Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Punuan :•Orjel Kika•Anisa Ramadani•Elvi Myrtaj
Permbajtja e projektit : Cfare jane enzimat? Struktura e enzimave. Funksioni i enzimave. Funksioni biologjik i enzimav...
Cfare jane enzimat? Enzimat janë proteina që funksionojnë si katalizatore, që do të thotë se janë substancaqë kanë vetinë...
Struktura e enzimave. Me poshte vihet re nje figure e nje enzime qe gjendet ne trupin e njeriut ,perkatesisht te nje anhi...
Funksioni I enzimave. Si te gjithe katalizatoret funksioni enzimave eshte qe te uleEnergjine e Aktivizimit , cka do te th...
Dallimi midis reaksioneve pa pranine eenzimave dhe atyre ne pranine e enzimave.
Funksioni biologjik i enzimave. Funksioni enzimave ne organizmat e gjalle eshte I larmishem dhe teper I rendesishem!Fale ...
Veprimi i enzimave. Qe nje enzime te funksionoje duhet te kombinohet(qofte edhe per nje kohe te shkurter ) me njesubstrak...
Veprimi i enzimave.
Avantazhet e perdorimit teenzimave ne industrine ushqimore. Nuk jane toksike. Jane natyrale,ne kuptimin qe kemi mundesi ...
 Roli i enzimaveNeIndustrine ushqimore
Aktiviteti enzimatik ne produkte tendryshme ushqimore.Enzima Origjina Sasia relativePoligalakturonoza Domate 1.00Ananas 0....
Efekti i enzimave ne qumesht dhenenproduktet e tij.Enzima FunksioniKimozina Koagulimi i kazeinesProteazat Shkurton kohen e...
Ndikimi I enzimave gjate pjekjes.Enzima FunksioniAmilazat Ndihmon ne procesin e fermetimitduke shnderruar amidonin ne sheq...
Enzimat ne teknologjine e birres.Enzima FunksioniAmiloze (α dhe β) Shnderron amidoninne maltoze dhedekstrine.Proteaze Hidr...
Veprimi i papaines. Proteina aminoacide tanine Proteina dhe tanina bashkeveprojne duke formuar agregate. Papaina hidrol...
Roli i enzimave ne kualitetin eushqimeve. Kualiteti percaktohet si grade e cilesise se produktit dukeperfshire ngjyren,st...
Struktura. Ne faktoret strukturore perfshiet butesia –fortesia,qendrueshmeria,etj.Enzima FunksioniAmilaze(αβ) Ndikon ne v...
Shija dhe aroma. Enzimat shkaktojne shije dhe aroma tepadeshirueshme ne produktetushqimore,pergjithesisht gjate qendrimit...
Vlerat ushqyese. Enzimat luajne rol ne vlerat ushqyese te produkteveushqimore.Enzima EfektiLipoksigjenaze Ulin sasite e a...
Industrite e perdorimit teenzimave. Te shtuara ne ushqimin e kafsheve 7% Ne procesin e pijeve 7% Ne industrine tekstile...
Enzimat
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Enzimat

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Enzimat

 1. 1. Punuan :•Orjel Kika•Anisa Ramadani•Elvi Myrtaj
 2. 2. Permbajtja e projektit : Cfare jane enzimat? Struktura e enzimave. Funksioni i enzimave. Funksioni biologjik i enzimave. Veprimi I enzimave. Avantazhet e perdorimit te enzimave ne industrineushqimore. Roli i enzimave ne industrine ushqimore. Industrite e perdorimit te enzimave.
 3. 3. Cfare jane enzimat? Enzimat janë proteina që funksionojnë si katalizatore, që do të thotë se janë substancaqë kanë vetinë të shtojnë shpejtësinë e reaksioneve kimike pa u shnderruar. Ne fakt, atombeten të pandryshuara në fund të reaksionit në të cilin kanë marrë pjesë. Cdo qelize eqenieve te gjalla shfrytezojne enzimat per te funksionuar ne menyre te rregullt neorganizem. Perderisa enzimat jane selektive , cka do te thote qe ato ndahen ne disa lloje ,ato mund te jene katalizues te vetem disa prej reaksioneve kimike. Nje rast I vecante kuenzimat behen perberese te reaksionit jane reaksionet qe zhvillon ARN ose ndrysheribozomet e organizmave , tek e cila enzima lidhet si celesi me drynin me ribozomin ecaktuar per ti dhene atij karakteristike dhe funxion te vecante. Enzimat mund te ndikohen nga nje sere molekulash : 1) Deaktivuesit  Te tille jane drogat dhe helmet , te cilat sapo bien ne kontakt meenzimen e deformojne ose shkaterrojne ate duke ulur aktivitetin enzimatik 2) Aktivuesit  Te tille jane sapunet , te cilet nen efektin e enzimave te caktuarajobiologjike , I japin ndihmese sapunit ne heqjen e njollave nga rrobat , duke fuqizuarreaksionin e pastrimit.
