Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Bulizmi ne shkolle...!!!!

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Bulizmi ne shkolle
PROJEKT
#MesueseAurela
Ese Dhe Projekte Per Studentet
Çfarë është
fenomeni
Bullying ose Bulizem
Bullizëm janë sjelljet e përsëritura, të
dëmshme e agresive ndërmjet personave q...
Foto qe flasin,,,,,,!!!!1
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 21 Publicité

Bulizmi ne shkolle...!!!!

Télécharger pour lire hors ligne

Bulizmi ne shkolle.!!!
Çfarë është fenomeni  Bullying ose Bulizem
Foto qe flasin
Llojet e Bullying
Sjellje të formave të ndryshme
Format e bulizmit në shkollë
Disa nga arsyet kryesore se përse fëmijët janë viktima të bulizmit:
Efektet e Bullizmit
Pyetësor për matjen e bullizmit në shkollë
Analiza e studimit të pyetësorit
Konkluzionet që rezultojnë nga të dhënat e pyetesorit.

#MesueseAurela
Ese Dhe Projekte Per Studentet

Bulizmi ne shkolle.!!!
Çfarë është fenomeni  Bullying ose Bulizem
Foto qe flasin
Llojet e Bullying
Sjellje të formave të ndryshme
Format e bulizmit në shkollë
Disa nga arsyet kryesore se përse fëmijët janë viktima të bulizmit:
Efektet e Bullizmit
Pyetësor për matjen e bullizmit në shkollë
Analiza e studimit të pyetësorit
Konkluzionet që rezultojnë nga të dhënat e pyetesorit.

#MesueseAurela
Ese Dhe Projekte Per Studentet

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Plus par #MesueseAurela Elezaj (20)

Plus récents (20)

Publicité

Bulizmi ne shkolle...!!!!

