Parafjala

Alush Kryeziu
Alush KryeziuMësimdhënës at Shkolla Rrezor à Shkolla Rrezor
PPaarraaffjjaallaa 
Parafjalët janë fjalë ose shprehje të pandryshueshme 
që shprehin marrëdhënie varësie ndërmjet fjalëve, 
janë fjalë shërbyese lidhëse. 
Parafjala vendoset para një emri, përemri, numërori dhe ndajfolje. 
• GGrruuppii eemmëërroorr mmee ppaarraaffjjaallëë ddhhee ppaarraaffjjaallaa 
Në bulevardin e gjerë qarkullojnë shumë makina. 
Do të jem gjithmonë i gatshëm për çdo punë. 
Kam blerë një stilolaps me ngjyra.
Klasat e parafjalëve 
• Prafjalët ndajfoljore • Prafjalët emërore 
Afër, larg, brenda, gjetë, jashtë, 
rrotull etj.. 
Lokucionet ndajfoljore: anë e kënd, 
rreth e rrotull, rreth e rreth, 
mes për mes etj.. 
Anë, ballë, buzë, 
faqe, rrëzë 
Parafjalë + emër: 
Për arsye, nga shkaku, për hir; 
Parafjalë + emër + parafjalë: 
Në krahasim me, në lidhje me, 
Në përputhje me etj..
Klasifikimi i parafjalëve sipas 
strukturës morfologjike 
Parafjalët morfologjikisht mund të jenë fjalë të thjeshta, 
të përngjitura ose shprehje: 
• të thjeshta: në, për, afër, brenda, larg, lart, para etj.. 
• të përngjitura: nëpër, përmbi, përveç, simbas, sipas etj.. 
• shprehje: ballë për ballë, rreth e qark, në lidhje me etj..
Klasifikimi i parafjalëve sipas kriterit 
sintaksor dhe kuptimet kryesore të tyre 
Parafjalët e rasës emërore, gjinore, kallëzore e rrjedhore: 
Gjymtyra e paraprirë nga parafjalët nëpër rasa të ndryshme mund të tregojë: 
vend, shkak, kohë, kufizim, një cak sasior, lëndë, kusht, mënyrë, qëllim etj.. 
P.sh. Është nga bjeshkët e veriut. Nga pasdrekja zunë bubullimat e vetetimat. 
Lirinë e kishit kudo, në kraharor, në ballë, në shpatat dhe në ushtat. 
Ishte bujk prej Vore. 
Përdorim të gjerë në gjuhën tonë kanë edhe parafjalët: me, më, mbi, prej, ndër, etj.
Me miun manipulojmë me kompjuterin. 
Me ........ 
Nga ...... 
Prej .... 
Mbi ....... 
Për ...... 
Në .....
Në........... 
Me........... 
Mbi .........
Në........... 
Me........... 
Mbi .........
1 sur 7

Recommandé

Mënyra dëftore - kohët par
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Alush Kryeziu
26.6K vues1 diapositive
Lakimi emrit par
Lakimi emrit Lakimi emrit
Lakimi emrit Valmir Nuredini
219.1K vues6 diapositives
Gramatika e gjuhes shqipe par
Gramatika e gjuhes shqipeGramatika e gjuhes shqipe
Gramatika e gjuhes shqipeEsat_Imeraj
127.5K vues218 diapositives
Përcaktori par
PërcaktoriPërcaktori
PërcaktoriMario Peleshka
4.1K vues1 diapositive
Te drejtat e femijeve par
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
41.1K vues12 diapositives
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre par
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreKlevi Hoxha
26.6K vues15 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Kundrinori i drejtë par
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
85.1K vues6 diapositives
Ngrohja globale par
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K vues8 diapositives
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe par
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. ShqipeSintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. ShqipeShkelzen B.
64.5K vues21 diapositives
Figurat letrare par
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrareshkumbin muzlijaj
198.1K vues67 diapositives
Analizë e veprës së një autori par
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
5.5K vues10 diapositives
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore par
Traditat dhe Zakonet  shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet  shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
114.2K vues20 diapositives

Tendances(20)

Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe par Shkelzen B.
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. ShqipeSintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe
Shkelzen B.64.5K vues
Analizë e veprës së një autori par Ertil EB
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
Ertil EB5.5K vues
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore par Mirsad
Traditat dhe Zakonet  shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet  shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.2K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe par Helio RAMOLLARI
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe ShqipeProvimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Helio RAMOLLARI56.1K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K vues
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K vues
Pastrimi i gjuhes shqipe par olinuhi
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi9K vues
Kallëzuesori i kryefjalës par Alush Kryeziu
Kallëzuesori i kryefjalësKallëzuesori i kryefjalës
Kallëzuesori i kryefjalës
Alush Kryeziu15.9K vues
Ndotja e ujit par ArDit Mani
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.3K vues
Fjalia e përbërë me bashkërenditje par Alush Kryeziu
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeFjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
Alush Kryeziu42.5K vues
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi par #MesueseAurela Elezaj
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-UshtrohemiGramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi
Provimi i lirimit 2010 Gjuhe Shqipe par Helio RAMOLLARI
Provimi i lirimit 2010 Gjuhe ShqipeProvimi i lirimit 2010 Gjuhe Shqipe
Provimi i lirimit 2010 Gjuhe Shqipe
Helio RAMOLLARI10.1K vues

En vedette

Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë par
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalëKundrinori i zhdrejtë me parafjalë
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalëAlush Kryeziu
48.3K vues1 diapositive
Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë par
Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalëKundrinori i zhdrejtë pa parafjalë
Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalëAlush Kryeziu
44.7K vues1 diapositive
Vizita studimore në skoci par
Vizita studimore në skociVizita studimore në skoci
Vizita studimore në skociAlush Kryeziu
824 vues11 diapositives
Kryefjala par
KryefjalaKryefjala
KryefjalaAlush Kryeziu
25.1K vues6 diapositives
Rrethanori par
RrethanoriRrethanori
RrethanoriAlush Kryeziu
12.8K vues4 diapositives
Kallëzuesi par
KallëzuesiKallëzuesi
KallëzuesiAlush Kryeziu
14.8K vues7 diapositives

En vedette(20)

Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë par Alush Kryeziu
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalëKundrinori i zhdrejtë me parafjalë
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë
Alush Kryeziu48.3K vues
Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë par Alush Kryeziu
Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalëKundrinori i zhdrejtë pa parafjalë
Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë
Alush Kryeziu44.7K vues
Albanian Language - verbs par Faruk Istogu
Albanian Language - verbs Albanian Language - verbs
Albanian Language - verbs
Faruk Istogu22.8K vues
Përbërësit e kurrikulit MNK par Alush Kryeziu
Përbërësit e kurrikulit MNKPërbërësit e kurrikulit MNK
Përbërësit e kurrikulit MNK
Alush Kryeziu421 vues
Kategoritë gram të emrit par Alush Kryeziu
Kategoritë gram të emritKategoritë gram të emrit
Kategoritë gram të emrit
Alush Kryeziu8.1K vues
EVIDENCË PËR VLERËSIMIN E VAZHDUESHËM PËRMES VËZHGIMEVE par #MesueseAurela Elezaj
EVIDENCË PËR VLERËSIMIN E VAZHDUESHËM PËRMES VËZHGIMEVEEVIDENCË PËR VLERËSIMIN E VAZHDUESHËM PËRMES VËZHGIMEVE
EVIDENCË PËR VLERËSIMIN E VAZHDUESHËM PËRMES VËZHGIMEVE
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta par Valmir Nuredini
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Valmir Nuredini250.4K vues
Menaxhimi i klases ne nje ore mesimore par Riza Haxhiu
Menaxhimi i klases ne nje ore mesimoreMenaxhimi i klases ne nje ore mesimore
Menaxhimi i klases ne nje ore mesimore
Riza Haxhiu56.1K vues
Modeli i një planifikimi ditor par Valbona Imeraj
Modeli i një planifikimi ditor Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor
Valbona Imeraj87.1K vues

