Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Kimikatet dhe shtresa e ozonit

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 9 Publicité

Kimikatet dhe shtresa e ozonit

Télécharger pour lire hors ligne

Kimikatet dhe shtresa e ozonit
1....Shkarkimet e automjeteve: grimcat, hiri dhe tymi i fabrikave; tymrat e çliruara nga uzinat kimike dhe bërthamore; dhe pesticidet që shpërndan era - të gjitha e ndotin ajrin.

2...Ozoni është nje shtresë e domosdoshme që mbështjell
atmosferën e planetit tonë dhe parandalon rrezet ultravjollcë të dritës së Diellit të depërtojnë në sipërfaqen e Tokës.Pa këtë shtresë efekti shkatërrues i këtyre rrezeve do shkatërronte jetën në tokë.

Kimikatet dhe shtresa e ozonit
1....Shkarkimet e automjeteve: grimcat, hiri dhe tymi i fabrikave; tymrat e çliruara nga uzinat kimike dhe bërthamore; dhe pesticidet që shpërndan era - të gjitha e ndotin ajrin.

2...Ozoni është nje shtresë e domosdoshme që mbështjell
atmosferën e planetit tonë dhe parandalon rrezet ultravjollcë të dritës së Diellit të depërtojnë në sipërfaqen e Tokës.Pa këtë shtresë efekti shkatërrues i këtyre rrezeve do shkatërronte jetën në tokë.

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Plus par #MesueseAurela Elezaj (20)

