Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Mendimi politik
Mendimi politik
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 11 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à HISTORI (20)

Publicité

HISTORI

 1. 1. Lënda:Historia e mendimit politik.. Tema:Jeta dhe vepra e dy autorëve të krishtërimit siç është Shën Agustini dhe Shën Thoma Akuini. Punoi: Algita Mesiti Mereme Kapidani Esmerina Daci Valbona Xhani
 2. 2. • Në këtë studim morëm pjesë katër student,tema që na u caktua kishte të bënte me dy autorët antik të cilët kanë luajtur një rol të veçantë në botëkuptimin e krishtrë të cilët janë Shën Agustini dhe Shën Thoma Akuini,kemi shkruar per jetën dhe veprat e tyre kryesisht aktivitetin që kanë kryer për të mos u shpërndarë. • Veprat që kemi marrë në shqyrtim janë:“Qyteti i zotit” Shën Agustini dhe “Mbi njeriun” Summa Theologioe Përmbledhje teologjike Shën Thoma Akuini.Tek të dyja këto vepra kemi si epiqendër njeriun kryesisht me vese e virtyte të tij.
 3. 3. Jeta e Shën Agustinit • Shën Agustini u lind qytetar romak më 13 nëntor 354 në Tagastë,në Numidi(Afrika e Veriut).Ishte djali i një nënpunësi të thjeshtë,i lidhur ende me besimet pagane të Perandorinsë së hershme Romake dhe i një nëne thellësisht te krishterë.Nëna Shën Monika që u përpoq për një kohë të gjatë për ta konvertuar të birin nëq fenë e krishterë,luajti një rol shumë të rëndësishëm në jetën e Agustinit.Pas shumë viteve të shkollës ,i shpëtoi për një farë kohe ndikimit të saj dhe shkoi të studionte retorikën në Kartagjenë nga viti 370 deri më 373. Atje takoi gruan që do ta shoqëronte gjatë tërë jetës së tij , emrin e së cilës nuk e zbuloi asnjëherë.Ajo i dha një djalë,Adeodatusin " të dhënë nga zoti".Agustini i joshur sidomos nga shkrimet e Ciceronit,iu kthye filozofisë duke e gjykuar atëherë Biblën intelektualisht të varfër në krahasime.Midis filozofëve të Antikitetit,nuk ka asnjë tjetër për të cilin të ketë aq shumë të dhëna për jetën e tij sa per mendimtarin e madh të fundit të kësaj epoke,Shën Agustinin.Dhe kjo e ka një shpjegim:Ai bëri jetën e tij shtyllën dhe pikë mbështetjen e mendimit të vet.Të jetosh-ai mendoi për këtë më shumë se çdo filozof tjetër -do të thotë të ekzistosh në kohë,si në kohën kur jeton vetë,ashtu dhe në atë të historisë.Koha gjatë secilës jetoi Shën Agustini përputhet me dhjetëvjeçarët e fundit të një Perandorie Romake ende pothuaj të paprekur;kur ai vdiq,më 430 barbarët gjermanikë,vandalët rrethuan qytetin ku ai ishte peshkop,Hipone,në bregun e Afrikës së Veriut. Gjatë verës së vitit 386 ndodhi më në fund konvertimi i tij në fenë e krishterë,atëherë po mbushte moshën tridhjetëvjeçare.Në rrëfimet e tij tregon sesa tronditse qe për të kjo përvojë: duke hequr dorë nga profesioni i tij,u tërhoq në Cassiciacum në veri të Italisë,për të bërë aty një jetë fetare prej asketi,të mbushur me biseda filozofike.U shërbeu besimtarëve të vet për tre dhjetëvjeçar,deri kur vdiq ,më 28 gusht 430. Shën Agustini ka lënë më shumë se njëqind shkrime.Ngjarja e konvertimit në te krishterë ka qenë për Shën Agustinin pikënisja e mendimit të tij.Jeta e regjistruar në kohë u përqendrua në atë pikë,ku u prek nga nderi i Zotit.Kohësia e botës mund të përqendrohet gjithashtu në një çast të përjetshëm,nëse i tillë është vullneti hyjnor.Me Shën Agustinin,kalimi nga Antikiteti në mesjetë u krye me anën e një lloj filozofie të kohës.Filozofia karakteristike e kohës së Shën Agustinit u vu në qendër të vëmendjes vetëm në shek XX.Ne të vërtëtë ,teoria e vazhdimsisë së përjetshme të kohës,mbështetur në shembullin e orës mekanike,ishte vnë e rivënë në diskutim ,nga njëra anë nga teoria e relativitetit e Ajnshtajnit,sipas të cilës koha,hapsria,materia dhe energjia janë të ndryshueshme,të ndërvarura,nga ana tjetër,nga psikologjia,që dallonte kohën e jetuar nga koha e matshme mekanikishit.
