Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
I N J E K S I O N E T . V E S H T R I M I P E R G J I T H E S H E M
DURRES
2015
INJEKSIONET.
VESHTRIM I
PERGJITHESHEM
#Mes...
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM
OBJEKTIVAT
Studenti duhet te jete i afte:
• Te kuptoje c’eshte injeksioni
• Sa lloje...
Fig 1.1 Pjeset perberese te shiringes.
Administrimi i medikamenteve ne rruge parenterale
• Sigurohu qe shiringa dhe agia t...
Thithja e medikamentit nga ampula
• Thyhet me dore maja e ampules mbi vizen qe ka ajo
• Me anen e nje pambuku me antisepti...
Ne rruge intramuskulare injeksionet absorbohen me shpejt se injeksionet subkutane si pasoje e nje furnizimi
me te madh me ...
Vendi deltoid
Gjendet ne aspektin lateral te kraheve. Nuk perdoret shpesh per injeksionet IM pasi eshte nje muskul i vogel...
Administrimi i injeksioneve subkutane
Teknika e veprimit
• Laj duart
• Zgjidh vendin e pershtatshem per berjen e injeksion...
Injeksionet intravenoze jane administrimi ne rruge venoze i likideve izotonike, hypotonike, hipertonike me sasi
te ndryshm...
• Siguro komfortin e pacientit. Ne qofte se pacienti nuk ndjehet comfrot, kontrollo n.q.se perfuzioni eshte
ne vene, rrjed...
Refernca
Aisenstein T-J Those all too common IV complications and the simple steps you can take to avoid them. RN
magazine...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM

40 355 vues

Publié le

INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM

OBJEKTIVAT
Studenti duhet te jete i afte:
• Te kuptoje c’eshte injeksioni
• Sa llojesh i kemi
• Kur perdoren vendet e aplakimit
• Efeketet anesore per secilin
• Indikacionet

Tipi i injeksionit
Numri i shiringes
Numri i ages

#MeseuseAurela

Publié dans : Formation
 • $40/day Cash-Only Surveys ✄✄✄ https://t.cn/A6ybKmr1
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/2F4cEJi ♥♥♥
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Sex in your area is here: ❤❤❤ http://bit.ly/2F4cEJi ❤❤❤
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici

INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM

 1. 1. I N J E K S I O N E T . V E S H T R I M I P E R G J I T H E S H E M DURRES 2015 INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM #MesueseAurela
 2. 2. INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM OBJEKTIVAT Studenti duhet te jete i afte: • Te kuptoje c’eshte injeksioni • Sa llojesh i kemi • Kur perdoren vendet e aplakimit • Efeketet anesore per secilin • Indikacionet Nje nder pergjegjsite kryesore infermierore eshte administrimi i medikamenteve per pacientin e saj. Infermierja jo vetem qe i jep ilacet pacientit por eshte ne roloin me te mire per te pare efektet e tyre tek pacienti. Rregullat e medikamenteve Eshte pergjegjsi e mjekut te planifikoje terapine medikale te pacientit. Ai duhet te dokumentoje cdo gje me shkrim ne menyre qe te shmangen gabimet e mundeshme. Ne kartelen e pacientit shkruhet: 1. Emri i pacientit 2. Dita dhe ora kur eshte shkruar udhezimi 3. Emri i medikamentit 4. Doza e adminstrimit te medikamenteve 5. Radha e dhenies se medikamentit 6. Koha dhe shpejtesia e administrimit 7. Firma e mjekut qe ka shkruar udhezimin Administrimi parenteral i medikamenteve Perdorimi i teknikave sterile Duke perdorur teknika sterile minimizohet rreziku i futjes se mikroorganizmave ne indet trupore Zgjedhja e mjeteve te punes. Numri i ageve eshte i variueshem.Aget me lumen te madh nevojiten kur materiali qe do te injektohet eshte i trashe ose vajor. Aget me lumen te vogel perdoren per pacientet qe kane pak ind dhjamor, ndersa te pacientet me ind dhjamor te konsiderueshem perdoren aget me lumen me te madh me qellim qe agia te arrije pjesen subkutane ose indin muskulor Numrat e shiringave dhe te ageve qe perdoren per injeksionet te ndryshme Tipi i injeksionit Numri i shiringes Numri i ages Subkutan 2, 2.5 3 ml e shkallezuar ne 23, 25, 26 gauge 0.1ml Intramuskular 5 ml e shkallezuar ne 0.2 ml 20, 21, 22,23 gauge Intradermale 1 ml e shkallezuar ne 0.1 ml 25, 26, 27 gauge #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 2 | P a g e
 3. 3. Fig 1.1 Pjeset perberese te shiringes. Administrimi i medikamenteve ne rruge parenterale • Sigurohu qe shiringa dhe agia te jene sterile • Kontrollo shiringen • Kontrollo agen Bashko shiringen me agen pa e prekur bekucin e shiringes me dore sepse humbet sterilitetin Medikamentet i kemi me flakona ose ampula Kur duam te thithim medikamentin nga flakoni: • Hiq pjesen metalike te shishes • Pastro pjesen e gomes se ekspozuar me pambuk me solucion antiseptic • Mbush shiringen me ajer me te njejten sasi qe ka medikamenti ne flakon, kjo ben me te lehte terheqjen. Ne qofte se nuk kemi ajer krijohet vakum dhe terheqja behet me e veshtire. Ne qofte se futet me teper ajer se duhet, do te kemi ushtrimin e nje force mbi flakon dhe solucioni terhiqet me me veshtiresi fig 1.2 • Terhiq masen e deshiruar te solucionit • Hiq ajrin nga shiringa • Dezinfekto zonen ku do te behet injektimi me pambuk me antiseptic.Dezinfektimi behet ne menyre rrethore duke filluar nga pika ku do te behet injektimi • Fig 1.2 Pergatitja e shiringes dhe thithja e medikamentit #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 3 | P a g e
 4. 4. Thithja e medikamentit nga ampula • Thyhet me dore maja e ampules mbi vizen qe ka ajo • Me anen e nje pambuku me antiseptic pastrohet zona e siperme e ampules ne pjesen qe ajo eshte thyer • Fut agen ne ampule pa prekur pjesen anesore te saj dhe terhiq medikamentin me shiringe Menjanimi i diskomfortit nga nje injeksion • Njofto pacientin per proceduren qe do te kryehet • Siguro relaksimin e pacientit perpara injektimit sepse tendosja e muskujve e ben te veshtire injeksionin • Perdor nje age me lumen te vogel qe eshte e pershtateshme per vendin e injektimit dhe per solucionin qe do te injektohet • Zgjidh nje vend pa irritime te lekures • Dezinfekto lekuren • Fut agen pa hezitim • Injekto solucionin ngadale, sidomos kur ai eshte ne sasi te madhe. Kjo lejon perhapjen e solucionit ne indet perreth. • Hiq agen me shpejtesi,nderkohe ushtro presion ne zonen e injektimit me anen e nje pambuku me antiseptik • Masazho vendin e injektimit me perjashtim te rasteve kur nuk keshillohet Injeksionet intramuskulare dhe subkutane Perkufizim: Injeksioni intramuscular eshte administrimi i nje solucioni me permbajtje medikamentoze brenda ne brenesi te nje muskuli ose nje grupi muskujsh fig 1.3 Fig 1.3 Vendet e pershtateshme per injeksione intramuskulare #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 4 | P a g e
