Kanceri i qafës së mitrës

Kanceri i qafës së mitrës
• Kanceri i qafes se mitres eshte nje tumor qe formohet ne
qafen e mitres. . Ndodh kur qelizat e qafes se mitres
fillojne te rriten ne menyre jo normale dhe te
pakontrolluar
• Nga momenti i shfaqjes se qelizave jo normale ne qafen
e mitres deri ne shfaqjen e plote te kancerit ne qafen e
mitres duhen shume vjet, rreth 10 vjet deri ne 20 vjet.
Fatmiresisht koha e gjate e zhvillimit te ketij kanceri i jep
mundesi cdo femre ta kapi ne kohe ate, nese kontrollohet
rregullisht.
• Shkaktari kryesor i kancerit te qafes se
mitres eshte Virusi i papilomes njerezore ose HPV. HPV
eshte nje virus qe mbetet i fshehur ne organizem pa
dhene asnje shenje semundje. HPV perhapet nepermjet
kontakteve seksuale.
Faktorë të ndryshëm shtojnë rrezikun për
kancerin në mitër. Këtu do të hynin:
1. Me aktivitet seksual mbi një vit nga kontakti i
parë, pa marrë vlerësimin e analizës së Pap-testit.
2. Me moshë nën 18 vjeç, që kanë kryer marrëdhënie
seksuale,
3. Me partnerë të shumtë seksual, ose me partner të
cilët kanë patur shumë partnere seksuale,
4. Me prani të infeksionit HPV, ose me infeksione
seksualisht të transmetueshme përfshi HIV/AIDS,
5. Me nënë, motër apo gjyshe që kanë patur kancer të
qafës së mitrës.
6. Që pijnë duhan.
7. Me shtatzëni të shumta.
8. Me imunitet të ulët.
Kanceri i qafës së mitrës
• Shkaktari kryesor i kancerit të qafës së
mitrës, është virusi human papiloma (HPV). Në
fakt, janë konstatuar mbi 100 tipe të këtij virusi
por, vetëm disa prej tyre klasifikohen si shkaktar
me rrezik të lartë për kancer të qafës së mitrës.
• HPV-ja përhapet nëpërmjet kontakteve seksuale
dhe transmetimi jo seksual është i rrallë. Në
organizmin e infektuar, virusi mund të mbetet i
fshehur për vite pa dhënë asnjë shenjë.
Infeksioni nga HPV-ja, është më i zakonshëm në
grup moshat e reja të cilat janë seksualisht aktive
dhe rreziku rritet me shtimin e numrit të
partnerëve seksual.
Si realizohet Pap-testi dhe sa shpesh
duhet bërë?
Pap-testi ose testi i Papanikolaut, konsiston në marrjen e materialit
qelizor në disa pika të qafës së mitrës (colum uteri). Eshtë një
veprim që realizohet me një teknikë të thjeshtë, pa dhimbje dhe pa
efekte anësore. Shumë pak i bezdishëm, për shkak të përdorimit të
spekulumit. Materiali qelizor i marrë në qafën e mitrës, shtrihet në
fletë xhami (lama) dhe shikohet në mikroskop në një laborator të
specializuar.
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë rekomandohet:
• Të gjitha femrat e moshave nga 21 deri në 65 vjeç, duhet të kryejnë
Pap-testin.
Femrat e moshave 21 deri në 49 vjeç, duhet të kryejnë Pap-testin
çdo vit. Nëse 3 Pap-teste rrjesht dalin normal, atëherë vazhdohet
kryerja e Pap-testeve çdo 3 vjet.
• Femrat e moshave 50 deri në 64 vjeç, duhet të kryejnë Pap-testin
çdo 3 deri në 5 vjet.
Në moshën 65 vjeç, nuk ka nevojë të vazhdohet me kryerjen e Paptestit nëse ai është kryer rregullisht nga mosha 50 vjeç dhe ka dalë
me rezultate normale/indeksonline.
Simptomat:
Fillimisht gruaja nuk ka shenja të sëmundjes, sepse ky kancer lind
dhe zhvillohet në heshtje për vite me radhë (6-7 vjet). Kur kanceri
fillon të veprojë, si shenja dominante mund të jenë :
•
•
•
•
•