 4. 4. Jeta e Shën Thoma Akuinit • Thoma Akuini u lind rreth vitit 1225 në kështjellën e vogël të Rokasekës,midis Romës dhe Napolit,në Latium,atëherë pjesë e mbretërisë së Siçilisë(nën mbretërimin e Federikut II).Pindërit e tij ishin Landolfo d'Akuino dhe gruaja e tij Teodora.I paracaktuar për një karrierë fetare,ai shkoi që në moshën pesë vjeçare në shkollën e manastirit benediktas të Mont-Kasinit,që ndodhej shumë pranë ,para se të nisej në Napoli,më 1239,për të studiuar"shtatë artet liberale" tradicionale.Por fushat që e joshnin më tepër qenë logjika dhe filozofia e natyrës.Ai studioi metafiziken e Aristotelit,filozof të cilin do ta komentonte më vonë në shkrimet e tij.Ai hyri ne urdhrin Domenikan rreth moshës tetëmbëdhjetëvjeçare,që u kthye në nje burim konflikti të rëndë për familjen e tij,që shihte te ky vendim heqjen dorë nga karriera kishtare aq shumë e shpresuar. Më 1245,shkoi për të vazhduar studimet në Paris,pastaj,tre vjet më vonë,në Këln.Duke qenë për një kohë të gjatë nxënës i filozofit dhe teologut Alberti i Madh,Thoma Akuini dhe më pas mësim në Paris,në fillim si baccalaureus(pozicionii tij) në kuvendin Shën Zhak të domenikanëve,pastaj si magister i teologjjsë në Universitet.E kaloi dhjetëvjeçarin tjetër në Itali,duke dhënë për dy vjet mësim pranë Oborrit papal në ,Orvieto dhe në Viterbo,pastaj duke drejtuar për dy vjet shkollën superiore të urdhërit,në Shën Sabinë të Romës.Ndërkaq punoi paralelisht dy veprat e tij më të famshme:Summa contra Gentiles(përmbledhje kundër paganëve,1261-1364) të quajtur gjithashtu "Përmbledhje filozofike"dhe veprën tjetër:Summa Theologioe(Përmbledhje teologjike,1266-1274),dy doracakë të caktuar për studentët e tij.Për arsye të kundërshtimeve teologjike përherë e më të ashpra në Universitetin e Parisit,Thoma Akuini shkoi dhe një herë në Francë,në vitin 1269.Dha persëri mësim për tre vjet në Paris para se të thirrej nga urdhri i tij në Napoli,për çeljen e një shkolle ku do të jepte mësim.Këtu punoi pjesën e trëtë të Summa Theologoie,që megjithatë nuk përfundoi.Ai vdiq,i dobësuar shumë nga një sulm që i shkatërroi shëndetin,në kohën kur po shonte në konsilin e Lionit,më 7 mars 1274.Kufoma e tij u varros pranë altarit të madh të kishës të abacisë.Një shekull më vonë më 1369,me urdhër të papës Urbani V,eshtrat e tij u mbartën në kishën Shën Zhak të Tuluzës. Biografia e tij e parë u botua shumë shpejt,pak kohë para shenjtërimit,më 1323;autori Gulielmo de Toko,që e njihte Thoma Akuinin që në rininë e tij,u ngarkua nga Asambleja Kanonike e provinceës siçiliane e urdhrit të hetonte mbi mrekullintë që ia atribuonin të ndjerit,me qëllim që të arrihej në proçesin e shenjtërimit të tij. Shën Thoma Akuini,dijetar i madh i krishterë,e konceptoi botën si një hirearki,kriteri i pozicionit relativ të të qenit është "thelbësorja" e qenies së tij.
 5. 5. Shën Agustinit“Qyteti i zotit” • "Qyteti i Zotit "!Domethënë kisha është bashkësia e besimtarëvë që jetojnë me nder dhe në mbemështetje të njëri tjetrit jetën e tyre tokësore, sepse kjo jetë u është dhënë por ata nuk jetojnë për hir të dashurisë së tyre tokesore në vetvete. Qyteti i Zotit është parakoha tokësore dhe e përkohshmë e bashkimit të shpirtërave me Zotin dhe te Zoti. Nga ana tjetër gjendja e përkohshme mbetet e burgosur këtu, në tokë, prandaj është jetëshkurtër dhe kalimtare .
