Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Drugs and the addiction to drugs

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Droga dhe efektett
Droga dhe efektett
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 41 Publicité

Drugs and the addiction to drugs

Télécharger pour lire hors ligne

Drogë është cdo substancë e huaj kimike që ndryshon funksionimin e një sistemi biologjik. Shumë substanca mund të shërbejnë si droga, përfshirë qetësuesit e dhimbjeve, alkooli, nikotina, kafeina, ontibiotikët, drogat klinike dhe drogat e paligjshme psikoaktive. Psikofarmakologjia është shkenca e cila studion ndikimin e drogave psikoaktive te sjellja dhe njohja. Jo të gjitha drogat janë të paligjshme. Për shembull, kafeina (e cila gjendet në kafe ose në pijen “Coca-Cola”), nikotina (e cila gjendet në cigare) dhe alkooli teknikisht janë të gjitha droga të ligjshme edhe pse zakonisht nuk quhen të tilla. Barnat, si ato që shiten me recetë të lëshuar nga mjeku ashtu edhe ato që shiten pa recetë nëpër farmaci, janë droga të ligjshme të cilat na ndihmojnë të shërohemi nga sëmundjet, megjithëse edhe me to mund të abuzohet. Drogat e paligjshme janë droga të cilat janë kaq të dëmshme saqë vendet në mbarë botën kanë vendosur t’i vendosin nën kontroll.Këto vende kanë miratuar disa ligje ndërkombëtare, në formën e konventave të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, të cilat përcaktojnë se cilat droga duhen vendosur nën kontroll. Të gjitha drogat të cilat trajtohen në këtë broshurë janë të paligjshme. Kjo do të thotë se, në përgjithësi, është kundër ligjit nëse mban, përdor ose shet droga të tilla në gjithë botën. Drogat, në përgjithësi, kanë disa emra me të cilët quhen në zhargonin e rrugës, dhe në këtë broshurë do të gjeni disa prej tyre.Megjithatë, nuk bëhet fjalë për një listë të plotë dhe drogat mund të kenë emra të tjerë në vendin apo në qytetin ku jetoni ju. Gjithashtu, këto emra mund të ndryshojnë edhe me kalimin e kohës. Emrat e drogave në zhargonin e rrugës nuk kanë lidhje me fuqinë apo pastërtinë e një droge. Të gjitha drogat e paligjshme kanë një efekt të menjëhershëm fizik, për të cilin mund të lexoni në këtë broshurë. Por drogat mund të pengojnë shumë edhe zhvillimin psikologjik dhe emocional, sidomos te të rinjtë. Në të vërtetë, drogat mund të shkatërrojnë potencialin e atyre që i përdorin, të cilin ata nuk mund ta rifitojnë kurrë më, sepse drogat kthehen në një lloj zëvendësuesi të mekanizmave që na duhen në jetë. Edhe pse drogat në këtë broshurë përshkruhen veçmas, ato shpesh përdoren së bashku.Kjo përzierje e drogave mund të ketë pasoja të rënda dhe të paparashikueshme për trupin dhe mendjen e përdoruesve. Së fundmi, duhet thënë se drogat turbullojnë aftësinë gjykuese të përdoruesve të tyre. Kjo do të thotë se shpesh përdoruesit e drogave marrin rreziqe më të mëdha, siç është, për shembull, seksi i pambrojtur. Kjo shkakton infeksion me hepatit ose HIV si edhe me sëmundje të tjera të transmetuara seksualisht.