 5. 5. Ne rruge intramuskulare injeksionet absorbohen me shpejt se injeksionet subkutane si pasoje e nje furnizimi me te madh me gjak ne muskuj. Nje faktor me rendesi ne administrimin IM eshte zgjedhja e vendit te injeskionit larg eneve te medha, nervat dhe kockave. Vendi ventrogluteal Eshte ne muskulin gluteus medius i cili shtrihet mbi gluteus minimus fig 1.4 Eshte vend i preferuar per injeksion sepse: • Nuk permban ene gjaku ose nerva te medhenj • Siguron thellsine e duhur • Nuk kane kontakt me kockat • Sasia e indit dhjamor nuk eshte e madhe duke eleminuar nevojen per percaktimin e dhjamit subkutan Ky vend eshte i pershtatshem per femijet mbi 7 muajsh dhe adultet. Fig 1.4 Injektimi intramuskular ventroguteal Vendi Rectus Femoris Fig 1.6 I perket grupit te muskujve quadriceps. Perdoret rastesisht dhe ndodhet ne pjesen e parshme te kofshes. Pacienti qendron ne pozicion shtrire ne kuriz me pjesen qe do behet injektimi te ekspozuar. Vizato nje drejtekendesh imagjinar ne 1/3 e mesme te pjeses se perparme te kofshes Mblidh muskulin femoral me dore per te shmangur prekjen e femurit ne vecanti kur pacienti ka muskul te vogel. Injektimi behet ne mes te drejtekendeshit. Fig 1.6 Injektimi Rectus Femoris #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 5 | P a g e
 6. 6. Vendi deltoid Gjendet ne aspektin lateral te kraheve. Nuk perdoret shpesh per injeksionet IM pasi eshte nje muskul i vogel dhe afer nervit radial dhe arteries radiale. Shpesh perdoret ne adult si pasoje e absorbimit te shpejt por nuk perdoret me shume se 1ml administrim. Kjo perdoret ne vaksinen e hepatitit B ne adult fig 1.5 Pozicioni i pacientit mund te jete ulur ose shtrire. Vizato nje vize imagjinare pergjate buzes se poshteme te akromionit ne ane te shpatulles;nje vize ne ane te krahut ne te kundert te aksiles dhe dy vija paralele ne 1/3 dhe 2/3 rreth pjeses se jashteme te krahut. Injektimi behet ne mes te drejtekendeshit te formuar. Mblidh muskulin para injektimit per te shmangur prekjen e kockes se humerusit kur pacienti ka nje muskul te vogel deltoid.Fig 1.7 Per aplikimin e injeksionit intramuskular: • Agia futet pothuajse e gjitha ne muskul • Terhiqet lehtesisht pistoni i shiringes per te demonstruar nese agia ka prekur ndonje vaze gjaku. Nese nuk verejme gjak terheqim agen lehtesisht siper dhe behet injektimi ne qofte se nuk verejme gjak. • Injeksionet subkutane • Perkufizim Injeksioni subkutan eshte injektimi i nje substance medikamentoze ne lekure #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 6 | P a g e
 7. 7. Administrimi i injeksioneve subkutane Teknika e veprimit • Laj duart • Zgjidh vendin e pershtatshem per berjen e injeksionit • Dezinfekto zone ku do te behet injektimi me antiseptik • Mblidh lekuren me gishta • Injekto agen ne kend 45 grade ose 90 grade ne varesi te gjeresise se ages • Lesho lekuren • Terhiq pistonin e shiringes per te pare nese je ne vene • Injekto ngadale solucionin medikementoz • Terhiq agen me shpejtesi duke ushtruar presion mbi vendin e injektimit • Masazho vendin pas kryerjes se injektimit Injeksionet intradermale dhe intravenoze Injeksionet intradermale Perkufizimi: injeksioni intradermal eshte futja me presion e nje substance medikamentoze ne derme. Keto injeksione perdoren zakonisht per qellime diagnostikuese si testi i tuberkulines TBC • Laj duart • Dezinfekto vendin e injektimit me antiseptik, lejo lekuren te thahet • Terhiq lekuren me gishtin e madh • Fut agen ne lekure • Injekto ngadale nderkohe prit nese shfaqet ndonje topth ne lekure, ne qofte se kjo nuk ndodh terhiq pak lekuren • Nuk masazhohet • Observo zonen per ndonje shenje reaksioni Injeksionet intravenoze #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 7 | P a g e
