Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

kelas & cara pengendalian racun perosak

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Osha ete 101
Osha ete 101
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 20 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

kelas & cara pengendalian racun perosak

 1. 1. PENGGUNAAN RACUN SERANGGA
 2. 2. APA ITU RACUN PEROSAK? MENURUT Jabatan Pertanian Malaysia ; Racun perosak ialah racun makhluk yang meliputi semua racun serangga, racun kulat, racun rumpai, racun tikus, racun siput dan racun makhluk lain yang digunakan dalam bidang pertanian, sektor kesihatan umum, sektor perhutanan dan yang di-gunakan dalam rumah.
 3. 3. • MENURUT Wikipedia ; Racun perosak ialah sebarang bahan atau sebatian bertujuan untuk mengawal, mencegah, memusnah, melemah, menghalau, melegakan atau mengurangkan jumlah makhluk perosak .
 4. 4. KELAS-KELAS RACUN
 5. 5. Perkara-perkara Asas yang Perlu Diambil Kira: •Racun perosak berdaftar dan berkualiti •Sasaran yang betul •Racun perosak yang sesuai Kadar / dos yang tepat •Masa penggunaan / semburan yang tepat •Liputan semburan yang maksimum •Penggunaan yang selamat
 6. 6. Pakaian Keselamatan Pakaian ladang ('overall' atau baju lengan panjang dan seluar panjang) Sarung tangan getah / nitril Penutup kepala / topi Alat penutup mulut dan hidung Cermin mata (goggle) Pelindung muka (face shield) Kasut but Apron
 7. 7. CARA MENGENDALI RACUN PEROSAK
 8. 8. PERLINDUNGAN DIRI 1. Gunakan sarung tangan yg sesuai ketika menyukat dan membancuh sebarang racun perosak. 2. Pakai pakaian perlindungn diri yg lengkap dan bersih. 3. Pastikan pakaian yg digunakan tidak lusuh atau koyak. 4. Bersihkan tangan,muka dan badan menggunakan sabun dan air yg secukupnya sebelum makan,minum atau merokok.
 9. 9. SEMASA PROSES MENYEMBUR RACUN PEROSAK 1. Tuang racun makhluk perosak dengan cermat dan berhati-hati bagi mengelakkan tumpahan dan percikan. 2. Elakkan sama sekali penggunaan alat semburan yg rosak dan bocor. 3. Elakkan menghembus muncung alat semburan yg tersumbat dengan menggunakan mulut. 4. Jangan menyembur ke arah lawan angin untuk mengelakkan tempias. 5. Sembur racun makhluk perosak ke arah sisi dan bukan ke arah hadapan.
 10. 10. PERLINDUNGAN PERSEKITARAN 1. Pastikan tiada kanak-kanak atau haiwan di sekitar kawasan penyemburan racun mahkluk perosak. 2. Elakkan menggunakan semula bekas racun perosak yg telah kosong untuk mengisi makanan dan minuman. 3. Buang air basuhan peralatan meracun dan baki racun mahkluk perosak ke tempat yg telah dikhaskan dan bukan ke dalam air yg mengalir ; sungai/parit. 4. Mandi setiap kali selesai menjalankan tugas meracun.
 11. 11. PENGGUNAAN RACUN PEROSAK Lakukan kawalan penyakit apabila terdapat tanda-tanda serangan mencapai Tahap Ambang tindakan (ATL). Jangan guna kadar yang lebih tinggi dari yang disyorkan. Utamakan penggunaan racun perosak dalam kategori ketoksidan keracunan rendah iaitu dalam kumpulan Kelas IV pita warna putih Penggunaan racun perosak hendaklah dihentikan beberapa hari sebelum mengutip hasil
 12. 12. Kriteria Yang Harus Diambil Kira Semasa Membeli Racun. a. Adakah jenis racun yang dipilih adalah yang terbaik untuk tugas anda ?. b. Adakah racun tersebut boleh digunakan dengan selamatnya ?. c. Adakah kepekatan dan jumlah bahan aktifnya sesuai dengan keperluan anda ?. d. Adakah anda mempunyai cukup kelengkapan dan kemudahan untuk menggunakannya ?.
 13. 13. Kriteria  Yang Harus Dilaksanakan Semasa Membancuh  Racun.                      Beberapa kriteria harus dilaksanakan semasa membancuh atau        mencairkan racun.  Antaranya ialah :                a.  Persediaan peralatan perlindungan yang perlu semasa                                     mengendalikan racun.              b.  Menyediakan alat bantuan kecemasan.              c.  Membaca dan memahami semua tanda-tanda amaran yang ada.              d.  Mengetahui dengan bahan apakah racun itu boleh dicampurkan.              e.  Bagaimanakah cara mencampur yang betul ?.              f.   Berapa banyakkah yang perlu dicampur atau dicairkan ?.
 14. 14. Kriteria Yang Perlu Diketahui Semasa Menggunakan Racun.                Antara kriteria penting yang perlu diketahui dan diikuti semasa menyembur racun  ialah seperti yang di catat di bawah ini :                a.  Ukuran keselamatan racun kepada penyembur.              b.  Racun itu boleh di sembur ke atas bahan apa ?.              c.  Bilakah racun itu boleh di sembur ?.              d.  Bagaimanakah cara menyembur dengan betul ?.              e.  Berapakah kadar yang sepatutnya digunakan ?.              f.   Adakah terdapat larangan semasa menggunakan racun itu ?.              g.  Keterangan-keterangan lain yang terdapat pada racun itu .  
 15. 15. Kriteria Yang Perlu Difahami Semasa Menyimpan Racun.               Beberapa kriteria mesti difikirkan semasa hendak menyimpan racun.              Antaranya ialah :               a.  Di manakah tempat yang sesuai untuk menyimpannya ?.             b.  Bagaimanakah cara yang betul untuk menyimpannya ?.             c.  Bilakah racun itu harus disimpan ?.             d.  Bersama apakah racun itu tidak boleh disimpan?.  
 16. 16. Kriteria Yang Perlu Difikirkan Semasa Memusnahkan Racun.                        a.  Bagaimana cara yang betul untuk memusnahkan racun dan bekas                     simpanananya ?.           b.  Bagaimanakah hendak mencuci bekas racun yang telah digunakan ?.           c.  Di mana dan bagaimana boleh dicuci racun dan bekas tempat                    simpanan racun ? .           d.  Di mana boleh dimusnahkan racun dan tempat simpanannya ?.    
 17. 17. KESIMPULAN  racun boleh membawa kerosakan,  kemudaratan dan bencana, namun ia juga  membawa kebaikan yang unik dan tersendiri.  Kebijaksanaan memilih racun serangga  menjamin keberkesanan pengawalan serangga  tersebut.  keberkesanan racun bergantung kepada  pengurusan ladang yang baik.

×