Plus de Alush Kryeziu

Shkrimi i vjetër shqip par
Shkrimi i vjetër shqipShkrimi i vjetër shqip
Shkrimi i vjetër shqipAlush Kryeziu
3.4K vues6 diapositives
Mënyrat e shtjelluara të foljes par
Mënyrat e shtjelluara të foljesMënyrat e shtjelluara të foljes
Mënyrat e shtjelluara të foljesAlush Kryeziu
4.5K vues8 diapositives
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore par
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimoreArti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimoreAlush Kryeziu
32.6K vues24 diapositives
Shkolla dhe komuniteti dy sisteme të ndërvarura - Reflektim par
Shkolla dhe komuniteti dy sisteme të ndërvarura - ReflektimShkolla dhe komuniteti dy sisteme të ndërvarura - Reflektim
Shkolla dhe komuniteti dy sisteme të ndërvarura - ReflektimAlush Kryeziu
6.8K vues52 diapositives
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏ par
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏Alush Kryeziu
8K vues55 diapositives
Udhëzime për një web faqe par
Udhëzime për një web faqeUdhëzime për një web faqe
Udhëzime për një web faqeAlush Kryeziu
1.9K vues24 diapositives

Plus de Alush Kryeziu(6)

Mënyrat e shtjelluara të foljes par Alush Kryeziu
Mënyrat e shtjelluara të foljesMënyrat e shtjelluara të foljes
Mënyrat e shtjelluara të foljes
Alush Kryeziu4.5K vues
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore par Alush Kryeziu
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimoreArti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore
Alush Kryeziu32.6K vues
Shkolla dhe komuniteti dy sisteme të ndërvarura - Reflektim par Alush Kryeziu
Shkolla dhe komuniteti dy sisteme të ndërvarura - ReflektimShkolla dhe komuniteti dy sisteme të ndërvarura - Reflektim
Shkolla dhe komuniteti dy sisteme të ndërvarura - Reflektim
Alush Kryeziu6.8K vues
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏ par Alush Kryeziu
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏
Alush Kryeziu8K vues
Udhëzime për një web faqe par Alush Kryeziu
Udhëzime për një web faqeUdhëzime për një web faqe
Udhëzime për një web faqe
Alush Kryeziu1.9K vues

Parafjala

  • 1. PPaarraaffjjaallaa Parafjalët janë fjalë ose shprehje të pandryshueshme që shprehin marrëdhënie varësie ndërmjet fjalëve, janë fjalë shërbyese lidhëse. Parafjala vendoset para një emri, përemri, numërori dhe ndajfolje. • GGrruuppii eemmëërroorr mmee ppaarraaffjjaallëë ddhhee ppaarraaffjjaallaa Në bulevardin e gjerë qarkullojnë shumë makina. Do të jem gjithmonë i gatshëm për çdo punë. Kam blerë një stilolaps me ngjyra.
  • 2. Klasat e parafjalëve • Prafjalët ndajfoljore • Prafjalët emërore Afër, larg, brenda, gjetë, jashtë, rrotull etj.. Lokucionet ndajfoljore: anë e kënd, rreth e rrotull, rreth e rreth, mes për mes etj.. Anë, ballë, buzë, faqe, rrëzë Parafjalë + emër: Për arsye, nga shkaku, për hir; Parafjalë + emër + parafjalë: Në krahasim me, në lidhje me, Në përputhje me etj..
  • 3. Klasifikimi i parafjalëve sipas strukturës morfologjike Parafjalët morfologjikisht mund të jenë fjalë të thjeshta, të përngjitura ose shprehje: • të thjeshta: në, për, afër, brenda, larg, lart, para etj.. • të përngjitura: nëpër, përmbi, përveç, simbas, sipas etj.. • shprehje: ballë për ballë, rreth e qark, në lidhje me etj..
  • 4. Klasifikimi i parafjalëve sipas kriterit sintaksor dhe kuptimet kryesore të tyre Parafjalët e rasës emërore, gjinore, kallëzore e rrjedhore: Gjymtyra e paraprirë nga parafjalët nëpër rasa të ndryshme mund të tregojë: vend, shkak, kohë, kufizim, një cak sasior, lëndë, kusht, mënyrë, qëllim etj.. P.sh. Është nga bjeshkët e veriut. Nga pasdrekja zunë bubullimat e vetetimat. Lirinë e kishit kudo, në kraharor, në ballë, në shpatat dhe në ushtat. Ishte bujk prej Vore. Përdorim të gjerë në gjuhën tonë kanë edhe parafjalët: me, më, mbi, prej, ndër, etj.
  • 5. Me miun manipulojmë me kompjuterin. Me ........ Nga ...... Prej .... Mbi ....... Për ...... Në .....