Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Elektronika analoge

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
188529811 elektronika-1
188529811 elektronika-1
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 16 Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Plus par Ing Ardit Novruzi (20)

Elektronika analoge

 1. 1. Komponentet themelore elektronike
 2. 2. HYRJE Def:Elektronike është shkenca që studion variacionet e madhesive energjisë elektrike dhe aplikimet, duke përdorur pritje, përpunimin dhe transmetimin e informacionit nëpërmjet sinjal elektrik. Def: Një sinjal elektrik është një rrymë, të ndryshme kohëzgjatjen, me një karakteristikat. Për të arritur këto ndryshime, janë përdorur komponente të veçanta, ku secila prej tyre kryen një funksion të veçantë. Modifikime mund të bëhen në një sinjal elektrik (aktual) është në vijim: • Amplifikim apo zbutje: Është për të rritur apo zvogëluar intensitetin e • aktuale. • Korrigjim: Është të detyrojë elektronet për të lëvizur në një drejtim, • dmth kryer aktuale. • Filtrim: Përbëhet le ato elektronet lëvizin në një • shpejtësi të caktuar.
 3. 3. Komponentet ELEKTRONIKE Komponentet pasive: Ato përbëhen nga materiale apo përçuesve apo insulators. •Resistors elektrike. •Fikse dhe të ndryshueshme. •Rezistencën e një parametri fizik i varur. •Kapacitoreve. •Nonpolar. •Electrolyte. •Mbështjellje. (Relay) Përbërësit aktiv: Ata janë të përbërë nga materiale të tilla si gjysmëpërçues SI, Se dhe Ge (duke pasur një sjellje të ndërmjetëm midis përçuesve dhe izolatorëve, dmth, në kushte normale nuk kryejnë të energjisë elektrike, por ata aplikoni një sasi të vogël të tanishëm elektrike, atëherë të bëhet përçueshëm). •Diodë. •Pastrues. •Udhëhequr. •Dypolar tranzitor. •Qarqeve të integruara.
 4. 4. REZISTENCA ELEKTRIKE Funksion i Resistors është për të parandaluar një masë më të madhe ose më të vogël kalimin e rrymës elektrike, në varësi të këtij lloji i materialit me të cilin ata janë prodhuar. Rëndësia e saj është e matur në Ohms (Ω). Resistors fikse: •Vlera e saj është fikse. Paraprakisht në fabrikë. Ata kanë një vlerë nominale dhe një tolerancës, e cila është gabim maksimale që është prodhuar me rezistencë. COLOR 1 shifra 2 shifra Shumëzues Tolerancë •Ato përbëhen nga një përzierje e materialeve, zakonisht qymyrit dhe një kordon të përshtatshme. Ar --- --- 0.1 5% Kjo mbuluar është mbështjellë me një material plastik Argjend --- --- 0.01 10% ose qeramike. I zi 0 0 x1 •Ata kanë një formë cilindrike, dhe dy tela në skajet e saj që e bëjnë polet (edhe pse nuk ka polarizimit), Zeshkan 1 1 0 1% dhe tre, katër ose pesë bandat ngjyra, të cilat I kuq 2 2 00 2% korrespondojnë, sipas një burimi, vlera e rezistencës. Portokall 3 3 000 I verdhë 4 4 0000 •Duke përdorur tabelën e mëposhtme, ne mund të E gjelbër 5 5 00000 llogarisim vlerën e as. Kjo kërkon marrë parasysh vendosjen e strips rezistencës, vendosjen e më Blu 6 6 000,000 Pa ngjyra 20% shumë të veçantë të drejtë të gjithë. Vjollcë 7 7 0000000 Gri 8 8 00000000 E bardhë 9 9 000000000
 5. 5. REZISTENCA Variablave. A) voltmetër: Tipar kryesor është se rezistenca voltmetër vlera mund të rregullohet në mes 0 dhe Ω maksimum specifikuar nga prodhuesi. Ndryshimi vlerë është realizuar duke lëvizur një mekanik rrotullues apo rrëshqitje mbi një tjetër element resistive. Potentiometers shumë elemente që përfshijnë algunoselectrodomésticos kontroll për të rregulluar temperaturën, nivelin e volumit, e dritës, etj B) Resistors të cilat ndryshojnë me një parametër FIZIKE. B.1. Thermistors. Këto resistors ndryshojnë në vlerë në varësi të temperaturës tek të cilat ata janë nënshtruar. Ata mund të jenë të dy llojeve : NTC (Negativ Temperatura Koeficienti): Rezistenca ul me temperaturë rritje. PTC (temperatura pozitive koeficienti): rezistencë rritet me temperaturë rritje. B.2. Fotoresistencias ose LDR. Këto resistors ndryshojnë në vlerë në varësi nga sasia e dritës cënon mbi ta, rënie me rezistencë në rritje të lehta.
