Perandoria Bizantine Perandoria Bizantine
Perandoria Bizantine
Xhoana Pepa
 
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat BoteroreDenis Lezo
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
BlerinaMuobega
 
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Adelina Dani
 
Iliret
IliretIliret
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
Kejti Cela
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
KleaHaka
 
Bazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESSBazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESSAjla Hasani
 
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Besjona Jusufi
 

Tendances (20)

Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Tema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
 
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTEINTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Perandoria Bizantine
Perandoria Bizantine Perandoria Bizantine
Perandoria Bizantine
 
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat Boterore
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
 
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 
Bazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESSBazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESS
 
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
 

Similaire à Shteti i frankëve

Shenjtet e Krishtere te Shqiperise, nga Robert Elsie.pdf
Shenjtet e Krishtere te Shqiperise, nga Robert Elsie.pdfShenjtet e Krishtere te Shqiperise, nga Robert Elsie.pdf
Shenjtet e Krishtere te Shqiperise, nga Robert Elsie.pdf
Marjan DODAJ
 
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIIIRusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII
ErollMustafi
 
Perandoria bizantine
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
EGLI TAFA
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeutguest41e4e
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeutguest41e4e
 
Shqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantinShqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantinAn An
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Genti Germizi
 
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
Roma e vjeter
Roma e vjeterRoma e vjeter
Roma e vjeter
Edlira Ekmekciu
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutLibra Islame
 
Bashkerendimi dhe bashkepunimi i ngushte sllavo-ortodokso-islamiste per asimi...
Bashkerendimi dhe bashkepunimi i ngushte sllavo-ortodokso-islamiste per asimi...Bashkerendimi dhe bashkepunimi i ngushte sllavo-ortodokso-islamiste per asimi...
Bashkerendimi dhe bashkepunimi i ngushte sllavo-ortodokso-islamiste per asimi...
Marjan DODAJ
 
Kris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i JaninesKris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i Janineslira kuca
 
Monarket e ndricuar
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
AdoraHallunej
 

Similaire à Shteti i frankëve (20)

Shenjtet e Krishtere te Shqiperise, nga Robert Elsie.pdf
Shenjtet e Krishtere te Shqiperise, nga Robert Elsie.pdfShenjtet e Krishtere te Shqiperise, nga Robert Elsie.pdf
Shenjtet e Krishtere te Shqiperise, nga Robert Elsie.pdf
 
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIIIRusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII
 
Perandoria bizantine
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
 
Shqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantinShqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantin
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
Roma e vjeter
Roma e vjeterRoma e vjeter
Roma e vjeter
 
Religion in Albania
Religion in AlbaniaReligion in Albania
Religion in Albania
 
Master
MasterMaster
Master
 
Master
MasterMaster
Master
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
 
Krishterimi
KrishterimiKrishterimi
Krishterimi
 
Bashkerendimi dhe bashkepunimi i ngushte sllavo-ortodokso-islamiste per asimi...
Bashkerendimi dhe bashkepunimi i ngushte sllavo-ortodokso-islamiste per asimi...Bashkerendimi dhe bashkepunimi i ngushte sllavo-ortodokso-islamiste per asimi...
Bashkerendimi dhe bashkepunimi i ngushte sllavo-ortodokso-islamiste per asimi...
 
Kris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i JaninesKris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i Janines
 
Monarket e ndricuar
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
 
Projekt av
Projekt avProjekt av
Projekt av
 

Plus de Ysni Ismaili

Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
Ysni Ismaili
 
Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
Ysni Ismaili
 
Teorema e talesit
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
Ysni Ismaili
 
Krijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
Ysni Ismaili
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili
 
петар илич чајковски
петар илич чајковскипетар илич чајковски
петар илич чајковски
Ysni Ismaili
 
Rënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
Ysni Ismaili
 
Paralelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
Ysni Ismaili
 
Properties of a parallelogram
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogram
Ysni Ismaili
 