Drogë është cdo substancë e huaj kimike që ndryshon funksionimin e një sistemi biologjik. Shumë substanca mund të shërbejnë si droga, përfshirë qetësuesit e dhimbjeve, alkooli, nikotina, kafeina, ontibiotikët, drogat klinike dhe drogat e paligjshme psikoaktive. Psikofarmakologjia është shkenca e cila studion ndikimin e drogave psikoaktive te sjellja dhe njohja. Jo të gjitha drogat janë të paligjshme. Për shembull, kafeina (e cila gjendet në kafe ose në pijen “Coca-Cola”), nikotina (e cila gjendet në cigare) dhe alkooli teknikisht janë të gjitha droga të ligjshme edhe pse zakonisht nuk quhen të tilla. Barnat, si ato që shiten me recetë të lëshuar nga mjeku ashtu edhe ato që shiten pa recetë nëpër farmaci, janë droga të ligjshme të cilat na ndihmojnë të shërohemi nga sëmundjet, megjithëse edhe me to mund të abuzohet. Drogat e paligjshme janë droga të cilat janë kaq të dëmshme saqë vendet në mbarë botën kanë vendosur t’i vendosin nën kontroll.Këto vende kanë miratuar disa ligje ndërkombëtare, në formën e konventave të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, të cilat përcaktojnë se cilat droga duhen vendosur nën kontroll. Të gjitha drogat të cilat trajtohen në këtë broshurë janë të paligjshme. Kjo do të thotë se, në përgjithësi, është kundër ligjit nëse mban, përdor ose shet droga të tilla në gjithë botën. Drogat, në përgjithësi, kanë disa emra me të cilët quhen në zhargonin e rrugës, dhe në këtë broshurë do të gjeni disa prej tyre.Megjithatë, nuk bëhet fjalë për një listë të plotë dhe drogat mund të kenë emra të tjerë në vendin apo në qytetin ku jetoni ju. Gjithashtu, këto emra mund të ndryshojnë edhe me kalimin e kohës. Emrat e drogave në zhargonin e rrugës nuk kanë lidhje me fuqinë apo pastërtinë e një droge. Të gjitha drogat e paligjshme kanë një efekt të menjëhershëm fizik, për të cilin mund të lexoni në këtë broshurë. Por drogat mund të pengojnë shumë edhe zhvillimin psikologjik dhe emocional, sidomos te të rinjtë. Në të vërtetë, drogat mund të shkatërrojnë potencialin e atyre që i përdorin, të cilin ata nuk mund ta rifitojnë kurrë më, sepse drogat kthehen në një lloj zëvendësuesi të mekanizmave që na duhen në jetë. Edhe pse drogat në këtë broshurë përshkruhen veçmas, ato shpesh përdoren së bashku.Kjo përzierje e drogave mund të ketë pasoja të rënda dhe të paparashikueshme për trupin dhe mendjen e përdoruesve. Së fundmi, duhet thënë se drogat turbullojnë aftësinë gjykuese të përdoruesve të tyre. Kjo do të thotë se shpesh përdoruesit e drogave marrin rreziqe më të mëdha, siç është, për shembull, seksi i pambrojtur. Kjo shkakton infeksion me hepatit ose HIV si edhe me sëmundje të tjera të transmetuara seksualisht.


Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Les utilisateurs ont également aimé (16)

Publicité

Similaire à Drugs and the addiction to drugs (20)

Publicité

Plus récents (20)