 6. 6. Kapacitoreve: Përbërësit janë në gjendje për të ruajtur përkohësisht akuzat elektrike dhe transferimin e tyre më vonë. Ata veprojnë si "pantries" energjisë. Ata janë përdorur kryesisht në qarqet e timer, dmth qarqeve në të cilat disa element është operuar për një kohë dhe pastaj të ndaluar, p.sh. një shkallë dritat, tharëse dore e disa banjave publike, ..... etj. Ai përbëhet nga dy pllaka metalike përçueshëm dhe thirrjet paralele forca të blinduara, Ndarë nga një material izolues quajtur jopërçues. Simbol Operacion Tarifimit: sUnë u bashkua me një pjatë të pol pozitiv të një bateri dhe të tjera të polit negativ, si asnjë rrjedhën aktuale përmes dielektrike, në pjatë pol pozitiv është e lidhur për të prodhuar një akumulim të akuzave pozitive (protonet) dhe elektronet që janë të tërhequr nga pol pozitiv të baterisë . Në pjatë lidhur me pol negativ do të rezultojë në një akumulimin e akuzave negative (elektronet) dhe protonet janë tërhequr për elektronet negative të rafte. Si pllaka ngarkim të përvetësuar një dallim mes tyre duket i potencial. Kur kjo diferencë potenciale midis pllakave është e barabartë me bateri pushon pjatë elektron transportit dhe secili Q është ngarkesa që ka fituar deri më tani dhe ndalon qarkullimin e tanishëm, atëherë sillet si një switch (shih figurën dhe skemë elektrike ). Kryejë procesin: në qark e mësipërm kur kondensator është akuzuar, të ndryshojë pozicion kaloni (1) të pozitës (2). Kondensator fillon në shkarkimit kohë, duke krijuar një rrymë që e bën dritat llambë B2, duke marrë për atë kohë (në varësi të ngarkesës ju keni ruajtur).
 7. 7. Ora konstante Kapacitoreve janë karakterizuar nga një sasi e quajtur konstante Ora, e cila është e llogaritur nga shprehjen e mëposhtme: =A•C ku: • = Konstante Time (seconds) • R = rezistencë (ohms) • C = vëllim (farads) SHËNIM: koha kur kondensator arrin potencialin e njëjtë si furnizimin me energji elektrike, dmth koha totale që duhet për të ngarkuar kondensator është pesë herë më kohë të vazhdueshme SHËNIM: Kur kalon hera e parë konstante, kondensator është i ngarkuar me 63% të tensionit të baterisë total. Pjesa tjetër e tensionit, derisa ai merr për të 100% në katër konstantet tjera kohës së mbetur. SHËNIM: ngarkimit dhe shkarkimit kohë nuk duhet të përputhen, çdo gjë varet nga rezistenca përmes të cilit për të ngarkuar ose shkarkimit kondensator
 8. 8. Kapacitoreve: Kapaciteti kondensator Kapaciteti i një kondensator për ruajtjen e ngarkuar elektrike varet në sipërfaqen e përforcimeve, distanca mes tyre dhe natyrën e dielektrike. Q C V Matematikisht llogaritet me shprehjen e mëposhtme: Ku: Q = ngarkuar (coulombs) Që farad është një njësi shumë e madhe, përdoret V = ndryshimet e zakonisht si nënfishat mfd (μF), nanofarad (NF) dhe mundshme (volt) PF (PF), ekuivalente me 10-6, 10-9 dhe 10-12 F C = vëllimit (Farads) respektivisht. Llojet kondensator a.Kapacitoreve pa polarizimit: Polet e tyre mund të jetë e lidhur me ndonjë terminalin e baterisë. b.Polarizimit dhe kapacitoreve elektrolitike: Ajo duhet të theksohet për polarizimit lidhje. Ata kanë tendencë që të ketë kapacitet më të madh. Ka shumë lloje të kapacitoreve në varësi të materialit që janë bërë nga: letër, qeramike, poliestër, alumini, etj. Por kjo mund të thuhet se ka në thelb dy lloje të kapacitoreve:
 9. 9. Mbështjellje: Relay Spiralja është komponent elektronik që më pak evoluar. Ajo është përdorur në akordim, filtra etj Ne do të shohim efektet e tyre elektromagnetike, si një komponent i relays. Një operator i dobishëm energji elektrike që është përdorur gjerësisht në qarqet elektrike, dhe punon si një electromagnet është një Relay. Një pasim është formuar nga një plagë spirale në një bërthamë hekuri. Kur spirale është përshkuar nga tanishëm krijon një fushë magnetike rreth saj (sillet si një magnet), dhe për këtë arsye tërheq një levë metalike. Kjo, nga ana tjetër, lëviz një pjatë të vogël, me të cilën ata mund të mbyllë një qark të dytë. Pra, në një stafetë ka dy qarqeve: a) Qark ngacmim, që përkon me terminale spirale b) Qark switching, e cila përkon me terminale kaloni. Simbol
 10. 10. Dioda: OPERATION Ajo është një nga komponentët e përdorur në qarqeve elektronike. Ajo është e bërë me dy materialeve gjysmëpërçues së bashku, një i tipit N (elektronegativ) i quajtur anode, dhe një P-lloj (elektropozitiv) i quajtur katodë. Funksioni kryesor i një diodë është për të lejuar kalimin e tanishme në një drejtim, pra, ka funksionin e drejtimit Materialet që përdoren më së shpeshti janë gjysmëpërçues selen (Se), germanium (Ge) dhe sidomos silic (Si) Një masë paraprake e rëndësishme kur një LED montuar në një qark është se tensionit terminali nuk duhet të kalojë 2 V, në mënyrë që kur tensioni është i lartë, duhet të vendosni një rezistencë në seri me diodë për të rregulluar tensionin . Për më tepër, diodë duhet të marrë të paktën një aktual i 0,001 A (1 mA). Ejm: Ne duam të lidhë një diodë për një bateri 9 V, çfarë do të bëjmë që të mos shkrihet? Për të llogaritur vlerën e R ne aplikojmë Ligji om: V=I·R→R=V/I R = 7 / A 0,001
 11. 11. Diodes: polarizimin Bias: ndodh kur pol pozitiv i baterisë është e bashkangjitur në katodë anode dhe negative. Në këtë rast diodë sillet si një dirigjent dhe kalon elektrike aktuale. Reverse paragjykim: është arritur me lidh terminalin Paragjykim Reverse paragjykim negative e baterisë në anode dhe katodë pozitive. Në këtë rast diodë sillet si një izolant dhe nuk lejon kalimin e tanishëm.
 12. 12. Diodes LLOJET Ndreqës diodë LED (diodë dritë emitter)  Lejon korrigjimin e alternating aktuale, duke e bërë atë të vazhdueshëm.  Lëshon dritë kur njëanshëm përpara.  Njëanshëm të çon nga një tension në mes të  Shpërthim është përdorur. 0,2 dhe 0,8 V.  Ato janë prodhuar në ngjyra të ndryshme: e  Encapsulation tyre mund të jetë plastike, kuqe, jeshile, të verdhë, blu, dhe infra të metalike ose qeramike, në varësi të potencë kuqe. e tyre.  Kërkon një tension minimale të lëshojnë dritë  Katodë është shënuar gjithmonë për të lejuar (1,5-2 volt). Për të marrë atë, mund të prerë njohjen. një rezistencë seri.  Ajo është identifikuar nga një kod  Katodë është identifikuar lehtë nga vëzhguar alfanumerike. brendshme e kapsulës (anën e sheshtë) ose gjatësi të terminaleve (terminal të shkurtër).
