Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 2 Publicité

Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!

Télécharger pour lire hors ligne

Forcat endogjene dhe ekzogjene!!!
Procest gjeologjike endogjene quhen ato procese të cilat shkaktohen nga forcat e brendshme të Tokës dhe që ndodhin kryesisht brenda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. Në këto procese përmendim: magmatizmin, sizmicitetin tërmetet, lëvizjet tektonike të kores së Tokës dhe metamorfizmin.
Procese gjologjike ekzogjene quhen ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të energjisë diellore dhe zhvillohen në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla.
Në këto procese hyjnë: tjetërsimi prishja fizike e kimike e shkëmbinjëve, proceset që lidhen me veprimtarinë e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj.
#MesueseAurela

Forcat endogjene dhe ekzogjene!!!
Procest gjeologjike endogjene quhen ato procese të cilat shkaktohen nga forcat e brendshme të Tokës dhe që ndodhin kryesisht brenda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. Në këto procese përmendim: magmatizmin, sizmicitetin tërmetet, lëvizjet tektonike të kores së Tokës dhe metamorfizmin.
Procese gjologjike ekzogjene quhen ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të energjisë diellore dhe zhvillohen në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla.
Në këto procese hyjnë: tjetërsimi prishja fizike e kimike e shkëmbinjëve, proceset që lidhen me veprimtarinë e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj.
#MesueseAurela

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Plus par #MesueseAurela Elezaj (20)

Plus récents (20)

Publicité

Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!

