Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
PUNE ME PROJEKT
TEMA: “HISTORIKU I KRIJIMIT TE
PROGRAMEVE KOMPJUTERIKE”
LENDA: INFORMATIKE
 SISTEM

OPERATIV ( SHKURT SO.) ESHTE NJE
SOFTWER KOMPJUTERIK I CILI MENAXHON
MENYREN NE TE CILEN PROGRAMET E
NDRYSHME PE...
SISTEMI OPERATIV
 SISTEMI OPERATIV ESHTE PROGRAMI ME I

RENDESISHEM NE NJE KOMPJUTER. PERMES
TIJ EKZEKUTOHEN TE GJITHA PR...


SISTEMET OPERATIVE JANE PERGJITHSISHT TE
PERBERE NGA NJE BASHKESI MODULESH,
SECILI ME NJE FUNKSION TE CAKTUAR.
MODULET ...
DREJTIMI I BURIMEVE TE SISTEMITTE
PERPUNIMIT.
 LEHTESIM I KOMUNIKIMIT MIDIS PERSONIT
DHE KOMPJUTERIT.

1)
2)
3)
4)
5)
6)

DREJTIMI I SISTEMEVE OPERATIVE.
DREJTIMI I MEMORIES RAM.
DREJTIMI I PROCESORVE.
DREJTIMI I NDERFAQES ( ...


GATI TE GJITHE SISTEMET OPERATIVE
PERDORIN NJE ORGANIZIM HIERARKIK TE
SISTEMIT TE DOSJEVE. ELEMENTI QE BEN
RIGRUPIMIN E...
 EKZISTOJNE

SO TE NDRYSHME POR I
PARI QE ESHTE SHFRYTEZUAR KA
QENE DOS-I (DISK OPERATING
SYSTEM ) I PARA QITUR NGA FIRMA...
SISTEMET E PRANISHME NE
TREG


Ne treg jane te pranishme nje sasi e
madhe sistemesh operative. Ne te
kaluaren prirja e sh...
SISTEMET OPERATIVE ME TE
NJOHURA

SISTEMI UNIX.
 SISTEMI WINDOWS.
 SISTEMI APPLE MAC
OC X ETJ.



Microsoft Windows është emri i sistemit operativ
nga Microsoft-i për personal computer. Qysh në
vitin 1985 lancohet ver...




LINUX ESHTE NJE
SISTEM
SHFRYTEZIMI NE
SHUME PROCESE TE
NJEKOHSHME .
LINUX FILLOI TE
NDERTOHEJ ME
1991 NGA LINUS
TORV...
LINUX
 AI FUNKSIONON SI NJE

SISTEM POTOTABEL NE
ARKITEKTURA TE
NDRYSHME
KOMPJUTERIKE. LINUX
SHKARKOHET LIRSHEM
NGA INTER...




LINUX ESHTE NJE
SISTEM OPERATIV QE
ESHTE GJITHNJE E ME I
PERHAPUR NE BOTE.
GJITHNJE E ME SHUME
NJEREZ PO I HEDHIN
SY...
APPLE
 APPLE ESHTE NJE

KORPORATE
AMERIKANE
MULTINACIONALE QE
DIZENJON DHE
PRODHON PAJISJE
ELEKTRONIKE.
 HISTORIA E TIJ ...
 APPLE

ISHTE
KOMPJUTERI I
PARE I CILI SOLLI
RISI NE FUSHEN E
TEKNOLOGJISE
DHE KRIJUAN
KOMPJUTERIN E
PARE QE MUND TE
PERD...
APPLE


APPLE KA QENE
DHE ESHTE
PARAROJE NE
CESHTJET E
SHFRYTEZIMIT TE
SIPERFAQES
GRAFIKE. SOT E
KESAJ DITE ME
VERSIONIN ...
UNIX




