Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Gjergj kastriot skenderbeu

  1. Skënderbeu ose Skënderbej emri i vërtetë: Gjergj Kastrioti Skënderbeu Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet se lindi më 6 maj 1405 në Dibër.. Përkëtë qëllimmë 2 mars të vitit 1444, në Katedralen e Shënkollit të qytetit të Lezhësu mbajt i pari Kuvend Kombëtari princërve dhe i fisnikëve shqiptarë të shek. XV, disa prej të cilëve kishinudhëhequr kryengritjet e viteve ‘30. Në kuvendmorënpjesë:Skënderbeu, Gjergj Arianiti, Andrea Topia.Si kryetar i saju zgjodhSkënderbeu.Për të përballuar shpenzimet e ushtrisë, të armatimit të saj etj., Kuvendi vendosi gjithashtutë krijohej një arkë të përbashkët që do të administrohej nga Skënderbeu. Të ardhurat e saj dotë vinin nga kuotat që dotë jepninanëtarët e Lidhjes. Me vendimet e Kuvendit të Lezhësu bë një hapi madhe vendimtar drejt bashkimit politik të vendit dhe krijimit të një pushteti qëndrortë përfaqësuarnga GjergjKastrioti - Skënderbeu, të cilinai e fuqizoi gjithnjë e më shumë për të bashkuar sa më organikisht shqiptarët e viseve të lira shqiptare. Në janar të vitit 1468 Skënderbeu u sëmur gjatë zhvillimit të një Kuvendi të thirrur nga ai, në të cilin ishin të ftuar të gjithë princatshqiptarë.Vdiq me 17 Janar 1468 në Lezhë. I mbuluar me lavdi,ai u varros në Lezhë. Shqiptarëthumbën prijësin e lavdishëm që i udhëhoqi për 25 vjet rresht.E shoqja me të birin emigruan,sikurse edhe një pjesë e parisë shqiptare,për në Itali. Rreth përkrenares ekziston ideja se e ka mbajtur për nder të Pirros së Epirit,pasi edhe ai ka mbajtur po të njëjtën përkrenare Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si çlirimtar. Morimasa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve. Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i Kastriotëve. BIOGRAFA E SKENDERBEUT Clirimi I kalease se Krujes KUVENDII LEZHES VDEKJAE SKENDERBEUT
Publicité