 8. 8. Injeksionet intravenoze jane administrimi ne rruge venoze i likideve izotonike, hypotonike, hipertonike me sasi te ndryshme sipas pershkrimit te mjekut, eshte nje injeksion qe zgjat dhe eshte i ngadalshem Adminstrimi i infuzionit intravenoz Teknika e veprimit • Vendos pacientin ne pozicion Fouler • Zgjidh vendin e pershtatshem per aplikimin • Vendos krahun mbi nje mbeshtetese • Pergatit infuzionin dhe aparatin e infuzionit nxir ajrin deri sa te mos kete asnje flluske • Kontrollo per pulsin radial te pacientit • Palpo venen ku do te behet injektimi • Vendos zhgutin 2-3 cm mbi vendin ku do te behet aplakimi • Dezinfekto duart dhe pastaj vendin e aplikimit ne menyre rrethore me qender piken e injektimit • Lejo te thahet lekura per 1 min • Fut agen ne lekure me vrimen e ages lart. Kur agia te kete hyre ne lekure ul kendin pothuajse paralel me lekuren 10-15 grade • Ndiq venen per nje distence te shkurter pastaj fut agen ne vene • Thuaj pacientit te mari fryme thelle nderkohe qe agia pershkon lekuren • Pas inserimit ne qoftese gjaku kthehet nepermjet ages ne pjesen e siperme insero pothuajse te gjithe gjatesine e ages ne vene • Zgjidh zhgutin • Fillo dhenien e infuzionit • Siguro agen me nje leoklopast qe mos leviz gjithashtu dhe tubin e aparatit pak cm larg vendit te injektimit Fig 1.7 Infuzioni intravenoz 1.Percaktimi i venes 2.Punksioni 3.Infuzioni Kujdesi dhe observimi i pacientit #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 8 | P a g e
 9. 9. • Siguro komfortin e pacientit. Ne qofte se pacienti nuk ndjehet comfrot, kontrollo n.q.se perfuzioni eshte ne vene, rrjedhja e likidit eshte e rregullt dhe pozicioni i pacientit i pershtatshem. • Ndihmo pacientin te heci nese lejohet • N.q.se perfuzioni nuk shkon ne vene atehere rrotullo agen, ose shtyje pak me perpara dhe nqse perfuzioni vazhdon rregullisht atehere vendosim nje pambuk poshte ages per ta mbajtur ne kete pozicion • Perpiqu te shmangesh irritimin nderkohe qe leviz agen ne vene. Nqse gjaku ka bllokuar agen perfuzioni kalon me veshtirsi ne sistemin qarkullues dhe mund te kemi pasoja serioze • Aparati duhet nderruar cdo 24/48 ore kjo ben qe terapia intravenoze te perdoret per disa dite ndersa agi a dhe kanjula nderohen cdo 48 ore • Dhenia e mediakamenteve ne rruge intravenoze • Kur medikamenti nuk i shtohet solucionit ne farmaci infermierja mund te rekomandohet tja japi ate me perfuzion. Medikamenti mund te hidhet ne shishen e perfuzionit ose ne bifurkacionin e tubit te aparatit. Observimi i pacientit per kompliakcione • Infermierja duhet te observoje pacientin per komplikacione te ndryshme gjate terapise intravenoze • Te dokumentoje menjehere simptoma te tilla problematike si dispnea, frymemarrja e zhurmeshme dhe kolla • Problemet respiratore zakonisht shkaktohen nga marrja e tepert dhe me shpejtesi e fluideve. Komplikacioni eshte serioz dhe perfuzioni duhet nderprere menjehere. • Kontrollo infiltriomin e solucionit per daljen e solucionit ne inde.Nje age ka penetruar ne muret e venes ben qe fluidet te dalin ne indin subkutan. Simptomat perfshijne rrjedhje te ngadalta te solucionit dalje te solucionit, ndjesi djegie, zbehje ne lekure, dhimbje ne zonen e injektimit. • Kontrollo per flebite • Sigurohu te mos kete hyre ajer ne vene • Observo pacientin per shenja reaksioni nga solucioni #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 9 | P a g e
 10. 10. Refernca Aisenstein T-J Those all too common IV complications and the simple steps you can take to avoid them. RN magazine 44:38-41 March 1981 Bell’SK:Guidelines for taking a complet e drug history. Nursin 80 10:10 11 March 1980 Blood transfuzions :How to administer whole blood and its components nursing 80 10:67-69 March 1980 Davis NM cohen MR: Learning from mistakes: 20 tips for avoding medications errors Nursing 82 12:65 72 March 1982 Freeman P, Boyer JK: how te get the most out of Op-Site@ ….(and avoid those ‘not-so-stick y’ problems) RN magazines 45:36-39 January 1982 Frideman FB: Using local anesthesia to ease venipucture RN Magazine 44:30-31 1981 Gever LN: Nitroglicerin ointment: Some do’s and don’t’s Nursing 81 11:30 1981 Giving medications through a nasogastric tube Nursing 80 10:71-73 1980 Hansen MS woods SL :Nitroglecerin ointment Nursing 1980 Leser DR :Syntetic blood: A future alternative .Nursing 82 452-455 1982 McConnell EA. The subtle art of really good injections RN magazines 45 :24-34 1982 Palmer DA:unit dose. AM J nurs 80:2062-2063 1980 Parent B :in line IV filters Nursing 81 58 -60 1981 Report on intravenous therapy national survey Nursing 81: 80-82 1980 • #MesueseAurela INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM 10 | P a g e

×