Gjakderdhje nga vagina ne mes te dy cikleve menstruale
Gjakrrjedhje ose dhimbje gjate marredhenieve seksuale
Gjakderdhje ne menopauze
Dhimbje ne pjesen e poshtme te stomakut
Sekret vaginal i shumte dhe me ere te rende i cili mund te kete dhe
njolla gjaku
• Dobesim i organizmit
1 sur 8

Recommandé

Intenziteti i fushes elektrike par
Intenziteti i fushes elektrikeIntenziteti i fushes elektrike
Intenziteti i fushes elektrikeQAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
6.8K vues8 diapositives
Seminar imunologji AIDS -i par
Seminar imunologji AIDS -iSeminar imunologji AIDS -i
Seminar imunologji AIDS -iArdian Hyseni
3.1K vues28 diapositives
Ligjet e Njutonit par
Ligjet e NjutonitLigjet e Njutonit
Ligjet e NjutonitEdvin Livadhi
1.8K vues24 diapositives
Ppt.มะเร็งเต้านม par
Ppt.มะเร็งเต้านมPpt.มะเร็งเต้านม
Ppt.มะเร็งเต้านมPrachaya Sriswang
34.7K vues28 diapositives
Microsoft Excel par
 Microsoft Excel Microsoft Excel
Microsoft ExcelEgzon Ahmaxhekaj
58.3K vues17 diapositives
سرطان البروستات par
سرطان البروستاتسرطان البروستات
سرطان البروستاتhayaahealth
463 vues7 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Kanceri i gjirit par
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritEriola Gjeka
5.2K vues40 diapositives
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA par
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKATRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKABlerta Baroti
22.1K vues81 diapositives
Magnetet dhe fusha magnetike par
 Magnetet dhe fusha magnetike Magnetet dhe fusha magnetike
Magnetet dhe fusha magnetikeArtDedaj
457 vues10 diapositives
ปัญหาการตั้งครรภ์ในวัยเรียน par
ปัญหาการตั้งครรภ์ในวัยเรียนปัญหาการตั้งครรภ์ในวัยเรียน
ปัญหาการตั้งครรภ์ในวัยเรียนAuntika11
4.2K vues13 diapositives
Cervical cervix by RTAFNC par
Cervical cervix by RTAFNCCervical cervix by RTAFNC
Cervical cervix by RTAFNCWassana Srisawat
833 vues16 diapositives
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET par
VIRUSET DHE ANTIVIRUSETVIRUSET DHE ANTIVIRUSET
VIRUSET DHE ANTIVIRUSETroni45
11.9K vues11 diapositives

Tendances(20)

TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA par Blerta Baroti
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKATRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
Blerta Baroti22.1K vues
Magnetet dhe fusha magnetike par ArtDedaj
 Magnetet dhe fusha magnetike Magnetet dhe fusha magnetike
Magnetet dhe fusha magnetike
ArtDedaj457 vues
ปัญหาการตั้งครรภ์ในวัยเรียน par Auntika11
ปัญหาการตั้งครรภ์ในวัยเรียนปัญหาการตั้งครรภ์ในวัยเรียน
ปัญหาการตั้งครรภ์ในวัยเรียน
Auntika114.2K vues
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET par roni45
VIRUSET DHE ANTIVIRUSETVIRUSET DHE ANTIVIRUSET
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET
roni4511.9K vues
Armiqtë e shëndetit par Gerta Hoxha
Armiqtë e shëndetitArmiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetit
Gerta Hoxha3.1K vues
Anglisht-Shqip , Fjalor Shqip Anglisht par syli
Anglisht-Shqip , Fjalor Shqip AnglishtAnglisht-Shqip , Fjalor Shqip Anglisht
Anglisht-Shqip , Fjalor Shqip Anglisht
syli19.6K vues
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona par #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
มะเร็งเต้านม par techno UCH
มะเร็งเต้านม มะเร็งเต้านม
มะเร็งเต้านม
techno UCH9.4K vues
มะเร็งปากมดลูกป้องกันได้แล้ววันนี้ par techno UCH
มะเร็งปากมดลูกป้องกันได้แล้ววันนี้มะเร็งปากมดลูกป้องกันได้แล้ววันนี้
มะเร็งปากมดลูกป้องกันได้แล้ววันนี้
techno UCH12.2K vues
Potilaan siirtymisen avustamisen periaatteet par Työterveyslaitos
Potilaan siirtymisen avustamisen periaatteetPotilaan siirtymisen avustamisen periaatteet
Potilaan siirtymisen avustamisen periaatteet
Työterveyslaitos17.5K vues
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne. par EsliSula1
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
EsliSula11.8K vues
Projekt Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenave par Genti Germizi
Projekt  Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenaveProjekt  Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenave
Projekt Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenave
Genti Germizi10.8K vues
Organet Kryesore Te BEE par Menaxherat
Organet Kryesore Te BEEOrganet Kryesore Te BEE
Organet Kryesore Te BEE
Menaxherat5.8K vues

