Gjitaret projekt

TEMA :
gjitarËt
PUNOI:Kancelari
AurorA
PROJEKT
PERMBAJTJA
 KARAKTERISTIKAT E GJITAREVE
 TRUPI I GJITAREVE
 DHEMBET E GJITAREVE
 GJYMTYRET E GJITAREVE
 GEZOFI I GJITAREVE
 MADHESIA E TYRE
 FOTO
 Gjitarët janë shtazë me gjëndra që prodhojnë
qumësht. Gjitarët janë shtazë kurrizore
(vertebrata), shpesh quhen edhe rruazor.
 Te femrat e gjitarëve janë të zhvilluara gjëndrat e
qumështit, të cilat sajojnë qumësht, me të cilin i
ushqejnë të vegjlit e tyre.
 Për shkak të zhvillimit të këtyre gjëndrave të
qumështit i tërë ky grup i organizmave e ka
marrë emrin gjitarë.
 Gjitarët (Mammalia nga gjuha latine = gjiri).
KARAKTERISTIKAT MË TË
RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
GJITARET
 Prania e gjëndrave qe prodhojnë qumështin, pra,
e gjëndrave të gjirit, i ka dhënë emrin kësaj klase
të kurrizorëve.
 Nga të gjithë kurrizorët, gjitarët e kanë trurin më
të ndërlikuar , me masë më të madhe. Pikërisht
kjo i lejon ata që të kryejnë sjellje më të
ndërlikuara.
 Gjitarët përveç gjëndrave qumështore që
shërbejnë për ushqimin e te vegjëlve kanë edhe
gjëndra djerësore dhe dhjamore.
KARAKTERISTIKAT MË TË
RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 Gjitarët janë të vetmet shtazë trupi i të cilëve është i
mbuluar me qime, e kjo veçori ndikon në ruajtjen e
temperaturës trupore.
 Qimet e gjitarëve paraqiten në forma të ndryshme: të
gjata, të forta, të buta, në formë gëzofi, por edhe në
formë gjembash. Ngjyra dhe dendësia e qimeve varet
nga mjedisi ku jetojnë gjitarët.
 Në vjeshtë mbështjellësi i trupit me qime dendësohet ,
kurse ne pranverë rrallohet duke i rënë qimet.
 Shumica e gjitarëve e kanë bishtin shumë të zhvilluar.
Bishti mund të shërbej për notim, për tu kapur për
degë për kërcime, por edhe për mbrojtje.
TRUPI I GJITAREVE
 Gjitarët, sikurse edhe shpezët, janë homeotermë,
ndonëse temperaturën konstante të trupit e kanë
diçka më të ultë se sa shpezët.
 Aftësia që kanë për ta mbajtur temperaturën konstante
të trupit u ka mundësuar gjitarëve sikurse edhe
shpezëve, që ta popullzojnë tërë botën.
 Edhe pse gjitarët kanë temperaturë të qëndrueshme
trupore disa gjatë dimrit bien në gjumë për ti shpëtuar
mungesës së ushqimit e disa e grumbullojnë
ushqimin në strofkat e tyre.
 Ndërtimi i dhëmbëve varet nga mënyra e të ushqyerit
te gjitarët. Dallojnë dhëmbët e mishngrënësve nga ata
të bimëngrënësve.
GJITARËT JANË HOMEOTERMË
DHEMBET E GJITAREVE
 Gjymtyrët e gjitarëve gjithashtu
kanë ndërtime të ndryshme e
kjo varet nga mënyra e lëvizjes
dhe marrjes se ushqimit në
mjedisin jetësor.
 Kështu disa gjitar ecin , disa
vrapojnë, disa ngjiten nëpër
degë , disa gropojnë tokën, disa
notojnë, disa edhe fluturojnë.
 Gjymtyrët zakonisht janë të
pajisur me kthetra ose thundra
ku mund të kenë një ose me
shumë thundra.
GJYMTYRET E GJITARËVE
10
GJITARET
Zemra e
gjitareve ka 4
dhoma.
Gjitaret kane
nje muskul ate
te diafragmes
qe ndihmon ne
frymemarrje
11
ZEMRA E GJITAREVE
 Për nga madhësia e trupit gjitarët janë një grup mjaft i
llojllojshëm i organizmave.
 Gjitarët e tokës janë me madhësi të ndryshme prej minjve të
imtë e gjer te elefantët gjigantë. Por gjitarët më të mëdhenj janë
balenat, të cilat jetojnë në det.
 Balena e kaltër, e cila jeton në ujë me temperaturë mesatare dhe
në ujë të ftohtë të Oqeanit Atlantik dhe të Qetë, është e gjatë 35
metra dhe e rëndë 119 tona, ajo gjer më sot është forma më e
madhe jo vetëm ndër gjitarët por edhe në tërë botën e gjallë.
MADHESIA E GJITARËVE
Gjitaret projekt
 Gëzofi, ose mbulesa me qime, është i ndryshëm te
gjitarët e ndryshëm. Gëzofi i gjitarëve të poleve është i
dendur dhe me lesh të gjatë, te gjitarët e tropeve është
i rrallë dhe me lesh të shkurtër.
 Elefantët, rinoqerontët, dhe kuajt e Nilit si dhe disa
gjitarë tjerë janë pa gëzof dhe me qime shumë të
rralla, kurse lëkura e balenave është në tërësi lakuriqe,
me përjashtim të disa qimeve rreth gojës.
 Leshi i deleve është i përbërë prej qimeve të gjata dhe
të buta, kurse qimet e derrit janë të trasha dhe të
vrazhda — kreshtat. Te iriqi, thiu thimtak, iriqi i
thneglave (ekidna) qimet janë shndërruar në gjemba.
GEZOFI TE GJITARËT
15
FALEMINDERIT !
Informacionet u morren nga interneti
PUNOI: sara xharja
F.U.N.D
1 sur 16