Publicité

Kimikatet dhe shtresa e ozonit

  1. 1. KIMIKATET DHE SHTRESA E OZONIT PUNOI: Nxenese ….. SHKOLLA: “ ………..” KLASA: 퐼푋 PRANOI: …#MesueseAurela ….
  2. 2. Ozoni është nje shtresë e domosdoshme që mbështjell atmosferën e planetit tonë dhe parandalon rrezet ultravjollcë të dritës së Diellit të depërtojnë në sipërfaqen e Tokës.Pa këtë shtresë efekti shkatërrues i këtyre rrezeve do shkatërronte jetën në tokë. Dëmtimi i shtresës së Ozonit ndikon në jetën në Tokë duke krijuar efektin serë dhe ngrohjen globale. Atomi i oksigjenit në natyrë shfaqet në dy forma të ndryshme (ose modifikime alotropike) njëra është oksigjeni i zakonshëm "O2" dhe molekula tjetër "O3" prej tre atomeve të oksigjenit e cila quhet Ozon. Ozoni është gaz helmues më ngjyre të kaltër të çeltë, me erë karakteristikë e cila hetohet edhe në përqëndrim më të vogël së 0,01 ppm.Në shtresat e ulta të atmosferës gjendet në sasi të vogla. Në një milion molekula të oksigjenit njëra është molekulë e ozonit. Pra, ozoni ndodhet në sasi të vogla në të gjitha shtresat e atmosferës.Shtresa e Ozonit është shumë e rëndësishme per vazhdimësinë e jetës sonë.
  3. 3. Shkarkimet e automjeteve: grimcat, hiri dhe tymi i fabrikave; tymrat e çliruara nga uzinat kimike dhe bërthamore; dhe pesticidet që shpërndan era - të gjitha e ndotin ajrin. Klorofluorokarbonet dhe dyoksidi i karbonit ndotin atmosferën, duke çuar në shterimin e ozonit dhe ngrohjen globale.Kimikatet industriale, pesticidet bujqësore, herbicidet që përdoren në pyje dhe grumbullimet e plehrave që kullojnë, ndotin ujërat e rrjedhshëm. Pesticidet, plehrat kimike, konservuesit dhe lëndët e shtuara dëmtojnë ushqimet që marrim. Grumbullimi i ndotësave te indet dhjamore çojnë në rreziqe më të mëdha për ata të cilët konsumojnë produkte shtazore. Bojërat me bazë plumbi (tani të kundraligjshme), që përdoreshin për shtëpitë përpara vitit 1978, mund të pengojnë zhvillimin e fëmijëve të vegjël që i kapërdijnë. Nënat me të ardhura të pakta që jetojnë në shtëpi nën normë, mund ta kenë shumë të vështirë që t'i lyejnë shtëpitë dhe, njëkohësisht, të bëjnë provat, t'i mbrojnë dhe t'i mjekojnë fëmijët e tyre. Produktet për pastrimin e shtëpive dhe për kujdesin personal, si dhe kimikatet që përdoren në pastrimin kimik mund të prodhojnë avuj dhe mbeturina toksike. Formaldehyde (te qilimat, tavolina e hekurosjes, materiali izolues) dhe gazi i radonit rrezikojnë shtëpitë, shkollat dhe godina të tjera publike. Avujt kimikë, monoksidi i karbonit dhe ndotësa të tjerë të ajrit mund të prishin gjendjet shpirtërore dhe të dëmtojnë funksionimin mendor. Substancat ozonholluese jane :
  4. 4. CFC- klorfluorkarbone qe ndryshe quhen “freone”. Disa prej tyre perdoren ne teknologjite e ftohjes dhe frigoriferit , kondicionerit , bomboles , zjarrfikeses etj . HCFC-tetraklorurmetani Metil bromiti - perdoret ne bujqesi Tretesit organike Gazet – qe dalin nga diegia e karburanteve te makinave Tymrat e fabrikave , uzinave Vrima më e madhe e Ozonit është regjistruar në Antartik në vitin 2006. Freonet dhe Halonet janë subsancat të cilat ndikojnë në zvogëlimin e sasisë së Oksigjenit në Atmosferë, prandaj njerëzimi duhet
  5. 5. të bëjë diçka që ta ndalojë këtë fenomen. Me hollimin e shtreses se ozonit ne siperfaqen e Tokes mberrijne me shume rreze ultravjollce. Ekspozimi i gjate ndaj rrezeve ultravjollce eshte i lidhur ngushte me shume problem shendetesore te njeriut, si katarakta(tek syte), kanceri i lekures, dhe dobesimi i sistemit imunitar. Lentja e syrit te njeriut permban protein transparente te cilat zevendesohen me nje ritem shume te ngadalte. Ekspozimi ndaj radiacionit ultraviollce (UV) i demton keto protein dhe me kalimin e kohes demi zmadhohet; formohet katarakta dhe lentja behet e mjegullt. Londër, 3 tetor 2011 (MIA) - Në lartësi prej 20 km. mbi Arktik është dëmtuar 80 për qind nga shtresa e Ozonit, lajmëroi BBC duke cituar konkluzione nga studimi i një ekipi të shkencëtarëve, të publikuara në revistën Natyra.Arsyeja për
  6. 6. "vrimën e Ozonit" është mbajtja e pazakontë e gjatë e stuhisë së ftohtë në stratosferë kur kimikatet e klorit të cilat e dëmtojnë ozonin janë më aktive. Ekipi i shkencëtarëve tha se është e pamundur që të parashikohet nëse do të ketë dëme të reja.Kimikatet të cilat e shkatërrojnë Ozonin rrjedhin nga substanca si klorofluorkarbonat.Ndikimi i tyre dëmtues së pari është regjistruar në Antarktik në të cilin çdo dimër në mënyrë serioze regjistrohet dëmtim i shtresës së Ozonit.Madhësia dhe gjendja e "vrimës së Ozonit" ndryshohet nga koha në kohë varësisht nga lëvizja e stuhive të ftohta kundrejt jugut ose veriut.Klori mbetet në pjesët e sipërme të atmosferës me dekada dhe me siguri do të nevojitet të paktën gjysmë shekulli që të kthehet në gjendjen fillestare shtresa e Ozonit mbi Arktik. Ne 1987, perfaqesuesuit e shume vendeve u takuan ne Montreal per te firmosur Protokollin e Montrealit, nje mareveshje qe (fillimisht) u zotua te reduktonte me 50% prodhimin e CFC-ve brenda 1998-es. Por, pasi shkencetaret raportuan se shtresa e ozonit ishte holluar edhe ne zonat e shume populluara te hemisferes veriore, Protokolli i Montrealit u modifikua qe
  7. 7. te perfshinte masa me te rrepta per kufizimin e prodhimit te CFC-ve. Kompanite industriale qe merreshin me prodhimin e CFC-ve, gjeten menjehere zevendesues. Prodhimi i CFC-ve, tetraklorurit te karbonit, dhe metil kloroformi u ndalua teresisht ne SHBA dhe shtete te tjera te zhvilluara pepara 1996, me perjashtimin e nje sasie te vogel qe eksportohej drejt vendeve ne zhvillim. Stoqet, gjithsesi, mund te perdoreshin edhe pas afatit te fundit. Vendet ne zhvillim e ndaluan teresisht perdorimin e CFC-ve ne 2005. Perdorimi i bromurit te metilit ne vendet e zhvilluara, u mendua se do te ndalohej teresisht perpara 2005, te cilat jane pergjegjese per perdorimin e 80% te atij kimikati. Matjet me satelit te bera ne 1997 dhane proven e pare se niveli i gazeve/kimikateve qe shkaterronin/hollonin shteresen e ozonit ne stratosfere, po fillonin te reduktoheshin. Ne vitet 2000, erdhen shenjat e para te qarta te riperteritjes se shtreses se ozonit. Gjithsesi, nivelet atmosferike te dy kimikateve (CFC-12 dhe halon-1211) ende ne prodhim nga vendet ne zhvillim, mund te jene rritur. CFC-te jane jashtezakonisht te qendrueshme, dhe ato(gazet) e prodhuara sot me shume mundesi do te vazhdojne te ndikojne ne hollimin e ozonit stratosferik ne 50 vitet e ardhshme, te pakten!
  8. 8. http://sq.wikipedia.org/wiki/Shtresa_e_ozonit https://rinstinkt.wordpress.com/category/ekologji/shtresa-e-ozonit/ http://www.shoqeriajone.com/t2712-vrimat-e-ozonit-dhe-pasojat-e-tij
  9. 9. http://banka-ideve. com/newweb/?fq=brenda&m=shfaqart&gj=gj1&aid=24319 http://www.idividi.com.mk/shqip/bote/714569/index.htm http://www.vitrina.edu.al/newweb/index.php?fq=brenda&m=shfaqart&g j=gj1&aid=53226

×