Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Politik dan pembinaan negara bangsa

550 vues

Publié le

TITAS PISMP

Publié dans : Formation
  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Politik dan pembinaan negara bangsa

  1. 1. DISEDIAKAN OLEH : ALEXSON LAYANG PPISMP PJM JUN 2016
  2. 2.  Banyak pusat perdagangan dan kerajaan islam  Peruntukan tentang kuasa-kuasa perundangan,pentadbiran dan kehakiman yang tertinggi iaitu mengikut politik Islam. Sebagaimana yang terdapat dalam piagam madinah (sahifah madinah)
  3. 3. NEGARA .
  4. 4. Kedaulatan negara dengan rakyat yang hidup dalam harmoni walaupun mereka terpisah dari segi bangsa, kepercayaan, agama, bahasa, budaya dan lain-lain. Negara yang berdaulat yang didiami oleh satu bangsa.
  5. 5. 9  Malaysia kini adalah sebuah negara bangsa berbentuk persekutuan yang terdiri daripada komponen 14 buah negeri.  Kewujudan Malaysia sebagai sebuah negara bangsa sebenarnya merupakan lanjutan daripada kemunculan kerajaan-kerajaan Melayu lebih awal.  Kerajaan-kerajaan Melayu tersebut juga merupakan kesinambungan daripada beberapa buah kerajaan atau pusat tamadun Melayu yang pernah wujud di Alam Melayu seperti Srivijaya, Temasik, Kesultanan Melayu Melaka, Kesultanan Johor Riau-Lingga dan sebagainya.

×