Recommandé

Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve par
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveErdi Dibra
6.2K vues11 diapositives
gjitaret projekt par
 gjitaret projekt gjitaret projekt
gjitaret projektArjan Shahinlli
4.2K vues16 diapositives
Rruazoret par
RruazoretRruazoret
RruazoretRonaldo Marku
14.9K vues11 diapositives
Pershtatja e Shtazeve par
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazeveErdi Dibra
24.6K vues15 diapositives
Bletet par
BletetBletet
BletetGaz Mend
13.2K vues16 diapositives
Përshtatja lokale dhe stinore par
Përshtatja lokale dhe stinorePërshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinoreMario Peleshka
4.5K vues4 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint`` par
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Adriatik Rexha
1.1K vues90 diapositives
Kafshet ne rrezik zhdukje par
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
19.3K vues2 diapositives
Kafsha ime e preferuar par
Kafsha ime e preferuarKafsha ime e preferuar
Kafsha ime e preferuarGabriel baro
7.1K vues10 diapositives
Gjallesat me te rrezikuar drejt zhdukjes par
Gjallesat me te rrezikuar drejt zhdukjesGjallesat me te rrezikuar drejt zhdukjes
Gjallesat me te rrezikuar drejt zhdukjesInna Mata
1.8K vues7 diapositives
Gjallesat ne zhdukje par
Gjallesat ne zhdukjeGjallesat ne zhdukje
Gjallesat ne zhdukjeEndi Prifti
745 vues2 diapositives
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje par
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeEniLikaj
33.4K vues7 diapositives

Tendances(7)

Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint`` par Adriatik Rexha
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Adriatik Rexha1.1K vues
Kafshet ne rrezik zhdukje par Klarisa Klara
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
Klarisa Klara19.3K vues
Kafsha ime e preferuar par Gabriel baro
Kafsha ime e preferuarKafsha ime e preferuar
Kafsha ime e preferuar
Gabriel baro7.1K vues
Gjallesat me te rrezikuar drejt zhdukjes par Inna Mata
Gjallesat me te rrezikuar drejt zhdukjesGjallesat me te rrezikuar drejt zhdukjes
Gjallesat me te rrezikuar drejt zhdukjes
Inna Mata1.8K vues
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje par EniLikaj
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
EniLikaj33.4K vues

