Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

TOTS SANTS

  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

TOTS SANTS

  1. 1. TOTS SANTS (1 DE NOVEMBRE)Tots Sants és una festa que se celebra eldia 1 de novembre. Aquesta festivitat ésuna de les més antigues del món cristià.Aquest dia se sol fer una missa en honorals morts i després anar al cementiri adur flors als difunts.
  2. 2. HALLOWEEN (31 D’OCTUBRE)El mot Halloween fa referència a lafestivitat tradicional heretada de lescelebracions d’origen celta, que tanràpidament s’han estès per tot el món, i,en especial pels països de parla hispana. Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 doctubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de lany segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. En aquella època, sencenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar alsesperits malignes. També es creia queles ànimes dels morts visitaven les sevesantigues cases, acompanyades debruixes i esperits.Amb larribada del Cristianisme sestablíel primer dia de Novembre com a Dia deTots Sants. En aquell moment, el 31doctubre es convertí en All Saints Eve(vigília del Dia de Tots Sants). Aquestes
  3. 3. paraules anaren derivant cap a AllHallows Eve, don va sortir la paraulaHalloween. Hallow és un mot que enanglès antic significa sant o sagrat, i queprové, juntament amb la paraulamoderna holy, del mot germànic khailag.Moltes de les tradicions de Halloween esvaren convertir en jocs infantils que elsimmigrants irlandesos portaren alsEstats Units en el segle XIX. A partirdaquí, la tradició es va començar aestendre per la resta del món. Per aixòde vegades es pensa que és una festaoriginària dels Estats Units.Tracte o entremaliadura?”
  4. 4. LA CASTANYADALa Castanyadaés una festapopular deCatalunya quese celebra eldia de TotsSants, tot iquedarreramentse nhadesplaçat lacelebració a la vigília daquesta diada, oa altres dies propers. Com el Halloweendels països anglosaxons, prové dunaantiga festa ritual funerària. Consisteixen un àpat en què es mengen castanyes,panellets, moniatos i fruita confitada. Labeguda típica de la castanyada és elmoscatell. Pels volts daquestacelebració, les castanyeres venen alcarrer castanyes torrades i calentes, igeneralment envoltes en paper de diari.En molts llocs, el dia de Tots Sants, elsconfiters organitzaven rifes de panelletsi fruita confitada. Sembla que el costumdingerir aquestes menges -tanenergètiques - prové del fet que durant
  5. 5. la nit de Tots Sants, vigília del dia delsmorts, es tocava a morts sempre seguitfins a la matinada; amics i parentsajudaven els campaners a fer aquestadura tasca, i tots plegats consumienaquests aliments per no defallir. Se solrepresentar amb la figura dunacastanyera: una dona vella, vestida ambroba pobra dabric i amb mocador al cap,davant dun torrador de castanyes per ala venda al carrer. Hom recorda que anysenrere en alguns pobles de Catalunyasacostumava a buidar carabasses opebrots i sels guarnia amb una espelmaencesa en el seu interior. Es col—locavenen llocs no gaire il—luminats on se sabiaque hi passava gent la nit de Tots Sants,per a esporuguir-los, especialment a lacanalla. És una pràctica que sha perdut.

×