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Ysni Ismaili
 
Simetria qendrore
Simetria qendroreSimetria qendrore
Simetria qendrore
Ysni Ismaili
 
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Ysni Ismaili
 
Trapezi barakrahas
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
Ysni Ismaili
 
Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
Ysni Ismaili
 
Delltoidi
DelltoidiDelltoidi
Delltoidi
Ysni Ismaili
 

Plus de Ysni Ismaili (15)

Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
 
Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
 
Teorema e talesit
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
 
Krijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
петар илич чајковски
петар илич чајковскипетар илич чајковски
петар илич чајковски
 
Rënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
 
Paralelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
 
Properties of a parallelogram
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogram
 
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
 
Simetria qendrore
Simetria qendroreSimetria qendrore
Simetria qendrore
 
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
 
Trapezi barakrahas
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
 
Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
 
Delltoidi
DelltoidiDelltoidi
Delltoidi
 

Shteti i frankëve

 • 1.
 • 2.  Fiset franke jetonin në rrjedhën e mesme dhe të poshtme të lumit Ren. Në shekullin III dhe IV duke kërkuar vende të reja për t’u vendosur, hynë në Galinë Romake. Udhëheqesi I tyre Klodovik (481-551) e pushtoj pjesën më të madhe të Galisë. Ai bashkoi frankët nën pushtetin e vet. Për të forcuar pushtetin, në vitin 496 e pranoi krishterimin. Kështu, kisha krishtere u bë aleate e shtetit të frankëve. Pas vdekjes së Klodovikut shteti nisi të dobësohet.
 • 3.  Forcën e tij më të madhe Shteti frank e arriti gjatë kohës së Karlit të Madh (768-814). Ai luftoi kundër fiseve gjermane dhe sllave. E zgjeroi shtetin kah Italia, Gjermania dhe Spanja. Kështu, u krijua kushte që shteti i tij të shëndrrohet në Perandori. Në vitin 800 në kishën Shën Pjetri në Romë papa e kurorëzoi Karlin e Madh si perandor.  Pas vdekjes së Karlit të Madh shteti gradualisht nisi të dobësohet dhe shkatërrua. Naga ai u krijua shtetet e reja evropjane
 • 4.
 • 5.  Në gjysmën e dytë të shekullit VIII, në Perëndim erdhi në shprehje ndikim I kishës katolike. Atëhere në Italinë e Mesme u krijua Shteti i Papës. Ndërmjet kishës dhe Shtetit të frankëve ekzistonte një aleancë dhe bashkëpunim i ngushtë . Kisha e vuri nën ndikim e saj tërë jetën e njerzëve.  Ndërmjet kishës Perëndimoredhe Lindore ekzistonte antagonizëm i madh. Në vitin 1054 u bë ndarja përfundimtare e kishës Perëndimore dhe Lindore. Kisha Lindore nisi të quhet orthodokse, ndrsa besimtarët e saj orthodoksë, kurse kisha Perëndimor u quaj katolike, ndërsa besimtarët katolikë.
 • 6.
 • 7.  Gjatë dyndjeve të popujve jeta kulturore pothuaj se u shua. Gjatë periudhës së Karlit të Madh nisi të përtërihet jeta kulurore në Shtetin e frankëve. Karli i Madh edhepse ka qenë analfabet, përpiqej që nëpunësit dhe feutalët të cilët ishin rreth tij të jenë të arsimuar. Prandajnë oborrin e tij thirri njerëz të ditur dhe themeloi “Akademinë e oborrit”.  Në “Akademinë e oborrit” lexoheshin dhe komentoheshin veprat e shkrimtarëve antikë, mësohej gjuha latine etj. Sipas Ajnhardit, i cili e shkroi biografinë e Karlit të Madh, thuhet se Karli ka qenë pot dëshirë për dituri. Ai mësoi të njehsojë ,i hulumtonte lëvizjet e yjeve, ka mësuar të lexojë dhe është munduar të shkruajë. E gjithë kjo gjë I shkonte vështirë sepse ishte në moshë.