Similaire à Gjitaret projekt

Bota ujore par
Bota ujoreBota ujore
Bota ujoreentela kreka
770 vues34 diapositives
Peshqit D.Bushaj par
Peshqit D.BushajPeshqit D.Bushaj
Peshqit D.BushajBushiDriton
2.8K vues13 diapositives
Dituri natyre par
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyrekaltersi
19.3K vues10 diapositives
Biodiversiteti ne komunen e kukesit par
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesitMetiMuja
40 vues14 diapositives
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx par
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptxKlasifikimi I Kurrizoreve.pptx
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptxkaltrina9
120 vues7 diapositives
Organizmat, Biologji par
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologjibusinessforlife
529 vues10 diapositives

Similaire à Gjitaret projekt(7)

Dituri natyre par kaltersi
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyre
kaltersi19.3K vues
Biodiversiteti ne komunen e kukesit par MetiMuja
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
MetiMuja40 vues
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx par kaltrina9
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptxKlasifikimi I Kurrizoreve.pptx
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx
kaltrina9120 vues

Plus de Arjan Shahinlli

Alkoli droga par
Alkoli droga Alkoli droga
Alkoli droga Arjan Shahinlli
5.5K vues26 diapositives
Alkoolet alkol par
Alkoolet alkolAlkoolet alkol
Alkoolet alkolArjan Shahinlli
1.8K vues13 diapositives
Aksidente rrugore par
Aksidente rrugore Aksidente rrugore
Aksidente rrugore Arjan Shahinlli
178 vues6 diapositives
Kimia organike ne jeten e perditshme par
 Kimia organike ne jeten e perditshme Kimia organike ne jeten e perditshme
Kimia organike ne jeten e perditshmeArjan Shahinlli
2.6K vues15 diapositives
Statistika 2 par
Statistika 2Statistika 2
Statistika 2Arjan Shahinlli
55 vues9 diapositives
Statistika 1 par
Statistika 1Statistika 1
Statistika 1Arjan Shahinlli
93 vues7 diapositives