 13. 13. Transistorëve: Kushtetuta DHE LLOJET •Tranzitor është një komponent i kontrollit dhe rregullimi i rrymës elektrike, dmth lejon ndalon ose rregullon kalimi i rrymës elektrike dhe me intensitet. •Kjo është komponenti më i rëndësishëm i elektronikës. Ajo u zhvilluar nga hulumtuesit Bardeen, Brattain dhe Shockley në '40s vonë, u nderua me Çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1956. •Një tranzitor mund të konsiderohet si union i dy diodes dhe është formuar nga bashkimi i tre kristaleve gjysmëpërçues të kombinuara, duke i dhënë të rritet në dy lloje ekzistuese: Tranzitor NPN tranzitor dhe PNP. Tranzitor ka tre këmbët, të cilat janë: një) Grumbulluesit: Është lidhja polare, kristal, ose tranzitor marrjes aktuale elektrike. b) Baza: Është polo, kristal, ose tranzitor lidhja merr një rrymë të vogël elektrike që rregullon kalimin e përgjithshme, në një masë më të madhe ose më të vogël, proporcional për kontrollin e siguruar nga baza. Për të rregulluar sasinë e tanishme marrë nga baza duhet të lidhë një rezistencë të madhe në seri. c) Lëshuesi: Është polo, kristal, ose tranzitor lidhje ata dalin forcën aktuale pasi ajo ka kaluar (varet nga shuma e tanishme emetuara në bazë)
 14. 14. Transistorëve: Operacioni Parimi operativ i një tranzitor varet nga veprim të koordinuar të komponentëve të tij (tre, emitter bazë dhe koleksionist), dhe mund të veprojë në tri sisteme të ndryshme: a.Në aktiv: si një përforcues, kështu që ju mungon më shumë ose më pak të aktuale. b.Në gjykatë: Asnjë rrjedhat aktuale nëpër të, duke vepruar si një switch hapur. C. Në ngopjes: sepse ai shpenzon pothuajse të gjithë fuqinë që merr. SEE krahasim hidraulike (valve) figurën e mëposhtme dhe shpjegimi. •Nëse nuk ka presion dhe B (bazë) nuk mund të hapur valvula dhe lëngun nuk shkojnë nga E për të prerë C (operacion). Kjo është, tranzitor sillet si një kaloni hapur për të parandaluar rrjedhën e tanishme elektrike ndërmjet E dhe C. •Nëse disa presioni arrin B (bazë), ajo hap valvul shumë ose më pak dhe do të shpenzojnë më shumë ose më pak lëngun nga E me C (operacion aktiv). Në këtë rast, tranzitor do të lejojë kalimin e tanishëm proporcional në hapjen e valvulave dhe gjithmonë më i lartë se në bazë aktuale. Marrëdhëniet midis dy lumenj quhet amplifikim apo fitim (G). •Në qoftë se ju mbërrini në B presion (bazë) të mjaftueshme për të plotësisht të hapur valvula, E dhe C komunikon me lëngun kalon lehtë (që veprojnë në mbushje). Në këtë rast, tranzitor sillet si një kaloni mbyllur, duke lejuar kalimin ose rrjedhën e tanishme elektrike ndërmjet E dhe C, me liri të plotë.
 15. 15. Karakteristikat e transistorëve Tranzitor lejon një rrymë të vogël nga udhëtonte në bazën e saj, duke shkaktuar një rrymë të larta nga kolektorit të emitter, dmth një nga misionet e saj është të veprojë si një përforcues. Prandaj, një nga karakteristikat e tij më të rëndësishme është fitimi i tij, i cili llogaritet me shprehjen e mëposhtme: β = IC/ IB Një tjetër tipar i rëndësishëm është se intensiteti merret në emitter është e barabartë me shumën e intensitetit plus kolektorit hyn hyrjes në bazë, p.sh. UnëE= IC+ IB Pamja aktuale e një tranzitor është si vijon:
 16. 16. Qark i integruar Sot, teknologji lejon prodhimin e qarqeve elektronike dimensione mikroskopik, Formuar nga transistorëve dhe komponentëve të tjerë në një pjatë të materialit gjysmëpërçues, duke marrë qarqeve integruar. Madhësia e një tranzitor varet mbi nevojën për të zhduket ngrohjes. Nëse ju merrni ato për të punuar me rrymat jashtëzakonisht të vogla dhe tensione, madhësia mund të reduktohet, dhe mund të jetë i lidhur për të formuar këto qarqeve vogël. Qarqeve të integruara duke përdorur të vogla patate të skuqura silic, secila prej të cilave është instaluar në brendësi të një mill plastike të lidhur me një sërë kunjat vendosur në anën e mill. Shifrat e mëposhtme tregojnë në brendësi të një qark të integruar dhe lidhjet e saj dhe një shënim me origjinë kurioz e emrit "Chip". APLIKIMET: Qarqeve të integruara janë përdorur në shumë pajisje shtëpiake të zakonshme: si pajisje makina larëse, frigoriferë, furrat, mikrovalë, etj, incizuese dhe rishikim të imazheve dhe të shëndoshë si video kamera, televizorë, stereos, telefonat celularë, mobile, etj., dhe natyrisht, kompjutera.

×