Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
~Profesion Perguruan~
Tugasan 21
Guru Cemerlang
(Personaliti dan Sahsiah Guru)
NOR HASMALIZA BT HASAN
~P 69386~
Tujuan MEDSi diadakan adalah untuk
memastikan pelajar yang bakal diterima
sebagai guru pelatih mempunyai personaliti
dan s...
5 Kesan Negatif
 Masyarakat akan memandang negatif terhadap profesion perguruan.
 Diperlekehkan oleh pelajar dan individ...
2. Pada hari ini, banyak kes guru yang tidak
mempunyai personaliti dan sahsiah seorang
guru yang baik. 5 sahsiah guru yang...
5 sahsiah guru yang tidak baik
 Tidak bertanggungjawab
~ terdapat segelintir guru tidak bertanggungjawab dalam melaksanak...
3. Anda pernah diajar oleh guru yang
memiliki sahsiah terpuji. Bincangkan 5
sahsiah guru anda yang terpuji itu dan
kenapa ...
5 sahsiah guru anda yang terpuji

 Mesra pelajar
~ guru sentiasa mengambil tahu hal dan masalah murid serta mudah
didekat...
Profesion Perguruan

TERIMA KASIH..
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Guru cemerlang(personaliti dan sahsiah guru)

  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Guru cemerlang(personaliti dan sahsiah guru)

  1. 1. ~Profesion Perguruan~ Tugasan 21 Guru Cemerlang (Personaliti dan Sahsiah Guru) NOR HASMALIZA BT HASAN ~P 69386~
  2. 2. Tujuan MEDSi diadakan adalah untuk memastikan pelajar yang bakal diterima sebagai guru pelatih mempunyai personaliti dan sahsiah yang terpuji. Bincangkan: 1) 5 kesan negatif jika pelajar yang diterima mengikuti kursus perguruan memiliki personaliti yang tidak menampakkan ciri seorang bakal guru.
  3. 3. 5 Kesan Negatif  Masyarakat akan memandang negatif terhadap profesion perguruan.  Diperlekehkan oleh pelajar dan individu-individu dalam persekitarannya.  Tidak akan dihormati oleh rakan-rakan sejawatan dan pelajar.  Tidak akan memberikan komitmen terhadap tanggungjawab yang diterima.  Akan mempengaruhi pelajar melalui personaliti yang ditonjolkan.
  4. 4. 2. Pada hari ini, banyak kes guru yang tidak mempunyai personaliti dan sahsiah seorang guru yang baik. 5 sahsiah guru yang tidak baik dan kenapa anda berkata demikian.
  5. 5. 5 sahsiah guru yang tidak baik  Tidak bertanggungjawab ~ terdapat segelintir guru tidak bertanggungjawab dalam melaksanakan tugasan yang diberikan seperti mengendalikan sesuatu aktiviti di sekolah.  Bersikap tidak adil dan pilih kasih ~ Guru hanya memberi tumpuan pada murid yang pandai dan disukainya sahaja.  Emosi tidak seimbang dan mudah marah ~ Guru tidak dapat mengawal emosi apabila menghadapi masalah dan melepaskan perasaan marahnya kepada murid.  Mementingkan diri sendiri ~ mengambil cuti sakit walaupun dalam keadaan sihat untuk kepentingan hal peribadi  Tidak mesra murid ~ Guru hanya tumpukan pada tugas mengajar sahaja dan tidak mengambil tahu akan hal dan masalah yang dihadapi oleh muridnya.
  6. 6. 3. Anda pernah diajar oleh guru yang memiliki sahsiah terpuji. Bincangkan 5 sahsiah guru anda yang terpuji itu dan kenapa anda berkata demikian.
  7. 7. 5 sahsiah guru anda yang terpuji  Mesra pelajar ~ guru sentiasa mengambil tahu hal dan masalah murid serta mudah didekati oleh pelajarnya.  Amanah dengan tanggungjawab yang dipikul ~ guru sentiasa amanah dengan tanggungjawab yang dipikul dalam mendidik dan menjalankan tugas yang diberikan oleh pihak pentadbir sekolah.  Baik hati dan suka menolong ~ guru sentiasa menghulurkan bantuan kepada murid apabila menghadapi masalah dalam hal peribadi dan juga pelajaran.  Bersifat penyabar ~ guru sentiasa bersabar dengan kerenah murid dalam menyampaikan isi pengajaran.  Periang ~ guru mempamerkan wajah yang ceria dan bersikap sebagai seorang periang apabila berdepan dengan murid tidak kira di luar dan dalam bilik darjah.
  8. 8. Profesion Perguruan TERIMA KASIH..

×