En vedette

Projekt biologji par
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji Xhoana Pepa
3.1K vues13 diapositives
Anatomia egenital externo Femenino par
Anatomia egenital externo FemeninoAnatomia egenital externo Femenino
Anatomia egenital externo FemeninokRyss
28.2K vues35 diapositives
Fekondimi In Vitro par
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In VitroArlinda
11.8K vues13 diapositives
Aborti dhe llojet e tij par
Aborti dhe llojet e tijAborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tijLeonora Salihu
42.7K vues34 diapositives
Biologjia par
BiologjiaBiologjia
Biologjianida63
3.1K vues36 diapositives
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle. par
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.eniacs
5.9K vues18 diapositives

En vedette(10)

Projekt biologji par Xhoana Pepa
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji
Xhoana Pepa3.1K vues
Anatomia egenital externo Femenino par kRyss
Anatomia egenital externo FemeninoAnatomia egenital externo Femenino
Anatomia egenital externo Femenino
kRyss28.2K vues
Fekondimi In Vitro par Arlinda
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In Vitro
Arlinda 11.8K vues
Biologjia par nida63
BiologjiaBiologjia
Biologjia
nida633.1K vues
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle. par eniacs
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.
eniacs5.9K vues
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t... par Nezhla Shabani
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...
Nezhla Shabani10.3K vues
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor par D. Sh
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
D. Sh20.4K vues
Kanceri,forme e rebelimit qelizor par Klevi Hoxha
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Klevi Hoxha4.5K vues

Similaire à Kanceri i qafës së mitrës

KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx par
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxKANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxAlbianaSyla1
40 vues17 diapositives
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt... par
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...AndiRabiaj21
517 vues47 diapositives
Kanceri par
KanceriKanceri
KanceriDonikaLici
1.2K vues37 diapositives
Kanceri dhe gjenetika par
Kanceri dhe gjenetikaKanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetikaKasandra Bilali
2.7K vues4 diapositives
Kanceri i gjirit par
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritM.Selimi90
12K vues37 diapositives
Kanceri par
Kanceri Kanceri
Kanceri sara7991
4.5K vues8 diapositives

Similaire à Kanceri i qafës së mitrës(12)

KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx par AlbianaSyla1
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxKANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
AlbianaSyla140 vues
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt... par AndiRabiaj21
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
AndiRabiaj21517 vues
Kanceri par sara7991
Kanceri Kanceri
Kanceri
sara79914.5K vues
Infertiliteti par julianhab
InfertilitetiInfertiliteti
Infertiliteti
julianhab7.9K vues
Kanceri i gjirit par Muhamed01
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
Muhamed012.1K vues
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor par sindi idnis
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
sindi idnis1.2K vues