 6. 6. Mendimi filozofik dhe teologjik • Ka dy shtysa për të cilat Agustini kërkoi të gjente një përgjigje për këto dy pyetje :para kthimit në krishtërim, Agustini përkrahi Manekizmin,ku e keqja është parimi që ka krijuar botën ; Vlerëson jetën e Jezu Krishtit ,i cili i nënshtrohet së keqes. Shtysa e fundit ka pasoja të tjera të rëndësishme: Po atëher Perëndia, që është i përsosur, a mund ti nënshtrohet së keqes? Dhe nëse kjo ndodh, a është ai ende perëndi? Agustini besonte se ka dy lloje të këqijash:e keqja metafizike dhe e keqja fizike(trupore).Ndikimet, shpjegimet dhe teoritë Në maje të hierarkisë qëndron Zoti dhe gjithcka është ë orientuar kah Ai. E liga rrjedh kur gjërat e prishin këtë rend dhe orientohet tjetërkah. Agustini ishte filozof platonik, i një brezi të ri te platonistëvë pëe arsye se besonte në filozofi si mënyrë të jetesës.Para kthimit në fe të krishterë ishte maniekist, ndërsa me pranimin e besimit të ri ai forcoi besimin pelgianist se vetëm me hir të Zotit njerëzit mund ti'u shmangen mëkateve dhe se njerëzit nuk janë aq të fuqishëm. Në pikëpamje teologjike, Agustini besonte se gjithcka orientohet drejt Zotit si qëllim përfundimtar. Këtë e shprehte edhe në lutjen e tij:"Zemrat janë të shqetësuara derisa prehen me ty Zot","Agustini mendonte se cdo qëllim tjetër do te jetë zhgënjyes, ndërsa Zoti jo". Agustini ndërtoi shpjegimin e së ligës përmes qëndrimit se "rendj dhe mirësia janë të pandara nga krijesa".Ai ofron në shpjegime shtesë hierarkinë e rendit, ku Zoti është në majë. Meqë Zoti është krijues i gjithckaje, Agustini argumenton se cdo krijesë është e mirë dhe e liga shkaktohet vetëm kur gjërat dalin nga vendi i caktuar që kanë në hierarkinë e rendit. Agostini vazhdon përpjekjet e Sokratit, Platonit e Aristotelit pëe të përkufizuar dhe shpjeguar fenomenin e vullnetit. Ai përkufizon vullnetin si një dashuri a dëshirë me njerëz e engjëj që lidhen per objektin e dashurisë. Sipas tij, meqë shpirti përqëndrohet në gjërat që i do, ato gdhendin jetën. Përmes mendimeve të tij rreth vullnetit, Agostini arrin te përkufizimet se "e liga është humbje e së mirës "sikur sëmundja që është humbje e shëndetit dhe se "mëkati është drejtim i gabuar i vullnetit",pra jo drejt Zotit.
 7. 7. SHTETI DHE KISHA Ndryshimi i përcaktuar nga Shën Agustini midis shtetit të Zotit dhe shtetit tokësor pati një rëndësi vendimtare për historinë e Europës Perëndimore. Që nga ajo kohë, kisha dhe shteti janë dalluar gjithmonë në Perëndim, në mënyrë që kultura laike mundi të zhvillohej deri në një farë pike pavarësisht nga Kisha dhe anasjelltas. Në Kishën e Lindjes atje ku Perandoria Romake vazhdpi më shumë se një mijë vjet pas Shën Agustinit, ky dallim midis Kishës dhe shtetit nuk u mor kurrë me të vërtetë parasysh në komunizmin sovjetik. Agustini ishte larg të qënit një fëmij model. Në "Rrëfimet "e tij të famshme, thot madje që dëshmimi i mendimit të vobekt që e cmon rininë si moshë e pafajsisë. "cfar mëkatari i madh kam qenë ne kohën kur s'isha vecse një djalë i vogël! "
