Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Stresi
Stresi
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 1 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à 2 (18)

Publicité

2

  1. 1. Mesojme diçka me shume… Pergatiti:algitamesiti@hotmail.com 2 GJIMNAZI”IBRAHIM RUGOVA” KAMEZ Adoleshenca nje prove psikike e veçante!!! Fjala adoleshence vjen nga latinishtja adolescere qe do te thote te rritesh .Adoleshenca eshte pra mosha e ndryshimeve dhe si çdo ndryshim,ajo permban rreziqet e veta.Por ajo eshte edhe mosha e paradokseve :adoleshenti nuk eshte me nje femije,por as edhe nje i rritur.Adoleshenca ,konsiderohet si nje prove psikike e veçante.Gjate kesaj periudhe formohen transformimet,qe zhvillohen ne tre qarqe : -Qarku i trupit: Ben pjese pubeteti qe I cili zgjat 4-5 vjet.Ne nivelin e trupit kemi nje impenjim psikik te dyfishte ,trupi ne ndryshim dhe funk.psikik. -Qarku familjar :Nderkohe qe adoleshenti fillon kete ndryshim ne pubertet ndryshojne edhe mardheniet e tij me prinderit,famijen te afermit etj. -Qarku social:Adoleshenci ka nje tendence te largohet nga familja keshtu nje pjese e mire e tyre duhet te realizohen jashte famijes pra ne shoqeri. Veçori te tjera te moshes !!! Disa nga keto veçori jane : -Praktika sportive :Femija ka nje tendence te natyrshme per te luajtur ,pa pasur nevoje per shytje. Edhe ne moshen e adoleshentit sporti perben nje komonent shume te rendesishem ne jeten e tij dhe ndihmion per nje zhvillim me te shpejte e me te plote fizik e psiko-social.Para se te filloj nje sporti,keshillohet qe adoleshenti/ja te beje nje kontrroll te plote mjeksor. -Dieta : Adoleshenti sporitv ka nevoje per nje ushqyerje te ekuilibruar(karbohidrate 50- 55%,lipide30-33%,proteina 15%).Kater grupet e ushqimeve (proteina ,prodhime qumshti,drithera,fruta e zarzavate) ndahen ne 3 vakte kryesore dhe 2 ngrenie te lehta midis tyre.Nuk rekmandohen pijet gazore. -Kompiance terapeutike :kjo percaktohet si nje shkalle e pershtatjes midis rekomandimit mjeksor dhe sjelljes erespektimit te tij nga ana e individit. Vlersohet 30-50% eadoleshenteve nuk jane kompliante.Mungesa e komplianeces mund te kete pasoja te rnda per shendetin e adoleshentit ,duke veshtirsuar trajtimin e tij. -Semundjet kronike te adoleshentit :Tek adoleshenti hasen dy aspekte kryesore me probleme qe shkaktojne : Se pari :transformim pubertar dhe shprehja e seksualitetit,ndryshojne dhe raportet e tij me mjedisin rrethues. Se dyti :nga efektet e semundjes kronike mbi zhvillimin e individit,mund te shkaktojne nje rezistene dhe ngadalesim te ketij zhvillimi.

×