  1. 1. FORCAT ENDOGJENE DHE EKZOGJENE Procest gjeologjike endogjene quhen ato procese të cilat shkaktohen nga forcat e brendshme të Tokës dhe që ndodhin kryesisht brenda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. Në këto procese përmendim: magmatizmin, sizmicitetin tërmetet, lëvizjet tektonike të kores së Tokës dhe metamorfizmin. Procese gjologjike ekzogjene quhen ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të energjisë diellore dhe zhvillohen në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla. Në këto procese hyjnë: tjetërsimi prishja fizike e kimike e shkëmbinjëve, proceset që lidhen me veprimtarinë e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj. Magmatizimi Më qartë procest endogjene shfaqen me dukurinë e magmatizmit, me të cilin kemi parasysh tërësinë e proceseve të lidhura me lëvizjen e magmës nga thellësia drejt sipërfaqes së Tokës. Sipas shkallës së depërtimit të magmës në koren e Tokës, magmatizmi mund të jetë sipërfaqësor efuziv ose vullkanik, kur magma del në sipërfaqe të Tokës ose derdhet nën ujë, nga ftohja e së cilës formohen shkëmbinjë efuzivë vullkanikë dhe thellësinor intruziv ose plutonik, kur magma nuk arrin të dalë në sipërfaqe të Tokës, duke dhënë kështu formimin e shkëmbinjëve magmatikë intruzivë abisalë të thellësive të mëdha dhe hipabisalë të thellësive të vogla. Tërmetet Tërmetet janë lëkundje të shpejta të kores së Tokës, të shkaktuara kryesisht nga çlirimi i energjisë së grumbulluar diku në thellësi të Tokës. Ato janë karakteristike për rajone të pastabilizuar të paqëndrueshme nga ana gjeologjike, pra tërmetet janë jehonë e lëvizjeve të sotme tektonike, që tregojnë se diku në brendësi të Tokës ka ndodhur një zhvendosje e masave shkëmbore, një deformim, nga i cili Toka dhe korja e saj ka pësuar dridhje. Forcat e jashtme Forcat qe ndryshojne siperfaqen e Tokes Tjetersimi: Perkufizimi i tjetersimit eshte nje proces kimik dhe fizik i cili ndryshon dhe alternon karakteristikat e shkembinjve ne afersi te siperfaqes se Tokes. Ai eshte nje proces i ngadalte. Duhen shume vite per te shkaterruar nje shkemb derisa ai kthehet ne nje sediment te tjetersuar nga shkembi prej te cilit eshte krijuar. Ai shkaktohet zakonisht nga ndryshimi i temperaturave gjate dites dhe nates. Dukurite karstike : Dukurite karsike jane nje tjeter lloj i forcave qe ndryshojne token dhe shkembinjte. Ato shkaktohen nga shperberja e shkembinjve te tretshme si guri gelqeror, dolomitet dhe gipset Erozioni: Perkufizihet si tjetersimi i materialit te levizuar nga era, uji, akulli ose graviteti. Erozioni duhet te shkaktohet patjeter nga njeri prej ketyre faktoreve ndryshe nuk do te quhej erozion por tjetersim. Erozioni sjell ndryshimin e formes se shkembinjve dhe terreneve te ndryshme. Forcat e jashtme: Forcat e jashtme dhe forcat e brendshme jane duke e ndryshuar vazhdimisht siperfaqen e Tokes. Forcat e brendshme duke krijuar dhe te jashtmet duke shkaterruar. Keto te fundit jane: Tjetersimi Dukurite karstike Erozioni Tjetersimi mekanik Ka te beje me procesin e tjetersimit gjate te cilit ndodh vetem copezimi i shkembit por jo perberja e tij kimike.
  2. 2. Pra tjetersimi mekanik nuk ndryshon asgje tjeter pervec permasave. Tjetersimi mekanik mund te ndodhe keshtu: kur bie shi, uji hyn ne te plasatiturat e shkembit. Me pas gjate nates, uji ngrin dhe akulli ushtron presion dhe thyen shkembin. Ky proces vazhdon derisa shkembi kthehet ne sediment. E njejta gje mund te ndodhe edhe nga rrenjet e bimeve por gjithashtu edhe nga veprimtaria e njeriut. Tjetersimi kimik Ndodh kur vete shkembi shnderrohet ne nje substance te re pershkak te nje nderveprimi te elementeve si ajri, uji dhe mineralet ne shkemb. Shkembinj te ndryshem nderveprojne me elemente te ndryshme. Disa minerale shkermoqen kur kombinohen me elemente te tjere si dioksidi i karbonit dhe shiu acid. Klima e ngrohte dhe e lagesht ndikon me shume ne tjetersimin kimik sesa klima e ftohte dhe e thate. Llojet e erozionit Erozioni nga uji Erozioni nga era Erozioni akullnajor Erozioni nga uji Si fillim uji rrjedh dhe merr me vete sedimente te vogle dhe bluan ne nje lloj menyre shembinjte ndersa vershon. Erozioni nga uji ndodh gjithashtu edhe me ndihmen e kimikateve ne shkembinj dhe uji i tret keto kimikate duke ndryshuar perberjen e shkembit. Erozioni nga uji shkaktohet nga: shiu, lumenjte, perrenjte, deti, oqeani etj. Erozioni nga era Eshte gjithashtu i ngjashem me erozionin nga uji. Ai shkaktohet nga era e cila i zhvendos sedimentet ne nje vendndodhje tjeter njesoj si uji. Sa me e madhe shpejtesia e eres aq me shume sedimente zhvendosen. Gjate nje stuhie rere, zhvendosen rreth 6 ton sedimente per nje kilometer ne kub. Kur stuhia pushon atehere sedimentet pozicionohen ne nje vendndodhje te re. Erozioni akullnajor Akullnajat jane nje mase e madhe akulli. Duke qene kaq te medha ato zgjasin per shume kohe. Megjithese akullnajat jane shume te medha dhe peshojne mijera tone por gjithesesi ato levizin. Graviteti i ben ato te levizin per poshte dhe toka shtypet nga presioni i madh i akullnajes. Keshtu akullnajat me levizjen e tyre te ngadalte cojne ne ndryshimin e terrenit. Toka therrmohet dhe behet shume e holle dhe madje ne kete terren ka edhe therrmija te tokave mbi te cilat ka kaluar kjo akullnaje mijera vite me pare. Kur ajo shkrin therrmijat depozitohen. PUNOI: #MesueseAurela Ese Dhe Projekte Per Studentet

×