Kanceri i qafës së mitrës

 • 1. Kanceri i qafës së mitrës
 • 2. • Kanceri i qafes se mitres eshte nje tumor qe formohet ne qafen e mitres. . Ndodh kur qelizat e qafes se mitres fillojne te rriten ne menyre jo normale dhe te pakontrolluar • Nga momenti i shfaqjes se qelizave jo normale ne qafen e mitres deri ne shfaqjen e plote te kancerit ne qafen e mitres duhen shume vjet, rreth 10 vjet deri ne 20 vjet. Fatmiresisht koha e gjate e zhvillimit te ketij kanceri i jep mundesi cdo femre ta kapi ne kohe ate, nese kontrollohet rregullisht. • Shkaktari kryesor i kancerit te qafes se mitres eshte Virusi i papilomes njerezore ose HPV. HPV eshte nje virus qe mbetet i fshehur ne organizem pa dhene asnje shenje semundje. HPV perhapet nepermjet kontakteve seksuale.
 • 3. Faktorë të ndryshëm shtojnë rrezikun për kancerin në mitër. Këtu do të hynin: 1. Me aktivitet seksual mbi një vit nga kontakti i parë, pa marrë vlerësimin e analizës së Pap-testit. 2. Me moshë nën 18 vjeç, që kanë kryer marrëdhënie seksuale, 3. Me partnerë të shumtë seksual, ose me partner të cilët kanë patur shumë partnere seksuale, 4. Me prani të infeksionit HPV, ose me infeksione seksualisht të transmetueshme përfshi HIV/AIDS, 5. Me nënë, motër apo gjyshe që kanë patur kancer të qafës së mitrës. 6. Që pijnë duhan. 7. Me shtatzëni të shumta. 8. Me imunitet të ulët.
 • 5. • Shkaktari kryesor i kancerit të qafës së mitrës, është virusi human papiloma (HPV). Në fakt, janë konstatuar mbi 100 tipe të këtij virusi por, vetëm disa prej tyre klasifikohen si shkaktar me rrezik të lartë për kancer të qafës së mitrës. • HPV-ja përhapet nëpërmjet kontakteve seksuale dhe transmetimi jo seksual është i rrallë. Në organizmin e infektuar, virusi mund të mbetet i fshehur për vite pa dhënë asnjë shenjë. Infeksioni nga HPV-ja, është më i zakonshëm në grup moshat e reja të cilat janë seksualisht aktive dhe rreziku rritet me shtimin e numrit të partnerëve seksual.
 • 6. Si realizohet Pap-testi dhe sa shpesh duhet bërë?
 • 7. Pap-testi ose testi i Papanikolaut, konsiston në marrjen e materialit qelizor në disa pika të qafës së mitrës (colum uteri). Eshtë një veprim që realizohet me një teknikë të thjeshtë, pa dhimbje dhe pa efekte anësore. Shumë pak i bezdishëm, për shkak të përdorimit të spekulumit. Materiali qelizor i marrë në qafën e mitrës, shtrihet në fletë xhami (lama) dhe shikohet në mikroskop në një laborator të specializuar. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë rekomandohet: • Të gjitha femrat e moshave nga 21 deri në 65 vjeç, duhet të kryejnë Pap-testin. Femrat e moshave 21 deri në 49 vjeç, duhet të kryejnë Pap-testin çdo vit. Nëse 3 Pap-teste rrjesht dalin normal, atëherë vazhdohet kryerja e Pap-testeve çdo 3 vjet. • Femrat e moshave 50 deri në 64 vjeç, duhet të kryejnë Pap-testin çdo 3 deri në 5 vjet. Në moshën 65 vjeç, nuk ka nevojë të vazhdohet me kryerjen e Paptestit nëse ai është kryer rregullisht nga mosha 50 vjeç dhe ka dalë me rezultate normale/indeksonline.
 • 8. Simptomat: Fillimisht gruaja nuk ka shenja të sëmundjes, sepse ky kancer lind dhe zhvillohet në heshtje për vite me radhë (6-7 vjet). Kur kanceri fillon të veprojë, si shenja dominante mund të jenë : • • • • • Gjakderdhje nga vagina ne mes te dy cikleve menstruale Gjakrrjedhje ose dhimbje gjate marredhenieve seksuale Gjakderdhje ne menopauze Dhimbje ne pjesen e poshtme te stomakut Sekret vaginal i shumte dhe me ere te rende i cili mund te kete dhe njolla gjaku • Dobesim i organizmit