 4. 4. Struktura e enzimave. Me poshte vihet re nje figure e nje enzime qe gjendet ne trupin e njeriut ,perkatesisht te nje anhidriti karbonik! Sfera ne qender eshte Zink , I cili eshtekoo-faktor ne veprimtarine e enzimes. Enzimat jane proteina sferike te cilat lidhen ne vargje aminoacidesh , mestruktura me perberje te ndryshme. Jane pikerisht struktura qe kane dhe lidhjae aminoacideve qe I bejne te kene karakteristika te ndryshme. Katalizimi behetnepermjet disa elementeve te enzimave ne kete strukture qe duhen koo-faktore! Shumica enzimave per gna gjatesia e tyre , dalin me te medhenj nepermasa se sa elementet e reaksionit prandaj zakonisht vetem 3-4 aminoacideveprojne nga e gjithe enzima ne reaskion!
 5. 5. Funksioni I enzimave. Si te gjithe katalizatoret funksioni enzimave eshte qe te uleEnergjine e Aktivizimit , cka do te thote se reaksioni do tendodhe me lehte dhe me vrrullshem. Si rezultat produktetperftohen me shpejt dhe gjendja e ekuilibrit te reaksionitvendoset ne fraksione te kohes.Per kete llogjikishtkuptohet se reaksionet qe perdorin enzimat jane mijerahere me te shpejte se reaksionet e thjeshta pa katalizatore.Enzimat si katalizatore nuk konsumohen dhe as marrinpjese ne ekuilibrin kimik te reaksionit , ato thjeshtendihmojne veprimin e tij. Enzimat sot njihen te sherbejnesi katalizatore ne rreth 4000 reaksione kimike dhe kjo falendarjes se tyre specifike ne shume lloje enzimash.
 6. 6. Dallimi midis reaksioneve pa pranine eenzimave dhe atyre ne pranine e enzimave.
 7. 7. Funksioni biologjik i enzimave. Funksioni enzimave ne organizmat e gjalle eshte I larmishem dhe teper I rendesishem!Fale veprimtarise se tyre me miozinen ato hidrolizojne molekulat e ATP , ose sic njihenndryshe molekulat e energjise pa te cilat sdo te kryenim as levizjen me te vogel. Enzimatmarrin pjese dhe ne veprimtarine mborjtese te organizmave apo hormonale ; nje rastkonkret jane xixellonjat te cilat nepermjet perodrimit te enzimave zhvillojne reaksioninndricues te pjese se tyre te pasme. Nga ana tjeter enzimat marrin pjese dhe neper viruse ,ku rasti me I fuqishem dhe konkret eshte VIRUSI HIV. Por funksioni me I rendesishem I enzimave eshte tretja. Enzima si amilaza dhe pepsinashperbejne molekulat e medha te ushqimit ne molekual shume me te vogla , per ti bereato te absorbueshme ne sistemin tone tretes. Molekulat e medha te paabsorbueshmeshperbehen perkatesisht ne maltoze dhe glukoze , lehtesisht te thithshme. Natyrisht sic thame enzimat jane specifike , pra ato ndahen ne shume lloje. Keshtu njeenzime perkatese sherben per shperberjen e molekules se nje ushqimi te caktuar. Nje rast I tille eshte enzima e celulozes , pa te cilen sdo te ishim te afte te shperbenimmolekulat e ushqimeve bimore! Mendoni pak nje bote pa celuloze , ku cdo perim , cdoerez apo frut sdo te ishim te afte ta hanim. Shume enzima mund dhe te bashkeveprojne me njera tjetren duke formuar grupimeenzimatike qe quhen ndryshe dhe zinxhire metabolike. Keshtu produkti I enzimes separe merres si substrat per te dytin , dhe produkti I enzimes se dyte merret si substrat perte tretin , duke formuar nje vazhde veprimtarie ne te cilen enzimat “pasojne” grupimekimike.
 8. 8. Veprimi i enzimave. Qe nje enzime te funksionoje duhet te kombinohet(qofte edhe per nje kohe te shkurter ) me njesubstrakt.Ne shumicen e rasteve forcat qe mbajne telidhur enzimen me substratin jane jokovalente, te tillasi : ► Lidhja hidrogjenore ► Lidhja jonike
 9. 9. Veprimi i enzimave.