Drugs and the addiction to drugs

 1. 1. Veshtrim i pergjithshem mbi perdorimin dhe abuzimin me drogat
 2. 2. A jetojme ne nje shoqeri te “varur nga drogat”? 90% e drogave te prodhuara konsumohen nga 10% e popullsise amerikane dhe 70% Evropiane. Vleresohen me shume se 300 mil perdorues Shumica e perdoruesve fillojne me duhan, alkool dhe me pas me marijuane ne rinine e hershme te tyre.
 3. 3. Impakti i perdorimit te droges ne shoqeri ????? Billion /Year!
 4. 4. Impakti i perdorimit te droges ne shoqeri $246 Billion dollars/Year!
 5. 5. ….. kuptojmë çdo lloj substance kimike që ndryshon funksionet e organizmit Drogat janë të llojeve të ndryshme, si nga efektet që ato japin në organizëm por dhe nga mënyra e përdorimit të tyre. Çfarë kuptojmë me DROGË?
 6. 6. Drogat abuzive
 7. 7.  për të ndjer efektin pozitiv të drogës  për të ndryshuar gjendjen shpirtërore  për t’u ndjerë më mirë  për të qenë ndryshe nga të tjerët  për të ndjerë efektet “pozitive” që jep droga  për të arritur kënaqësi më të madhe,  për t’u bërë pjesë e grupit,  kurioziteti  dhimbje të ndryshme trupore  si rezultat i dëmtimeve  traumave fizike të ndryshme që mund të kenë patur në jetë. Pse përdorim drogë?
 8. 8. Fazat e fillimit te droges 1. Perdorim rastesor dhe eksperimental 2. Perseritja ose perdorimi i rregullt 3. Abuzimi 4. Varesia 5. Rikthimi/Relapse
 9. 9. Varesia ndaj droges nuk ndodh vetem me nje proces
 10. 10. Faktoret dhe percaktuesit e abuzimit me drogat Drogat • Vetite stimuluese te drogave Mjedisi • Faktoret social Gjenetik • Biologjik & Gjenetik • Vecorite Psykologjike
 11. 11. Rruget e administrimit
 12. 12. Studimet ne kavie A) Vetadministrimi Droga sherben si nxites tek kaviet. Model i njejte varesie me humanet.
 13. 13. Nese ndjehem mire,- „cfare te keqe ka“? Me kalimin e kohes, nese nje perdorues vazhdon te marre droge ne menyre abuzive, efektet relaksuese te saj sa vijne dhe pakesohen, dhe ne kete kohe droga behet nje domosdoshmeri per personin i/e cila perdore, tashme, per nje aresye te vetme dhe shume te thjeshte – Te ndjehen normal si me pare!
 14. 14. marrjen e saj në mënyrë rastësore apo eksperimentale, Përdorimin dhe abuzimin (pavarësisht pasojave negative social-shëndetsore) abuzimi fillon dhe merr ‘kontrollin” mbi jetën e përdoruesit. Varësia ndaj drogave përfshin një sërë çrregullimesh të mënyrës së sjelljes, të cilat mund të ndikojnë në funksionimin normal të jetesës së një përdoruesi; si psh: në jetën familjare, në vendin e punës, në komunitet dhe më gjërë. Varësia ndaj drogës?
 15. 15. JO! Varësia ndaj drogave nuk është një sëmundje që zhvillohet brenda një dite apo sa hap e mbyll sytë. • Në përgjithësi karakterizohet nga faza dhe etapa të caktuara, duke filluar që nga përdorimi eksperimental dhe rastësor, abuzimi dhe deri tek momenti që droga fillon dhe merr “kontrollin” mbi jetën e përdoruesit. A jemi te varur prej saj?
 16. 16. Varesia ndaj droges fillon ne moshe te hershme 1 10 100 Child Teen Young Adult Adult 67% 1.5% 5.5% <12 12-17 18-25 >25 26% FirstMarijuanaUse,(PercentofInitiates)
 17. 17. përdorimi dhe abuzimi për një kohë të gjatë truri i personit që përdor drogë përshtatet me praninë e saj në organizëm për të marrë të njëjtin efekt duhen doza më të mëdha “Varësia ndaj drogave është një sëmundje kronike dhe rikthyese e trurit, që karakterizohet nga një dëshirë e tepruar për të marrë dhe përdorur drogë, pavarësisht dëmeve dhe pasojave shëndetësore që shkaktohen nga ky përdorim abuziv” Çfarë është varësia ndaj drogës?
 18. 18. Ashtu si cdo semundje tjeter, rrezikshmeria per tu bere vartes i substancave abusive ndryshon nga nje person tek tjetri. Ne pergjithesi, sa me shume riskues te kete nje individ, aq me te medha jane shanset qe perdorimi i substancave abusive prej tyre do te coje ne vartesi te personit qe e perdor. Faktoret mbrojtes reduktojne dukshem rrezikun qe nje person te behet vartes ndaj substancave abusive. Pse disa njerez behen vartes ndaj drogave dhe te tjeret jo?
 19. 19. Jep ndryshime dhe shkakton demtime te rendesishme te trurit, nje pjese e te cilave dhe te parikthyeshme Shkenca mjeksore tregon qe perdorimi i vazhdueshem i droges…
 20. 20. Truri njeriut
 21. 21. Truri nen efektin e droges
 22. 22. Perdorues Adiktiv TrajtuarNormal
 23. 23. Trekendeshi i varesise ndaj drogave Varesia Psikologjike Varesia fizike Toleranca
 24. 24. Toleranca  Pas riperdorimit te se njejtes sasi droge, ajo eshte e pamjaftueshme te jap efektet e deshiruara si me pare. Trupi kerkon sasi me te medha droge.  Pergjigja kompesatore:AdaptimiDrug Dose EFFECT Normal Tolerance