 1. 1. Bulizmi ne shkolle PROJEKT #MesueseAurela Ese Dhe Projekte Per Studentet
 2. 2. Çfarë është fenomeni Bullying ose Bulizem Bullizëm janë sjelljet e përsëritura, të dëmshme e agresive ndërmjet personave që ndryshojnë në nivelin e tyre të forcës dhe mund të jenë si fizike, ashtu edhe psikologjike Ese Dhe Projekte Per Studentet
 3. 3. Foto qe flasin,,,,,,!!!!1
 4. 4. EseDheProjektePerStudentet
 5. 5. Kjo sjellje merr forma të ndryshme të mëposhtme: 1. Bullizëm fizik, i cili është bullizmi që merr formën e abuzimit fizik (p.sh. grushtimin, shkelmimi, goditje të formave të ndryshme, shtytje, të pështyerit, vjedhje ose shkatërrim i sendeve a i pronës, si p.sh. vjedhje e lekëve, vjedhje ose shkatërrim i librave, i veshmbathjeve etj.). Bullizmi fizik është tipik për meshkujt, por nuk përjashtohet as te femrat, të cilat mund të jenë viktima të tij, por edhe pjesëmarrëse aktive, pra agresore. 2. Bullizëm verbal (p.sh.: ngacmimi, sharjet, kërcënimi, përhapja e thashetheme dashakeqe, nofkat ofenduese etj.). Qëllimi i tij kryesor është degradimi i viktimës. Në shumë raste bullizmi verbal është veti e vajzave, të cilat e përdorin atë, si dhe teknikat e përjashtimeve sociale, për të sunduar të tjerët dhe për të treguar epërsinë dhe pushtetin e tyre. 3. Bullizëm social (p.sh., duke lënë një ose disa nxënës jashtë lojërave apo grupit bashkëmoshatar, duke i shpërfillur apo duke mos i ftuar në festat e klasës apo të shkollës, prishja e miqësisë etj.) Ese Dhe Projekte Per Studentet
 6. 6. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 7. 7. 4. Bullizëm seksual (p.sh. sjellje seksuale e padëshiruar fizike ose verbale, që përfshin pohime seksuale eksplicite dashakeqe ose shënime seksualisht diskriminuese dhe kontakte të padëshirueshme fizike që bëhen nga dikush në një mjedisi edukativ që janë fyese dhe të pakëndshme për nxënësin dhe bëjnë që ai të ndjehet i turpëruar ose në siklet, ose ndërhyn në rezultatet e tij akademike etj.). 5. Bullizëm virtual/ kibernetik, i cili është bullizmi që ndodh nëpërmjet dërgimit të mesazheve të bezdisshme, shqetësuese dhe kërcënuese përmes telefonit apo internetit, nëpërmjet shërbimeve të rrjeteve sociale, nëpërmjet blogjeve e të tjera mjeteve të fushës kibernetike. Ai mund të bëhet edhe nëpërmjet ndërthurjes së njëkohshme së të gjitha mjeteve të sapo përmendura. Agresorët kibernetikë mund ta fshehin veten e tyre, kështu që viktimate tyre provojnë mbi kurrizin e tyre edhe sulme anonime. Në përmbajtjen e këtij lloji bullizmi mund të futen edhe format e bullizmit emocional të ushtruar nëpërmjet kibernetikës, futen edhe thashethemet, postimi i informacioneve private, përjashtimi i dikujt nga faqja onlajn (on line), kontakti i padëshiruar kibernetik etj. Meqë interneti dhe rrjetet sociale onlajn po rriten, një gjë e tillë çon edhe në rritjen e bullizmit kibernetik, i cili mund të jetë po aq shkatërrues sa edhe bullizmi tradicional. 6. Bullizëm racist, i cili është bullizmi që u drejtohet njerëzve të një race ose kulturë të veçantë. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 8. 8. FORMAT E BULLIZMIT NË SHKOLLË 1. Mësuesit ndaj nxënësve. 2. Nxënësit ndaj mësuesit. 3. Nxënësit ndaj nxënësve. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 9. 9. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 10. 10. Dhuna fizike  Përfshin dhunën fizike ndaj një personi  Është më e hasur në institucionet arsimore  Agresori zakonisht është më i madh se viktima, ose sulmi ndodh ne grup  Ideja e sulmeve të tilla është që agresori të ketë superioritet ndaj viktimës. Dhuna verbale  Përdorja e fjalëve te pahijshme  Bëhet për të përqesh dhe vënë në lojë nje person  Ngacmimi mund të ketë si subjekt aparencën, stilin e jetesës, racën etj.  Shumica e dhunës verbale bëhet për të ulur një person tjetër dhe për tu dukur më lart se të tjerët. Cyberbullying Është përdorimi i teknologjisë së informacionit për të dëmtuar apo ngacmojnë njerëzit e tjerë në mënyrë të qëllimshme, të përsëritur, dhe armiqësor. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 11. 11. Disa nga arsyet kryesore se përse fëmijët janë viktima të bulizmit: PAMJA E JASHTME STATUSI SOCIAL PERKATESIA FETARE ORIENTIMI SEKSUAL RACA DHE KOMBESIA Ese Dhe Projekte Per Studentet
 12. 12. EFEKTET E BULLIZMIT Efektet e bullizmit tek viktima Efektet kryesore që ka bullizmi te viktimat janë: 1. Largimi nga shkolla. 2. Probleme psikologjike. 3. Probleme fizike. 4. Ndjesia e përjashtimit. 5. Tension në marrëdhënie me të tjerët. Efektet që ka bullizmi tek agresori janë: 1. Sjellje antisociale dhe të dënueshme. 2. Probleme me marrëdhëniet. 3. Probleme me agresivitetin dhe probleme psikologjike. 4. Bullizmi si një mënyrë zgjidhjeje. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 13. 13. Ana është 13 vjeç dhe jeton me bashkëmoshatarët e saj. Për të kujdesen edukatorët, psikologia dhe mësuesit. Anës ka filluar të mos i pëlqejë shkolla edhe pse me parë i pëlqente shume. Njëra nga mësueset e shkollës sillet keq me të, e ofendon dhe e bën të ndihet keq. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 14. 14. Një vajzë 16 vjeçare thotë: Ai më gjen gjithmonë numrin e telefonit dhe më kërcënon. Nëse nuk lidhem me të ai do të më rrahi. Më thotë gjëra të tmerrshme dhe mendoj që jam fajtore për këtë sepse në fillim kam qenë unë ajo që doja të flisja. Ndjehem shumë fajtore dhe kam shumë frikë........... Ese Dhe Projekte Per Studentet
 15. 15. EseDheProjektePerStudentet
 16. 16. EseDheProjektePerStudentet
 17. 17. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 18. 18. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 19. 19. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 20. 20. Konkluzionet që rezultojnë nga të dhënat e pyetesorit. Së pari duhet të pranojmë se: fenomeni bulling është një çështje e rëndësishme së cilës i duhetkushtuar mjaft vëmendje, Se dyti : Efekti bulling është një problem shumë i madh dhe i një rëndësie të madhe pasi ai ndikon negatisht në mënyrën e perceptimit të fëmijëve për veten e tyre, shkatërron vetëvlerësimin, vetëbesimin apo dhe mendimin që ai /ajo ka për veten , për të tjerët , për botën. Së treti: Nga rezultatet e pyetesorit vume re se fëmijët që ngacmojnë shokët e tyre në shkollë janë djem dhe se djemtë bien pre e bulling më tepër sesa vajzat. Forma më e shpeshtë e bulling është ajo psikologjike , e vënies së pseudonimeve , e talljes dhe e përjashtimit të fëmijës nga grupi social. Së katërti: Bulizmi ka pasoja te renda fizike dhe psikologjike. Pasoja me e perhapur tek adoleshentete rinj eshte ulja e vetevleresimit. Ese Dhe Projekte Per Studentet
 21. 21. Ese Dhe Projekte Per Studentet

×