UNIX ESHTE NJE
TJETER SISTEM
OPERATIV I CILI
OPERON NE TREG
.
AI U THEMELUA NE
VITIN 1969 NGA
GRUPI AT&T QE
PER...
UNIX
 UNIX SI TE GJITHA

SISTEMET E TJERA TE
OPERIMIT ESHTE I
AFTE TE KRYEJE
SHUME PROCESE NE
NJE KOHE MJAFT TE
SHKURTER.
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

PUNE ME PROJEKT:HISTORIKU I KRIJIMEVE TE PROGRAMEVE

5 168 vues

Publié le

Publié dans : Technologie
 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

PUNE ME PROJEKT:HISTORIKU I KRIJIMEVE TE PROGRAMEVE

 1. 1. PUNE ME PROJEKT TEMA: “HISTORIKU I KRIJIMIT TE PROGRAMEVE KOMPJUTERIKE” LENDA: INFORMATIKE
 2. 2.  SISTEM OPERATIV ( SHKURT SO.) ESHTE NJE SOFTWER KOMPJUTERIK I CILI MENAXHON MENYREN NE TE CILEN PROGRAMET E NDRYSHME PERDORIN HARDWARIN E KOMPJUTERIT DHE RREGULLON MENYREN SI PERDORUESI E KONTROLLON KOMPJUTERIN.
 3. 3. SISTEMI OPERATIV  SISTEMI OPERATIV ESHTE PROGRAMI ME I RENDESISHEM NE NJE KOMPJUTER. PERMES TIJ EKZEKUTOHEN TE GJITHA PROGRAMET E TJERA APLIKATIVE. SO KUJDESET PER FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT SIC JANE NJOHJA E HYRJEVE PREJ TASTIERES DALJET NE PAJISJET DALESE.
 4. 4.  SISTEMET OPERATIVE JANE PERGJITHSISHT TE PERBERE NGA NJE BASHKESI MODULESH, SECILI ME NJE FUNKSION TE CAKTUAR. MODULET E NDRYSHME TE SISTEMIT OPERATIV VEPROJNE MIDIS TYRE SIPAS RREGULLAVE TE PERCAKTUARA NE MENYRE QE TE REALIZOHEN FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT.
 5. 5. DREJTIMI I BURIMEVE TE SISTEMITTE PERPUNIMIT.  LEHTESIM I KOMUNIKIMIT MIDIS PERSONIT DHE KOMPJUTERIT. 
 6. 6. 1) 2) 3) 4) 5) 6) DREJTIMI I SISTEMEVE OPERATIVE. DREJTIMI I MEMORIES RAM. DREJTIMI I PROCESORVE. DREJTIMI I NDERFAQES ( PARAQITJA GRAFIKE) SE PERDORUESIT. PERDORIMI NJEKOHESISHT I SHUME PERDORUESVE NE TE EJTEN KOMPJUTER. KRYERJE NJEKOHESISHT E SHUME PROCESEVE NE TE NJEJTEN MAKINE.
 7. 7.  GATI TE GJITHE SISTEMET OPERATIVE PERDORIN NJE ORGANIZIM HIERARKIK TE SISTEMIT TE DOSJEVE. ELEMENTI QE BEN RIGRUPIMIN E SHUME DOSJEVE SE BASHKU QUHET DREJTORI . BASHKESIA HIERARKIKE E DREJTORIVE MUND TE PARAQITEN NEPERMJET NJE SKEME GRAFIKE TE DREJTORIVE.
 8. 8.  EKZISTOJNE SO TE NDRYSHME POR I PARI QE ESHTE SHFRYTEZUAR KA QENE DOS-I (DISK OPERATING SYSTEM ) I PARA QITUR NGA FIRMA “IMB” NE VITIN 1981. PASI QE PER TE PUNUAR ME TE ESHTE DASHUR QE SHFRYTEZUESIT TE JENE TE AVANCUAR NE NJOHURITE E KOMPJUTERIT.