 10. 10. Avantazhet e perdorimit teenzimave ne industrine ushqimore. Nuk jane toksike. Jane natyrale,ne kuptimin qe kemi mundesi tiaktivizojme dhe ti caktivizojme. Jane aktive ne perqendrime te vogla te substraktit. Mund te kontrollojme nje sere reaksionesh. Perdoren si indikatore/katalizatore ne reaksionespecifike. Japin sasi te vogel te nenprodukteve.
 11. 11.  Roli i enzimaveNeIndustrine ushqimore
 12. 12. Aktiviteti enzimatik ne produkte tendryshme ushqimore.Enzima Origjina Sasia relativePoligalakturonoza Domate 1.00Ananas 0.024Lipoksigjenaze Soje 1.00Bizele 0.35Gruri 0.2Kikiriku 0.01Peroksidaze Bizele 1.00Spinaq 0.32
 13. 13. Efekti i enzimave ne qumesht dhenenproduktet e tij.Enzima FunksioniKimozina Koagulimi i kazeinesProteazat Shkurton kohen e formimit tepastes se djathit,permireson aromengjate maturimit.Lipazat Jane si proteazat dhe japin produktesi estere,metilketone,alkoole,etj.Sulfidril oksidaze Largon aromat gjate perpunimitteknologjik.Galaktosidaze Largon laktozenKarboksipeptidazat dheaminopeptidazatAto takojne aminoacidet dhe i japinshije produktit perfundimtar
 14. 14. Ndikimi I enzimave gjate pjekjes.Enzima FunksioniAmilazat Ndihmon ne procesin e fermetimitduke shnderruar amidonin ne sheqernate fermentueshem.GlukozidpermazaBen transportin e maltozes permesmembranave qelizore.Glutamil transferaza Rrit elasticitetin e brumit,ruan freskinee bukes gjate magazinimit.
 15. 15. Enzimat ne teknologjine e birres.Enzima FunksioniAmiloze (α dhe β) Shnderron amidoninne maltoze dhedekstrine.Proteaze Hidrolizon proteinat neaminoacide,rritvolumin e shkumes.Papain Ndihmon nekthjellimin e birres.
 16. 16. Veprimi i papaines. Proteina aminoacide tanine Proteina dhe tanina bashkeveprojne duke formuar agregate. Papaina hidrolizon keto agregate duke dhene birre te kthjellet dhe teqendrueshme.
 17. 17. Roli i enzimave ne kualitetin eushqimeve. Kualiteti percaktohet si grade e cilesise se produktit dukeperfshire ngjyren,strukturen,aromen , shijen dhe ne vlerenushqyese. Ngjyra : Dy enzima pergjegjese per ndryshimet kimike tepigmenteve ne fruta dhe perime jane :Enzima FunksioniPolifenol oksidaze I padeshiruar -> erresimienzimatik nemolle,banane,patate,kerpudha,etj.Lipoksigjenaze I deshiruar->zbeh ngjyren e miellit,ndikonne formimin e urave sulfhidrike tek glutenigjate formimit te brumit.I padeshiruar->shkakton shije dhe aroma tepadeshiruara,shkaterron vitaminat dheproteinat.
 18. 18. Struktura. Ne faktoret strukturore perfshiet butesia –fortesia,qendrueshmeria,etj.Enzima FunksioniAmilaze(αβ) Ndikon ne viskozitetin edisa produkteve si :buke,akullore,etj.Proteaze 1.Kimosina : Rritviskozitetin equmeshtit;ndikon neproteinat e glutenit;mish
 19. 19. Shija dhe aroma. Enzimat shkaktojne shije dhe aroma tepadeshirueshme ne produktetushqimore,pergjithesisht gjate qendrimit.Enzimat ProduktiLipoksigjenaze Bizele,barbunja,miser.Cistine liaze Brokol dhe lulelakerNaringin Leng rrushi.
 20. 20. Vlerat ushqyese. Enzimat luajne rol ne vlerat ushqyese te produkteveushqimore.Enzima EfektiLipoksigjenaze Ulin sasite e acideveyndyrore ne produkt.Ulinsasine e karotenoideve,vit Edhe C si pasoje e formimit teradikaleve te lira gjateoksidimit.Polifenol oksidaze Ul sasine e lizines,perberesee proteinave.
 21. 21. Industrite e perdorimit teenzimave. Te shtuara ne ushqimin e kafsheve 7% Ne procesin e pijeve 7% Ne industrine tekstile 13% Te shtuara ne detergjente 49% Ne proceset ditore 14% Te tjera 10%

×