Gjitaret projekt

 • 2. PERMBAJTJA  KARAKTERISTIKAT E GJITAREVE  TRUPI I GJITAREVE  DHEMBET E GJITAREVE  GJYMTYRET E GJITAREVE  GEZOFI I GJITAREVE  MADHESIA E TYRE  FOTO
 • 3.  Gjitarët janë shtazë me gjëndra që prodhojnë qumësht. Gjitarët janë shtazë kurrizore (vertebrata), shpesh quhen edhe rruazor.  Te femrat e gjitarëve janë të zhvilluara gjëndrat e qumështit, të cilat sajojnë qumësht, me të cilin i ushqejnë të vegjlit e tyre.  Për shkak të zhvillimit të këtyre gjëndrave të qumështit i tërë ky grup i organizmave e ka marrë emrin gjitarë.  Gjitarët (Mammalia nga gjuha latine = gjiri). KARAKTERISTIKAT MË TË RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 • 5.  Prania e gjëndrave qe prodhojnë qumështin, pra, e gjëndrave të gjirit, i ka dhënë emrin kësaj klase të kurrizorëve.  Nga të gjithë kurrizorët, gjitarët e kanë trurin më të ndërlikuar , me masë më të madhe. Pikërisht kjo i lejon ata që të kryejnë sjellje më të ndërlikuara.  Gjitarët përveç gjëndrave qumështore që shërbejnë për ushqimin e te vegjëlve kanë edhe gjëndra djerësore dhe dhjamore. KARAKTERISTIKAT MË TË RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 • 6.  Gjitarët janë të vetmet shtazë trupi i të cilëve është i mbuluar me qime, e kjo veçori ndikon në ruajtjen e temperaturës trupore.  Qimet e gjitarëve paraqiten në forma të ndryshme: të gjata, të forta, të buta, në formë gëzofi, por edhe në formë gjembash. Ngjyra dhe dendësia e qimeve varet nga mjedisi ku jetojnë gjitarët.  Në vjeshtë mbështjellësi i trupit me qime dendësohet , kurse ne pranverë rrallohet duke i rënë qimet.  Shumica e gjitarëve e kanë bishtin shumë të zhvilluar. Bishti mund të shërbej për notim, për tu kapur për degë për kërcime, por edhe për mbrojtje. TRUPI I GJITAREVE
 • 7.  Gjitarët, sikurse edhe shpezët, janë homeotermë, ndonëse temperaturën konstante të trupit e kanë diçka më të ultë se sa shpezët.  Aftësia që kanë për ta mbajtur temperaturën konstante të trupit u ka mundësuar gjitarëve sikurse edhe shpezëve, që ta popullzojnë tërë botën.  Edhe pse gjitarët kanë temperaturë të qëndrueshme trupore disa gjatë dimrit bien në gjumë për ti shpëtuar mungesës së ushqimit e disa e grumbullojnë ushqimin në strofkat e tyre.  Ndërtimi i dhëmbëve varet nga mënyra e të ushqyerit te gjitarët. Dallojnë dhëmbët e mishngrënësve nga ata të bimëngrënësve. GJITARËT JANË HOMEOTERMË
 • 9.  Gjymtyrët e gjitarëve gjithashtu kanë ndërtime të ndryshme e kjo varet nga mënyra e lëvizjes dhe marrjes se ushqimit në mjedisin jetësor.  Kështu disa gjitar ecin , disa vrapojnë, disa ngjiten nëpër degë , disa gropojnë tokën, disa notojnë, disa edhe fluturojnë.  Gjymtyrët zakonisht janë të pajisur me kthetra ose thundra ku mund të kenë një ose me shumë thundra. GJYMTYRET E GJITARËVE
 • 11. Zemra e gjitareve ka 4 dhoma. Gjitaret kane nje muskul ate te diafragmes qe ndihmon ne frymemarrje 11 ZEMRA E GJITAREVE
 • 12.  Për nga madhësia e trupit gjitarët janë një grup mjaft i llojllojshëm i organizmave.  Gjitarët e tokës janë me madhësi të ndryshme prej minjve të imtë e gjer te elefantët gjigantë. Por gjitarët më të mëdhenj janë balenat, të cilat jetojnë në det.  Balena e kaltër, e cila jeton në ujë me temperaturë mesatare dhe në ujë të ftohtë të Oqeanit Atlantik dhe të Qetë, është e gjatë 35 metra dhe e rëndë 119 tona, ajo gjer më sot është forma më e madhe jo vetëm ndër gjitarët por edhe në tërë botën e gjallë. MADHESIA E GJITARËVE
 • 14.  Gëzofi, ose mbulesa me qime, është i ndryshëm te gjitarët e ndryshëm. Gëzofi i gjitarëve të poleve është i dendur dhe me lesh të gjatë, te gjitarët e tropeve është i rrallë dhe me lesh të shkurtër.  Elefantët, rinoqerontët, dhe kuajt e Nilit si dhe disa gjitarë tjerë janë pa gëzof dhe me qime shumë të rralla, kurse lëkura e balenave është në tërësi lakuriqe, me përjashtim të disa qimeve rreth gojës.  Leshi i deleve është i përbërë prej qimeve të gjata dhe të buta, kurse qimet e derrit janë të trasha dhe të vrazhda — kreshtat. Te iriqi, thiu thimtak, iriqi i thneglave (ekidna) qimet janë shndërruar në gjemba. GEZOFI TE GJITARËT
 • 15. 15
 • 16. FALEMINDERIT ! Informacionet u morren nga interneti PUNOI: sara xharja F.U.N.D