Publicité
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
Prochain SlideShare
Figurat letrareFigurat letrare
Chargement dans ... 3
1 sur 4
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Qyteterimi ilir !!!!

  1. QYTETERIMET ILIRE  Lindja dhe zhvillimi i qyteteve ilire Njoftimet me te hershme te shkruara per ekzistencen e qyteteve ne Iliri i takojne mesit te shek IV para eres se re, por sic deshmojne dhe te dhenat arkeologjike, zanafillen e tyre duhet ta kerkojme me heret, aty nga mesi i shek V para eres se re. Gjate shek IV-II para eres se re qyteti dhe jeta ne Iliri moren nje zhvillim te vrullshem. Ato u zhvilluan vecanerisht ne krahinat e ultesires bregdetare, nga Dyrrahu deri ne Apoloni. Qytetet ishin te ngritura mbi kodra te mbrojtura nga pikepamja natyrore e te fortifikuara me mure rrethuese te ndertuara me blloqe guresh te punuar. Qyteti ilir ishte nje qender ekonomike, ku krahas skllavopronareve jetonin dhe vepronin dhe zejtaret dhe tregtaret. Qyteti kishte edhe funksion ushtarak, shoqeror e kulturor. Periudha e zhvillimit dhe e lulezimit te qytetit e te kultures qytetare perkonte me kohen e fuqizimit me te madh te shtetit Ilir.  Arti dhe besimet Ne epoken prehistorike iliret kishin te zhvilluar artin dekorativ, i cili gjeti zbatim te gjere ne prodhimet e artizanatit, si ne enet prej balte ashtu dhe ne objektet e zbukurimit prej bronzi. Motivet qe perdoreshin me shpesh per zbukurim si trekendesha ,rombe, vija zigzage, rrathe etj kishin qellim estetik, por dhe botekuptimor. Ne Lepenice te Vlores dhe ne Tren te Korces jane gjetur piktura shkembore te bera me boje. U shfaq skulptura prej guri qe paraqiste shtatore me veshje ilire. Perhapje te gjere mori punimi i terrakotave prej balte te cilat paraqitnin kryesisht forma qe adhuronte popullsia ilire. Kulti me i perhapur ishte kulti i Diellit i cili simbolizohej ne forme rrethi, ne forme spirale dhe kryqi te thyer. Shume i perhapur ka qene dhe kulti i gjarperit. Gjuha ilire Iliret flisnin nje gjuhe indoevropiane qe dallohej nga gjuhet e tjera te kohes se lashte te ballkanit. Deri me sot nuk eshte zbuluar asnje mbishkrim i plote i shkruar ne ilirisht.Ne mbishkrimet e zbuluara ka shume emra njerezish qe shpjegohen me Ilirishten.
  2. PELLUMBI ILIR Bën pjesë në grupin e pëllumbave me ngjyra dhe është ndër pëllumbat më të lashtë të Evropës. Është kultivuar në të gjithë territorin e Ilirisë. Duke parë rëndësine simbolike të këti pëllumbi, romakët e morën dhe e kultivuan më tutje duke ia dhënë emrin columba illiyrica që në shqip do të thotë pëllumbi ilir. Vendbanimet dhe varrezat ne kohen e bronzit dhe te hekurit. • Karakteristike kryesore e epokes se Bronzit (3000-1100 vjet para eres se re) eshte lindja e metalurgjise se bronzit dhe si rrjedhoje veglat kryesore te punes dhe armet pergatiteshin me kete material te ri. Krahas vandbanimeve te hapura, te vendosura ne fusha pjellore e tarraca, vendbanimeve shpellore e kasolleve te ngritura mbi hunj (Maliq,Belsh, Gajtan, Benje, Konispol, Sovjan etj) nga fundi i epokes se bronzit linden dhe vendbanimet e para te fortifikuara me mure (Bardher-Sarande, Margellic-Fier etj).
  3. Origjina ilire • Mbi bazen e te dhenave arkeologjike, gjuhesore, antropologjike dhe te burimeve te shkruara,kultura dhe etnosi ilir kane origjine autoktone (vendase). • Trualli historik i ilireve Trualli historik i ilireve perfshin tere pjese perendimore te Ballkanit, Kufiri verior i tyre eshte veshtire te percaktohet. Ka mendime se si kufi natyror ishin deget e Danubit (Sava e Drava), kurse ne jug duke perfshire dhe Epirin, kufiri shkonte deri ne gjirin e Ambrakise (Preveza). Ne lindje si kufi natyror ishin lumenjte Morava e Vardar dhe ne perendim brigjet e Adriatikut e te Jonit. Fiset me te rendesishme ilire ishin: taulantet, ardianet, dardanet, dalmatet, penestet, moloset, kaonet, tesprotet etj. • Piramida e parë dhe më e madhe në botë ishte ilire ne Bosnje te Sarajeves
  4. Pjese nga struktura e mbretit ilir Pirro: Punoi :#MesueseAurela
Publicité