 8. 8. Shën Thoma Akuini “Summa Theologiae” Mbi njeriun Arritja e madhe e Shën Thoma Akuinit ishte se bashkoi një sintezë të shkëlqyer së krishterë. Më saktë Akuini "krishtëroi" filozofinë e Arustotelit. Akuini mendoi dhe shkroi si një i krishterë. Në rradhë të parë ai ishte një teolog, u mbështet shumë në filozofinë e Aristotelit për të shkruar veprat e tij teologjike, i përdori bashkë këto dy disiplina por nuk i ngatarroi, përkundrazi, ishte pikëpamja e tij filozofia dhe teologjia luajnë rol plotesues në kerkimin e njeriut për të vërtetën. Pa ndryshime specifike midis filozofisë dhe teologjisë midis arsyes dhe besimit. Filozof fillon me objekte të menjëhershme të eksperiencës dhe arsyeton për koncepte me të përgjithshme, si në rastin e Aristotelit, mendja me konceptin e Zotit. Teologjia ne anën tjetër, fillon me besimin tek Zoti dhe i interpreton të gjitha gjërat si krijesa të Zotit. Të dyja filozofia dhe teologjia merren me Zotin por filozofi vetëm mund të nxjerrëpërfundimin se Zoti ekziston dhe nuk mund që nëpërmjet reflejtimit në objektet shqisore të kuptojmë natyrën thelbësore të Zotit. Për të zbuluar aspektet kryesore të filozofisë së Akuinit, pra, është e nevojshme të merren nga shkrimet e tij teologjike. Shteti thotë Akuini,është një institucion natyror.Shteti rrjedh nga natyra e njeriut.Akuini vazhdoi teorinë politike të Aristotelit mori frazën "njeriu,nga natyra,është kafshë shoqërore".Aristoteli mendonte se shteti mund t'i sigurojë të gjitha nevojat e njeriut,sepse ai njihte nevojat natyrore të njeriut.Akuini besonte se përveç nevojave të tij materiale ose natyrore,njeriu ka gjithashtu qëllime të fundit të njeriut.Është kisha ajo që orienton njeriun tek këto qëllime. Akuini jo vetëm ndan këto dy sfera por ai studioi shtetin dhe e shpjegoi origjinën e tij sipas noc kësaj ioneve të krijimit nga zoti.Shtetiëpamje,është krijuar nga zoti dhe ka funksione qe i ka dhënë zoti,krijuar për shkak të natyrës shoqërore të njeriut.Për Akuinin shteti nuk është produkt i mëkatit njerëzor.Akuini thotë se:"Në shtet dhe njeriu i pafajshëm mund të jetojë në shoqëri".
 9. 9. PROVAT E EKSISTENCËS SE ZOTIT 1. Prova nga lëvizja 2. Prova dhe shkaku veprues 3. Prova nga qenia e domosdoshme drejt qenies së mundshme 4. Prova nga shkallët e përsosmërise 5. Prova nga rregulli i universit. Këto pesë prova kanë dy karakteristika kryesore:: 1. Bazohen në eksperiencën shqisore 2. Mbështeteb mbi nicionin e shkakësisë. Tre provat e para nuk të çojnë tek ideja e tij që të ghithë njerëzit e quajnë zot, tek ideja e një qenie personale. Ai përpunoi idetë e Aristotelit dhe Albertit të Madh me qëllim që argumentat filozofike të bënte pohimin fetar të ekzistencës së Zotit, e mbrojtur plotësisht nga ana intelektuale. Prova e tretë përmban një rigorozitet filozofik dhe një pohim bazë për të gjitha provat e tjera domethënë se qeniet e tyre mund të kenë ekzistencën e tyre nga diçka që e ja të vetën.
 10. 10. NJOHJA E NATYRËS SË ZOTIT Prova se Zotit ekziston nuk na tregon se çfarë është Zoti. Është një humnerë e gjëre midis fuqive të njohjes njerëzore dhe pakufizimit të natyrës së Zotit. Akuini gjithnjë i ndërgjegjshën për këtë humnerë të pakapërcyeshëm, duke thënë se "realiteti hyjnor kapërcen të gjitha konceptet njerëzore për të". •Akuini dalloi katër ligje: 1. Ligji i përjetshën - i referohet faktit se i gjithë universi drejtohet nga arsyeja hyjnore. 2. Ligji natyror - të kesh potencial mbi veten. 3. Ligji njerëzor - statuset e veçanta të qeverisjes. 4. Ligji hyjnor - të drejtojë njeriun tek qëllimi i tij.
 11. 11. Biblografia • Shën Agustini “ Qyteti i zotit” • Shën Thoma Akuini “Mbi njeriun “ Përmbledhje teologjike • Edmund Jacobs, “50 të pashmangshmit”filozofët ,I mundësuar botimi nga gazeta “Shekulli” ,botimet max ,2006 • Samuel Enoch Stumpf,“Fliozofia Historia dhe problemet”,botimet Toena • Hans-George Gadamer “Historia e filozofisë”botimet Plejad 2008

×