 25. 25. Toleranca ndaj droges Shkaqet e saj: 1. Farmacokinetike ose metabolike 2. Farmacodynamic ose funksionale 3. Mjedisi apo sjellja
 26. 26. Varesia Fizike  Simptomat fillojne pas nderprerjes se marrjes se droges.  Trupi kerkon te njejten sasi droge per te patur funksionet normale.  Shenjat e varesise ne pergjithesi jane te kunderta me ato te efekteve te droges.  Simptomat e terheqjes fizike sherbejne si stimul negativ per rifillimin e droges.  Pasojat varen nga lloji dhe menyra e eleminimit te droges.  Nuk eshte e njejte ne te gjitha llojet e droges.
 27. 27. Varesia Psikologjike Kerkesa e vazhdueshme per droge. • Pavaresisht pasojave negative. • “Etur” per droge. • Efektet e droges sherbejne si “nxites pozitiv”. • Faktor kryesor ne relapse • Modeli “Pavlov”
 28. 28. Kombinimi i drogave/Abuzim i dyfishte Shumica perdorin drogat ne kombinim me te tjera. – Alcohol perdoret me cdo droge. – Duhani (nicotine intake) me te njejten prevalent si alkooli. KUJTESE! Trajtimi intoksimit, terheqjes apo overdozes kerkon trajtim te dyfishte.
 29. 29. A eshte marrja e droges nje veprim i vullnetshem? PO! Kur perdorimi i droges behet ne menyre te vazhdueshme dhe „kontrollon“ trurin dhe menyren e te sjellurit te personit qe e perdor, aftesia e tij per te vet-kontrolloje perdorimin e droges sa vjen dhe ulet si pasaoje e ndryshimeve dhe demtimeve nga perdorimi i droges.
 30. 30. Faktoret mjedisor rrisin riskun per tu bere vartes ndaj drogave Familja Shoqeria Perdorimi ne moshe te re i drogave Menyra e administrimit
 31. 31. Adapted from Volkow et al., Neuropharmacology, DriveSaliency Memory Control Truri normal NO GO Truri nje perdoruese Drive Memory Control GOSaliency Pse eshte i veshtire te trajtohet? Sepse prek njekohesisht shume funksione te trurit
 32. 32. Trajtimi i varesise ndaj drogave nuk eshte i thjeshte Trajtim farmakologjik (Medikamente) Dhe jo vetem me nje strategjiDhe jo vetem me nje strategji Terapite per ndryshimin e sjelljes Sherbime sociale Sherbime mjeksore
 33. 33. Sherimi i plote eshte i veshtire Por i mundshem …
 34. 34. duhet te kemi te qarteduhet te kemi te qarte OBJEKTIVIN KRYESOR!OBJEKTIVIN KRYESOR! Abstinenca Terapi mbajtese, nderhyrje psiko- sociale Ne trajtim …Ne trajtim …
 35. 35. Zvogelimi demit Ne aspektin e Shendetit Publik, termi Zvogelimi i Demit, perdoret per te pershkruar nje koncept i cili ka per qellim te parandaloje ose zvogeloje pasojat negative shendetesore te shoqeruara me sjellje te caktuara. Ndersa ne lidhje me injektimin e droges, komponentet dhe strategjite e Zvogelimit te Demit kane per qellim te parandalojne transmetimin e infeksionit HIV/HepB&C i cili ndodh kryesisht permes shkembimit te shiringave dhe materialeve te tjera te perdorura per injektim.
 36. 36. Programet e Shkembimit te Shiringave Siguron qe te gjithe perdoruesit e drogave me injektim te kene lehtesi marrjeje te shiringave sterile apo mjeteve te tjera te injektimit te sigurte, si psh: filtra, safety box apo ujin perzjeres. Gjithashtu: mbledhja e shiringave te perdorura ne bokse plastike, pajisja e zonave te injektimit me boxe te tilla. Edukimin e perdoruesve te droges per te mos hedhur shiringat apo aget te perdorura per injektim ne mjedise publike, pasi jane dhe mbeten burim potencial per cpime aksidentale te personave jo perdorues dhe rrisin riskun e infektimit me HIV apo HEP B/C apo infeksione te tjera bakteriale.
 37. 37. Trajtimi me Terapi Zevendesuese : Metadoni dhe Buprenorphine. – mbajtja e personit perdorues “ te paster” apo abstinent ndaj perdorimit te drogave, situate e cila sjell ndjeshem permerisimin jo vetem te gjendjes se tyre shendetesore, por dhe ate ekonomike dhe sociale. Programet e Trajtimit reduktojne ndjeshem praktikat e pasigurta te perdorimit te droges me injektimi si dhe ne te njejten kohe ulin ndjeshme rrezikun e infeksionit HIV (lidhur me shkembimin e shiringave)
 38. 38. Terapia detoxifikuese Shplarja e organizmit nga toksinat e mbledhura nga perdorimi droges. Trajtimi per mbajtjen ne kontroll te dhimbjeve te shkaktuara nga abstinenca Seanca keshillimi
 39. 39. Programet ndihmese Vet-ndihmes (AA/NA/CA) Keshillimi ne grup Keshillime individuale Keshillime ne cift Programe residenciale
 40. 40. A ka zgjidhje? Perdorimi i drogave ulet kur ato kuptohen dhe perceptohen si te demshme. Parandalimi eshte mjeti me i mire qe kemi sot ne luften kunder perdorimit dhe abuzimit me drogat.