 9. 9. SISTEMET E PRANISHME NE TREG  Ne treg jane te pranishme nje sasi e madhe sistemesh operative. Ne te kaluaren prirja e shtepive prodhuese te sistemeve te perpunimit ishte qe te zhvillonin sisteme operative per arkitekturen e tyre, prirja e sotme eshte ajo e sistemeve operative te perdorshem per platforme te ndryshme.
 10. 10. SISTEMET OPERATIVE ME TE NJOHURA SISTEMI UNIX.  SISTEMI WINDOWS.  SISTEMI APPLE MAC OC X ETJ. 
 11. 11.  Microsoft Windows është emri i sistemit operativ nga Microsoft-i për personal computer. Qysh në vitin 1985 lancohet verzioni Windows 95 dhe dominon në treg, si sistemi operativ për komjuterët për përdorim personal. Në vitin 2004 Microsoft kishte 90% të tregut të kompjuterëve personal në duart e veta.krijimi i një sistemi operativ nga Microsofti (versioni i parë Windows) me siguri ishte i frymëzuar nga iniciativat e Xerox-it dhe Apple, në atë kohë në komjuterët e tyre kishin sisteme operative të cilët përmbanin grafikën.
 12. 12.   LINUX ESHTE NJE SISTEM SHFRYTEZIMI NE SHUME PROCESE TE NJEKOHSHME . LINUX FILLOI TE NDERTOHEJ ME 1991 NGA LINUS TORVALDS NE HELSKIN TE FINLANDES.
 13. 13. LINUX  AI FUNKSIONON SI NJE SISTEM POTOTABEL NE ARKITEKTURA TE NDRYSHME KOMPJUTERIKE. LINUX SHKARKOHET LIRSHEM NGA INTERNETIT DHE I LEJON CDO PERDORUESI MODIFIKIM TE PAVARUR TE TIJ . SI TE TILLE NUK KA PRONAR.
 14. 14.   LINUX ESHTE NJE SISTEM OPERATIV QE ESHTE GJITHNJE E ME I PERHAPUR NE BOTE. GJITHNJE E ME SHUME NJEREZ PO I HEDHIN SYTE NGA KY SISTEM SHFRYTEZIMI DUKE U NISUR NGA FUNKSIONALITETI DHE QENDRUESHMERIAE TIJ.
 15. 15. APPLE  APPLE ESHTE NJE KORPORATE AMERIKANE MULTINACIONALE QE DIZENJON DHE PRODHON PAJISJE ELEKTRONIKE.  HISTORIA E TIJ DATON NE VITIN 1976.  THEMELUESIT E TIJ ISHIN STEVE JOBS DHE STEVE WOZINAK.
 16. 16.  APPLE ISHTE KOMPJUTERI I PARE I CILI SOLLI RISI NE FUSHEN E TEKNOLOGJISE DHE KRIJUAN KOMPJUTERIN E PARE QE MUND TE PERDOREJ ME NDIHMEN E MAUSIT.
 17. 17. APPLE  APPLE KA QENE DHE ESHTE PARAROJE NE CESHTJET E SHFRYTEZIMIT TE SIPERFAQES GRAFIKE. SOT E KESAJ DITE ME VERSIONIN E TIJ 10 –TA AI ESHTE NJE SISTEM I BESUESHEM JO VETEM NE CESHTJET GRAFIKE POR EDHE NE PERDORIMIN E MULTIMEDIAVE.
 18. 18. UNIX   UNIX ESHTE NJE TJETER SISTEM OPERATIV I CILI OPERON NE TREG . AI U THEMELUA NE VITIN 1969 NGA GRUPI AT&T QE PERBEHEJ NGA BELL LABS, KEN THUMBSON, DENIS RITCHIE JOE OSSANNA ETJ.
 19. 19. UNIX  UNIX SI TE GJITHA SISTEMET E TJERA TE OPERIMIT ESHTE I AFTE TE KRYEJE SHUME PROCESE NE NJE KOHE MJAFT TE SHKURTER.

×