Notes de l'éditeur

 • - drug use and abuse consists of a number of distinct stages, each of which has its own separate determinants, and corresponding neurobiology
  - initial use is determined by non-pharmacological factors including curiosity, peer pressure, defiance of authority,impulsivitym, thrill-seeking; these factors may reflect underlying personality structures, which may have their basis in neurobiological systems; e.g., low levels of serotonin are associated with impulsivity
  - after the initial use of a drug, its repeated use is influenced by the pharmacological effects the person or animal experiences. Thus, a lot of research has gone into studying the neurobiological basis of the acute effects of drugs, what transmitter systems do the drugs work on, why do people differ in their responses to drugs
  - the next stages, from single or occasional use to regular use, and from regular use to abuse, comprise the main challenge to researchers in the neurobiology of drug abuse. Somehow, regular use becomes compulsive, and difficult to stop. This transition seems to be qualitatively different from the behaviors associated with other highly pleasureable activities.
  - relapse is another poorly understood biological phenomenon - the propensity to take drugs remains long after abstinence; this probably implicates learning and conditioning, but again the neurobiological substrates are powerful and poorly understood
 • Research has also taught us that addiction is a complex disease, influenced by a multitude of highly entangled factors. No single factor determines whether someone will or will not become addicted to drugs.
 • Addiction is a developmental disease that usually begins in adolescence. For example, 67 percent of those who try marijuana for the first time are between the ages of 12 and 17. Prevention efforts are therefore of primary importance—to stop drug abuse before it ever starts.
 • Prolonged drug abuse changes the brain in fundamental ways that reinforce drug taking and lead to addiction. These changes are difficult to un-do and may last a long time.
 • Brain pathways affected by drugs of abuse. The dopamine and serotonin pathways are two brain systems affected by drugs of abuse. They are illustrated here.  By altering activity in these pathways, abused substances can influence their function. Dopamine neurons (shown in yellow) influence pleasure, motivation, motor function and saliency of stimuli or events. Serotonin (shown in red) plays a role in learning, memory, sleep and mood.
 • Addiction changes brain circuitry, making it hard to “apply the brakes” to detrimental behaviors. In the non-addicted brain, control mechanisms constantly assess the value of stimuli and the appropriateness of the planned response. Inhibitory control is then applied as needed. In the addicted brain, this control circuit becomes impaired because of drug use and loses much of its inhibitory power over the circuits that drive responses to stimuli deemed salient.
 • Addiction requires treatment that addresses its complexity. Substance abuse treatment should address the whole person and can include medications, behavioral therapies, and ancillary support services.
 • People do recover from drug abuse and addiction. Research bears this out.
 • Addiction treatment aims to help people achieve abstinence and become full participants in society. Ancillary support services, in addition to behavioral and pharmacological treatments, help to connect people to needed social, medical, and employment services, to get their lives back on track.

×